Kaçak plazanın yıkımına pürüz

İSTANBUL (İGFA) – 2003 senesinde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafınca kamuya bırakılan Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi 3284 ada 59 parselde bulunan yeşil alana fazlaca kattan oluşan, cam dış cepheli plaza şeklinde kaçak yapı inşa edildi. İBB İmar Müdürlüğü ekipleri 2021 senesinde kaçak yapıyla ilgili tespitte bulunmuş oldu. Kaçak yapının yıkımı için Encümen sonucu alındı. Bunun üstüne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girerek kaçak yapıyla ilgili plan değişikliğine gitti.
MAYIS AYINDA DA ENGELLENDİ
İBB İmar Müdürlüğü, 775 sayılı Gecekondu Kanununun kendisine tanımış olduğu hakkı kullanmak suretiyle işlem başlattı. Akzirve Turizm İnşaat Gayrimenkul bu sonucu mahkemeye taşıdı. Mahkeme İBB lehinde karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve 775 sayılı kanuna bakılırsa meydana getirilen işlemi hukuka uygun buldu. Kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. İBB ekipleri Mayıs ayında yıkım için harekete geçti.
MAHKEME SÜREÇLERİ İBB LEHİNE SONUÇLANDI
Ancak bu sefer de kaçak yapı sahipleri mahkemeye başvurarak yürütmeye durdurma sonucu aldırdı. İBB yürütme durdurma sonucuna da itiraz etti. Bir üst mahkeme İBB’nin başvurusunu haklı bularak sonucu kaldırdı.
VALİLİK VE KAYMAKAMLIK DEVREYE GİRDİ
Bu sabahleyin yıkım için tekrardan harekete geçen İBB ekiplerinin karşısına bu kez polis çıkarıldı. Mahkeme hükümleri açık olduğu, İBB lehinde karar vermiş olduğu halde İstanbul Valiliği mahkeme sürecinin devam etmiş olduğu nedeni öne sürülerek Zeytinburnu Kaymakamlığına resmi bir yazı göndererek işlemin durdurulmasını istedi.
İSTANBUL VALİSİ İMZASIYLA YAZI GÖNDERİLDİ
İBB İmar Müdürlüğü ve Zabıta ekipleri polisle karşı karşıya geldi. Ekipler, yasal olan yıkım işlemini gerçekleştirmek için beklerken, AkZirve Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ticaret Anonim Firmanın adına 12.İdare Mahkemesine müracaat yapılmış oldu. Mahkeme karar vermek için süre isterken, bu kez de İstanbul Valisi Davut Gül devreye girdi. Bizzat valinin imzasıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve ilgili taraflara resmi yazı gönderilerek, yapının hazineye intikal etmiş olduğu, AkZirve Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ticaret Anonim Şirketinin yapıyı kiralamak için müracaat etmiş olduğu, talebin değerlendirildiği gerekçe gösterilerek, yıkıma ilişkin herhangi bir işlem yapılmaması istendi. İBB ekipleri valilik yazısı üstüne yıkımı gerçekleştiremedi.
The post Kaçak plazanın yıkımına pürüz appeared first on TV Gündemi.