Hasat başladı, bu ürün aylık 100 bin lira kazandırıyor!

Türkiye’nin en erkenci patatesinin yetiştiği Adana’da hasat sürerken, ürünler tarlada “yükleyici” olarak malum hususi işçilerce toplanıp kamyonlara yükleniyor. Bir günde averaj 250-300 ton patates yükleyen işçiler günlük 2 bin 500 lira yevmiye alıyor. Aylık 90 ile 100 bin lira arasından kazandıklarını belirten işçiler, bu işi her insanın yapamayacağını, birçok gencin de iş beğenmediğini söylemiş oldu.
Türkiye‘nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da erkenci patateste hasat 3 hafta ilkin başladı. 70 bin dönüm alanda ekilen erkenci patates, tarlada toplandıktan sonrasında kamyonlara hususi bir işçi grubu tarafınca yükleniyor. Hasat başladıktan sonrasında da Afrika sıcaklarının bastırmasına karşın işçiler, bir günde averaj 100 ton patatesi kamyonlara yükleyerek İstanbul ve Ankara başta olmak suretiyle yurt genelinde tüm illere gönderilmesini sağlıyor. Günlük averaj 2 bin 500 lira kazanan işçiler, yaptıkları işten de aldıktan paradan da şikayetçi olmadıklarını söylemiş oldu.
“300 TON PATATES YÜKLÜYORUZ”
Niğde’den patates hasadı için Adana’ya geldiğini özetleyen Rüstem Aldemir (25), “İşimiz biraz zor. Niğde’den buraya hamallık yapmaya geldik. Günlük kazancımız 2 ila 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Günlük ekip olarak 250-300 ton patates yüklüyoruz. Bizim işimiz bu, yapacak bir şey yok. Önce Adana’da işe başlıyoruz sonra Niğde’ye gidiyoruz, orada kışın da depolarda çalışıyoruz” diye konuştu.
“AYLIK 100 BİN LİRA KAZANIYORUZ”
İleriki yaşlarda bel fıtığına yakalanma riski bulunduğunu belirten Aldemir, “Yaşımız daha genç ama ileride çok ciddi bel fıtığı sıkıntısı yaşıyoruz. Buradan çıkıp düzenli işe girsek asgari ücret ile geçinemiyoruz, burada en azından aylık 90-100 bin lirayla iyi geçiniyoruz” ifadelerini kullandı.

Murat Karakeytir de (42), “12 yaşından bu yana tarım işçiliği yapıyorum. Ortalama günlük 20-25 ton kişi başına yük düşüyor. Bel ağrısı, varis ve birçok hastalığa yakalanma riskimiz oluyor ama yapacak bir şey yok, ekmek paramızı buradan kazanıyoruz. Günlük 2 bin 500 lira para kazanıyoruz. Ayda 20-23 gün çalışıyoruz. Yaptığımız iş zor, bin kişiden birkaç kişinin yapacağı bir iş bu” dedi.
“GENÇLER OKUMALI, MESLEK LİSESİNE GİTMELİ”
Gençlerin iş beğenmediğine de değinen Karakeytir, “Küçüklükten bu yana bu işi yapıyoruz. Mesleği olmayan birisi için bu işlerden başka iş yok. ya gidip asgari ücretle fabrikada çalışacak ya da gelip burada çalışacak. Ülkemizde ciddi bir meslek açığı var. Gençler okumalı, meslek lisesine gitmeli. Ben bu işi yaparak hem evimi yaptım hem de kızımı gelin ettim. Yaptığınız işi küçümsemeyin, gayret gösterin” şeklinde konuştu.