Para Kazanma Rehberi

Kendini Geliştirmek İçin Yapılacaklar [Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?]

Kendini geliştirmek isteyenler kendimi iyi mi geliştirebilirim sualinin yanıtını saptamak için birçok araştırma yapmakta.
Zira data efordur ve bilgisiz insan eforsuzdur. Fiziksel olarak eforlu olmak bilgisiz olunduğu sürece günümüz dünyasında bir gösterge değildir. Bu çehreden data alarak eforlu olmak gerekmektedir.Bu yazımda sizlere kendini geliştirme yolları neler bulunduğunu anlatacağım. Kendimi geliştirmek isterim deyip nereden başlayacağını öğrenemeyenler için hoş bir kılavuz olacağını düşünüyorum. İnsan kendini iyi mi geliştirir, kendimizi geliştirmek için neler yapmalıyız benzer biçimde suallerin yanıtlarını bu yazımın tamamını okuduktan sonrasında alabileceksiniz.

Bu Yazıda Neler Tespit Edeceksiniz?

  • Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
  • Kendini Geliştirmenin Yolları Nelerdir?
    • 1.
      Araştırma Yapın
    • 3. Yabancı Dil Öğrenin
    • 4. Spor Yapın
    • 5. Hobi Edinin
    • 6. Müzik Çalgıyı Çalmayı Öğrenin
    • 7. Kendinize Rakip Belirleyin
    • 8. Seyahat Edin
    • 9. Ertelemeyin
    • 10. Kendinize Hususi Alan Oluşturun
    • 11. Geleneksel Medya Olmayan Sosyal Medyadan Uzaklaşın
    • 12. Yeni Bir Kursa Gidin
    • 13. Kendinizi Keşfedin
    • 14. Tabiatı Keşfedin
    • 15. Yabancı Dizi ve Film İzleyin
    • 16. Erken Uyanın
    • 17. Hasarlı Alışkanlıklardan Kurtulun
    • 18.
      Yanılgılarınızdan Ders Çıkartın
    • 20. Kendinize İdol Belirleyin
    • 21. Geçmişi Unutun
    • 22. Teknolojiyi Kullanın
    • 23. TED Konuşmaları İzleyin
    • 24. Diksiyon Dersi Alın
    • 25. Sıska Güzergahlarınızı Keşfedin
    • 26. Kendinize Hedef Koyun
    • 27. Olumsuz İnsanlardan Uzak Durun
    • 28. Tatile Çıkın
    • 29. Bilmeye Açık Olun
    • 30. Televizyon İzlemeyi Bırakın
    • 31. Mecmua Okuyun
    • 32. Günlük Tutun
    • 33. Satranç Gibi Oyunlar Oynayın
    • 34.
      Asla Pes Etmeyin
  • Sıkça Sorulan Sorular
    • Kendini Geliştirmek İsteyenler Ne Yapmalıdır?
    • Kendini Geliştirme Usulleri Nelerdir?
    • Kendimi Geliştirme Yolları Nelerdir?

Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?

Kendini geliştirmek isteyen bir insan ilk olarak neleri öğrenmek istediğini ve hangi mevzularda kendini daha ileri bir noktaya taşımak istediğini bilmeldir. Şu şekilde ki; insan her şeyi öğrenecek kadar yüksek bir kapasiteye ve tüm detayları bilecek kadar ömre haiz değildir.
Bilhassa günümüz çağlarında aralıksız yeni bilgiler oluşmakta ve insanoğlu bu detayları acilen unutmakta. İnsan öğren şeyler için sual sorar ve o sualin yanıtının peşine düşer. Böylece tahlilci ruhu ortaya çıkar. Edindiği deneyimler yardımıyla de kendini geliştirme yolunda adımlar atar.

Kendini geliştirme yolları içinde sayılabilecek bir diğer husus da dış dünyayı gözlemlemektir. İnsan kendi dünyası haricinde dış dünyaya da açık olmalıdır.
Ancak en ehemmiyetli bilgilenme yolu bizzat tecrübelemektir. En kolayından yiyecek mevzusunda kendimizi geliştirmek istiyorsak yiyecek yapmayı sınamadan yalnızca izleyerek bir yere varamayız. Bu mevzuda örnekler arttırılabilir.

Kendini Geliştirmenin Yolları Nelerdir?

Bizzat sınadığım ve işe yaradığını düşündüğüm kendini geliştirme yollarını buraya ilave etmek isterim. Siz de kendi tecrübelerinizi benimle paylaşabilirsiniz. Herkeste aynı tesiri göstermeyebilir sadece asla yoktan zaferli olacağını düşünüyorum.

Kendini geliştirmenin yolları içinde kitap okumak, spor yapmak, üretim yapmak, yabancı dil bilmek benzer biçimde bir oldukca değişik etkinlik bulunmaktadır.
Bu bir handikap benzer biçimde görünse de hakikatinde üstünde asla fırça darbesi bir yerinizi incit bir tablo olduğumuz bir reeldir. Edindiğimiz her tecrübe bizleri geliştirir. Aydınlanma çağı feylesoflarından John Locke bunu Tabula Rasa olarak nitelendirmiştir. Ona nazaran “hiçbir insanın bilgisi, edindiği deneyimin ötesine geçemez”.

Avrupa’daki aydınlanma çağının gerçek kurucusu olarak gösterilen John Locke burada bizlere fikir hürlüğünün ve insanların deneyimlerinin data alabilme kabiliyetini ortaya koymaktadır.
Ben de yaşamın anlamını ararken kendini geliştirme ve yaşamımı iyileştirmeden daha anlamı bir şey olmadığını fark ettim.

Kişisel gelişim mevzubahisi olduğunda hepimiz kendisinin mevcut vaziyetten daha aşırısını yapabileceğini açıklar. Ancak ehemmiyetli olan harekete geçmektir. Bunun için ise azimli olup kesintisizlik sağlamak gerekir.

Meşgul olmak sözcüğünü günlük yaşamda oldukca fazla kullanır olduk. Evet bir şeylerle meşgul olmak iyi bir konum sadece aralıksız meşgul olup kendini geliştirmek için yapılacaklara süre ayıramamak bayağı kötü.

Süre ayırmak istemediğimiz ve kendimizi zorlamamızı gerektirecek şeylere gerekçe olarak meşgul olduğumuzu açıklarız.
İnsan kendini ne kadar güçlerse o denli kolay galibiyete erişir. Oldukça olağandır sadece emele erişmek için acı sürüklemek bir kaidedir.

Şunu öğreniyoruz ki günde bir saatini kendini geliştirmek için yapılması gerekenlere ayıracak kadar hiçbirimiz meşgul değiliz. Yalnızca zamanı iyi kullanmamız gerekmektedir. Bu ayırdığınız zamanlarda meditasyon, yoga yada okuma yaparak stres atabilirsiniz.

Yaşamınızın yoğun kısımlarına öncelik vermeyi bırakın ve zekâsal, fizyolojik ve duygusal refahınızın aralıksız gelişimi benzer biçimde ehemmiyetli şeylere süre ayırmaya başlayın.
Bu da kendini geliştirme ile reelleşir.

Gelin şimdi de kendimizi geliştirmek için neler yapmalıyız adım adım araştıralım.

1. Kitap Okuyun

Engin data ambarı olan kitaplar bizlere kendimizi geliştirmek için önayak olan en ehemmiyetli kaynaklardır. Bu çehreden de kesinlikle kitap okuma alışkanlığı edinmeliyiz. Kitap okumak derken insanları aldatma emelli yazılan kişisel gelişim kitaplarından bahsetmiyorum. Basit yapıtlar, felsefe, edebiyat, tarih benzer biçimde mevzular hakkında yazılmış kitapları okumak gerekir.

kendimi nasıl geliştirebilirim

Her gün kitap okumak insan beynini enerjik meblağ ve aralıksız yeni bilgilenmenizi sağlar.
Genellikle kitap gece uyumadan evvel okunması mümkün sadece sabahleyin zeka daha boş olduğundan okuduklarımızı daha rahat anlarız bu çehreden de gündüz hemen hemen günün bitkinliği üzerimizde değilken kitap okumak gerekir.

2. Araştırma Yapın

Kendini geliştirmek için yapılması gerekenlerden bir ötekiyi de araştırma yapmaktır. Mesela tarih mevzusunda araştırma yapmak bu alanda kendimizi geliştirmeyi sağlar. Araştırma yapılırken arşivlere bakmak, Wikipedia ve tarih kitaplarından yararlanmak gerekir.

kendini geliştirmeAraştırma bir tek internetten yada kütüphanelerden yapılmaz.
Müze ve zamanı binaları ziyaret etmek de araştırma sınıfına girmektedir. İnsan kendini iyi mi geliştirir mevzusunda araştırma yapmak da hakikatinde kendini geliştirmenin bir yoludur.

3. Yabancı Dil Bilin

Günümüzde bir yabancı dil öğrenmenin ne kadar ehemmiyetli bulunduğunu anlatmaya gerek yok sanırım. İngilizce öğrenmek kendini geliştirme anlamında tehlikeli sonuç bir adımdır. İngilizce haricinde ikinci bir yabancı dil öğrenmek ise pek oldukca alanda sizi galibiyete götürecektir.

kendini geliştirme yolları

Yeni bir dil bilmek aslına bakarsanız bir kültürle de tanışmak anlamına gelmektedir.
Bağlantı taşıtı olmasının yanında ufuk açıcı tarafı olduğu unutulmamalı.

Yabancı dil bilmek eğer yurt dışına çıkarsanız daha rahat bağlantı kurmanızı sağlar. Kendinize olan güveninizi yükseltir ve iş tespit etme bahtınızı artırır. Aynı zamanda daha yüksek ücretler alabilirsiniz.

4. Spor Yapın

Fiziksel olarak kendini geliştirmek ve stresten sıyrılmak için kesinlikle spor yapmalısınız. Spor yapmanın yararları saymakla bitmez. En başından kendimizi daha iyi sezmemizi sağladığından daha motive bir halde yaşamımızı sürdürmemizi sağlar.

insan kendini nasıl geliştirirKumpaslı spor yapmanın insana hem fizyolojik hem de akılsal yararları vardır.
Kendimizi geliştirmek ismine kesinlikle spor yapmalı ve devingen kalmalıyız.

Spor yapmanın kumpaslı beslenme ile de direkt ilişkili bulunduğunu unutmamalıyız. Kilo hakimiyetimizi sağlayıp daha rahat bir hayata haiz olabiliriz. Her sabahleyin yapacağımız egzersiz hareketleri ile güne dinç başlarız ve bunun içinde kendimizi geliştirme ismine mecburi motivasyonu alırız.

5. Hobi Edinin

Mevcut bir hobiniz olabilir. Bu hobinize ek olarak başka bir uğraş saptamak ruhsal ve vücutsal anlamda kendimizi geliştirmek için ehemmiyetli bir adımdır.

Hobi edinmek için illa yüklü bir gidere girmeye gerek kalmamıştır.
Çiçek yetiştirmek, koleksiyon yapmak, fotoğraf sürüklemek, hoş yazı yazmak edinebileceğiniz kolay hobilerden kimileridir.

Hobi edinmek günlük yaşamın stresinden bizi uzaklaştırır. Kendimizi hobi olarak baktığımız şeyleri yaparken daha rahat sezeriz. Bir hobi edinmek insan beynin de çalışmasını direkt tesirler. Yeni bilgiler bilmenin önünü açar.

Ayrıca iş yaşamına olan tesirleri de yadsınamaz derecede pozitif. İş yaşamından kendini geliştirmek isteyenlerin bir hobi edinmesi faydalarına olacaktır.
Tüm bu faydaların yanında kendimizi daha iyi sezmemizin önünü açar.

6. Müzik Çalgıyı Çalmayı Bilin

Bir çalgı çalmak daima değişik sezdirir. Bu bir mızıka, flüt, gitar hatta piyano olabilir asla fark etmez. Müziğin ruhun yiyeceği olması ve kendimizi geliştirme anlamında bizlere katkıları pek oldukca araştırmada ispatlanmıştır.

Müzik yapmak başlı başına güç bir iştir. Ancak kendi mücadelelerimizle bir çalgı çalmayı bilmenin tadı başkadır.
Sosyalleştirme, beyni çalıştırma, öz itimat kazandırma, stresten uzaklaştırma benzer biçimde ehemmiyetli yararları bulunmaktadır.

Bana nazaran bu listede yer edinen kendini geliştirme usulleri içinde en zevklisi budur. Kendinizi ifade etme hünerinizi müzik bilginizle harmanlayıp daha gelişmiş biri olmanızı sağlar. Müzik aletlerini tanımak seslerin yaşamına kendini kaptırmak son aşama cümbüşlü bir iştir.

7. Kendinize Rakip Tanımlayın

Kendini geliştirmek isteyenler daima bir rekabet içinde olmalıdır.
Kendini geliştirmek ve kişisel gelişim emeliyle biriyle rekabet halindeyseniz sürekli onu geçmeyi tutkularsınız. Bu da daha motive bir halde emelinize erişmenizi sağlar.

Rekabet süresince hedefe odaklanmak iki taraf için de yararlı olacaktır. Hem siz hem de rakibiniz birbirinize bakarak kendimi iyi mi geliştirebilirm diye soracaksınız. Netice itibariyle kaybeden olmayacaktır.

8. Seyahat Edin

Oldukça okuyan mı oldukca dolaşan mı öğrenir sualinin yanıtı bireyden bireye değişse de her ikisini yapanın bunlardan birini yapandan daha akıllı olacağı kuşkusuzdur.Bulunduğunuz şehirde bile daha ilkin gitmediğiniz bölgeler olabilir. Detaylı bir seyahat rehberi oluşturup harekete geçin. Arkadaşlarınızla yada tek başınıza gezerek kendinizi geliştirme yolunda ilk adımı atın.

9. Ertelemeyin

Bu başlıkta yapmanız değil yapmamanız ihtiyaç duyulan bir mevzuya yer verdim: Ertelemek. Ne yazık ki gündelik hayatta pek oldukca şeyi erteliyoruz. Ancak harekete geçmek ve o ilk adımı atmak aslen o kadar da zor olmasa gerek.

Ertelemek bir hastalıktır ve bundan kurtulmanın ilacı vardır. Bunu icra eden insanoğlu çoğu zaman zamansızlıktan yakınma eder ve devamlı bu çıkmazda kalır. Ancak zamanı iyi kullanmak erteleme yapmanızı engeller. En basitinden erken yatıp erken kalkmak ertelemenin önüne geçmenizi elde edecektir.

10. Kendinize Hususi Alan Oluşturun

Kendini geliştirmek isteyen biri ne olursa olsun kendine hususi alan oluşturmalıdır. Bu hususi alanda emekler yapmalı ve dış etkilerden kendini soyutlamalarıdır. Dış dünyadan soyutlanmak ve iç dünyaya yoğunlaşmak için bu hususi alanda kalınmalıdır.

Evinizde bir odayı emek verme odası haline getirip emek verme masanızı ve kütüphanenizi oraya taşıyarak bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Sosyal Medyadan Uzaklaşın

Günde toplumsal medyada harcadığınız vakti göz önünde bulundurun. Eğer gereğinden fazla zaman ayırıyorsanız bunu azaltın. Hem vakitsizlikten yakınma ediyor hem de toplumsal medyada oldukca fazla kalıyorsanız bu kararınızı bir gözden geçirin.

Sosyal medyadan tamamen kopmanız gerekmiyor. Şu sebeple toplumsal medya da kendini geliştirmenin bir başka yoludur. Ancak kimi zamanlar fazlaca vaktimizi aldığından uzak durulması icap ettiğini düşünmekteyim. Yeni Bir Kursa Gidin

Dijital yada fizyolojik farketmeksizin yeni bir kursa gidip bir şeyler öğrenmek insanoğlunun kendini geliştirmesi için yapması gerekenlerden biridir. Dijital kurslar Udemy benzer biçimde platformlardan alınabilirken öteki kurslar için fizyolojik bir kursa gitmeniz gerekir. Bunun için ise araştırma yapmış olup yaşadığınız çevrede hangi kursların bulunduğunu keşfetmelisiniz.

Kurslar ücretli yada parasız olabilir. Mesela Udemy sitesinde her iki türden kurs bulmak mümkündür. Halk eğitim merkezleri yada belediyelerin de parasız kurslarına gidilebilir. Mesela işaret dili kursuna gidip kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. Veya bilgisayara merakınız var ise yazılım dersleri alabilirsiniz.

13. Kendinizi Keşfedin

İnsanın kendini keşfetmeden kendi potansiyelinin bilincinde olmadan dışarıyı keşfetmesi zor olsa gerek. Neleri başarabileceğinizi, neleri sevdiğinizi, nelere ilgi duyduğunuzu bilin ve hayatınızı buna nazaran şekillendirin.

Kendinizi tanımanın en iyi yolu ise sessiz bir odaya gidip kendi hakkınızda boş bir sayfaya tüm bildiklerinizi yazmanızdır. Burada kuvvetli yönlerinizi, zayıf yönlerinizi, fırsatlarınızı ve size karşı olan tehlikeleri belirlemeniz gerekir.

Kişiliğiniz ile ilgili başlıklar belirleyin. Mesela çalışkanlık, düzenlilik, disiplin benzer biçimde. Bunlara 10 üstünden puan verin ve düşük verdiğiniz özelliklerinizle ilgili öz eleştiri yapın. Bunu ara sıra yapın ve puanları yükseltmeye çalışın. Ancak yüksek puanlar vererek kendinizi kandırmayın. Gerekirse çevrenizden de puanlar alarak karşılaştırma yapın.

14. En son ne süre bir tabiat yürüyüşü yaptınız hatırlıyor musunuz? Ya da son olarak bir göl kenarında ne süre oturdunuz? Hangi ağaç ve çiçek çeşitlerini biliyorsunuz ki? Cevap vermekte zorlanıyorsanız bu mevzuda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

Doğanın insana refah ve esin verdiği aşikar. Ancak şehirde maalesef bundan yararlanamıyoruz. Ancak yedi gün sonu çıkıp en yakınımızdaki ormanı gezip temiz havayı içimize çektiğimizde aslen ne kadar rahatlatıcı bulunduğunu görebiliriz. İnanın insanoğlunun kendini geliştirmesinde büyük faydası oluyor.

15. Yabancı Dizi ve Film İzleyin

Sinema alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız ne olursa olsun yabancı dizi ve film izlemelisiniz. Bilhassa kült olmuş yapımları seyretmek ufkunuzu açacaktır. Kitaplardan uyarlama filmler yada gerçek yaşamdan esinlenerek yapılmış dizileri izlemenizi tavsiye ederim.

Size bir şey katmayacak bir tek zaman geçirme amacıyla izlediğiniz dizilerden uzak durun. Daha oldukca size perspektif kazandıracak şu demek oluyor ki şeyler öğrenmenize yarayacak dizileri izleyin. Ben de öğrencilik zamanlarımda çokça yabancı dizi izlerdim. Hala zaman buldukça izlerim. İngilizce’mi geliştirmek adına bana büyük katkısı bulunduğunu düşünüyorum. Alt yazısını Türkçe izledikten sonrasında İngilizce’ye çevirip bu şekilde kelimeleri de görerek öğrenebilirsiniz.

16. Erken Uyanın

Uyku düzeni bir insanoğlunun kendini geliştirme adına ilk dikkat etmesi ihtiyaç duyulan konulardan biridir. Günde kaç saat uyuduğunuzu hesaplayın. Eğer oldukca fazla uyuyorsanız bu sizin zaman kaybettiğinizi gösterir. Yapılan araştırmalarda erken kalkan insanların kendini daha enerjik ve daha hazır hissettiği kanıtlanmıştır.

Oldukça uyumak halsizlik ve baş ağrısına niçin olduğundan kendinizi iyi hissedemeyeceksiniz ve gün içinde yapmanız gerekenleri yapamayacaksınız. Sabahları kalkış saatinizi 2 saat öne çekin. İlk başlangıçta zorlanacaksınız. Ancak insan 1 haftada buna alışıyor. Hemen kahvaltınızı yapın bundan dolayı kahvaltı günün en mühim öğünüdür.

17. Zararlı Alışkanlıklardan Kurtulun

Sigara içiyor ve alkol tüketiyorsanız bunu mümkün olduğunca en aza indirin hatta bırakın. Alkol de başta karaciğer olmak suretiyle vücuda son aşama zararlıdır. Bunları bırakmak kolay değil sadece bunun için yardım alarak zaman içinde bırakabilirsiniz.

Zararlı alışkanlık denince akla alkol, sigara, uyuşturucu gelse de günümüzde insanoğlunun zamanından çalan ve bağımlılık oluşturan başka şeyler de var. Mesela online oyunlar. Bize en büyük zararları zamanımızı çalmaları. Giden dönemin geri dönüşü olmadığından ve online oyunların stresi azaltmak yerine yükseltmesinden dolayı bırakılması icap ettiğini düşünüyorum.

18. Kimimiz kaybetmekten korkar, kimimiz risk almaktan, kimimiz de gelecekten korkar. İnsanın birden fazla korkusu da olabilir. Mühim olan bu korkular ile yüzleşmektir. Korkularımız bizim ileriye gitmemize engeldir. Kendimizi geliştirme adına yaptıklarımızın başarıya ulaşmasındaki büyük barikatlardır korkularımız.

Ilk olarak korkularımızın neler bulunduğunu belirlemeliyiz. Farkındaysanız insan bilgisiz olduğu mevzularda korkuya kapılır. Bu yüzden korktuğumuz şey her ne ise o mevzuda bilgilenmemiz gerekir. Başarısızlıklarının arkasında bu korkuların bulunduğunu kabul etmezler.

Korkularının üstesinden gelenler ise bu rahatça ve güvenilir adımlarla hareket ederler. Ne süre yeni bir korkusu bulunduğunu fark ederse artık deneyimli olduğundan onun da üstesinden gelmek için derhal harekete geçerler. Bu bir kar topu etkisidir. Mühim olan minik adımlarla ilerlemek ve büyük bir kar kütlesine dönüşmektir.

19. Hatalarınızdan Ders Çıkartın

Her insan hata yapar. Herkes yaşamı süresince verdiği kararların neticelerini yaşar. Bu karar kimi zaman doğrudur bazense yanlıştır. Yanlış kararlar aldığımızda bunun bir hata bulunduğunu kabul etmemiz ve yine yapmamamız gerekir.

Hatalarından ders çıkartmayan insanoğlu aynı hataları tekrarlamaya devam eder. Bir hatalar zinciri oluşur ve işler devamlı fena gider. Ancak hatanın neresinden dönülürse kardır. İnsan bir iş yaparken bunun bir hata olabileceğini daima düşünmelidir. Hataların yaşamın bir gerçeği bulunduğunun bilincinde olmalıdır.

Ancak gene de hata yapmaktan korkmayın. Mühim olan hata yapmamak değildir, meydana getirilen hatalardan ders çıkartmaktır. Hata yapmaktan korkan insan cesaretli olması imkansız. Korkaklık ise kendiniz geliştirme yolunda en büyük engellerden biridir.

20. Kendinize İdol Belirleyin

Dünya’ya gelmiş son aşama başarıya ulaşmış ve kendini geliştirmiş insan vardır. Elon Musk, Jeff Bezos, Nikola Tesla benzer biçimde. Size esin verecek başarılara haiz olan birini yada birkaç kişiyi örnek alın. Hayatlarını okuyun ne zorulukla karşılaştıklarını bu tarz şeyleri iyi mi aştıklarını ve kendilerini iyi mi geliştirdiklerini öğrenin.

İnsansın kendisine idol belirlemesinin en büyük artısı ben de onun benzer biçimde olmalıyım motivasyonudur. Başarılı olmuş kişilerin de bir zamanlar kendilerine idol olarak gördükleri kişiler olmuştur. Yani amacına ulaşan bir yöntemdir.

21. Geçmişi Unutun

Gemişte takılı kalmak sizi geriye götürür. Evvel yaptığınız hatalar artık geride kaldı. Devamlı ileriye bakmalısınız. Geçmiş ile yaşamak size bir şey kazandırmaz. Yalnızca moral ve motivasyon olarak düşmenize sebep olur. Kendini geliştirmek isteyen biri geçmişi değil geleceği düşünür.

Oldukça sevdiğim bir söz vardır ne oldum deme ne olacağım de diye bence yaşam mottosu olarak bunu belirlemeliyiz. Dün gemişte kaldı sadece yarın nasıl sonuçlanacağını bilmiyoruz. Bu gizem bizi heyecanlandırıyor. İnsan yaşamış olduğu her an bu heyecanı içinde hissetmeli diye düşünüyorum.

22. Teknolojiyi Kullanın

Günümüzde teknoloji inanılmaz bir seviyede. Bilgiye ulaşmak tarihte asla bu kadar kolay olmalıştı. İnternet bir derya ve ikimiz de buranın nimetlerinden sonuna kadar yararlanmalıyız. İnternette elbet bir tek yararlı şeyler yok zararlılar da var. Ancak biz doğru teknoloji kullanımı ile kendimizi geliştirme yolunda ilerlemeliyiz.

Teknoloji denince akla internete gelse de aslen gelecek yıllarda sanal gerçeklik ve suni zeka daha oldukca ön plana çıkacak. Robotların yaşamımız girmesi ile pek oldukca şey kolaylaşacak sadece onların dilinden idrak etmek kolay olmayacak. Şimdiden bu alanlara data yatırımı hayata geçirmeye başlayın derim.

23. TED Konuşmaları İzleyin

İnsana değişik bakış açıları kazandıran ve kendini geliştirme imkanı sunan bir öteki aktivite de TED konuşmalarıdır. Youtube’da bulabileceğiniz konuşmalarda alanında uzman kişiler son aşama kıymetli detayları izleyenler ile paylaşıyor.

İngilizce videoları alt yazılı bir halde izleyebileceğiniz benzer biçimde Türkçe içerikli konuşmalar da mevcut. Diksiyon Dersi Alın

Bölgesel konuşmalar şive ve ağızlardan dolayı İstanbul Türkçesi konuşmak zorlaşabiliyor. İnsanlar diksiyonlarını düzeltmek için çeşitli kurslara gidiyor. Ayrıca internetten de videolar seyredip diksiyon dersleri alınabiliyor.

Hitabet bir sanattır. Konuşmanız ne kadar muntazam ise insanoğlu sizi daha dikkatli dinler. Okul yıllarımda diksiyonum muntazam olduğundan tüm törenlerde bana spikerlik görevi verilirdi. Elbette diksiyon kendi kendine oluşan bir şey değil. Toplum içinde konuşurken derhal ayırt edilirsiniz. İnsanlar sizin için ne kadar güzel konuşuyor yakıştırmaları yapar ve bu da öz güveninizi artırır.

25. Zayıf Yönlerinizi Keşfedin

İnsan kendini tanımlarken daima kuvvetli yanlarını haiz olduğu iyi özellikleri söyler. Ancak zayıf yönlerimiz de bizim parçamızdır. Eğer savurgansak, tertipli değilsek, acele pes ediyorsak, kendimizi zorlamıyorsak bunların üstesinden gelmeliyiz.

Zayıf yönlerimizi bilirsek bu tarz şeyleri ortadan kaldırmak için fırsatımız olur. İnsan öncelikli olarak kendisine dürüst olmalıdır. Kendini kandırmak hataların en büyüğüdür. Bir insan kendine dürüst eğer olmazsa asla ilerleyemez olduğu yerde sayar.

Kendini geliştirmek isteyen biri zayıf yanlarını bilmeli ve bu tarz şeyleri kuvvetli yönlere çevirmelidir. Mesela savurgan biri iseniz bunun üzerine giderek tasarrufa çevirmelisiniz. Zoruluklar karşısında acele pes ediyorsanız azimli olmak için bunun üzerine gitmelisiniz. Unutmayın ki azim kendini geliştirmek için devamlı olması ihtiyaç duyulan tehlikeli sonuç bir özelliktir.

26. Amaçsızlık dünyadaki en fena şeylerden biridir. Bir amacı olan insan kendini devamlı geliştirmeye çalışır. Ancak amacı olmayanların bu şekilde bir derdi asla olmaz.

Hedef koymak geleceğe dair amaçlarınızı gerçeğe dönüştürme ve kendinizi motive etme anlamında mühim bir güçtür. Hedeflerinizin gerçekleşme ihtimali ne kadar yüksekse kendinizi geliştirmeniz de o denli mümkün olur. Asla ulaşamayacağınız hedefler şu demek oluyor ki hayal hedefler koymak sizi ileriye taşımaz.

Hedef koymanın en büyük artısı ise sizi hedeften saptıracak ne kadar etken var ise hepsinden uzaklaşmanızı sağlamasıdır. Bu hedef için yurt dışına gitmeniz gerekiyor. Yurt dışına çıkmak için ihtiyaç duyulan maddi imkanı sağlamak için ise bazı şeylerden tutum etmeniz gerekir. Gereksiz harcamalardan kaçınıp para biriktirerek her yönden kazanç sağlayabilirsiniz.

27. Negatif İnsanlardan Uzak Durun

Etrafınızda sizi aşağı çeken, moralinizi bozan, sizi fena hissettiren insanoğlu var ise onları hayatınızdan çıkarın. Eğer hayatınızdan çıkaramayacak yakınlıkta biri ise araya mesafe koyun. Sosyal hayatta ne yazık ki her türden insan ile karşılaşıyoruz mühim olan insanların ne niyetle size yaklaştığını ve onlara karşı iyi mi davranmanız icap ettiğini bilmektir.

28. Tatile Çıkın

Kendini geliştirmek devamlı çalışmak ve çabalamak ile olmaz. Bazen tatile çıkmak da kendini geliştirmek için mecburi hale gelebilir. İnsanlar dinlence yaparak stresten uzaklaşır ve daha dinç hale gelir. Çıktığınız yolda ne kadar ilerleme kaydettiğinizi görmek için durup dinlenmeniz ve arkanıza bakmanız gerekir.

Tatile çıktığınızda da kendini geliştirmek için yapılacak aktiviteler bulabilirsiniz. Daha ilkin gitmediğiniz görmediğiniz bölgeler hakkında araştırma yapmış olup coğrafya hakkında data sahibi olabilirsiniz. İnsanların yaşayış tarzlarına bakıp kültürel anlamdan kazanımlar elde edebilirsiniz.

29. Öğrenmeye Açık Olun

Öğrenmenin yaşı yoktur diye oldukca güzel bir söz vardır. Eğitim ve tahsil yalnızca okul sıralarında olmaz. Hayatın her anından öğrenmeye açık olmalıyız. Kendini geliştirmek isteyen biri için öğrenme süreklilik arz eder.

Her gün yeni şeyler öğrenmenin verdiği hazzı tadın. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Eğer yeni bir şey öğrendiyseniz bunu aileniz ve arkadaşlarınız ile paylaşırsanız bu kalıcı hale gelir ve unutmanız zorlaşır.

Bilgi edinme yöntemlerini iyi öğrenirseniz giderek daha kolay bir halde öğrenmeye açık hale gelirsiniz. İnsan beyninin sınırsız data kapasitesi olduğundan öğrenebildiğiniz kadar bilgiyi depolayabilirsiniz. Ancak beyin kullanmadığı bilgiyi hafızada tutmaz bu yüzden de acele unuturuz. Unutmamak için de detayları günlük hayatta kullanmamız gerekir.

30. Bilhassa devletimizde insanoğlu günde averaj 3-5 saatlerini tv izleyerek geçiriyor. Her ne kadar eskisi kadar yüksek olmasa da gene de hatırı sayılır bir süre diyebilirim.

Bilgi yarışmaları, münakaşa programları dahi olsa televizyondan kendinizi uzak tutun. Televizyondan öğreneceğiniz bilgiyi daha acele ve daha derin şekilde internetten yada yazılardan öğrenebilirsiniz.

31. Dergi Okuyun

Mutlaka fakat ne olursa olsun kendinizi geliştirmek için bir mecmua aboneliği başlatın. İster spor, ister edebiyat isterseniz müzik dergisi alın. Hiç aklınıza gelir mi bilmiyorum fakat karikatür dergileri de kendinizi geliştirmek için okunabilir.

Dergi okumak kitap okumaktan daha keyiflidir. Her hafta yada her ay yenisi çıktığından bıktırmaz. Kuşe kağıda baskılı olması da okunması açısından şevk verir. İçinden çıkan posterler yada bulmacalar da insanları cezbeder.

Dergi okumanın yararları içinde güncel kalmak, okuma alışkanlığı kazanmak ve en önemlisi bilgilerin taze kalmasını sağlamaktır. Günlük Tutun

İnsan gece başını yastığa koyduğu süre o gün yaptıklarının oldukca azca bir kısmını anımsar. Ancak günlük tuttuğumuz süre o gün yaşadıklarımızı an be an not alırsak neler yaşadığımızı unutmayız. Günlük tutmak insanı zihinsel anlamda da rahatlatır.

Günlük tutmanın insanoğlunun kendini geliştirme yolundaki en büyük pozitif yanları hafızayı diri tutmasını sağlamasıdır. Ayrıca anılarını not alan kişiler bu tarz şeyleri ileride okudukça keyif alır. Eğer iyi bir günlük yazıcısı iseniz bu sizin yazıma olan kabiliyetinizi ortaya çıkaracaktır. Kim bilir kim bilir bu sayede ileride kitap yazmaya başlarsınız.

33. Satranç Gibi Oyunlar Oynayın

Satranç benzer biçimde strateji oyunları planlı ve programlı hareket etmeyi öğretir. Acele düşünme, ergonomik olma ve doğru yorumlama kabiliyetleri kazandırır. İnsanın kendine olan güveninin gelişmesini katkıda bulunur.

Dikkatini toplamasına destek verir. Bilhassa matematik ve bilimle ilgili mevzularda beynin ilgili bölümlerinin çalıştırmasından dolayı daha başarıya ulaşmış olmayı sağlar. Eğer bir insan kurnaz ise bunu oyunu kazanmak adına yapmış olduğu davranışlarda ortaya koyar. İçtenpazarlıklı ise gene aynı şekilde stratejisini ona nazaran belli eder. Bu yüzden kendini geliştirmek isteyen birinin ne olursa olsun satranç ve benzeri steateji oyunları oynaması gerekir.

34. Yapılacaklar Listesi Hazırlayın

Plana bağlı hareket etmek daima mümkün olmayabiliyor. Bazı işlerin uzun sürmesi planda aksamalara ve kaymalara yol açmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için ise yapılacaklar sıralaması hazılanmalıdır.

Kendini geliştirmek için yapılabilecekler içinde kim bilir en kolayı budur. İçerisinde yapacağınız işler ve süre aralıkları bulunsun. Tüm bu tarz şeyleri programa bağlı kalmış olarak hayata geçirmeye çalışın. Eğer programın dışına çıkarsanız ne olursa olsun yapılması gerekenleri ön sıraya almaya çaba gösterin.

35. Asla Pes Etmeyin

Kendini geliştirme amacıyla çıktığınız yolda asla yılmayın. Karşınıza ne çıkarsa çıksın pes etmemek için tüm gücünüzü ortaya koyun. Pes etmek bir tek zayıfların özelliğidir. Bunları sizi gaza getirmek için söylemiyorum. Eğer hala kendinizi noksan görüyorsanız doğru yoldasınız anlama gelir. Şu sebeple insan ne kadar oldukca şey bilirse aslen ne kadar azca şey bildiğinin bilincinde olur. Cahillik erdemdir, mutluluktur cümlesi de bunun özetidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kendini geliştirmek ile ilgili sıkça sorulan soruları bu başlık altında bulabilirsiniz. Sizin de bu mevzu hakkında sormak ve kendini geliştirme adına katkıda bulunmak istedikleriniz var ise bana aşağıda bulunan yorum kısmından yazabilirsiniz.

Kendini Geliştirmek İsteyenler Ne Yapmalıdır?

İnsan kendini iyi mi geliştirir sorusuna verilebilecek cevaplar içinde kitap okumak, yabancı dil öğrenmek, gezi etmek yer almıştır. Bunun için de öz itimat, sıkı emek verme, planlı hareket ve pes etmeme ilkeleri benimsenmelidir. Bir şeyler başarmak için devamlılık şarttır bu yüzden mühim olan yola çıkmak değil devamlı yolda olmak ve öğrenmeye açık olmak gerekir.

Kendimi Geliştirme Yolları Nelerdir?

Kendini geliştirme yolları içinde tertipli spor yapmak, meditasyon, tertipli beslenme, ertelememe, iyi uyku düzenine haiz olma yer almıştır. İnsan bu özelliklere sahipse kendini geliştirme adına mühim bir yol katetmiş anlama gelir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler