Eğitim

Kısa İngiltere Tarihi – Jeremy Black Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kısa İngiltere Tarihi – Jeremy Black Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kısa İngiltere Tarihi kimin eseri? Kısa İngiltere Tarihi kitabının yazarı kimdir? Kısa İngiltere Tarihi konusu ve anafikri nedir? Kısa İngiltere Tarihi kitabı ne konu alıyor? Kısa İngiltere Tarihi PDF indirme linki var mı? Kısa İngiltere Tarihi kitabının yazarı Jeremy Black kimdir? İşte Kısa İngiltere Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jeremy Black

Çevirmen: Ekin Duru

Orijinal Adı: A Short History of Britain

Yayın Evi: Say Yayınları

İSBN: 9786050206012

Sayfa Sayısı: 240


Kısa İngiltere Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Britanya tarihinin iyi mi yazılması gerektiğine dair yöntemsel bir girişle süregelen Kısa İngiltere Tarihi, iklim ve coğrafyanın adaları bugüne getiren tarihsel, sosyolojik ve siyasal süreçler üstündeki etkilerini ele alarak yola devam ediyor. İngiltere, Galler, İskoçya ve İrlanda arasındaki bağlantıların iyi mi kurulduğunu ve bunların iyi mi olup da tek bir milletler topluluğu ve tek bir devlet oluşturduğunu okurun aklında hiçbir sual işaretine yer bırakmayacak halde açıklığa kavuşturuyor. Stonehenge’in yapılışı; Kelt, Roma, Anglo-Sakson, Viking ve Norman istilaları; Magna Carta, Gül Savaşları, Katolik Kilisesinden Kopuş, İçsavaş, Bilim ve Sanayi Devrimleri şeklinde mühim başlıklara olabildiğince geniş yer vererek 3000 senelik zamanı ortalama iki yüz elli sayfaya sığdırmayı başarıyor.

“Britanya tarihini, ilk aşamalarından bugüne değin kusursuz biçimde aktaran bir eser.”

– William Gibson, Oxford Üniversitesi


Kısa İngiltere Tarihi Alıntıları – Sözleri

  • New Amsterdam kenti Hollandalılardan alınarak adı ( sonradan II. James olan York Dükü James’e atfen) New Yor şeklinde değiştirildi.
  • Hassasiyetler denge ile bağlantılıdır.
  • Bilimde gözlem, gözlem ve matematiğe odaklanmak informasyon toplanmasına, verile­rin kullanılmasına, kararlar alınmasına ve bunların denenip lüzumlu değişikliklerin yapılmasına destek oldu.
    Fizik yasalarının daha iyi anlaşılması, nesneleri taşıyarak, kaldırarak ya da döndürerek kullanmanın yeni yöntemlerin­den yararlanma arayışı içinde olan üretim sistemi açısından fazlaca önemliydi. Yeniliklerin mümkün olduğu ve denetlenebil­diği ortaya çıktı, böylece organik kaynaklar, bilhassa su, kömür ve madenler daha etkin halde kullanıldı. Yeralaltından ma­den çıkaran pompalama makineleri yapılmış oldu. Mekanizma ya­pısını daha iyi idrak etmek kaldıraç ve hidroliklerin kullanılma­sını kolaylaştırdı. Böylece bilim Tanrının amaçlarına uygun olarak doğadaki zenginliklerin tanınmasını ve kullanılmasını mümkün kıldı.
  • Elizabeth insanların vicdanlarını sorgulamayan ilk liderdi. Onun tek arzusu insanların uyum içinde yaşamasını sağlamakh.
  • İngiltere zamanı hakkında informasyon toplamak ardında olan ve 1533’te ” Kralın Antikacısı ” olarak atanan Leland fazlaca seyhat etmiş ve mesela De Viris IIlustribus ( Meşhur Adamlar Üstüne) şeklinde birçok yapıt yazmışsa da bunların fazlaca azı yayımlanmıştır.
  • Bu, her ne kadar uygulamada belli şart­lara bağlı olsa bile bir özgürlük arayışıdır.
  • geçmişi anlamadan bugünü de­ğerlendiremez ve gelecekle ilgili düşüncelere haiz olamayız.
  • İskoçya’da ortaçağda İngiltere’ye karşı bağımsızlık mücadelesinin lideri William Wallace ( ö. 1305 ) ve I. Robert ( Robert the Bruce ) ( 1274-1329 ) kahraman olarak anılmakta ve 1707 senesinde, iki bağımsız devlet olan İngiltere ile İskoçya’nın birleşmesini sağladıklarına inanılmaktadır.
  • 2013 senesinde yaşları 20 ila 30 içinde olan 3 milyon şahıs halen ebeveynlerinin evinde yaşıyordu, 289.000 aile evini başka bir aile ile paylaşıyordu, genç çiftler hayata çoğu zaman baba evinde başlıyorlardı.
  • Para harcama düzeyindeki artış ve yurt dışına para çıkarmadaki kısıtlamaların kalkması ile yurt haricinde dinlence yapanların sayısı 1971’de 4.2 milyon iken bu sayı 1998’de 32.3 milyona ulaştı.


Kısa İngiltere Tarihi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kısa İngiltere Tarihi özünde iyi fakat pratikte fena bir kitap olmuş maalesef. Kitap Kısa Sürede sizi İngiltere zamanı ve gelişimi hakkında informasyon sahibi yapabilir. Roma döneminden başlayarak, Viking istilası, İngiltere – Fransa savaşları ve sömürgeleşme üstünden İngiltere zamanı hakkında bilgileniyorsunuz. Fakat kitabın en büyük eksisi bir tarih kitabında olmaması ihtiyaç duyulan kargaşalık. Gerek kronolojik sıralamalar karışık, gerekse konuların işlenişi karışık. Kitap her ne kadar dönemlere bölünmüş olsa da bir bakıyorsunuz 3. Edward bir bakıyorsunuz 4. John periyodu kim kimin oğlu neredeyiz kim ne yapmış oldu kim İskoçya kralı kim o anda İngiltere’ye başat hepsi birbirine karışmakta. Benim önerim bu mevzuda başka kaynaklardan yararlanılması yönünde. (Barış Şahin)

Oldukca genel olarak Britanya üstünden gidiyor kitap. Eğer detaylı olarak İngiltere zamanı öğrenmek istiyorsanız tavsiye etmem lakin genel olarak bilgim olsun asla bilmiyorum diyorsanız ya da Avrupa evveliyatına bir başlangıç arıyorsanız iyi olabilir. Genel olarak dönemler ve mühim değişimlerin yaratığı etkisinde bırakır üstünden gittiği için ben beğendim. Tavsiye ederim… (necibe)

Kitap yalnız İngiltere’nin değil, Britanya adasında yer edinen, Galler ve İskoçya şeklinde vatanlarında kısa da olsa evveliyatına değiniyor. İngiliz ana karasının oluşma evresi ile süregelen Kronolojisi, Büyük Britanya İmparatorluğu ve günümüz İngilteresine kadar mühim tarihsel süreçleri konu alıyor. En azından İngilizlerin zamanı ile ilgili düşünce edinmek isteyen dostlar için bir çırpıda okunabilecek tadımlık bir kitap, tavsiye ederim. (Fatih Beyazkaya)


Kısa İngiltere Tarihi PDF indirme linki var mı?


Jeremy Black – Kısa İngiltere Tarihi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Kısa İngiltere Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jeremy Black Kimdir?

Exeter Üniversitesi’nde Tarih Profesörü olarak iş yapmaktadır. Türkçeye çevrilen kitapları: Savaş ve Dünya (Dost Kitabevi Yayınları, Ankara 2009), Tüm Zamanların Yetmiş Büyük Savaşı (Oğlak Yayıncılık, İstanbul 2006), Neden Savaşıyoruz? (Güncel Yayıncılık, İstanbul 2005), Top, Tüfek ve Süngü: Yeniçağ’da Savaş Sanatı (Kitap Yayınevi, İstanbul 2003), Dretnot, Tank ve Tayyare (Kitap Yayınevi, İstanbul 2003).

(Yayınevi Sayfası)


Jeremy Black Kitapları – Eserleri

  • Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi
  • Kısa İngiltere Tarihi
  • İngiltere Tarihi
  • Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü
  • Kısa İspanya Tarihi
  • Kısa İtalya Tarihi
  • Top, Tüfek ve Süngü
  • Dünya Tarihinde Askeri Strateji
  • Savaş ve Teknoloji
  • Efsane Komutanlar ve Zaferleri
  • Atlas Dünya Tarihi
  • Dretnot, Tank ve Tayyare
  • Savaş ve Dünya
  • Tüm Zamanların Yetmiş Büyük Savaşı
  • Tarih Çalışmak
  • Kısa Portekiz Tarihi
  • Neden Savaşıyoruz


Jeremy Black Alıntıları – Sözleri

  • “Savaşın, hatta hayatın bütün meselesi, yapıp ettiklerinizle neyi bilmediğinizi öğrenme çabasından ibarettir; işte ben buna ‘tepenin öte yakasında ne olduğunu tahmin etme’ derim.” (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • “Birinci Dünya Savaşı’nda stratejik beceri ve kurumları fazlaca fazla övgü ve gıpta celp eden Almanlar her ikisinden de yoksun göründüler. Ve bu durum yalnız 1914 yılı için geçerli değildi. Tüm harp süresince Almanlar stratejik beceri ve kurumların eksikliğini hissettiler.” (Dünya Tarihinde Askeri Strateji)
  • 1824’de Cezayir’deki korsan üssüne karşı meydana getirilen seferde Lightning de katılmıştı. Bu 1822’de Deptford’da denize indirilmiş üç topla donatılmış bir buharlı çarklı gemiydi. (Savaş ve Teknoloji)
  • Osmanlı İmparatorluğu’nda, karada ve denizde, tabanca, uzman ve komuta kullanımı bakımından askeri etkinin akış yönü, hakikaten de batıdan do­ğuya doğruydu. Ne var ki bu akıştan bir askeri kabiliyet hiyerarşisi çıkarırken ihtiyatlı olmak gerekir. Ayrıca piyade kollarının Türklere karşı harp esnasında oluştuğu da öne sürülmüştür. (Top, Tüfek ve Süngü)
  • “Diyorlar ki, cehennem dünyada ortaya çıkmış.” – Japonların Portekiz köle ticareti ile alakalı değerlendirmesi”. (1580’ler) (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • “Yapılan her tabanca, denize indirilen her harp gemisi, ateşlenen her roket, son kertede, ağzına atacak bir lokma, sırtına giyecek bir hırka bulamayan insanlardan bir şeyler çalmaktır. Bu silahlanmış dünya, yalnızca para harcamıyor. İşçilerinin alın terini, bilimcilerinin dehasını, evlatlarının umutlarını da harcıyor.” – Başkan yazar/dwight-eisenhower (16 Nisan 1953)” (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • “Her şeyi müdafaa etmeye çalışan kişi hiçbir şeyi müdafaa etmiyordur.”(Büyük Friedrich) (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • Mezopotamya kötümserliği büyük olasılıkla, her yanıyla fazlaca zor koşulların yargı sürdüğü bir yaşamdan kaynaklanmıştır. (Mezopotamya Mitolojisi Sözlüğü)
  • İnsanlar, aralarında lemurlar, lorisler, maymunlar ve kuyruksuz maymunların da bulunmuş olduğu memeliler takımına, kısaca primatlara dahildir. Hatta insanoğlu da kuyruksuz maymundur. Şempanzeler ve yakın akrabaları bonobolarla DNA’mızın yüzde 98’inden fazlasını paylaşırız. (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • Hannibal’ın liderlik kabiliyetine, cesaretine ve harp meydanlarındaki ustalığına fanatik kalmamak elde değildir. On altı senedir, İtalya’da Romalılara bir an olsun nefes aldırmadı. (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • Bilimde gözlem, gözlem ve matematiğe odaklanmak informasyon toplanmasına, verile­rin kullanılmasına, kararlar alınmasına ve bunların denenip lüzumlu değişikliklerin yapılmasına destek oldu.
    Fizik yasalarının daha iyi anlaşılması, nesneleri taşıyarak, kaldırarak ya da döndürerek kullanmanın yeni yöntemlerin­den yararlanma arayışı içinde olan üretim sistemi açısından fazlaca önemliydi. Yeniliklerin mümkün olduğu ve denetlenebil­diği ortaya çıktı, böylece organik kaynaklar, bilhassa su, kömür ve madenler daha etkin halde kullanıldı. Yeralaltından ma­den çıkaran pompalama makineleri yapılmış oldu. Mekanizma ya­pısını daha iyi idrak etmek kaldıraç ve hidroliklerin kullanılma­sını kolaylaştırdı. Böylece bilim Tanrının amaçlarına uygun olarak doğadaki zenginliklerin tanınmasını ve kullanılmasını mümkün kıldı. (Kısa İngiltere Tarihi)
  • “Avrupa haricinde en fazlaca bilimsel niteliği olan ilgi gösteren strateji alanı 13.yüzyıldaki Moğol stratejisidir. Kuvvet tutma, Moğollar için en temel hedeflerden biriydi. Moğolların fetihlerinde uyguladıkları tsunami yöntemi bir bölgeyi işgal ve yakıp yıkma üzerineydi.” (Dünya Tarihinde Askeri Strateji)
  • “İnsan en iyi halinde tüm hayvanların en asilidir; hukuk ve adaletten ayrılınca ise en kötüsüdür.” – Aristoteles, Politika, 1. Kitap (MÖ 4. yüzyıl) (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • Sömürge savaşlarında tankların kullanımında zorluklarla karşılaşıldı. 1922’de, Fas’ta ciddi bir direnişle karşılaşan İspanya, Afrika’ya ilk tank intikalini gerçekleştirerek hafifçe Fransız tanklarını kullandı. (Savaş ve Teknoloji)
  • Yetersiz hazırlanan ve zayıf bir halde planlama meydana getiren Almanlar, Britanya Muharebesi kapsamında 1940’da bu ülkeye saldırdıklarında göklere tutunamadılar. RAF bu potansiyele sahipti bundan dolayı Lutfwaffe’dekilere denk uçaklar sahiplerdi, Almanya hiçbir vakit tüm enerjisini bir defada öne sürmeyecekti. (Savaş ve Teknoloji)
  • Yeni bilginin yayılması hem haritacılık ve hem de seyrüsefer aletleri açısından kilit önemde bir temadır. (Savaş ve Teknoloji)
  • “Sizi saçmalıklara inandırabilenler size zulüm de yaptırabilirler.” Voltaire, Questions sur les miracles (1765)” (Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi)
  • Tanrı’nın dünyanın efendiliğini benim şeklinde topal biçareye bahşettiğini düşündükçe gülümsemeden edemiyorum.
    -Timur (Efsane Komutanlar ve Zaferleri)
  • Para harcama düzeyindeki artış ve yurt dışına para çıkarmadaki kısıtlamaların kalkması ile yurt haricinde dinlence yapanların sayısı 1971’de 4.2 milyon iken bu sayı 1998’de 32.3 milyona ulaştı. (Kısa İngiltere Tarihi)
  • Modern tabanca sistemleri hedefleme için elektro-optiğe bağımlıdır ve hedefleme sistemlerin kilit bir bileşenidir. (Savaş ve Teknoloji)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş