Eğitim

Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü – Daniel Yergin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü – Daniel Yergin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü kimin eseri? Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü kitabının yazarı kimdir? Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü konusu ve anafikri nedir? Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü kitabı ne konu alıyor? Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü PDF indirme linki var mı? Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü kitabının yazarı Daniel Yergin kimdir? İşte Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Daniel Yergin

Çevirmen: Kamuran Tuncay

Orijinal Adı: The Prize – The Epic Quest for Oil, Money and Power

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789944880631

Sayfa Sayısı: 752


Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Elinizdeki kitap Petrol adını taşımasına rağmen aslen yüzyılımızın tarihidir. Zira petrolün çağıl anlamdaki zamanı gelişmesi 19. yüzyılın ikinci yarısından başlamasına rağmen, yüzyılımızı büyük seviyede etkilemiştir. Bunun sebebi petrolün dünyadaki temel politikaları belirler hale gelmesi ve günlük yaşamımızı kökünden değiştirmesidir. Petrolün çevresinde kümelenen güç ve zenginlik savaşını epik bir anlatımla ve kronolojik olarak veren bu kitap, Japonların Pearl Harbour baskınından, Hitler’in Rusya’yı istilasına, Süveyş krizinden Yom Kippur savaşına kadar dünyamızı etkileyen vakalarda petrolün iyi mi tehlikeli sonuç rol oynadığını göstermektedir. Yergin, çalışmasında tüm bu tarz şeyleri sergilerken hem iktisat ve hızla gelişen teknolojinin genel yönlerine hem de işadamları ve politikacıların strateji ve entrikalarına değiniyor. Bu hikâyenin oyuncuları içinde kimler yok ki? Petrol dünyasının en varlıklı ve en nüfuzlu kişisi D. Rockefeller, Henri Deterding, Gülbenkyan, J. Paul Getty, Armand Hammer ve daha pek bir çok oyundaki yerlerini alıyorlar. İsimler bu kadarla kalmıyor normal olarak; Winston Churchill, Adolf Hitler, Joseph Stalin, İbni Suud, Muhammed Musaddık, Dwight Eisenhower, Henry Kissinger, petrolcülükten başkanlığa giden öyküsüyle George Bush ve doğal Saddam Hüseyin de birer birer karşımıza çıkıyor. Bu garip ve mühim hikâyeyi Daniel Yergin’den daha iyi kim anlatabilirdi ki? Dünya petrol endüstrisinin önde gelen otoritelerinden biri olmasının yanı sıra Newsweek dergisinin tanımıyla “yazılarıyla geçmişi yaşama geçiren nadir tarihçilerden biri olarak” Daniel Yergin, ufkumuzu açıyor, dünyayı daha iyi kavramamızı sağlıyor.


Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü Alıntıları – Sözleri

  • İşe dört elle sarılmamak, bilgisizlik, dikkatsizlik, bakımsızlık, düzensizlik ve sorun her yerde açıkça belli oluyor.
  • Ondokuzuncu yüzyıl sonunda Birleşik Devletler’in en varlıklı adami olanJohn D. Rockefeller bu zenginligini gaz yağı satışına borçluydu.
    O günlerde benzine yararsız bir yan ürün gözüyle bakılıyor, nadir de olsa alıcı bulabildiginde oldukça ucuza, galonu adece iki sente satılıyordu.
    Hiç satılmadığı günlerde, yöre halkı geceleri petrolü nehire dökerdi.
  • Bükemeyeceğiniz eli kırın.
  • inceleyici ve şüpheciydi.Ìnsanlarla arasına mesafe koyardı.
  • Drake’in keşfi üstünden hemen hemen bir yıl bile geçmeden petrol mevzusunda Amerika’nın ilk el kitabını yazmış olan bir yazar, kitabında șunları söylüyordu:
    “Bir aydınlatıcı olarak petrol şekilsizdir. şekilden yoksun olan bu madde aslen ‘Son zamanların Işığı’dır.”
    Yazar, ek olarak şu tanımlamayı da ekliyordu: “Petrolü yanar halde görmemiş olanlar rahat etsinler.
    Onun ışığı ay ışığı degildir. Bu ışık olsa olsa gün ışığına benzetilebilir, zira aydınlık kadar temiz, güçlü, parlak bir ışıktır. Petrolün saçmış olduğu ışıkta karanlığa yer yoktur… Kayayağı oldukça muhteşem, oldukça ince bir ışık saçar. Dünyadaki en parlak ve ayni zamanda en ucuz olan bu ışık, sadece Krallara ve Kral ailelerine yaraşan, Cumhuriyetçilere ve Demokratlara ise asla yaraşmayan bir ışıktır.”
  • Anladıkları tek şey arazi, kiralama,sözleşme, uyuşmazlık, antak kalma,faiz şeklinde mevzular. Bunların haricinde hiçbir şeyi algılamıyorlar.
  • onun ikiyüzlülükle Tanrı’ya yakaran ve bunu yaparken insanların yaşantılarını ve hatta yaşamlarını para ve üstünlük uğruna mahveden kansız bir canavar oldugunu söylüyordu.
  • Petrol Bölgeleri’nde yaşayan anneler, yaramazlık icra eden evlatları yola getirmek için “Sözümü dinlemezsen seni Rockefeller’e veririm” diyorlardı.
    .
  • İş üstüne kurulan bir dostluk, dostluk üstüne kurulan bir işten daha sağlıklıdır.
  • “Ticaret tarihinde görülmemiş bir başarıya ulaştık,adımız tüm dünyada ün kazanmıştır. Kamuoyundaki yerimizse {hiç de} gıpta edilecek şeklinde degil. Adımız tüm kötülüklerin, acımasızlığın, zulmün ve katı kalpliliğin temsilcisiymişiz şeklinde anılıyor. Bence bu haksızlıktır… Bunu yazmaktan acı duyuyorum; zira tüm hayatımda ticari yaşamda şerefli bir yer edinmenin özlemini çektim.”


Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitabı temin etmekte oldukça zorlandım. Halihazırda baskısı yapılmıyor. Kitap görsel olarak kalınca gözükmekle beraber gerek kağıt kalınlığı gerekse de harflerin boyutu göz önüne alındığı süre görüntüsünün iki katı hacimde bir kitap, bu da kitabın oldukça fazla bilgiler ile dolu bulunduğunun bir göstergesi. Bazı yerlerde gereksiz ayrıntılara girmekle beraber bu ayrıntılar okuyucuyu sıkmayacak tarzda. Kitap oldukça güzel bilgiler barındırıyor sadece bir oldukça yerde yazar bazı ülke yöneticileri hakkında yorum yaparken aşırı yanlı davranmış. Bir nevi Amerikan dış politikasının bakış açısını vermiş, “benim şeklinde düşünmüyor yada emirlerime uymuyorsan despot diktatör ve halkını ezen sömüren bir yapısın” kalıbının dışına çıkamamış yada çıkartılmamış. Bir ara petrol şirketlerine oldukça acıdım, oldukça mazlum insanoğlu! Yanlı yaklaşımları bir yana bırakacak olursak oldukça güzel bir kitap. Vaktiniz var ise ve kitabı da temin edebilirseniz okumanızı tavsiye ederim (Serhat)

Petrol (Daniel Yergin): Kitap aslen 753 sayfa olmakla birlikte, büyük sayfalara minik puntolar ile basılı olmasından dolayı göründüğünden oldukça daha hacimli bir yapıt. Öte taraftan her sayfasında maruz kaldığınız informasyon bombardımanı naturel olarak okuma hızını oldukça düşürüyor. Kitabı okumadan ilkin tertipli olarak not alabileceğiniz bir hazırlığın olmasını şiddetle tavsiye ederim. Zira hakikaten yoğun bir informasyon sağnağı altında kalacağınız şüphesiz ve lütfen maksimum faydayı sağlamaya çalışın. Kitap’ın arka kapak sayfasında yazılı olanlar aslen kitabın nefis bir özeti durumunda olup aşağıda paylaşıyorum. İyi okumalar.!
“Elinizdeki kitap Petrol adını taşımasına rağmen aslen yüzyılımızın tarihidir. Zira petrolün çağıl anlamdaki zamanı gelişmesi 19. Yüzyılın ikinci yarısından başlamasına rağmen, yüzyılımızı büyük seviyede etkilemiştir. Bunun sebebi petrolün dünyadaki temel politikaları belirler hale gelmesi ve günlük yaşamımızı kökünden değiştirmesidir. Petrolün çevresinde kümelenen güç ve zenginlik savaşını epik bir anlatımla ve kronolojik olarak veren bu kitap, Japonların Pearl Harbour baskınından, Hitler’in Rusya’yı istilasına, Süveyş krizinden Yom Kippur savaşına kadar dünyamızı etkileyen vakalarda petrolün iyi mi tehlikeli sonuç rol oynadığını göstermektedir. Yergin, çalışmasında tüm bu tarz şeyleri sergilerken hem iktisat ve teknolojisinin genel yönlerine hem de iş adamları ve politikacıların strateji ve entrikalarına değiniyor. Bu hikâyenin oyuncuları içinde kimler yok ki? Petrol dünyasının en varlıklı ve en nüfuzlu kişisi D.Rockefeller, Henri Deterding, Gülbenkyan, J.Paul Getty, Armand Hammer ve daha pek bir çok oyundaki yerlerini alıyorlar. İsimler bu kadarla kalmıyor normal olarak; Winston Churchill, Adolf Hitler, Joseph Stalin, İbni Suud, Muhammed Musaddık, Dwight Eisenhower, Henry Kissinger, petrolcülükten başkanlığa giden öyküsüyle George Bush ve doğal Saddam Hüseyin de birer birer karşımıza çıkıyor. Bu garip ve mühim hikâyeyi Daniel Yergin’den daha iyi kim anlatabilirdi ki? Dünya Petrol önde gelen otoriterlerinden biri olmasının yanı sıra Newsweek dergisinin tanımıyla “yazılarıyla geçmişi yaşama geçiren ender tarihçilerden biri olarak” Daniel Yergin, ufkumuzu açıyor, dünyayı daha iyi kavramamızı sağlıyor.”
(Kitap arka kapak sayfasından). (Alpaslan Sarıbaş)

Kitap 20. Yüzyıl dünya tarihini petrol üstünden değişik bir görüş açısı ile petrolün önemini de gözler önüne sererek tekrarlamanıza olanak sağlıyor…
Bilgilerine yenilerini ekleyip desteklemek isteyenler için kıymetli bir kitap . (Orhan ÖZTÜRK)


Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü PDF indirme linki var mı?


Daniel Yergin – Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Daniel Yergin Kimdir?

Daniel Yergin internasyonal siyaset, iktisat ve enerji mevzularında oldukça mühim bir yazar ve otoritedir. Cambridge Energy Research Associates’in (CERA) başkanı olan Yergin 1992 senesinde Petrol kitabıyla Pulitzer ödülünü almış, kitabı 12 dile çevrilerek bestseller olmuştur. 1997 senesinde “enerji ve uluslar arası anlayışın geliştirilmesi konusunda yaşam boyu başarılarından dolayı” Birleşik Devletler Enerji Ödülü”nü alan Yergin, Birleşik Devletler Enerji Birliği Heyeti ve Ulusal Petrol Konseyi üyesidir.


Daniel Yergin Kitapları – Eserleri

  • Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü
  • Enerjinin Geleceği (2 Kitap Takım)
  • Russia 2010
  • Quest


Daniel Yergin Alıntıları – Sözleri

  • Drake’in keşfi üstünden hemen hemen bir yıl bile geçmeden petrol mevzusunda Amerika’nın ilk el kitabını yazmış olan bir yazar, kitabında șunları söylüyordu:
    “Bir aydınlatıcı olarak petrol şekilsizdir. şekilden yoksun olan bu madde aslen ‘Son zamanların Işığı’dır.”
    Yazar, ek olarak şu tanımlamayı da ekliyordu: “Petrolü yanar halde görmemiş olanlar rahat etsinler.
    Onun ışığı ay ışığı degildir. Bu ışık olsa olsa gün ışığına benzetilebilir, zira aydınlık kadar temiz, güçlü, parlak bir ışıktır. Petrolün saçmış olduğu ışıkta karanlığa yer yoktur… Kayayağı oldukça muhteşem, oldukça ince bir ışık saçar. Dünyadaki en parlak ve ayni zamanda en ucuz olan bu ışık, sadece Krallara ve Kral ailelerine yaraşan, Cumhuriyetçilere ve Demokratlara ise asla yaraşmayan bir ışıktır.” (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)
  • Bükemeyeceğiniz eli kırın. (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)
  • Petrol Bölgeleri’nde yaşayan anneler, yaramazlık icra eden evlatları yola getirmek için “Sözümü dinlemezsen seni Rockefeller’e veririm” diyorlardı.
    . (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)
  • onun ikiyüzlülükle Tanrı’ya yakaran ve bunu yaparken insanların yaşantılarını ve hatta yaşamlarını para ve üstünlük uğruna mahveden kansız bir canavar oldugunu söylüyordu. (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)
  • Ondokuzuncu yüzyıl sonunda Birleşik Devletler’in en varlıklı adami olanJohn D. Rockefeller bu zenginligini gaz yağı satışına borçluydu.
    O günlerde benzine yararsız bir yan ürün gözüyle bakılıyor, nadir de olsa alıcı bulabildiginde oldukça ucuza, galonu adece iki sente satılıyordu.
    Hiç satılmadığı günlerde, yöre halkı geceleri petrolü nehire dökerdi. (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)
  • İşe dört elle sarılmamak, bilgisizlik, dikkatsizlik, bakımsızlık, düzensizlik ve sorun her yerde açıkça belli oluyor. (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)
  • İş üstüne kurulan bir dostluk, dostluk üstüne kurulan bir işten daha sağlıklıdır. (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)
  • Anladıkları tek şey arazi, kiralama,sözleşme, uyuşmazlık, antak kalma,faiz şeklinde mevzular. Bunların haricinde hiçbir şeyi algılamıyorlar. (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)
  • “Ticaret tarihinde görülmemiş bir başarıya ulaştık,adımız tüm dünyada ün kazanmıştır. Kamuoyundaki yerimizse {hiç de} gıpta edilecek şeklinde degil. Adımız tüm kötülüklerin, acımasızlığın, zulmün ve katı kalpliliğin temsilcisiymişiz şeklinde anılıyor. Bence bu haksızlıktır… Bunu yazmaktan acı duyuyorum; zira tüm hayatımda ticari yaşamda şerefli bir yer edinmenin özlemini çektim.” (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)
  • inceleyici ve şüpheciydi.Ìnsanlarla arasına mesafe koyardı. (Petrol – Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş