Genel

Munir Mohamedi El Kajoui: “Kalecilik kanımda var”

Hatayspor’un kalesini iki dönemdir muvaffakiyetle gözetiyor. Babası ve abisinin de kaleci bulunduğunu belirterek, bu işin kanında bulunduğunu açıklıyor. Kaleci alıştırmanının olmadığı senelerde internetten izlediği idman görüntüleriyle kendisini geliştirmeye çalıştığını konu alıyor. Fas Milli Takımı ile 2018 Dünya Kupası’na katılmanın kendisi için tepe bulunduğunu belirten ulusal kaleci, geçtiğimiz dönem yaşamında birinci kere bakmış olduğu kırmızı kart konumundaki tavrına da izahat getiriyor.

Görüşme: TamSaha / Rasim Artagan

10 Mayıs 1989 Melilla doğumlusun.
Ilk olarak Melilla’da doğmak, bir taraftan Faslı bir taraftan İspanya yurttaşı olmak iyi mi bir gidişat?

Benim için de karmaşık bir gidişat. Fazlaca değişik kültürleri yaşıyoruz Melilla’da… Değişik yaşamlar yaşayan beşerler var. Irkçılık seçimi vakalar asla yaşanmaz orada. İspanya doğumlu gözükebilirim lakin akrabalarım aslen Faslı. Yaşadığım yerden fazlaca mutluyum. Değişik kültürde insanların bir ortada yaşamış olduğu fazlaca güzel bir kent Melilla.

Aileni tanıyabilir miyiz? Annen, baban, kardeşlerin ne işle meşgul?

Babam da benim suretiyle kaleciydi.
Babam benim tek idolümdür. Annem ise yerleşim hanımı. Babamın lokantayı vardı, bir devir de dokuma işiyle uğraştı. Artık emekli oldu. Ticaretle uğraşan bir abim var. Bir de üniversiteye giden küçük kardeşim… Bitirince avukat olacak allahın izniyle. Aile bizim için fazlaca bedellidir. Ailemi fazlaca beğeniyorum. Şu an işim gereği onlardan uzağım. Bu da beni azıcık üzüyor. Ailemle süre geçirmeyi ve eğlenmeyi fazlaca beğenen bir beşerim. Fazlaca güzel ve cümbüşlü bir aile civarımız var.
Fas’la olan bağın iyi mi? O coğrafyayı bizlere anlatır mısın?

Fas benim için muhteşem bir yer. Dediğiniz suretiyle otantik ve duygusal. Fas’ta fazlaca şey bakabilirsiniz. Kar bakabilirsiniz, güneş bakabilirsiniz, güzel kıyıları ve kumsalları da vardır. Yemekleri, eğlenceleri fazlaca güzeldir. Tatlıları harikadır. Ikiden azca dostuma Fas’a tatile gitmesini tavsiye ederim. Ben her boşluğumda ailemle Fas’ta dinlence yaparım. Fas’ta tespit edebileceğiniz fazlaca şey var.
Binalar daha önceki hâlinde durmaktadır. Bu da insanlara fazlaca güzel zamanı hatıralar yaşatır. İnsanı geliştirir. Fas fazlaca cümbüşlü ve benim için fantastik bir yerdir.

Nasıl bir çocukluk geçirdin? Futboldan evvelinde neler yaptın? Eğitim yaşamını da bilebilir miyiz?

Fazlaca kafi ve neşeli bir çocukluk geçirdim. Ailem beni fazlaca beğendi, ben de ailemi fazlaca beğendim. Onlarla müddet geçirmek fazlaca hoştu. Futboldan ilkin babamla lokantada çalışıyordum. Üniversiteye gidemedim fakat akrabalarım bana fazlaca güzel bir eğitim verdi, beni fazlaca muntazam yetiştirdi.
Bunun da evveli var mı? Futbolla iyi mi tanıştın?

Evet, 2009’dan ilkin de top oynuyordum. Futbol oynamaya 4 yaşlarında başladım. En büyük sponsorum da annemdi. Futboldan olağanüstü derecede kavrıyor. Evde daima futbol konuşur ve izlerdik. Kendi şehrimde futbol oynadıktan sonrasında ustalaşmış olarak İSİM Ceuta’da futbola başladım.

Sendeki mahareti birinci kim keşfetti ve bir kulüpten içeri girmen mevzusunda cesaretlendirdi?

Birinci olarak Melilla’nın kaleci alıştırmanı beni keşfetti ve cesaretlendirdi.
Profesyonel kaleci olmam yolunda beni ileriye çekti. Bunun yanı sıra yanımdaki beşerler ve akrabalarım de fazlaca takviye verdi. Lakin beni birinci keşfeden fert Melilla’daki kaleci alıştırmanımdı.

Kaleci olmayı iyi mi tercih ettin?

Başta da açıkladığım suretiyle babam kaleciydi. Abim de kalecilik yapmış oldu. Ailemin içinde, benim kanımda kalecilik var. Bizim yaşımızda hepimiz hücum oynamayı, gol atmayı tercih ederdi. Lakin kaleci olduğum için ben fazlaca hoşnudum.

İSİM Ceuta ve UD Melilla altyapılarında iyi mi bir eğitim aldın? O günlere dair neler anımsıyorsun?

Natürel ki her şey daha muntazam olsun arzu ederdim.
Seneler evvelinden bahsediyoruz… O periyotta her ekip kaleci alıştırmanına haiz değildi. Fakat gene de kendimi geliştirmek için pek fazlaca şey yaptım. 2009’a kadar bir kaleci alıştırmanıyla çalışamadım. İnternetten tespit ettiğim görüntülerde kaleci idmanlarını izledim. Bunları fazlaca sıkı araştırdım ve kendimi geliştirdim. İşin sonunda geldiğim seviyeden ve geldiğim yerden fazlaca hoşnudum.

1 Temmuz 2014 tarihinde ustalaşmış işin başladı diyebiliriz. İspanya 2.
2014-2015 döneminde 25 lig, 1 Kral Kupası maçında ekibinin kalesini gözetiyorsun. Birinci devrin iyi mi geçti?

Numancia’daki başlangıcım benim için büyük bir alan okumaydı. Beni birinci kaleci olarak aktarma etmemişlerdi. Bunu da bana açıklamışlardı. 10 maç sonrasında kaleyi devraldım ve üst üste 15 maç yenilmedik. Benim için fazlaca iyi bir şeydi. Işime bu cinsli adım atmak inanılmazdı. Bu cinsli bir istatistiği yakalamak benim için onur vericiydi.
Kendimi geliştirmek için elimden geleni yaptım. Bu süre içinde Fas Milli Kadrosu’na da çağrıldım. Benim için muhteşem bir dönemdi.

Evet, o dönem A ulusal oluyor, Uruguay ve Burkina Faso maçlarında kaleye geçiyorsun. İspanya Milli Grubu’ndan bir tavsiye bekledin mi yoksa Fas’ın öneriyi ulaşınca dolaysız kabul mü ettin?

Profesyonelliğe başladığım birinci senede ulusal grubun beni çağırmasını asla beklemiyordum. Benim için görkemli oldu.
Fantastik bir şeydi. Fas Milli Grubu’nu dinler dinlemez natürel ki öneriyi kabul ettim. İspanya’yı asla düşünmemiştim. Bundan dolayı benim kanım, orijinal memleketim Fas’tır. Fas Milli Kadrosu’nda oynamak benim için bir hayaldi ve bu hayalim reelleşti. Bu bahiste büyük iftihar dinliyorum.

2015-2016 döneminde Numancia ile 35 lig maçına çıkıyorsun. Lakin bir dönem sonrasında işinde düşüş başlıyor. Bu düşüşün sebepleri nelerdi?

O ortalar kulüple meselem vardı ve ayrılmayı düşünüyordum.
Bunun yanı sıra o dönem Ocak ayında Afrika Kupası elemelerine gittik. 1 ay ulusal kadrodayken başka kaleci benim yerime oynadı ve fazlaca kafi bir performans gösterdi. Ben dönünce de hocalar için kasvet bir sonuc basamağıydı. Kadro muntazam oynuyorsa, kaleci de muntazamsa kimse kaleciyi değiştirmez. Sonraki dönem da ligde bir maç oynadım. Bundan dolayı başka kaleci fazlaca kafi oynuyordu. Lakin ben de ulusal gruba gidince birinci 11 çıkıyordum. Ancak kendi grubumda oynamamak beni perişan etkiliyordu.
Gruptan ayrılmak istiyordum. Hocayla ve yönetle konuştum. Şunu açıklayabilirim ki şu an daha uygun olmamın sebebi bu perişan günlerdir. Bundan dolayı ben kendime fazlaca hoş dersler çıkardım ve kendimi eğittim. Artık daha kafi olduğumu düşünüyorum.

Tıpkı periyoda denk gelen 2017’de Gabon’da düzen edilen Afrika Milletler Kupası’nda dört maçta forma giyiyorsun. Bu senin birinci büyük turnuva deneyimin. Oradaki performansını iyi mi değerlendirirsin?

Şunu açıklamam gerekir ki, muhteşem hisler içerisindeydim.
Fazlaca muntazam bir başlangıç yaptık. Çeyrek finalde güncel haber golüyle Mısır’a elendik. Bu benim için fazlaca üzücü bir yemini. Lakin o dönem fazlaca kafi oynadığımızı düşünüyorum. Benim için fazlaca kıymetli bir turnuvaydı. Bu turnuvadan sonrasında işim daha da üst çıktı. Kendimi daha da gösterdim ve özgüvenim arttı.

2018 ise işinin tekrardan yükselişe geçmiş olduğu yıl oluyor. Fas’la Afrika elemelerinden muvaffakiyetle çıkıyorsunuz, 8 maçta kaleyi gözetiyorsun ve Rusya’da düzen edilen 2018 Dünya Kupası’nda 3 maçta kaleye geçiyorsun.
Buradaki performansını iyi mi değerlendirirsin?

Benim için yine fantastik anlardı. Fas Milli Kadrosu ile Dünya Kupası’nda çaba etmek her insanın hayal edebileceği bir şeydi lakin ben bunu başardım. Fas Milli Grubu, 20 senedir Dünya Kupası’na katılamıyordu. Bunu başaran ekibin içinde olmak benim için de onur vericiydi. Benim için de Fas ulusu için de fantastik bir şeydi. Yaşamım süresince unutamayacağım bir dönem… Bundan dolayı Dünya Kupası’nda oynamak büyük bir onur.
Benim için işimdeki en kıymetli turnuvaydı.

Tıpkı devirdeki performansın seni gene o periyot İspanya 2. Lig ekibi olan Malaga’ya taşıyor. Orada geçirdiğin her iki dönemde da 38’er maça çıkıyorsun. Malaga’daki bu karar günlerini iyi mi açıklarsın?

Benim için fazlaca hoşnut müddetlerdi. Bundan dolayı 2018-2019’da mükemmel bir performans sergilemiştim. Ligde oynamıştım. Fakat iki play-off maçı benim için hayal kırıklığıydı.
O dönem çoğumuz fazlaca hoş oynamıştık. Elimizden gelenin olması gerekenini hayata geçirmeye çalıştık. Fazlaca üzüldüm. Performansımın düşmesinin bir sebebi de ulusal maçlara gidip gelmemdi. Seyahatler beni yoruyordu. Bir sonraki dönemde da fazlaca uygun oynadım. 38 maçta forma giydim. Bir önceki dönem minimum gol yiyen kaleciydim. Fakat bir sonraki dönem düşmemeye oynuyorduk. Yine de elimizden geleni yaptık.

2020-2021 döneminde yolun Türkiye’ye düşüyor. Işinde birinci kere yurt dışına açılıyor ve Hatayspor ile uyuşuyorsun.
Nasıl bir ekip oluşturmak istediğini ve beni niçin seçtiğini söyledi. Bu konuşma alakamı sürüklemişti. Bunun yanı sıra hem Türkiye’deki değişik takımlardan hem de değişik ülkelerden tavsiyeler de vardı. Lakin ben azıcık müddet istedim. Ailemle ve dostlarımla konuştum. Türkiye’de oynayan dostlarıma müracaat ettim. Bundan dolayı daha ilkin futbol oynamak için asla yurt dışına çıkmamıştım. Ömer Erdoğan’a ise “Türkiye’ye kazançsam Hatayspor’da oynayacağım” diye kelam vermiştim.
Buraya geldiğimde önder, yönet ve hocalar bana özgüven aşıladı. İki senedir Hatay’dayım. Burada oynadığım için fazlaca hoşnudum. Kendimi uygun seziyorum. Bize özgüven verdikleri ve kafi davrandıkları için kendimi evimde suretiyle seziyorum. Bu çehreden performansım daha da üst çıkıyor.

Nasıl bir Türkiye buldun? Vatanımızda neler yaşadın? Tecrübelerini bizimle paylaşır mısın?

Türkiye beni fazlaca afallattı. Bundan dolayı fantastik bir ülke.
Kültürel açıdan yanılgısız bir ülke. Benim yaşadığım yere de fazlaca benziyor. Buraya gelmekle fazlaca aslolan bir sonuc verdiğimi burada yaşadıktan sonrasında da hissettim. Birinci alternatifim her zaman Türkiye’ydi. Buraya geldiğim için fazlaca hoşnudum. Türkiye’yi fazlaca beğeniyorum.

Hatay mutfağıyla tanınmış bir şehrimiz. Hatay’ı iyi mi buldun?

Buraya geldiğimde beni fazlaca sıcak karşıladılar. Arapça görüşebilen beşerler da var. Her Zaman bizlere destekçi oldular.
Kulüpte ve dışarıda yediğimiz yemekler fazlaca güzel. Dikkat etmeliyim bu mevzuda. Fazlaca sav kilo alabilirsiniz.

Malaga’daki kararın Hatayspor’da da devam etti. Hatayspor, Üstün Lig’de geçen dönem Avrupa kupalarını kıl oranı kaçırdı ve fazlaca zaferli bir performans sergiledi. Sen de 37 maçta kaleyi gözettin. Birinci senesinde kadronun ve kendi performansını iyi mi değerlendirirsin?

Türkiye’deki futbolun fazlaca nitelikli bulunduğunu açıklayabilirim.
Dışarıdan bakıldığında kimi beşerler futbolun nitelikli bulunduğunu düşünmeyebilir. Lakin buraya geldiğinizde bunun bu cinsli olmadığını bakıyorsunuz. Fazlaca hücum oynayan kadrolar var. Bu da seyir zevki veriyor. Ayrıyeten fazlaca nitelikli adlar da Türkiye’ye geliyor. Geçmişte de geldi. Bunun yanı sıra Türkiye’deki beşerler futbol âşığı. Fazlaca duygusallar bu bahiste. Grup makûs gitse de kadrolarını desteklemekten vazgeçmiyorlar. Fas’a da benzetiyorum azıcık.
Bu konum bizi daha da ateşliyor.

Bu ortada işindeki birinci kırmızı kartı geçen dönem Hatayspor’da baktın. Bu husus hakkında neler açıklamak istersin?

Benim için fazlaca makûs bir vaziyetti sahiden. Işimin birinci kırmızı kartıydı. Makus bir halde baktım. Gelişigüzel biri görüntüde izlediğinde ardımdaki futbolcuya öğrenerek tekme attığımı düşünür. Meğerse topu uyuyarak kurtardığımda ayağa kalkış halim o denli. Lakin ben de bu gidişatı öteki bir kalecide baksaydım dolaysız kırmızı kart tasam.
Dışarıda bu olay yaşansa insan mahpusa girer. Kendimi açıklamam azıcık efor oldu fakat açıklayabildim. Futbolda bu cinsli müddetler olabiliyor. Düştüğünüz müddet yine ayağa kalkmanız gerekiyor. Ben de bunu yaptım ve yine geri döndüm.

Mülakat yaptığımız güne kadar bu dönem ligde 20 maça çıktın ve takımın yine zaferli bir grafik sergiliyor. Bu periyodu ve gene kendi performansını iyi mi değerlendirirsin?

Bu sezonki performansımdan dolayı fazlaca hoşnudum.
Elimden gelenin en muntazamını hayata geçirmeye çalışıyorum. Taraftarlar da beni fazlaca hoşlanıyor. Onların sevgisine muntazam oynayarak karşılık vermek isterim. Onları fazlaca beğeniyorum. Avrupa’ya gitmek istiyoruz. Geçen yıl 2-3 puanla kaçırdık. Avrupa’ya gitmek en büyük hayallerimden birisidir. Kendimi orada da göstermek isterim. Bunu yapabilecek atmosfere sahibiz. Allahın izniyle takımca bir arada çalışıp Avrupa’ya da gidebiliriz.

Teknik idareyici Ömer Erdoğan genç ve zaferli bir teknik adam.
Beni bu ekibe çağırdığı için kendisine minnettarım. Ömer Hoca ile her şeyi görüşebiliyorsunuz. Pozitif ya da negatif gayelerinizi, fazlaca yakın dostunuzmuş suretiyle paylaşabiliyorsunuz. Bu da bizlere extra bir motivasyon ve inanç veriyor. Bu kadronun buralarda olmasının en büyük sebeplerinden birisi Ömer Hocadır. Birinci kere Harika Lig’e çıkan bir grubu iki senedir üst seviyede yakalamaya çalışıyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Gelecekte fazlaca daha galibiyetli bir hoca olacaktır.
Allahın izniyle fazlaca muntazam bölgelere kazanç.

Üstün Lig’de Trabzonspor açık orta başkan. Dönem sonunu iyi mi bakıyorsun?

Alenen bakılıyor ki Trabzonspor şampiyon olacak. Fazlaca eforlu bir kadroları var. Yedek kulübeleri fazlaca sağlam. Hocaları da fazlaca hoş. Güzel bir ekip kurmuşlar ve âlâ bir ekip olabilmeyi başarmışlar. Senenin sonunda Trabzonspor’un şampiyon olacağını düşünüyorum. Umarım biz Avrupa kupalarına katılabiliriz. Bunu başarabilmek için fazlaca âlâ kadrolarla rekabet içerisindeyiz.
32 yaşlarında bir kaleci olarak kendine iyi mi bir iş tasarıyı yaptın? Yeni dönemde neler olur?

Ilk olarak şunu açıklayabilirim ki futbolda anı yaşamayı beğeniyorum. Geleceği düşünmeyi fazlaca beğen. Hayat üzeredir futbol. Anı yaşamak gerekir. Benim gelecekle ilgili tek maksadım bir sonraki maçtır. Şu an Hatayspor ile Avrupa niyetimiz var. Bu Hatayspor için büyük bir emel. Alışılmış benim için de… Önceliğim Hatayspor ile Avrupa’ya gitmektir. Şimdilik anı yaşıyorum.
Trabzonspor’un kalecisi Uğurcan fazlaca âlâ bir kaleci. Beşiktaş’ın kalecisi Ersin de o şekilde… Genç yaşına karşın hoş işler yapıyor. Fenerbahçe’de Altay sakatlandı fakat geri döndü. Bence geçen devrin en muntazam kalecisi Altay’dı. Avrupa’da Neuer ve Oblak fazlaca hoşlandığım kaleciler.

Kaleciler futbolun yalnız adamlarıdır. Makûs günler yaşandığında bu psikolojiden kendini kurtarmak için neler yapıyorsun?

Öğreniyorsunuz kalecilerin yaşamı güçtür.
Düşünecek fazlaca süremiz olmuyor. O denli anlamış olur var ki 1 saniyede her şey değişmiş olur. Bu çehreden daima konsantrasyonu yüksek yakalamak lâzım. Muntazam vakitlerde da makûs vakitlerde da kaleciler yalnız kalıyor. Lakin makûs anlamış olur yaşanınca daha fazlaca konuşuluyor. Her anı kafi pahalandırmak lâzım. Makus günler yaşadığında bunun üstesinden gelebilmek gerekiyor.

Hatay’da iyi mi bir yaşamın var? Futbol haricinde hobilerin nedir? Korkuların var mı?

Hatay’da dışarıda arkadaşlarımı dolaşıyorum.
Ailem geliyor, onları dolaşıyorum. Yeni lisanlar bilmeye çalışıyorum. Türkçe dersleri alıyorum. Online olarak dostlarımla Call Of Duty oyununu oynuyorum. Bunun yanı sıra da futbol maçlarını izliyorum. Bu biçim hobilerim var. Korkum yok.

Bizim unuttuğumuz senin ilave etmek istediğin bir şey var mıdır?

Ilave Edeceğim bir şey yok. Sahiden fazlaca güzel sualler olmuş. Kendimi fazlaca güzel açıkladığımı düşünüyorum. Umuyorum ki bu ziyaretten sonrasında Türk taraftarlar beni daha kafi tanıyacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş