Eğitim

Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar – Viktor Şklovski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar – Viktor Şklovski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar kimin eseri? Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar kitabının yazarı kimdir? Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar konusu ve anafikri nedir? Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar kitabı ne konu alıyor? Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar PDF indirme linki var mı? Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar kitabının yazarı Viktor Şklovski kimdir? İşte Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Viktor Şklovski

Çevirmen: Olcay Kunal

Yayın Evi: Telemak Yayınları

İSBN: 9786057452245

Sayfa Sayısı: 144


Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“İşte kitabın planı: Bir adam bir kadına mektuplar yazar. Kadın adama aşktan söz etmeyi yasaklar. Adam yazgısına razı olur ve ona Rus edebiyatından söz etmeye başlar. Bu onun için kıvırmanın bir yoludur.”

Aşkın yasaklandığı aşk mektupları yazmaya zorunlu bir aşığın sessiz isyanıdır bu kitap. Aşktan bahsetmemek için arabalardan, şehirlerden, edebiyattan, gurbetten, arkadaşlarından sözü açar bahtsız Rus ve “tıpkı çöl sıcağında kalın mı kalın bir kürk taşıyan köpek gibi” hep komik duruma düşer. Leyla’sının reddettiği Mecnun, Berlin sokaklarında serkeş ve beş parasız dolanmaktadır. Rusya’ya dönemez, Berlin’de olduramaz. Araftadır, döner dolaşır ümitsiz aşkın kapısında bulur kendini.

Şklovski “Rus edebiyatı aşk başarısızlıklarını betimlemeye ayrılmış” diye hayıflanır, fakat yazgı onu umarsız bir yıkık olarak bu geleneğe bir kitapla katkıda bulunmaya zorunlu eder. Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar, 20. yüzyıl Rus edebiyatının şaheserlerinden.

“Ne kadar çok yasak sözcük var! Doğruyu söylemek gerekirse, en iyi sözcüklerin hepsi komada. Çiçekler, ay, gözler ve göze hoş görünen şeylerden söz eden bütün sözcük aileleri yasak… ‘Aşk’ sözcüğü yine bütün çıplaklığıyla ağzımdan kaçıverirse, bağışla beni Alya. Aşktan başka şeylerden söz etmekten yoruldum…”


Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar Alıntıları – Sözleri

  • Yiyeceği ağzımıza götüreceğimiz yerde kafamızı tabağımıza sokuyoruz.
  • İnek iyi mi otlar bilir misin; işte edebiyat mevzuları da öyleki tüketilir, aynı şekilde geviş getirilerek ve yordamlar öğütülerek.
  • Affet bizi, kendimizi yabancı ateşlerde ısıttık.
  • Bir hanıma ne söylerseniz açıklayın, derhal o an cevap almaya bakın; yoksa sıcak bir banyo yapar, elbisesini değiştirir ve her şeye sil baştan başlamanız gerekir.
  • …bir hanımı bir eşya benzer biçimde kulplarından tutup alabileceğimizi düşünüyorduk.
  • “ Kimileri vardır, sözcükleri bilir; kimileri de bilmez. Sözcükleri bilen insanlar yok olmazlar ve inan bana, ben yaşamımda mutluluğu tattım. ”
  • “Ne anlatayım ki bütün yaşamım sana yazılmış bir mektup.”
  • Her yerde o denli fazlaca fenalık var ki, bir an olsun kötülüğü unutamıyorsun.


Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

“İşte kitabın planı: Bir adam bir kadına mektuplar yazar. Kadın adama aşktan söz etmeyi yasaklar. Adam yazgısına razı olur ve ona Rus edebiyatından söz etmeye başlar. Bu onun için kıvırmanın bir yoludur.”
Her şey bu paragrafla başlıyor. Ne sevgiliden vazgeçebiliyor ne de ona yazmaktan. Ona aşkını yazsa, sevilmiş olduğu hanım ondan soğuyacak. İlkin bulunmuş olduğu şehrin hava durumununu yazıyor. Sonrasında adlarını asla duymadığım Rus yazarlarının hayatından kesitler sunuyor. Rus yazarları anlatırken salt data olarak değil onlarla birlikte aynı dönemde  yaşamı sürdürmenin samimi havasıyla konu alıyor.
Kitap beklediğimden fazlaca güzel çıktı. Bu kitabı yayımlayan telemakkitap a teşekkür ediyorum. Bu tür kitapların fazlaca değişik bir havası oluyor. Bana Gospodinov’un “Doğal Roman” kitabını anımsattı. Yazarın entellektüel dökümanı beni fazlaca mutlu eder. Bu kitapta öyleki. Aşkla ilgisi olmayan şeyleri aşık olduğun kişiye yazmak. Tüm doğallıyla elinde ve zihninde olanı mektuplara dökmek. Hiçbir şey beklemeden. (Kitap_okuyanların_sayfası)

Aşk mektupları okumayı seven biri olarak Türkçeye yeni kazandırılmış bu eseri de pekala kaçıramazdım. Yayımlanana kadar ısrarla bekledim ve beklediğime değdi desem yerinde olur.
Slav erkeklerinde ilk olarak aşkla yüzleşemiyor benzer biçimde görünen bir hava var, fakat aslen aşkı fazlaca derinden hissettiklerinden olsa gerek, birnevi takılıyormuş benzer biçimde görünen, içten içe duygularını serpiştiren adamlar bunlar ki, Şklovski de bunlardan biri oldu. Okurken fazlaca eğlendim. Bilemiyorum kitabım ithaf edilmiş olduğu Elsa Hanım neler düşündü fakat ben Şklovski’den razıyım galiba.
Konuyu dağıtıp dağıtıp sonrasında kalbindeki aşktan ayıramayan, gene o aşkın itirafı benzer biçimde biten mektuplar.
Hoşuma gitti, tavsiye ederim. (Şilan Jakab)

“İşte alın size kitabın planı.
Bir adam bir hanıma mektuplar yazar.
Kadın adama aşktan söz etmeyi yasaklar.
Adam yazgısına razı olur ve ona Rus edebiyatından söz etmeye adım atar.”
Ne kadar fazlaca yasak sözcük var!
Doğruyu söylemek gerekirse, en iyi sözcüklerin hepsi komada.
Mektuplardan oluşan kitap, akıp gidecek.. Tavsiyemdir. 🙂 (Funda Esmek)


Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar PDF indirme linki var mı?


Viktor Şklovski – Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Viktor Şklovski Kimdir?

Viktor Borisoviç Şklovskiy, (24 Ocak 1883, Saint Petersburg – 6 Aralık 1984, Moskova), Rus eleştirmen, kuramcı ve yazar.

Yüzyılın başındaki Rus Fütürizm Hareketinin kuramcısı ve Rus biçimciliği ekolünün öncüsü. Şklovskiy’ye nazaran, sanat, daima için, kendi kendine kafi arı (saf) biçimler problemi olmuştur ve bu özellik, ilk kez Fütürizm tarafınca kabul edilmiştir. Böylece Fütürizm, tarihteki ilk sanat eylemidir ve Biçimci ekol, ilk bilimsel sanat ekolüdür. Biçimciliği fütürizme bir köprü olarak kullanarak, Devrime bağlamak ister Șklovsky. Ancak, Biçimcilik, Şklovsky, Zhirmunskiy,Jacobson ve benzerleri tarafınca temsil edilmiş olduğu haliyle, olgunlaşmamış, sorumsuz ve kendini beğenmiş, öteki taraftan kendi kendine kafi bir olgu olarak gözükmektedir.

Şklovskiy’in şu sözleri anımsanabilir: “Sanat daima yaşamdan bağımsız olmuştur ve sanatın rengi, hiçbir vakit Kent’in üstünde dalgalanan bayrağın rengini yansıtmamıştır.”


Viktor Şklovski Kitapları – Eserleri

  • Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar
  • Mayakovski
  • Don Kişot Nasıl Yapıldı
  • Hayvanat Bahçesi
  • Zoo


Viktor Şklovski Alıntıları – Sözleri

  • Yiyeceği ağzımıza götüreceğimiz yerde kafamızı tabağımıza sokuyoruz. (Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar)
  • Affet bizi, kendimizi yabancı ateşlerde ısıttık. (Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar)
  • Yaşamı elden geldiğince acele yakalamak istiyorduk. Ancak ihtiyaç duyulan büyülü sözcükleri bilmiyorduk ve bir kadının da bir eşya benzer biçimde kulplarından tutulup alınabileceğini sanıyorduk. (Zoo)
  • Sen şöyleki dersin hep: “İnsan bir elbiseyi uzun süre istedi mi, artık onu satın almasa da olur, şu sebeple kendini daha ilkin bu elbise­yi giymiş ve eskitmiş benzer biçimde hisseder.” (Hayvanat Bahçesi)
  • Değiştiremediğim bir şeye tatlı sözler yardımıyla boyun eğmeye çalışıyorum. (Zoo)
  • “ Kimileri vardır, sözcükleri bilir; kimileri de bilmez. Sözcükleri bilen insanlar yok olmazlar ve inan bana, ben yaşamımda mutluluğu tattım. ” (Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar)
  • “Bir yumurtalık dolusu afyon ruhunu içmezden öncesi, hizmetçi kızın dediği gibi, dinlenmeye en uygunu uykudur, beyim.” ya da “Bundan söz etmenin yararı yok artık” dedi Sam, “elden ne gelir, oldu bi kere… Türkiye’de yanlış adamın kafasını uçurdukları zaman hep söylendiği gibi.” (Don Kişot Nasıl Yapıldı)
  • “Aşkın öyle bir gözlüğü vardır ki, bakırı altın, fakirliği zenginlik, gözdeki çapağı inci gibi gösterir, derler.” (Don Kişot Nasıl Yapıldı)
  • Biliyorum, fazlaca geçmeden kati boğulacağım, fakat orada bile, suyun altında bile, telefonun çalmadığı, seslerin duyulmadığı ve seninle karşı karşıya gelme olasılığının kesinlikle bulunmadığı bir yerde bile seni sevmeyi sürdüreceğim. (Hayvanat Bahçesi)
  • Ne anlatayım ki!
    Tüm yaşamım sana yazılmış bir mektup. (Hayvanat Bahçesi)
  • gün doğmadan neler doğar, her gün bir olmaz; bir günde dağlar devrilir. Ben aynı anda hem yağmur yağıp hem güneş açtığını da gördüm, gece turp benzer biçimde yatan insanın sabahleyin kalkamadığını da. (Don Kişot Nasıl Yapıldı)
  • Aşktan söz etmeye ulaşınca, bu bana iyi gelmiyor. (Zoo)
  • Bir hanım ve bir aşk imgeledim;anlayışsızlık, yabancı varlıklar,yabancı bir toprak üstüne bir kitap yazmak için. (Hayvanat Bahçesi)
  • Sıran geldi deseler birgün
    Savaşa itseler beni
    Vurulsum
    Kan değil adın fışkırır yırtık dudaklarımdan. (Mayakovski)
  • Ozan Mayakovski, harbe karşı savaşım ediyordu. (Mayakovski)
  • Akıttığı gözyaşlarına ulaşınca, onları duygusal nedenlerden dol­ayı dökmemiş fakat, tıpkı içinde uzun süreden beri ilk kez ateş ya­kılan bir odadaki pencere camının ağlamış olduğı benzer biçimde ağlamıştı. (Hayvanat Bahçesi)
  • Eşgalim dağıtılmış tüm şairlere..
    Seni bir şiirde öldürmekten aranıyorum. (Mayakovski)
  • – “Neden hepsinin koluna ve başına vurulmuş?”
    Ona cevap verdiler:
    – ” Oldukça kolay, askerler teslim olmak için hep sağ kollarını kaldırırlar.” (Hayvanat Bahçesi)
  • …bir hanımı bir eşya benzer biçimde kulplarından tutup alabileceğimizi düşünüyorduk. (Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar)
  • “Ne anlatayım ki bütün yaşamım sana yazılmış bir mektup.” (Aşkla Hiç İlgisi Olmayan Mektuplar)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş