Eğitim

Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş – Ahmet Saim Kılavuz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş – Ahmet Saim Kılavuz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş kimin eseri? Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş kitabının yazarı kimdir? Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş konusu ve anafikri nedir? Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş kitabı ne konu alıyor? Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş PDF indirme linki var mı? Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş kitabının yazarı Ahmet Saim Kılavuz kimdir? İşte Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ahmet Saim Kılavuz

Yayın Evi: Ensar Neşriyat

İSBN: 9756794283006

Sayfa Sayısı: 496


Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Temel İslami İlimlerin en önde gelenleriden kabul edilen Akaid ve Kelam ilminin zamanı gelişimi ve kaynak eserleri ile, islam’ın inanç esasları mevzusunda kafi ve tatminkar informasyon vermek gayesini hedef alan bu emek harcama, bir giriş iki ana bölümünden oluşmuştur. Giriş “Din ve Akide” bahsini, birinci bölüm “İmam ve Esaslarını”, ikinci bölüm ise kelama giriş mahiyetinde olan detayları ihtiva etmektedir.


Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş Alıntıları – Sözleri

  • Sağlıklı düşünebilen insan aklı, kendisinde bulunan hakkaniyet, mesuliyet,ebedilik ve sonsuzluk duygusu ile, insanoğlunun başıboş ve amaçsız yaratılmadığı fikrinden hareketle, ahiret yaşamının varlığını kabul eder.
  • Ehl-i Sünnet’e bakılırsa aden de cehennem benzer biçimde şu anda var ve yaratılmıştır, oradaki yaşam sonsuz ve ebedidir.
  • Biz kıyamet günü için hakkaniyet terazileri kurarız. Artık hiç kimseye, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş) bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu (hakkaniyet terazisine) getiririz. Hesap gören olarak biz (her insana) yeteriz. ( Enbiya 21/47)
  • Yine onlar, sana indirilene ve senden sonrasında indirilene inanç ederler; ahiret gününe de kesinkes inanırlar (Bakara 2/4)
  • Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir. ( Mü’minûn 23/14)


Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Hz. Muhammed (A.S) in son olarak ve en muhteşem din olan İslamiyetin ihtiva etmiş olduğu hükümler çoğu zaman üç başlık altında incelenir. 1. İtikadi Hükümler
2. Ameli Hükümle 3. Ahlaki Hükümler
Bunlardan itikadi olanlarıyla Akaid ve Kelam bilimsel, ameli olanlarıyla Fıkıh ve İslam Hukuku bilimsel etik olanlarıyla da Tasavvuf ve Ahlak bilimsel ilgilenir. Buna bakılırsa Akaid yada Kelam bilimsel, İslam Dininin itikad (inanç) mevzularıyla alakalan ilmin adı olmaktadır.
Temel İslami ilimlerin en önde gelenlerinden kabul edilen Akaid ve Kelam ilminin zamanı gelişimi ve kaynak eserleri ile, İslamın inanç esasları mevzusunda kafi ve tatminkar informasyon verme gayesini edindik bu çalışmada. (Musab Yolcusu)

İlahiyyat öğrencilerinin ve DHBT(Din Hizmetleri Alan Bilgisi) sınavına girecek kişilerin faydalanacağı kaynak eserlerden birisidir. Kitap iki bölümden oluşmaktadır. Kitabın giriş bölümünde din ve akide kelimelerin lügat ve ıslahat anlamı verildikten sonrasında İslam Akaidini İlahhiyyat, Nübüvvet, Sem’iyyat başlıkları altında incelemiştir. İkinci bölümde ise Kelam ilminin anlamı ve amacı, doğuşu, kelami ekolleri, kelam felsefe ilişkisi kelami yaratı ve yazar adları verilmiştir. (Murat Özcan)

İlahiyattan yeni mezun olmuş biri olarak sırf ders tekrarı niyetiyle okuduğum bir kitap. Gerçekten de ders kitabı durumunda..
İman esaslarını ilâhiyyât, nübüvvet ve sem’iyyât bahisleri şeklinde parçalara bölüp her bölüm altında ehli sünnet ve öteki fıkraların itikadi görüşlerine yer verilmiş.
Ayet ve hadislerle desteklenmiş olması, detaylara değinmesi oldukça güzeldi. Ehli sünnet ve öteki fıkraların o mevzu ile alakalı görüşlerini öğreniyorsunuz. Eğer tanrı bilim okuyorsanız ya da benim benzer biçimde mezunsanız ve ders tekrarı yapmak isterseniz güzel bir kaynak.
İlâhiyat terimlerine aşina olmayan ve ya bu biçim mevzularda daha ilkin okuma yapmayanlar için birazcık yorucu olabilir.
Kitap hakkında diyeceğim oldukça birşey yok söylediğim benzer biçimde ders kitabı durumunda, üstüne emek vererek bol miktarda altını çizerek ilerledim. (Hüray Bzbyk)


Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş PDF indirme linki var mı?


Ahmet Saim Kılavuz – Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ahmet Saim Kılavuz Kimdir?


Ahmet Saim Kılavuz Kitapları – Eserleri

  • Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş
  • Kelama Giriş
  • İman Sövgü Sınırı


Ahmet Saim Kılavuz Alıntıları – Sözleri

  • Sağlıklı düşünebilen insan aklı, kendisinde bulunan hakkaniyet, mesuliyet,ebedilik ve sonsuzluk duygusu ile, insanoğlunun başıboş ve amaçsız yaratılmadığı fikrinden hareketle, ahiret yaşamının varlığını kabul eder. (Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş)
  • Kelâm bilimsel, İslâm kanunu suretiyle oluş kaydıyla da felsefeden ayrılır. Felsefe de kelâm benzer biçimde Allah’ın zatı ve sıfatlarını, başlangıç ve son itibariyle yaratılmışların durumlarını mevzu edinir. Fakat bu bahsedişte hareket noktası akıldır. Akıl ile tutarsız görmüş olduğu mevzularda nakli (âyet ve hadis) kabul etmez. Kelâmın hareket noktası ise vahiydir, nakildir. Kelâm her ne kadar inanç konularının açıklanması ve ispatında akla yer verse de, vahyi hareket noktası kabul eder, İslâmî prensiplere bağlı kalır. Kelâm bu yönüyle, salt akılcı davranan ve vahyi çıkış noktası kabul etmeyen felsefeden ayrılır. (Kelama Giriş)
  • Bir başka izaha bakılırsa bir çok nakli deliller tarafınca da desteklenen kati delillere dayanan kelam kalpte en fazla tesir uyandırıp ona nüfuz eden ilimdir. Bu sebeple “yaralamak” anlamına gelen “kelm” kökünden türetilen “kelam” sözü bu ilme ad olmuştur (Kelama Giriş)
  • Tevhit ilkesi üstüne temellenen ve dolayısıyla insan ve cemiyet yaşamının kültür, sanat, bilim, felsefe, eğitim, iktisat benzer biçimde tüm alanlarını kapsayan, muhataplarına yalnız bir inançlar manzumesi yada yaşam seçimi değil, geniş ölçekli bir hukuk ve ilişkiler sistemi de sunan İslâm’ın dünya ile yüzleşmesi büyük seviyede kelâm eliyle gerçekleşecektir.” (Kelama Giriş)
  • Biz kıyamet günü için hakkaniyet terazileri kurarız. Artık hiç kimseye, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş) bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu (hakkaniyet terazisine) getiririz. Hesap gören olarak biz (her insana) yeteriz. ( Enbiya 21/47) (Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş)
  • Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir. ( Mü’minûn 23/14) (Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş)
  • Ehl-i Sünnet’e bakılırsa aden de cehennem benzer biçimde şu anda var ve yaratılmıştır, oradaki yaşam sonsuz ve ebedidir. (Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş)
  • Yine onlar, sana indirilene ve senden sonrasında indirilene inanç ederler; ahiret gününe de kesinkes inanırlar (Bakara 2/4) (Anahatlarıyla İslam Akaidi Ve Kelama Giriş)
  • esasen, her ne kadar İslâm’ın koyduğu hükümler ferdin yerine getirişi açısından itikadî, amelî ve ahlâkî olarak üç bölümde inceleniyor olsa da, bir bakımdan hepsi de itikadîdir. zira dinî bir yargı hangi gruptan olursa olsun kitap yada mütevâtir sünnetle durağan(durgun) olmuşsa ve anlamı üstünde de ittifak var ise, onun dinden olduğuna ve İslâmî bir yargı haysiyeti taşıdığına inanmak zorunludur.” (Kelama Giriş)
  • sekülerleşme ile beraber sahih dinî anlayıştan uzaklaşma ve bireylerde yalnız yüzeysel bazı uygulamalarla tezahür eder hale gelmesi, meselâ müslümanlığın yalnız domuz eti yememek benzer biçimde pratiklerle ifadesini bulması, mânevî olana yöneliş ihtiyacını ortadan kaldırmamakta ve oluşan boşluk, moda haline gelen akımlar, yeni yönelişler tarafınca doldurulmaktadır.” (Kelama Giriş)
  • ¬Müslümandan sövgü ithamını iptal eden her söz tercihe daha layıktır, zayıf olsa bile.
    Hanefi fıkıhçılarından İbni Abidin (1784-1836) (İman Sövgü Sınırı)
  • filibeli’nin en mühim özelliklerinden birisi, döneminde başat olan batı’dan bilimsel verileri peşinen hüsnü kabul ile alma anlayışını aşması ve periyodunun bilimsel nazariyelerine davranışlarında ölçülü yaklaşmayı başarabilmesidir. onun, ” faraziyelerin zandan ibaret olup emek harcama ve araştırmaya bakılırsa biçim almış olduğu”,* ” araştırmalar bitmeyeceği için bilimin hiçbir vakit son sözünü söyleyemeyeceği”* şeklindeki kanaatleri bu tutumunda etkili olmuştur.”** (Kelama Giriş)
  • Ancak Mu’tezile’nin, vahyin yerine aklı koyduğunu ve nassi dikkatsizlik ettiğini söylemek yanlış olur. Onlar Aydınlanma düşüncesinde olduğu benzer biçimde kendilerini ilâhî rehberlikten müstağni görmüş, Kur’ânî hidayetten
    bağımsız bir akılcılık geliştirmiş değildir. Esasen düşünme faaliyetlerinde akla mühim bir rol yüklerken de Kur’an’ın düşünmeyi teşvik eden ve akletmeyenleri kınayan ifadelerini dayanak göstermişlerdir. Akıl onlar açısından bilhassa konuların işlenmesinde kuramsal alt yapıyı oluşturma noktasında önemlidir. İtikadî
    meselelerin ayrıntıları onlara bakılırsa de sadece vahiy ve nakil ile bilinir. Bu görüşleri doğrultusunda, aklı inanç esaslarına ilişkin meselelerden ziyade varlık ve doğa mevzularında etkin olarak kullanmışlardır. (Kelama Giriş)
  • “İnsan öncelikle dinin itikat sahasına ait değişmez ilkelerine dair bilgi sahibi olmalıdır ki, bunlar üzerinde akıl yürütmek suretiyle nihai noktada bilinçli bir yöneliş ve irade ile tasdik noktasına gelebilsin.” (Kelama Giriş)
  • Abdullah Harputi (…) kelamı asrın gereksinimlerine bakılırsa tekrardan tedvin ve telif etmenin, İslam alimlerini bekleyen öncelikli bir vazife olduğu kanaatini vurgulamaktadır. (Kelama Giriş)
  • Birbirine kolayca kafir demek ehli bidatın ayıplarındandır. Ehli sünnetin güzel taraflarından biride birbirlerini tekfir etmeyip olsa olsa hataya oran etmeleridir. (İman Sövgü Sınırı)
  • Buna ilk elde verilecek yanıt, bu şekilde bir şeyin İslâm açısından kuramsal olarak mümkün olmadığıdır.
    Bunun birinci sebebi, İslâm’da dinin, Hristiyanlık’taki kilise benzer biçimde kurumsallaşmamış olması ve dolayısıyla “dini olan” ile “dünyevi olan” (seküler) içinde mutlak ve keskin bir karşıtlık, birbirini dışlama ilişkisi bulunmamasıdır…
    İkinci sebep, İslâm’ın yalnız mânevi boyutu bulunmayıp, tüm hayata yönelik bir perspektif sunmasıdır. Yani mânevî değerlerden hareketle dünya yaşamını da tanzim eden, sonuçta bir “inanç ve ahlâk toplumu”nu gerçekleştirmeyi hedefleyen bir yapıya haiz bulunmasıdır.” *
    Üçüncü sebep de İslâm’ın inanç anlayışıdır. İmanın üç temel esası birleştirme, risalet ve âhirettir. Allah’ın varlığı ve birliği tüm varlığın merkezine oturtulunca, yukarıda ifade edilmiş olduğu benzer biçimde dünya nihaî noktada Allah’ın varlığına ulaştıran bir vesile olarak değerlendirilir ve seküler zihinde yer eden “varlık ve âlemin Allah’tan kopukluğu” düşüncesi ortadan kalkar.”** (Kelama Giriş)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş