Eğitim

İntiharın Genel Provası – Duşan Kovaçevic Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İntiharın Genel Provası – Duşan Kovaçevic Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İntiharın Genel Provası kimin eseri? İntiharın Genel Provası kitabının yazarı kimdir? İntiharın Genel Provası konusu ve anafikri nedir? İntiharın Genel Provası kitabı ne konu alıyor? İntiharın Genel Provası PDF indirme linki var mı? İntiharın Genel Provası kitabının yazarı Duşan Kovaçevic kimdir? İşte İntiharın Genel Provası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Duşan Kovaçevic

Çevirmen: Bilge Emin

Orijinal Adı: Generalna proba samoubistva

Yayın Evi: Mitos Boyut Yayınları

İSBN: 9789758875375

Sayfa Sayısı: 96


İntiharın Genel Provası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Duşan Kovaçevic, Yugoslavya’daki büyük dönüşümü hazırlayan süreci ve bunun etkilerini oyunlarına taşımış bir yazar. İntiharın Genel Provası, yazarın dilimize çevrilen ikinci oyunu. Oyun, intihar etmek suretiyle Tuna köprüsüne gelen bir insanın intihardan vazgeçmesiyle gelişir.


İntiharın Genel Provası Alıntıları – Sözleri

  • “İnsan yaşamış olduğu ve ailesine karşı görevli olduğu sürece savaşmalı, gücü yettiği kadar.”
  • Kurt, ot yemez bunu onun için koyunlar yapar. Bizimle ilgisi nedir? Biz koyunuz, yaşantımız süresince kurtlar için otladık. İnsan derisine bürünmüş kan emici canavarlar için!
  • “Sanki ehliyetli hırsızlık yapılıyor.”
  • “İnsan yaşadığı ve ailesine karşı sorumlu olduğu sürece savaşmalı, gücü yettiği kadar.”
  • “Günümüzde gerçek kaygan bir zeminde hareket etmektedir.”
  • Bağırdık ve sapasağlamdık. Şimdi ise bu hastalıklı uygarlıkta, her şeyi içimize atıyoruz, bir çöp kutusuyuz aslına bakarsak. Ruhsal çöp kutumuz döküntülerle dolunca, kirlilik oluşuyor. Zehirlenmeler yaşanıyor. İnsan kendi kendini hasta ediyor.
  • “Yıkılmış binaların, heykellerin, köprülerin mimarıyım ben. Gördükleriniz, yaptıklarımın kalıntılarıdır.”
  • “Şimdi ise bu hastalıklı uygarlıkta, her şeyi içimize atıyoruz, bir çöp kutusuyuz aslında. Ruhsal çöp kutumuz döküntülerle dolunca, kirlilik oluşuyor. Zehirlenmeler yaşanıyor.”
  • “Kurt, ot yemez, bunu onun için koyunlar yapar. Bizimle ilgisi nedir? Biz koyunuz, hayatımız boyunca kurtlar için otladık. İnsan derisine bürünmüş kan emici canavarlar için!”
  • Bu hastalıklı uygarlıkta, her şeyi içimize atıyoruz, bir çöp kutusuyuz aslına bakarsak. Ruhsal çöp kutumuz döküntülerle dolunca, kirlilik oluşuyor. Zehirlenmeler yaşanıyor. İnsan kendi kendini hasta ediyor.
  • “Vatandaşı olarak yaşadığımız ülke, insafsızca bölünmüş ve sakatlanmıştır. Gördüğünüz gibi… Bizim gövdemiz gibi…”
  • Beyefendi köprüden atlayıp hayatına son vermeye emin. Belki fikrini değiştirir, vazgeçer diye dans ediyoruz.
  • Hâlâ insanlara karşı anlayışa, sorumluluğa ve duyguya haiz misiniz, yoksa bir tek sizin hayatınız, sizin mutsuzluğunuz mu mühim?
  • “Savaşta yıkılmış köprülerin, binaların ve heykellerin mimarıdır o.”


İntiharın Genel Provası İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bir tiyatro eseri olarak yazılmış olan kitap, bir mimarın Tuna nehri üstündeki bir köprüden atlayarak intihar etme girişimini mevzu alıyor. Orijinali Sırpça yazılan oyun Türkiye’de de oynanmış. Hatta 22 Ekim 2018 tarihinde, İstanbul Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Sahnesi’nde de bir oyun görünüyor. Kitaba bakılırsa oyun üç bölüm: köprü, iş adamının ofisi ve tekrardan köprü şeklinde. Oyunda dört oyuncu var fakat bunların oynadığı rol sekiz tane. Yani iki oyuncu birden fazla görevi canlandırıyor. Oldukça abartılı ifadeler var: iş adamının yediği bir metrelik sandviç, 10 yaşlarında ölen dede, 15 senedir işsizlik yaşayan mimar benzer biçimde. Oyunu okurken sahnelerin tiyatroda iyi mi oynanabileceğini düşündüm. Bilhassa köprüden ofise ve yeniden köprüye geçiş. Oyunun sonunda bir sürpriz de okuyucuları bekliyor. Dilerim sahnede seyretmek de mümkün olur. Keyifli bir oyun. (Ferdi Bişkin)

Oyun İçinde Oyun: Aslında bu yapıt tam olarak intihar üstüne yazılmış bir tiyatro değil. Adından da anlaşılacağı suretiyle bu bir oyun provası. Oyunu toplamda dört şahıs oynuyor. Bu dört şahıs değişik karakterleri canlandırıp tiyatrodaki on karakteri oluşturuyorlar. Okurken yer yer güldüren ve düşündüren oldukca güzel bir kara gülmece örneği.
Spoiler!
Oyun iş bulamadığı için intihar etmek suretiyle Tuna köprüsüne gelen bir mimarın intihar etmeden ilkin sevdiği ile telefonda konuşmasıyla adım atar. Adam köprüden atlayacağı sıra bir balıkçı atlamaması için feryat ederek yanına gelir. Köprünün altına balık ağı gerdiğini ve atlarsa ağın parçalanacağını, para kazanamayacağını söyler. Bir süre sonrasında sevdiği gelir mimarı ikna etmeye çalışır fakat mimar ikna olmaz. Tam atlayacakken sevdiği ile balıkçı dans etmeye adım atar. Bunun üstüne köprünün altından geçecek olan geminin kaptanı belirir. Adama atlamamasını eğer atlarsa gemideki yolcularının üzerine düşeceğini ve kaptan olarak itibarının yerle bir olacağını söyler. İntihar etmeye çalışan insanla konuşur ve mesleğini öğrendikten sonrasında ona bir iş teklifinde bulunur. Böylece şaşırtıcı ve gülünç vakalar gelişmeye adım atar. Aslında kimse mimarın atlayıp atlamamasıyla ilgilenmez, hepimiz kendi çıkarını düşünür. (Kahve)


İntiharın Genel Provası PDF indirme linki var mı?


Duşan Kovaçevic – İntiharın Genel Provası kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de İntiharın Genel Provası PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Duşan Kovaçevic Kimdir?

12 Temmuz 1948 tarihinde Mrdjenovac, Sırbistan’da doğan Sırp oyun yazarı, senarist, tiyatro ve beyaz perde yönetmeni olarak isim yapmıştır. “Belgrat Tiyatro, Film, Radyo ve TV Akademisi”nden 1973 senesinde mezun oldu. Belgrat TV’de dramaturg olarak 1978 yılına kadar çalıştı. 1986-1988 yılları aralığında Dram Fakültesi’nde hocalık yapmış oldu. 1998 yılından bu yana, Belgrat’ta bulunan Zvezdara Tiyatrosu’nun Sanant Yönetmeni’dir. Ayrıca, Portekiz’de Lizbon kentinde Sırbistan Büyükelçisi olarak vazife yapmış oldu. Sırp Bilim ve Sanat Akademisi üyesidir. Oyunları 21 dile çavirilmiştir. Türkçeye çevirilmiş, Profesyonel (oyun), Buluşma Yeri, İntiharın Genel Provası ve Dar Ayakkabıyla Yaşamak adlı dört oyunu bulunmaktadır. Bu oyunlardan, İntiharın Genel Provası, “2009 2010 sezonu”nda İstanbul Kent Tiyatroları tarafınca sahnelenmiştir. Profesyonel (oyun) adlı oyunu ise gene, “2009 2010 sezonu”nda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nca oynanmıştır. Buluşma Yeri adlı oyunununun, “2010 2011 sezonu”nda, İstanbul Kent Tiyatroları tarafınca sahnelenmesi ile, Duşan Kovacevic İstanbul sahnelerinde, eş zamanlı olarak üç ayrı oyun ile izleyici karşısına çıkmıştır. Oyunların üçüde, sergilendiği dönemde, büyük başarı kazanmıştır. Dar Ayakkabıyla Yaşamak oyunu ise “2013 2014 sezonu”nda Ankara Sanat Tiyatrosu’nca izleyici ile buluşturulmuştur[1]. Ayrıca bir Sinema yönetmeni olan Duşan Kovacevic 2002 yılında yapılmış, Profesionalac adlı filmi ile, 2004 senesinde, 23.Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne iştirak etmiştir. Profesionalac adlı filmi ile “Uluslararası İstanbul Film Festivali Jüri Hususi Ödülü”ne sahib olmuştur. Film, hemen sonra Motreal Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ödülü sahibi olmuştur. Senaryo yazarı olarak çalmış olduğu filmler içinde, Emir Kusturica’ 1995 yılında yapılmış Yeraltı filmide vardır.


Duşan Kovaçevic Kitapları – Eserleri

  • Profesyonel
  • İntiharın Genel Provası
  • Dar Ayakkabıyla Yaşamak
  • Buluşma Yeri
  • Yıldız Tozu
  • Ocak’ta Bahar
  • Kunduracı Doktor
  • Balkan Ajanı


Duşan Kovaçevic Alıntıları – Sözleri

  • “Her şey ateş pahası olmuş. Deterjanın üstüne dört fiyat koymuşlar. En kötüsü ne biliyor musun, insanlar, deterjan bulabiliyorlar diye memnun. Durum, vahim.” (Balkan Ajanı)
  • Yaşamları süresince göremedikleri saygıya, akıp giden dönemin yüzlerinde bıraktığı izler hatırına olsun kavuşabilmek için, bazı insanların, yaşlanmaya can attıklarını düşünüyorum kimi vakit. (Profesyonel)
  • Islak çamaşırlara tutunsam, onlar bile kurur. (Kunduracı Doktor)
  • Her insanoğlunun iki eli ve iki ayağı vardır. Kafası olan insan sayısı ise azdır!
    Kafan yok mu senin!
    Yok kardeşim! (Kunduracı Doktor)
  • Av esnasında katliam ceza hukukunda geçmez. Kaza sayılır. Bizim köyde, birinden nefret ediyorsan onu ava çağrı edersin, sonrasında da vurursun!… (Balkan Ajanı)
  • Gerçeği severim ben! Kimin hoşuna gidiyorsa gider… Temiz hesap! (Yıldız Tozu)
  • “Düşünüyordum ki, nefesim kesildiğinde rahatlayacağım. Ama yanıldım.” (Buluşma Yeri)
  • “Sanki ehliyetli hırsızlık yapılıyor.” (İntiharın Genel Provası)
  • İnsanlık zamanı, bir savaşın tarihidir. Arada bir, yeni silahların buluş edilmesi ve eski silahların temizlenmesi için ara verilir. (Buluşma Yeri)
  • “Seni insan kılıklı çekecek bir fotoğrafçımız yok” (Kunduracı Doktor)
  • Felsefeciler derler ki: İnsanın en büyük sırrı kendisidir. Böylece kendinden kaçar ve başkalarının sorunlarını çözer. Yani sen bir suçlusun, minik, fena, kirli, sefil, acayip ve buruksun. (Kunduracı Doktor)
  • “Savaşta yıkılmış köprülerin, binaların ve heykellerin mimarıdır o.” (İntiharın Genel Provası)
  • Camdan izledim. İnsanlar yiyecek yiyor, güzel yemekler, şarap içiyor ve eğleniyor, oysa yüz metre ötesinde insanoğlu öldürülüyor. Ufak masada ise resimli bir radyo vardı. Sanki sinemadasın, fakat daha minik. Ufak resimler, minik insanoğlu… Orada ateş ediliyor, burada ise ev sineması izlenirken gülünüyor. (Ocak’ta Bahar)
  • “Şimdi ise bu hastalıklı uygarlıkta, her şeyi içimize atıyoruz, bir çöp kutusuyuz aslında. Ruhsal çöp kutumuz döküntülerle dolunca, kirlilik oluşuyor. Zehirlenmeler yaşanıyor.” (İntiharın Genel Provası)
  • Delireceğim ya… Tuna nehrine atlayacağım. (Kunduracı Doktor)
  • “Hırsızlar namuslu insanların kaderini belirliyor. Böyle iktidarın içine sıçayım..” (Dar Ayakkabıyla Yaşamak)
  • Eğer bir aileyi, fotoğraf çerçeveleri haricinde bağlayan bir şey yoksa, o ailenin dağılması gerekir! (Buluşma Yeri)
  • “Eğer her şey alınıp, satılabiliyorsa, o vakit yaşamın hiçbir kıymeti yok…” (Kunduracı Doktor)
  • 1 Mayıs! 1 Mayıs!
    1 Mayıs cennetimiz!
    1 Mayıs gururumuz!
    Gururu, mutluluğu, tüm işçilerin!
    Mutluluğumuzun sonu gelmez
    Söylediğimiz şarkı 1 Mayıs olunca! (Dar Ayakkabıyla Yaşamak)
  • “Vatandaşı olarak yaşadığımız ülke, insafsızca bölünmüş ve sakatlanmıştır. Gördüğünüz gibi… Bizim gövdemiz gibi…” (İntiharın Genel Provası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş