Eğitim

Kör Pencerede Uyuyan – B. Nihan Eren Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kör Pencerede Uyuyan – B. Nihan Eren Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kör Pencerede Uyuyan kimin eseri? Kör Pencerede Uyuyan kitabının yazarı kimdir? Kör Pencerede Uyuyan konusu ve anafikri nedir? Kör Pencerede Uyuyan kitabı ne konu alıyor? Kör Pencerede Uyuyan PDF indirme linki var mı? Kör Pencerede Uyuyan kitabının yazarı B. Nihan Eren kimdir? İşte Kör Pencerede Uyuyan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: B. Nihan Eren

Editör: Murat Yalçın

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750831126

Sayfa Sayısı: 176


Kör Pencerede Uyuyan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ecel teri kumsalın ortasından bir bıçak şeklinde geçiyordu.

B. Nihan Eren’den “Gece”li “Gün”lü öyküler YKY’den çıktı. Daha ilkin gene YKY’den çıkan Yavaş ile dikkati çeken Eren, uzunca bir aradan sonrasında dopdolu bir kitapla öykü severlerin karşısında.

Hayatların tehlikeye girmesi üzerine kurulu öykülerden oluşan bir ikiz kitap ‘’Kör Pencerede Uyuyan’’. On bir öykülü Gece ile dokuz öykülü Gün’ü içeriyor.

Geçip giden dönemin yarattığı binbir çeşit kaygı; insanoğlu, evler, eşya; tabiat ve şehir Eren’in kaleminde acı bir alaya dönüşüyor. Kör Pencerede Uyuyan kendini bulmuş bir yazarın en yeni verimleri. Derenin üstünde vızıldayan sivrisinekler, mutfakta homurdanan bir buzdolabı, karpuzun tezgâha sızmış şekerli suyu ve acı dolu bir üzüntü ile nereye yöneltileceği kestirilememiş bir isyan, orada duruyordu.

Portakalı soymuş, karısının başucuna koyup gitmişti.


Kör Pencerede Uyuyan Alıntıları – Sözleri

  • Ölünecekti.. O gün yaşamaya derman bulamadı. Hayatın anlamsızlığı, kaçıp sığınılacak ne de güzel bir limandı. Kuytu bir merdivenarası…
  • Hayatta her şeyin bir sıralaması var, fakat doğru fakat yanlış
  • Bu gece diğerlerine benzemeyebilir, azca daha kolay geçebilirdi.
  • Kalbinin ortasına bir bıçak dokunup geçti.
  • İyileşen zamandır. İnsan iyileşmez.
  • Bir şey nefes soluğa, tüketerek, bitirerek, emerek ilerliyordu. Onu hırpalıyordu.
  • Bir nefes alıp suskunluğunu bitirmek ve etrafına akarak dağılmak istedi.
  • Her şeyin içinde sanki bir kendisi fazlaydı. Kahroldu.
  • Umut yerini sapasağlam bir öfkeye bırakmaya başladığında artık başka birisiydi.
  • Her gece ve her sabahleyin doğar bazıları acıya
    doğar bazıları sonsuz geceye


Kör Pencerede Uyuyan İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Son sayfayı okuyup da kitabı bitirince gözlüğümü çıkarıp koydum kitabın yanına, fotoğraftaki şeklinde, öylesine; dirseğim koltuğun kolunda, şakağım yumruk halindeki elime yaslanık… Gözlerim kitaba bakıyor, fakat görmüyorum… Gözlerimin önünden okuduğum herbir satır teker teker geçiyor tekrardan. İsimler, o adların yaşadıkları, düşünceleri, vakalar… Allahım! Harikaydı, muhteşemdi, müthişti…
Genel bir alışkanlık edindim son birkaç aydır: Bir çok kitabın arkasındaki tanıtımları önden değil de kitabı bitirdikten sonrasında okuyorum; hatta kimi zaman asla okumuyorum. Bu kitabınkini de bitirdikten sonrasında okudum. Okumadan ilkin ise aklımdan geçen “Vay bee! Nasıl da bu kadar sert öykülerin bulunmuş olduğu bir kitaptı bu şekilde” dedim. Aynı “sert öykü” tabirinin kitabın arkasında da yazılı bulunduğunu görünce, içinde bulunduğum yoğun duygusal durum sebebiyle bir tek kendimin bu şekilde değil, o arka kapağı yazanın da bu şekilde hissetmesi içimi rahatlattı. Öykülerin, bir roman edasıyla devam ederek birbirine bağlanması, birbirleriyle ilintili olması, devamı ya da öncesini mevzu alması bana hep üst seviyede bir yazınsal haz vermiştir. Bu yazınsal hazzı damarlarınıza kadar hissetmenizi elde eden, öncesinden okuduğum “Yavaş” adlı kitabıyla da çok çok fazla doyuma ulaştıran Nihan Eren, kesinlikle kitapseverler tarafınca yakın takibe alınması ihtiyaç duyulan bir yazarımız. (AyşenErdal)

B. Nihan Eren’in yazmış olduğu Kör Pencerede Uyuyan, basit, her gün karşılaşacabileceğimiz ya da çoktan karşılaşmış olduğumuz insanların öyküsünü konu alıyor. Bu insanların çaresizliklerini bizlere adeta yaşadıkları apartmanın pencerelerinden izletiyor. Çaresizliklerine, mutsuzluklarına, hayal kırıklıklarına şahit oluyoruz. Hikayedeki karakterlerin hayatlarından her bölüm bir kesiti okuyoruz. Herkesin geçmişi ve şimdiki zamanı iç içe verilmiş, ve öykü düz bir zamansal çizgi üstünde ilerlemektense zamanda geri gitme tekniğiyle bir ileriyi bir geriyi konu alıyor. Bu hikayedeki hepimiz birbirinin hayatına değiyor, fark etmeden yada fark ederek. Belki de bir tek gözlemleyerek. Karakterlerin yaşadıkları onları bir halde kuvvetli kılıyor. Veya bir tek alışmış. Kör Pencerede Uyuyan’ı okurken tamamımız kendimizden bir şeyler bulabiliriz bundan dolayı karakterlerin hissetikleri ve yaşadıkları her insanın hissettiği ya da hissetmiş olduğu şeyler. (h)

Kör Pencerede Uyuyan, Nihan Eren’in Hayal Otel ve Yavaş’tan sonrasında okuduğum üçüncü kitabı. Nihan Eren benim fazlaca sevmiş olarak okuduğum bir yazar. 2015 senesinde Cevdet Kudret Edebiyat ödüllünü alır Kör Pencerede Uyuyan . Ferit Edgü, Nursel Duruel, Faruk Duman, Handan İnci ve İbrahim Yıldırım’dan oluşan seçici kurul Nihan Eren’in kitabı için “Öyküyü oluşturan mevzuyu fazlaca değişik açılardan geliştirmiş olduğu ve işlenmiş bir üslupla öykü diline katkıda bulunmuş olduğu” nedeni öne sürülerek ödüle kıymet bulunmuştur der.
Kör Pencerede Uyuyan, on bir öykülü Gece ve dokuz öykülü Gün adlı iki bölümden oluşur. Gece adlı bölümde acı, hüzün, sertlik ve üzüntü şeklinde karanlık temalar hakimdir. Karakterler umutsuzdur, geçmiş ve geçmişi hatırlamaları hissedilir öykülerde. Gün adlı ikinci bölümde ise bir sahil nahiyesindeki insanların kıyamet gününden önceki zamanlarının öyküleri vardır.
Her iki bölümde yer edinen öyküler birbirleriyle örülü karakterlerin yaşamı üstünden bir toplumun fotoğrafını çeker.
Nihan Eren’in yüksek gözlem gücü, mekanları ve karakterleri en ince ayrıntısına kadar tasvir etmesi, kullandığı masalsı dil ve akıcı anlatımı ile ortaya çıkan sinematografik öyküleri daima ki şeklinde eşi olmayan bir okuma hazzı sunuyor okuyucuya.
Hala Nihan Eren okumadıysanız kesinlikle bir kitabıyla başlayın , tanışın bence yazarla. Uygar Türk öyküsünün bence en mühim yazarlarından biri. Yeni kitaplarını sabırsızlıkla temenni ediyorum.
Keyifle okuyun. (Filiz)


Kör Pencerede Uyuyan PDF indirme linki var mı?


B. Nihan Eren – Kör Pencerede Uyuyan kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Kör Pencerede Uyuyan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı B. Nihan Eren Kimdir?

B. Nihan Eren 1981’de Tekirdağ’da hayata merhaba dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümünü tamamladı. Yeditepe Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyatalanında yüksek lisans yapmış oldu ve burada araştırma görevlisi olarak da çalıştı. Halen,Marmara Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri’nde doktora çalışmalarını sürdürüyor ve senaryo yazarlığı yapıyor. Adam Öykü, Notos ve Kitap-lık dergilerinde öyküleri yayımlandı.


B. Nihan Eren Kitapları – Eserleri

  • Hayal Otel
  • Kör Pencerede Uyuyan
  • Yavaş


B. Nihan Eren Alıntıları – Sözleri

  • Bir şey nefes soluğa, tüketerek, bitirerek, emerek ilerliyordu. Onu hırpalıyordu. (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Yeniden sevmek için, sevmeye baştan adım atmak için, baştan başlamaya inanmak için bir papatya yeterdi (Hayal Otel)
  • İnsan hayatına dair bir bütünlüğün yada bir mananın peşindeysek ve yaşamak rüyası her an bizi kuşatıyorsa, bu fazlaca ötemizde bizi belirleyen bir şeylerden değil, tam da insana dair deneyimin gerçekliğinden başka bir şey değildir; oralarda aramalıyız yaşamımızı. (Hayal Otel)
  • Hayat hakkında bir açıklaması ve yaşamak için bir reçetesi yoktu. Kimsenin. (Hayal Otel)
  • İnsan söylediğin her şeyi öğreniyor. Zamanla. (Yavaş)
  • Ölünecekti.. O gün yaşamaya derman bulamadı. Hayatın anlamsızlığı, kaçıp sığınılacak ne de güzel bir limandı. Kuytu bir merdivenarası… (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Evlilik, karşılanamayan beklentilerden örülü bir fasit daire. (Hayal Otel)
  • Hayatta her şeyin bir sıralaması var, fakat doğru fakat yanlış (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Sevilecek bir yan vardı. Her şeyde ve her yerde sevilecek bir yan olabilirdi. (Hayal Otel)
  • Hayat hakkında bir açıklaması ve yaşamak için bir reçetesi yoktu. Kimsenin. (Hayal Otel)
  • Hem dedikoduyu hem de dedikodu ayıptır öğrendi. Derdi içe atmayı öğrendi, yüreğin darlanmasını bildi, ananenin masallarıni hatmetti. Meçhul geleceğin, ters kapanık kahve fincanlarından okunduğunu o da görmüş oldu. Allah kimdir’i öğrendi. Ona, anne ve babasını almış olduğu için kızmakla, geri vermesi için yalvarmak içinde kararsız kaldı. (Yavaş)
  • Bir hayal, demir hacmi tabut kabinin kırık camlı bilet penceresinden buharlaşarak çıktı, dönmedolapların demirlerine yapıştı, uçan salıncağın kahverengi zincirlerinde ayrıştı, çarpışan otoların altında ezildi. Dönerek gitti, otomobil lastiği fabrikasında, tekerleklerin içinde çalışmakta olan kendi göçmen görüntüsü. Tepesinde durmadan dönen o koca tekerlek dönmedolabın altında, o demir kabinin içinde kalakaldı. Hayali emen boz kasaba hafifçe boydan çekti, daha da küçüldü, daha da sarardı. (Yavaş)
  • Kalbinin ortasına bir bıçak dokunup geçti. (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Güzellik diyerek genellemeye çalıştı, bunun bilincinde olmamanın görkemindedir (Hayal Otel)
  • Bir nefes alıp suskunluğunu bitirmek ve etrafına akarak dağılmak istedi. (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Aşk filmlerde olur.
    Kasabalarda evlilik olur. (Yavaş)
  • Umut yerini sapasağlam bir öfkeye bırakmaya başladığında artık başka birisiydi. (Kör Pencerede Uyuyan)
  • Hayatın, hem yere değince dağılıp giden bir sulu sepkenin ömrü kadar kısa ve bir toprağın pıtrak pıtrak can vermesi şeklinde verimli ve sonu nereye vardığı belli olmayan bitimsiz yollar kadar uzun ve bir saman çöpü kadar değersiz ve sönük ve şekilsiz ve tatlı ve acı ve elemli ve gülüşlü ve uçucu bulunduğunu böylece kavramışlar. Hayatın acıyla süregelen fakat mutluluğun, savaşın, uyumun, coşkunun ve yavaşlığın bir aradalığıyla sürdürülen bir gidiş geliş ve sakinlik içinde ölüme kayılan bir güzellik bulunduğunu birbirlerinin içlerinde görmüşler. (Yavaş)
  • Her aşinalıktan kolayca geçilebileceğinin bir halde görüldüğü ve her yeni alışkanlığın kolayca kazanılabileceğinin anlaşıldığı bir hayatta zorluk derecesi yüksek ne olabilir ki? İnsan sürer. İnsan yola devam eder (Hayal Otel)
  • Her şeyin içinde sanki bir kendisi fazlaydı. Kahroldu. (Kör Pencerede Uyuyan)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş