Meslekler

İnfaz ve Koruma Memuru Nasıl Olunur? 2022 Alım Şartları

Adalet Bakanlığına ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne alınacak İKM olmak isteyen tüm adaylar için infaz ve koruma memurluğunu araştırdık.

İnfaz ve Koruma Memuru: Adalet Bakanlığına ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına bağlı olarak çalışan eskiden gardiyan adıyla bilinir.

2022 Güncel:

  • İnfaz ve Koruma Memuru Nasıl Olunur?
  • İnfaz ve Koruma Memuru Başvuruları 2022
  • Gardiyan Olmanın Yolları Nelerdir?
  • Gardiyan Olabilmek için Aranan Şartları Nelerdir?
    • İnfaz Koruma memuru olabilmek için yaş şartı nedir?
  • İKM 2022 Başvuru Nasıl Yapılır?
  • İnfaz ve Koruma Memuru Alımı Nasıl Yapılır?
  • İnfaz Koruma Memurları Cezaevlerinde Ne İş Yapar?
    • İKM Emek verme Saatleri ve Maaşları
    • İKM Döner Sermaye Alır mı?
  • İnfaz ve Koruma Memurunun Tayin Durumu
    • Gardiyanlık İle İlgili Diğer Hususlar

İnfaz ve Koruma Memuru Nasıl Olunur?

2022 senesinde infaz ve koruma memuru olabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavına girmek ve Bakanlığın yayınladığı alım şartlarında geçerli olan genel ve hususi şartları taşımak gerekir. Bu şartlara haiz olan adaylar alım ilanında yer edinen tarihlerde Adliyelerde bulunan Adalet Komisyonlarına müracaat yaparak infaz ve koruma memuru olabilir.

Başvurular e-devlet hesabınız üstünden gerçekleştirilir. Gardiyan olmak için KPSS sınavına girerek geçer not almak ya da eğer devlet memurluğu yaptıysanız ve çekilme ettiyseniz başvurabilirsiniz. Imtihanı kazandıktan sonrasında bir de mülakat sınavına girersiniz.

Adalet Bakanlığı Basın ve Yayın İlan Birimi tarafınca infaz Koruma memuru alımı ilanının yayınlanmasıyla süreç başlamaktadır. İnfaz Koruma memuru olmak isteyen adaylar lüzumlu olan evraklar ile beraber, ilanda belirtilmiş illere müracaat yaparlar. İnfaz koruma memuru olmak isteyenler ilk olarak Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmelidir. KPSS’ den minimum 70 ve üstü bir puan alan yurttaş Gardiyan olmak için müracaat yapabilir. Gardiyan olmak için müracaat yapmış kişiler, Adalet Bakanlığı Memur Atama ve Imtihan Yönetmenliği’ ne gore işe alınmaktadır.

Gardiyan bir öteki adı ile İnfaz Koruma Memuru olmak için Adalet Bakanlığı sayfasında bulunan Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü bölümünde gösterilen gardiyan alımlarını takip edebilirsiniz. Adayların başvurabilmesi için bir ekip şartları yerine getirmesi gerekir. Genel ve hususi şartlar, müracaat tarihleri ile ilgili tüm bilgilere haiz olması ve evraklarını tamamlaması gerekmektedir.

İnfaz ve Koruma Memuru İKM kısaca gardiyan olmak isteyenler için alanla ilgili bir lisans bölümünden mezun olma şartı bulunmaz. Lisede hakkaniyet bölümünden mezun olmuş olmak müracaat için yeterlidir. Ancak müracaat meydana getirecek olan her adayın KPSS kısaca Kamu Personeli Seçme Imtihanı’ndan 70 ve üstünde puan almış olması gereklidir.

İnfaz ve Koruma Memuru Başvuruları 2022

Gardiyan olmak için KPSS sınavına girerek geçer not aldıysanız yada eğer devlet memurluğu yaptıysanız ve çekilme ettiyseniz başvurabilirsiniz. Imtihanı kazandıktan sonrasında bir de mülakat sınavına girersiniz. Adalet bakanlığı personel alım duyurularını https://hakkaniyet.gov.tr/Arsiv/duyuru adresinden takip edebilirsiniz.

Gardiyan Olmanın Yolları Nelerdir?

Gardiyan bir öteki adı ile İnfaz Koruma Memuru olabilmenin 2 değişik yolu vardır. İnfaz ve Koruma Memuru (Gardiyan) olabilmek için bahsettiğimiz 2 değişik yol şu şekildedir:

  • 1. Yol: KPSS’ ye girip 70 puan üstü almak ve bu puan dahilinde alım olduğunda Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarına başvurmak ve buralarda meydana getirilen mülakatı kazanmak.
  • 2. Yol: Daha ilkin Devlet memuru kadrosunda olup, kendi isteği ile ayrılmış olmak (çekilme eden uzman erbaşlar benzer biçimde) Bu kişiler Adalet Bakanlığı personel daire başkanlığınca bir kadro açılmasını müteakip müracaat yaparak gardiyan olabilirler.

Gardiyan Olabilmek için Aranan Şartları Nelerdir?

Gardiyan olabilmenin şartları şu şekildedir:

  • Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En azca lise mezunu olmak,
  • 30 yaşını aşmamış olmak,
  • Erkek adaylar için 170 santimetre boya haiz olmak,
  • Kadınlar için 160 santimetre boya haiz olmak,
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 48. maddede açıkça belirtilen nitelikleri taşımak,
  • KPSS’ den minimum 70 puan almak,
  • Adaylar hakkında meydana getirilen güvenlik soruşturmasında pozitif yönde sonuçlar almak gardiyan olmanın şartlarıdır.

İnfaz Koruma memuru olabilmek için yaş şartı nedir?

İnfaz Koruma memuru yaş şartı: Yapılacak sınavın son müracaat zamanı olan 12.03.2021 itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak: Merkezi sınavın (KPSS-2020) yapıldığı senenin Ocak ayının birinci günü itibari ile infaz ve koruma memurları için 30 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1990 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.) Teknisyen, ofis çalışanı (ceza infaz kurumu katibi), destek çalışanı (aşçı, kaloriferci, sürücü) hemşire ve sıhhat teknikeri için yaş şartı ise, 35 yaşını bitirmemiş olmak kısaca 01 Ocak 1985 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.

İKM 2022 Başvuru Nasıl Yapılır?

CTE müracaat İkm 2022 Başvuruları e-Devlet üstünden Bakanlığın belirlediği tarihleri içinde “www.turkiye.gov.tr” adresi üstünden giriş yaparak, “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” ekranı kullanılarak gerçekleştirilir.

Adalet Bakanlığı personel Alımlarını Personel Genel Müdürlüğünün sitesinden (https://www.pgm.adalet.gov.tr/) takip edebilirsiniz.

İnfaz ve Koruma Memuru Alımı Nasıl Yapılır?

İKM’ nın alımları Adalet Bakanlığınca yapılmaktadır. Bakanlığın işyar alım işlemleri “Adalet Bakanlığı Memur Imtihan-Atama ve Nakil Yönetmeliği” kapsamında yapılmaktadır. Bu mevzuatta belirtildiği suretiyle KPSS şartı aranmaktadır. En azca 70 puan alan adaylar, sözleşmeli yada kadrolu işyar kadrolarına müracaat sonrasında katılacakları bir mülakat imtihanı ile alınırlar.

  • Bu kadrolara ilk kez atanacaklar merkezi sınava girip minimum 70 puan alanlar arasından, hakkaniyet komisyonlarınca sözlü yada uygulamalı ve sözlü imtihan sonucuna gore seçilirler.
  • Emanet memuru, tebligat memuru, infaz ve koruma memuru, zabıt katibi ve cezaevi katibi kadroları için seçim yapılırken hukuk fakültesi, hakkaniyet meslek yüksek okulu, yüksekokulların hakkaniyet programı ile hakkaniyet ön lisans programı mezunlarına öncelik tanınır.
  • İnfaz ve Koruma  Memuru alımlarında Bakanlık tarafınca işyar alımları web sitesinde duyuru edilir.  
  • Personel alımı ilanlarında başvuruda bulunabilecek personel için genel ve hususi şartlar, lüzumlu evraklar, müracaat tarihleri, başvuruların nerelere yapılacağı hakkında genel bilgiler yer almıştır.

İnfaz Koruma Memurları Cezaevlerinde Ne İş Yapar?

Gardiyan diye tabir ettiğimiz memurlar ceza infaz kurumlarında iç güvenlik hizmetlerinde vazife alırlar. Bazı memurlar hükümlü ve tutukluların bulundukları bölümde vazife yaparken, yönetim diye tabir edilen bölümde görevli olan memurlar mevcuttur. İnfaz ve koruma memurları cezaevinin her biriminde vazife yapabilirler. Geçtiğimiz bir kaç yıl içinde dış güvenlik hizmetlerinin de İKM.na verileceği yasa tasarısı haline gelmiş sadece hemen hemen kabul edilmediğinden uygulamaya geçilmemiştir.

Uygulamada infaz ve koruma memurları, ani müdahale, vardiya yada bürolarda vazife yaparlar. Müdahale de çalışan memurlar gündüz 8-17 çalışırlar ve Cumartesi pazar günleri dinlence yaparlar. Vardiya çalışanların ise, emek verme saatleri aşağıda gösterilmiştir. Hem vardiyada hem de ani müdahalede çalışan infaz koruma memurları mahkumlarla birebir görüşürler. Bu sebeple bazı yerlerde bürolarda çalışmak daha fazlaca tercih edilmektedir.

İKM Emek verme Saatleri ve Maaşları

Türkiye genelinde ki cezaevlerinde farklılık göstermekle emek verme saatleri aşağıda belirtilmiştir.

  • Gündüz sistemi: 08:00 – 17:00 arası iş, Cumartesi, Pazar dinlence,
  • Vardiya sistemi: Pazartesi 08:00- 20:00 – Salı : 20:00 08:00  – Çarşamba ve Perşembe dinlence – Cuma 08:00 – 20:00 (bu şekilde devam eder.)

İnfaz ve Koruma Memurları averaj 5.000 TL civarında maaş alırlar. Bu maaş memurların evli olup olmamalarına, aşama ve kademelerine gore değişim gösterir.

İKM Döner Sermaye Alır mı?

Eğer İKM. İşyurtlarında çalışıyor ise, çalmış olduğu cezaevinin iş yurdunun kazanılmış olduğu paradan yıl sonunda döner ana para verilir.  Bu ana para averaj olarak 5.000 TL civarındadır. Daha fazla alan olduğu benzer biçimde daha azca verilenlerden vardır.

Personel içinde en büyük çekişmenin işyurtları döner sermayesinin bir tek İşyurdu çalışanlarına verilmesinden kaynaklandığını duymuştuk. Mesela aynı ceza infaz kurumunda benzer işi meydana getiren bir genel bütçe çalışanı işyar yıl sonunda döner ana para almaz iken, benzer işi iş yurdunda emek vererek meydana getiren bir işyar döner ana para alır ve bu durumda memurlar içinde çekişme oluşturabilmektedir.

Zira o ceza infaz kurumunda nöbet tutan memurlarda aynı kadronun içinde, aynı amaca hizmet verseler de, İş yurtları döner sermayesi çalışmayla ilişkili olduğu belirtilerek çalışmayan personele verilmemektedir.

İnfaz ve Koruma Memurunun Tayin Durumu

Memurlar göreve başladıkları Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı bulunan ceza infaz kurumlarında devamlı olarak vazife yaparlar ve kendi istekleri ile istemedikçe atama edilmezler.

  • İnfaz ve Koruma Başmemurları için mecburi atama hizmeti getirilmiş sadece uygulamaya hemen hemen başlanmamıştır.
  • Bu sebeple İKM’ları şuan itibariyle emekli olana kadar bağlı bulundukları komisyonda vazife yaparlar.
  • Komisyon derken; mesela İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı komisyonunda vazife meydana getiren bir işyar, komisyona bağlı bulunan Silivri 1-2-3 nolu L Tipi benzer biçimde ceza infaz kurumları içinde komisyon sonucuna bağlı olarak atanabilir.
  • Ancak başka bir ile atamalar Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü personel daire başkanlığınca yapılmaktadır.
  • Yılda 3 kez düzenlenen atamalar 2 mazeret ve bir havuz tayini olarak adlandırılır. Açık Ceza İnfaz Kurumlarının emek verme koşulları kapalı ceza infaz kurumlarına gore daha rahat olarak bilindiğinden, bu kurumlara atanmak daha kolaydır.

GÜNCELLEME:

  • İnfaz ve Koruma Başmemurları için rotasyon adında olan mecburi atama görevi 2021 yılı itibariyle başlayacaktır. Vazife yapmış olduğu yerde ki süresine bağlı olarak Başmemurlar atama edilirler.
  • CTE tarafınca tayinler için  yeni bir havuz sistemi yapılmış olup bu sisteme NAS adı verilmektedir. Sistem puana gore işlemekte olup, vazife yapmış olduğu yer itibariyle tüm memurlara bir puan verilir. Tayin talep edilen yere en fazlaca puanı olan şahıs gönderilir.

Gardiyanlık İle İlgili Diğer Hususlar

İnfaz ve Koruma Memurları 10 yıla kadar senelik 20 gün,10 yıl sonrasında yılda 30 gün izin kullanırlar. Bu izinler haricinde komisyonun sonucu ile mazeret izinleri mevcuttur. Ceza infaz kurumlarında olmaları öğle yiyecekleri kurum tarafınca karşılanır. Yazlık ve kışlık elbiseleri cezaevi idaresince temin edilerek verilir.

Denetimli serbestlik ve adliyelerde çalışan infaz ve koruma memurlarının bir kısmı işin niteliği gereği sivil çalışabilirler (ekip elbiseli). Her ne kadar CTE. tarafınca adliyelerde infaz ve koruma memuru çalıştırılması yasaklanmış ise de halen çalışanlar mevcuttur. 2015 yılından itibaren Liselerde Adalet kısmı açılmış olup, bu bölüm mezunu öğrenciler adalet sarayı ve cezaevlerinde çalışmak suretiyle eğitim almaktadırlar. Mülakatlarda İKM öğrencilerine daha çok imtiyaz tanınıyor.

İnfaz ve koruma memurluğu ile ilgili yazımız bugünlük bu kadar, sormak istediğiniz sorunuz var ise yorum kısmına yazabilirsiniz. 2022 senesinde da Ceza ve Tevkifevleri personel alımı devam edecek.

Zabıt Katibi Nasıl Olunur? Şartları nedir ve maaşı ne kadar içeriğimizden data alarak müracaat yapabilirsiniz.

İnfaz Koruma Memurluğu Nedir?

İnfaz ve Koruma Memurları Ceza İnfaz Kurumlarında vazife yapmakta olan, halk içinde gardiyan diye malum memurlardır. Cumhuriyet Başsavcılıklarında bulunan Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarına bağlı olarak vazife yapmakta olan, 657 sayılı Devlet Memurları kanununa bağlı olan memurlardır.

İnfaz ve Koruma Memuru Görevleri Nelerdir?

Adalet Bakanlığı’na bağlı ıslah ve cezaevlerinde bulunan hükümlülerin yeme içme, barınma ve hayatlarını sürdürmeleri için gerek duydukları tüm gereksinimlerine destek olan tutukluların topluma tekrardan kazandırılmasına yardım eder personele gardiyan kısaca infaz ve koruma memuru olan İKM’LER cezaevi ve ıslahevlerinde bulunan kişilerin seviye ve disiplininden mesuldür. Cezaevlerinde mahkum ve tutuklu ve hükümlülerle cezaevi yönetimi içinde bir köprü görevindedir.

İnfaz ve Koruma Memurları Nerede Vazife Yapar?

İnfaz Koruma Memurları ceza infaz kurumlarında, denetimli serbestlik şube müdürlüklerinde ve istisnai olarak adliyelerde vazife yaparlar. Cezaevleri yönetimsel olarak, Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlıdır. Dolayısıyla İKM’ler hem Cumhuriyet Başsavcılığına hem de cezaevi aracılığı ile Bakanlığa bağlı olarak vazife yaparlar.

İKM Başvurusu Nereden Yapılır?

İKM başvuruları e-Devlet üstünden yapılmaktadır. Şahsen ve posta kanalıyla meydana getirilen başvurular kabul edilmemektedir.

Gardiyan Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Sözleşmeli infaz ve koruma memurluğuna müracaat yapabilmek için minimum lise yada dengi okul mezunu olmak şartı aranır. İnfaz koruma memuru kısaca gardiyan memuru alımları 2 yılda bir kez yapılmaktadır. KPSS puanı ile meydana getirilen bir atama sonucunda adaylar memurluğu kazanmaktadır. KPSS ile infaz koruma memuru olmak isteyenler imtihan sonrasında istenilen puan türünde başarıya ulaşmış olurlarsa eğer müracaat yapabilirler. Belirlenen şartları yerine getiren kişiler gardiyan olabilir.

İnfaz Koruma Memuru Alımı Kaç Puan?

Adalet Bakanlığı, ülke genelinde cezaevleri bünyesine infaz koruma memuru alımı ilanlarında İKM alımı için KPSS puan şartı 70 olmaktadır. 70 puan ve üstü KPSS puanı olan adaylar Bakanlık tarafınca oluşturulan alım ilanlarında bulunan şartları sağlamaları durumunda müracaat ederek, İKM memuru olabilirler.

Bayan Gardiyan Olma Şartları Nelerdir?

Bayan gardiyan olmak için aranan belirli şartlar bulunuyor. Bu şartlar mevzuatta belirtilen aralıklarda kilo ve boy endeksine haiz olunmalıdır. Kadınlarda aranan boy şartı 1.60 santimetre’den kısa olmamak KPSS sınavından 70 puan alıp meydana getirilen mülakat sınavından da adaylar tüm şartları taşımaları halinde hanımefendi gardiyan olarak cezaevlerinde vazife yapabilirler.

Kadın Gardiyan Olma Şartları Nelerdir?

Kadın gardiyan olabilmek için ilk olarak boyunuzun minimum 1.60 santimetre olması gerekir. Daha sonrasında KPSS sınavına girerek 70 geçer not almalısınız. Aranan şartlarından biri de hem yazılı sınavları hem de sözlü sınavları geçmektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş