Coin Yorum

Satoshi Nakamoto kimdir? Bitcoin yapay zeka ürünü mü?

Bitcoin’in mucidi olarak malum Satoshi Nakamoto kimdir? Satoshi Nakamoto bildiğiniz şeklinde Bitcoin’i buluş edip kısa süre işlettikten sonrasında kayıplara karışan gizemli yazılımcının adı. Satoshi Nakamoto etrafındaki gizemlere tanık olduğunuzda Bitcoin ile alakalı fikirleriniz değişebilir!

Bitcoin’in mucidi kim?

Bitcoin’i var eden bu gizemli şahsın adam mi hanım mı, hatta tek bir şahıs mi yoksa bir yazılımcı grubu olduğu da bilinmiyor.

Hatta Satoshi Nakamoto’nun bir insan değil; yapay zeka bulunduğunu düşünenler de var. Evet bu senaryo oldukça spekülatif ve komplo teorisi barındırıyor. Bu yüzden bu senaryo ile alakalı yorumları yazının en sonuna bırakıyoruz.

İlgili: Bitcoin (BTC) nedir ve geleceği iyi mi? Bitcoin iyi mi alınır?

Satoshi Nakamoto kimdir? Yoksa bir gizem olarak mı duracak? Onun gizemi birazcık da isminden geliyor. İsim Japonca, kullanılan mail adresi, Alman menşeli ve kusursuz derecede İngilizce’ye hakim birisi. Peki Satoshi Nakamoto kim?

Bitcoin’in mucidi neyi başardı?

Tarihler 2008 yılı güz aylarını gösterirken dünya, ABD merkezli mortgage krizi ile boğuşuyordu. Dünyanın sayılı bankalarından Lehman Brothers arkasında 600 milyar dolar borç bırakıp batarken insanoğlu neler bulunduğunu anlamaya çalışıyordu. Lehman Brothers krizinin gündeme efsane şeklinde düşmesinden yalnızca 2 ay sonrasında fazlaca mühim bir gelişme yaşandı.

31 Ekim 2008 tarihinde Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System başlıklı bir yazı bir yazı gösterildi. Bu devrimsel metinin altındaki imza normal olarak Satoshi Nakamoto’ya aitti.

Satoshi Nakamoto kimdir? Bitcoin yapay zeka ürünü mü?

Bitcoin’in ne işe yaradığını özetleyen metinden 2 ay sonrasında Ocak 2009’da Nakamoto sistemin açık kaynak kodlarını yayınladı. 3 Ocak 2009 tarihinde Satoshi Nakamoto ilk blogu (Genesis Block) oluşturup ilk BTC’leri kazdığında Bitcoin de hayata geçmiş oldu.

Bitcoin ağı son 10 dakika içinde yapılmış tüm işlemlerin tek bir bloga kaydedilip bu verilerin tüm paydaşlara dağıtılması esasına dayanır. İlk blok Bitcoin ağındaki işlemlerden ziyade hususi bir metin taşıyordu.

“The Times 03 / Oca / 2009 Şansölye, bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde”.

Yani: “The Times 03 Ocak 2009 Şansölye bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde”. Bu metin aynı gün gösterilen The Times gazetesi manşetiydi.

Satoshi Nakamoto kimdir? Bitcoin yapay zeka ürünü mü?ddddddddddddddddd

Bitcoin’in mucidi Hal Finney mi?

Bu tarihten 9 gün sonrasında Bitcoin ağı ilk işlemini gerçekleştirmiş oldu. Hal Finney 2004 senesinde tekrardan kullanılabilir Proof of Work protokolünü yazan ve Bitcoin için fazlaca mühim gelişmelere imza atan bir yazılımcı. İlk işlemde 10 BTC transferi gerçekleştirilmişti.

Aşağıda Bitcoin hakkında atılmış ilk tweeti görüyorsunuz:

Running bitcoin

— halfin (@halfin) January 11, 2009

Hal Finney Bitcoin’in emek verme prensiplerini fazlaca iyi bilen biriydi. Tahminler Hal Finney’in Satoshi Nakamoto müstear adını kullanan cyberpunk grubunun bir parçası olduğu yönünde. Belki de Finney, Nakamoto’nun bizzat kendisidir. Bunu kendisine sorma olanağımız malesef bulunmuyor. Bu sebeple 2014 senesinde ALS hastalığından vefat etti.

Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i tasarladıktan sonrasında ilk kez Hal Finney’e mail atması ve ilk BTC gönderimini gene Finney’e yapması onu bir numaralı Satoshi Nakamoto şüphelisi yapıyor. Ancak onun Satoshi Nakamoto’yu ya şahsen fazlaca yakından tanıdığını ya da bizzat kendisi bulunduğunu iddia edebiliriz.

Satoshi Nakamoto Kimdir? Nick Szabo olabilir mi?

Satoshi Nakamoto olabileceği iddia edilen bir öteki surat Nick Szabo.

2008’de Nakamoto Bitcoin’in tanıtım yazısını yayınlamadan aylar ilkin, Nick Szabo Bit Gold adını verdiği oldukça benzer bir şey sundu (1998’de dostlar). Kimileri Szabo’nun vakit içinde Bit Gold‘u geliştirerek Bitcoin yazılımını elde ettiğini düşünüyor. Bu sebeple Bit Gold ile Bitcoin içinde büyük benzerlikler var. Bitcoin günümüzde dijital altın olarak konumlandırılıyor ve Bit Gold adı de direkt dijital altına atıf yapıyor.

Bit Gold esasen Bitcoin şeklinde merkeziyetsizlik ve sınırı olan üretim düşüncesi üstüne bina edilmişti. Ancak hiçbir vakit hayata geçemedi.

Satoshi Nakamoto Kimdir Yoksa Dave Kleiman mı?

Kleiman, NSA ve Microsoft kritlerini aşan bir şifreleme tekniği geliştirdi. Nasıl ki Hal Finney Satoshi Nakamoto’nun ilk mailini alanlardan biriyse Kleiman da ilk maili alanlar arasındaydı. Hal Finney şeklinde Kleiman da tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşıyordu. Ve ne rastlantı ki ikisi de bugün aramızda değil.

Finney ALS hastalığı yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkum olmuşken Kleiman geçirdiği trafik kazası sonucu bacaklarını kullanma yetisini kaybetmişti.

Satoshi Nakamoto kimdir? Bitcoin yapay zeka ürünü mü?

Kleiman 2011 senesinde siber güvenlik şirketi kurdu ve sonradan Bitcoin sektörünün baş belası olacak Craig Wright’ı ortak olarak yanına aldı. Mahkeme Wright’ı haksız bularak yüklü miktar BTC ödemesi yapmasına hükmetti. Faketoshi lakaplı Wright hemen hemen BTC’leri ödeyebilmiş değil.

İlgili – Bitcoin madenciliği nedir ve BTC iyi mi üretilir? Evde Bitcoin mining iyi mi yapılır?

Dorian Nakamoto Bitcoin’in mucidi olabilir mi?

6 Mart 2014 tarihindeki Newsweek dergisi Kaliforniya’da yaşayan Dorian Nakamoto’yu gerçek Satoshi Nakamoto duyuru etti. Makale isim benzerliğine ilaveten Dorian’ın hayatına odaklanıp ortak noktaları ortaya koyuyordu.

Satoshi Nakamoto kimdir? Bitcoin yapay zeka ürünü mü?Dorian Nakamoto

Dorian Nakamoto fizik eğitimi görmüş ve sistem mühendisi olarak çalışan bir yazılımcı. Dergi ile meydana getirilen mülakatta Bitcoin çekirdek kodlarını yazdığını sadece projeden elini çektiğini söylemiş oldu. Gelişmeler karşısında tedirgin olan Dorian Nakamoto Newsweek mülakatı esnasında yönlendirildiğini, Bitcoin’i de asla duymadığını itiraf etti.

Bu itirafın ertesi günü 5 senedir uykuda olan Satoshi Nakamoto mail adresi tekrardan aktive oldu ve şu mail atıldı “Ben Dorian Nakamoto değilim”. Bu mailin daha ilkin atılan maillerden bir farkı vardı. Öncekilerin aksine bu mailde Satoshi Nakamoto dijital imzası bulunmuyordu. Belli ki mail adresine erişim olan bazı kişiler bu uyarıyı yapmak zorunda kaldılar.

Bu isimlere ilaveten Satoshi Nakamoto olmadığı malum sadece Nakamoto ile yakın ilişkide olduğu kabul edilen bir isim daha var: Jullian Assange

Jullian Assange, Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto kimdir sorusunun cevabı olabilir mi?

Çokları bilmese de Jullian Assange, daha Satoshi Nakamoto Bitcoin’i ortaya çıkarmadan evvel kripto paralar üstüne kafa yormuştu. May bu buluşmadan 3 yıl ilkin “Crypto Anarchist Manifesto” kitabıyla merkezi otoritelere ve merkez bankası destekli paralara harp açmış bir isim.

Cyberpunk

Kripto paraların felsefi altyapısı Cyberpunk geleneğine dayanır. Yani web üstünden kendine yeni bir yaşam ve kimlik tanımlamış olan ve netin Dünya’yı dönüştürme gücünün bilincinde olan isyankar ruhlu gençler.

Cyberpunk kısaca siberpunk verili gerçekliği sorgulamayı ve söylenen dışındaki gerçekliği arama kültürüdür. Kendilerine biçtikleri vazife ise isimsiz kahramanlıklar yaparak bu gidişatı durdurmak ya da en azından yavaşlatmaktır.

Satoshi Nakamoto kimdir? Bitcoin yapay zeka ürünü mü?

Jullian Assange, bu ekolle tanışmasının, otoriter devlet yapılanmaları ve fazlaca uluslu şirketlerin Dünya üstünde neler yaptığını anlaması mevzusunda bir fazlaca yararlı bulunduğunu iddia ediyor. Bitcoin ve Satoshi Nakamoto kültü ise bu hedefi direkt gerçekleştirmeye emek harcamaları ile ön plana çıkıyor.

Bitcoin Kullanımında Wikileaks’ın Rolü

Wikileaks daha kimse Bitcoin’in adını bile duymamışken online ödeme olarak Bitcoin kabul etmeye başladığını duyurmuştu. 2019 yılı itibariyle bile ne kadar azca işletmenin Bitcoin kabul etmiş olduğu düşünüldüğünde o yıllardaki BTC farkındalığı başka kolayca izah edilecek türden değil. Buna ilaveten BitcoinTalk Forum’da bizzat Satoshi Nakamoto’nun yapmış olduğu şu yoruma bakın:

“Wikileaks arı kovanına tekmeyi bastı ve tüm sürü üzerimize doğru hücum ediyor.”

Assange’ın tutuklanmasından sonrasında Reddit ve Twitter’daki büyük bir gönüllü ordusu özgür bırakılması için kampanya başlattı. Yaklaşık 1 milyon BTC’den söz ediyoruz. Varlıklarını 2017 zirvesinde satmış olsaydı 19.8 milyar dolarlık serveti olacaktı. Ya da önümüzdeki dönemlerde BTC tekrardan yükselişe geçip 100.000 doları yakalarsa Satoshi Nakamoto 100 milyar dolar sahibi olacak. İnanılmaz.

Satoshi Nakamoto’nun cüzdanında yalnızca BTC yok. BTC’ye ilaveten Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Satoshi Vision (BSV), Bitcoin Gold (BTG) da var. Belki de hiçbiri. Satoshi Nakamoto kimdir? Bize gore Bitcoin felsefesine inanmış ve mahalli otoritelerden mali bağımsızlığını kazanmış her kişi Satoshi Nakamoto’dur.

Satoshi Nakamoto kimdir? Bitcoin yapay zeka ürünü mü?

Bitcoin piyasasının elit isimlerinden Andreas Antonopoulos şu hitabı her şeyi özetliyor:

“İki nokta arasındaki en yakın mesafe düz bir çizgidir. İkinci bir blockchain oluşursa uzun olanı doğru kabul edilir.”

Satoshi iyi bir insan mıdır, bir halk kahramanı mıdır, serserinin önde gideni bir vatan haini midir, Bitcoin’den kazanılmış olduğu parayı ne yapıyor, bunların bir önemi var mı? Mühim olan kim olduğu değil, neler yaptığıdır.”

Satoshi Nakamoto ve çevresindeki gizem bulutu dağılacak şeklinde değil. Satoshi Nakamoto kimdir diye soruyorsanız orada birileri “Merkezi İstihbarattır” yanıtını veriyor olabilir.

Buna gore;

1. #Bitcoin mimarisinin temel parçası, kriptografik hash algoritması olan SHA-256, 2001 senesinde NSA tarafınca gösterildi.

2. Satoshi Nakamoto “Merkezi İstihbarat” anlamına geliyor. pic.twitter.com/irMsQbQvAO

— Barış Kardeş (@KardesBaris) May 22, 2019

Ayırca Bknz: Satoshi Nakamoto’nun kimliği belirsizliğini koruyor

Kaynaklar:

Satoshi Kardeş Dave Kleiman

Wikipedi sayfaları: Satoshi NakamotoBitcoin

Satoshi Nakamoto’nun kaç Bitcoin’i var?

Yapılan hesaplamalara gore Satoshi Nakamoto’nun 980.000 BTC‘si olması lazım. Gerçekten büyük oranda BTC’ye haiz olan Nakamoto’nun gizemini koruması yeterince garip

Satoshi Nakamoto kimdir?

Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in yaratıcısı olarak malum şahıs yada grupların kullandığı isimdir. Bu uygulamanın bir parçası olarak hem de ilk blok zinciri veritabanını tasarlamış, Aralık 2010’a kadar Bitcoin’i geliştirmeye devam etmiştir.

Satoshi Nakamoto Japon mu?

Satoshi Nakamoto adı Japonca olsa da Bitcoin’i tasarkayan mucidin kim olduğu bilinmiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş