Eğitim

Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından – Franco Ferrucci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından – Franco Ferrucci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından kimin eseri? Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından kitabının yazarı kimdir? Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından konusu ve anafikri nedir? Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından kitabı ne konu alıyor? Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından PDF indirme linki var mı? Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından kitabının yazarı Franco Ferrucci kimdir? İşte Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Franco Ferrucci

Çevirmen: Elif Özsayar

Editör: Ayten Koçal

Derleyen: Erdal Alova

Tasarımcı: Sevinç Altan

Orijinal Adı: Il Mondo Creato

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755392998

Sayfa Sayısı: 320


Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Evrenin ve insanlığın akıl almaz serüvenini, yaratılışın ilk anından başlayarak, Yaratıcı’nın kendisinden dinlediğinizi hayal edin. İşte Franco Ferrucci bunu yapmış ve ortaya büyüleyici bir roman çıkmış…

Ferrucci’nin şefkatli ve unutkan Tanrısı, kendini evrenin çok büyük boşluğunda yapayalnız bulmuş olduğu anda süregelen bir yazgıyı, tüm iniş çıkışlarıyla beraber, unutulmaz bir hikayeye dönüştürüyor. Bir bakıma her insanın, her canlının, tüm yeryüzünün hikayesi bu… Evrenin Hikayesi her şeyden ilkin bir yalnızlık destanı; bu sebeple yalnızlıkların en katlanılmaz olanını, Tanrı’nın mutlak ve aşılmaz yalnızlığını konu alıyor. Bu kahredici yalnızlıktan bir çıkış yolu arayan Tanrı sonunda yerküreye yaşam verir, “evrenin doğurduğu ümit çiçeği”ne…

Yaratacısının tutkuyla sevdalandığı bu yeşil ve mavi gezegenin, hem de dizginlenemez bir yıkım enerjisiyle dolu olduğu oldukça geçmeden anlaşılacaktır: Söz dinlemez yerküre, yaratıcısının şaşkın bakışları altında kendi yoluna gider.

İnsanoğlu doğduğu vakit, Tanrı’nın umutları bir kere daha canlanır: “Zulüm” ve “vahşeti” yeryüzünden silmesine yardım edecek kim bilir odur!.. Bundan sonrası ne yazık ki hüsran hikayesidir. En sevilmiş olduğu varlığıyla Tanrı arasındaki ilişki, hüzün, ve hayal kırıklığıyla gölgelenmeye mahkumdur, hem de sonsuza kadar. İnsanlığın etkili çoğunluğu, Tanrı’nın “sevgi” ve “iyilik” dolu bir dünya özleminin gerektirdiği sorumlulukları üstlenmenin sıkıntısına girmeyecek, “zulüm” ve “vahşet” üretmeye devam edecektir. Üstelik Tanrı’nın başka bir yaratığına vermediği “aşk” yetisine karşın… Böylece binlerce senelik arayış sonuçsuz duracak, “kötülüğün” ve acının” deposu bulunamayacak, “data” ve “güzelliğin” yargı sürdüğü bir dünya yaratılamayacaktır…

Tanrı’yla kişisel ilişkiniz ne olursa olsun, iyiliğe ve geleceğe gizli saklı gizli saklı inanmak isteyenlerdenseniz, bu hazin hikayenin aklınızda ve yüreğinizde derin bir iz bırakacağına asla şüphe yok. Bu öykü, kendi sorumsuzluklarımızın hikayesi bu sebeple…

“Evrenin Hikayesi, binlerce senelik dinsel ve felsefi düşünceyi bir araya toplayan, büyük ilgi ve övgü uyandırmış, oyuncul, harikulade ve karşı konulmaz bir kitap. Ne mutlu okura, bu sebeple Tanrı’nın uzun uykusuzluğunun öyküsü olan bu kitap ona uykuyu unutturacak… Olağanüstü.”

– Umberto Eco

(Arka Kapak)


Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından Alıntıları – Sözleri

  • “Bilinç ne kadar keskinleşirse kedere yatkınlık o denli artar.”
  • Dünya can çekişiyormuş benzer biçimde göründü gözüme. Kendi kusurları içinde sıkışıp kalmıstı; duvarları çöktü çökecek fakat kapıları sıkı sıkıya kilitli bir hapishane benzer biçimde.
  • Yunanlar, benim gerçekte ne olduğum konusu artık kimsenin kafasını kurcalamasın diye, yerime parlak ve anlaşılmaz bir küre koymuşlardı. Beni yükseklere yerleştirmişlerdi; onların gözünde ulaşılmaz, kusursuz ve bu dünyanın dertlerinden uzaktım. Tanrıların, orman ve su perilerinin, yarı keçi yarı insan varlıkların başından geçenleri hâlâ birbirlerine anlatıyorlarsa, sırf eğlenmek için yapıyorlardı bunu. Küreye tapınmak ve eski efsanelere küçümsemek, felsefe yaptığınızın ve bön kalabalığın üzerine çıktığınızın göstergesiydi.
  • “İnsanlar sonu gelmez bir muamma içinde kaybolmuş hileci ve kindar hayvanlara dönüşmüş.”
  • “Rüzgarın insafına kalmış bir ağaç benim çifte tabiatımı çok güzel açıklar: aynı anda hem güvende olmaya, hem özgür kalmaya ihtiyacım var.”
  • Doğmuş olan her şey hem de hem de ölmekte olan bir şeydir.
  • “İnsanlar zenginle yoksulu, güçlüyle güçsüzü buluş ettiler.Felaket bu şekilde başladı.”
  • Bilinç ne kadar keskinleşirse, kedere yatkınlık o denli artacaktı
  • “Ölmek istemiştim ve bu da başlı başına bir yaratım eylemiydi: kendi sonumu yaratıyordum.”
  • “Peki, varlık iyi mi var olur gelecekte?
    Ve iyi mi
    var olmuştur geçmişte?
    Şundan dolayı eğer var idiyse, şimdi yoktur; ve yoktur şimdi, eğer var olacaksa gelecekte. Böylece doğum kalkar ortadan ve kaybolur ölüm…
    Aynıdır, hep aynı yerde kalır, kendi içinde gizlenir varlık ve öylece durur
    hareketsiz…
    Tüm yüzeyiyle kusursuzdur,
    merkezinden her yüzüne eşit tazyik tatbik eden bir kürenin hacmi benzer biçimde…
    kendine özdeş her yüz eşit uzaklıkta durur birbirine
    kendi sınırları içinde..”


Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Evreni anlamaya – anlatmaya çalışan ateist bir tanrı anlatıcı. Karşılaştığı kötülükler karşısında şaşkın ve umutsuz. İnsanların evreni daha iyi bir yer haline getirmek için ona yardım etmesini bekliyor ve çabalıyor. Bunun için kimi zaman insanoğlu ile iletişime geçiyor, anlatının seyrini bu girişimleri oluşturuyor. Tarihten birçok isme yer vermiş yazar, kimi zaman bir felsefeci kimi zaman bir peygamber, kimi zaman bir besteci vesaire. Kendisine yüklenen Tanrı imgesi karşısında ara sıra dehşete düşüyor.
“Herkesin zihninde bir saplantıya dönüşmüş olduğumu ve akla gelebilecek en ahmakça planların bana atfedildiğini keşfettim.”
Panteist görüş doğrultusunda yazılmış bir insanlık eleştirisiydi benim için, oldukça sevmiş olarak okudum. Kitabı tavsiye eden cahit.kaya_ ya teşekkürler 🙂
Alaycı, eleştirel bir anlatımı var. Bilhassa dinler zamanı ya da felsefi kurgu seven okurların oldukça seveceği bir kitap, genç okurlara da tavsiye ederim (gençten kastım bu sefer, lise son dönemleri ya da üni ilk dönem :)). (Vox Nihili)

Tanrı’nın Ağzından Evrenin Hikayesi’ni okudum. Franco Ferrucci’nin romanı. İtalya’da bir üniversitede akademisyen. Tanrı anlatacıya kafa atmak için mevzuyu direkt tanrının eline bırakmak oldukça güzel bir düşünce. Ateist bir tanrıyla karşı karşıyayız, kimi zaman tanrı bulunduğunu unutuyor, yalnızca izliyor. Anti-tanrı yaratmış yazar. Biraz dini mitolojiler ve teoloji, çokça bilim tarih. Yaşamın denizden karaya doğru evrilişinden Hz. Musa’ya oradan Mussolini’ye, dünya tarihindeki mühim dönemeçlerdeki simaların, bu anti-tanrı ile yolları kesişiyor.
Metinden alıntı: “Dünya yüzündeki en huzursuz ruhu barındırmaya daha uygun, daha sağlam bir gövde yaratmalıydım.”
Türkçe edebiyatta tanrıyı kahraman yapabilmek nice sansüre, tehdide ve hatta kovuşturma, tutuklamaya niçin olacaktır sanırım. Edebiyatı özgürleştirmek hem çabuk tarafınca. Bu güzel kitap Zorba Kitabevi’nde #francoferrucci #tanrınınağzındanevreninhikayesi #roman (Özgür Çırak)

Tanrı’nın Ağzından Evrenin Hikayesi: Bu öyleki bir kitap ki okuyan her okuyucu kendi fikir yapısına gore değişik anlamlar çıkarabilir. Kimisi ataizme yönlendirme var diyebilir. Kimisi Tanrıya sövgü sayabilir. Kimisi yazınsal ve felsefi bir yaratı olmuş diyebilir. Ne derseniz deyin fakat bir düşünceye haiz olmak için sonuna gelmeniz gerek ve sonuna kadar da merakla okutan akıcı dilde yazılmış iyi bir kitaptı. Okursanız önyargısız olmaya çalışın. Nihayetinde bu yakın dönem yazarlarından Franco Ferucci’nin yazdığı bir roman. Kutasal kitap değil kısaca. Hayal ürünü.
Kimse bu kitabı okudu diye dinden çıkmaz korkmayın. :)) (SEHER)


Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından PDF indirme linki var mı?


Franco Ferrucci – Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Franco Ferrucci Kimdir?

Franco Ferrucci, Pisa doğumlu İtalyan eleştirmen, yazar hem de Rutgers Üniversitesi öğretim üyesi. Dokuz kitabından Türkçeye çevrilmiş tek yapıtı Ayrıntı Yayınları’ndan çıkmış olan Tanrı’nın Ağzından Evrenin Hikayesi’dir.


Franco Ferrucci Kitapları – Eserleri

  • Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından


Franco Ferrucci Alıntıları – Sözleri

  • Yunanlar, benim gerçekte ne olduğum konusu artık kimsenin kafasını kurcalamasın diye, yerime parlak ve anlaşılmaz bir küre koymuşlardı. Beni yükseklere yerleştirmişlerdi; onların gözünde ulaşılmaz, kusursuz ve bu dünyanın dertlerinden uzaktım. Tanrıların, orman ve su perilerinin, yarı keçi yarı insan varlıkların başından geçenleri hâlâ birbirlerine anlatıyorlarsa, sırf eğlenmek için yapıyorlardı bunu. Küreye tapınmak ve eski efsanelere küçümsemek, felsefe yaptığınızın ve bön kalabalığın üzerine çıktığınızın göstergesiydi. (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)
  • “İnsanlar zenginle yoksulu, güçlüyle güçsüzü buluş ettiler.Felaket bu şekilde başladı.” (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)
  • Bilinç ne kadar keskinleşirse, kedere yatkınlık o denli artacaktı (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)
  • “İnsanlar sonu gelmez bir muamma içinde kaybolmuş hileci ve kindar hayvanlara dönüşmüş.” (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)
  • Dünya can çekişiyormuş benzer biçimde göründü gözüme. Kendi kusurları içinde sıkışıp kalmıstı; duvarları çöktü çökecek fakat kapıları sıkı sıkıya kilitli bir hapishane benzer biçimde. (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)
  • “Rüzgarın insafına kalmış bir ağaç benim çifte tabiatımı çok güzel açıklar: aynı anda hem güvende olmaya, hem özgür kalmaya ihtiyacım var.” (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)
  • Doğmuş olan her şey hem de hem de ölmekte olan bir şeydir. (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)
  • “Peki, varlık iyi mi var olur gelecekte?
    Ve iyi mi
    var olmuştur geçmişte?
    Şundan dolayı eğer var idiyse, şimdi yoktur; ve yoktur şimdi, eğer var olacaksa gelecekte. Böylece doğum kalkar ortadan ve kaybolur ölüm…
    Aynıdır, hep aynı yerde kalır, kendi içinde gizlenir varlık ve öylece durur
    hareketsiz…
    Tüm yüzeyiyle kusursuzdur,
    merkezinden her yüzüne eşit tazyik tatbik eden bir kürenin hacmi benzer biçimde…
    kendine özdeş her yüz eşit uzaklıkta durur birbirine
    kendi sınırları içinde..” (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)
  • “Ölmek istemiştim ve bu da başlı başına bir yaratım eylemiydi: kendi sonumu yaratıyordum.” (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)
  • “Bilinç ne kadar keskinleşirse kedere yatkınlık o denli artar.” (Evrenin Hikayesi – Tanrı’nın Ağzından)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş