Eğitim

Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi – Besim Dellaloğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi – Besim Dellaloğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi kimin eseri? Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi kitabının yazarı kimdir? Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi konusu ve anafikri nedir? Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi kitabı ne konu alıyor? Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi PDF indirme linki var mı? Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi kitabının yazarı Besim Dellaloğlu kimdir? İşte Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Besim Dellaloğlu

Editör: Tamer Koparan

Tasarımcı: Meltem Yılmaz

Yayın Evi: Kadim Yayınları

İSBN: 9789759000783

Sayfa Sayısı: 228


Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ben, Tanpınar’da Türkiyeli bir Rönesans, Reform ve Aydınlanma’nın imkânlarını buluyorum. Ve bunun Türkiye modernliğinin entelektüel temellerini oluşturabileceğini iddia ediyorum. Rönesans, Reform ve Aydınlanma’nın birer çığır olmaktan fazlaca birer ethos(tavır) bulunduğunu düşünüyorum. Kant’tan yola çıkarak. Bunlardan birer imkân olarak söz etmemin sebebi de budur esasen. Eğer imkândan, mümkün olandan söz ediyorsak esasen çoğul bir zeminde olduğumuzu kabul etmemiz gerekir. Bu anlamda Tanpınar’ın Rönesans, Reform ve Aydınlanma’nın tek imkânı olmayabileceğini peşinen kabul ediyorum. Ama benim için öyleki oldu! Bunu bir fetişizm içerdiğini de kabul ediyorum. Tanpınar fetişizmim, benim için bu memleketi kendi çapımda anlamamı mümkün kılmıştır. Abarttığımın farkındayım. Ama hangi hakikat abartılı değildir ki?


Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi Alıntıları – Sözleri

  • Tanpınar Türkiyedir.
  • “Aydınlanmak için yan, aydınlatmak için değil. ”
    Cemil Meriç
  • “Kendimizi bilmediğimiz için dünyayı anlamıyoruz.”
    Ahmet Hamdi Tanpınar
  • “Kim ne derse desin, mazi esasen bir yangın yeridir ve bazılarının kalplerinde orijinal ve derin bir yaradır”
    Seyhan Erözçelik
  • Mesela Paris’te İngilizce adlı bir mağaza açarsanız çoğunluk size garip garip bakar. Bizde olsa bu tarz bir olay ve birisi itiraz etse, bunu söyleyen milliyetçi, muhafazakâr diye algılanır. Ama Fransa’da aynı cümleyi kuran milliyetçi, muhafazakâr olarak nitelendirilmez.
  • Akıl bizi birbirimize benzeten şey. Sezgiyse hepimizi bir diğerinden değişik kılan şey.
  • Her devrim, her düzeltim, her millet-devlet kuruluşunun ilk yapmış olduğu şey hafızayı formatlamaktadır.
  • “Yaşamak iz bırakmaktır “
  • Sosyoloji giderek bir tür teknisyenliğine dönüşüyor sanırım. Kaparsın araştırmanı, yazarsın girişini, sonucunu, yaparsın sahanı olur biter. Oysa düşünce her yerde fikirdir. Araştırma ise akademiktir.
  • Batı bizlerden hem daha çağdaş hem de daha geleneksel. Ne büyük bir paradoks!


Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Besim Hoca, devletimizde kıymeti hala bilinmeyen Tanpinar’i merkeze alarak Turkiyenin modernleşme, batılılaşma, kültür dünyasının değişimine dair cok güzel tespitler yapıyor. Okudukça Tanpinar’in kıymetini anlıyorsunuz, okudukça Tanpinar niçin anlaşılmamis diye üzülüyorsunuz. Okudukça ben hala Tanpinar’in tüm eserlerini niçin okumadim diye kendinize kızıyorsunuz. Bu duyguları yaşamak istiyorsanız bu kitabi okuyun fakat evvelinde Besim Hocanin da söylediği şeklinde Tanpinar’i okuyun hatta bir kez yetmez aralıklarla done done okuyun. (BURHAN KEBABCI)

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanını okurken 200lü sayfalara geldiğimde yoğun bir sosyolojik ve ruhsal çözümleme yapma fırsatı bulmuştum. Daha sonrasında Tanpınar ile ilgili birkaç mecmua yazısı okuduktan sonrasında Tanpınar’ın bir tek bir yazar ya da ozan olmadığını bununla birlikte fazlaca iyi bir sosyolog olduğu düşüncesi hakim oldu bende. Bu kitabı da yüksek lisansta hocamızın tavsiyesi üstüne okuma fırsatı buldum. Tanpınar özelinde Türkiye modernleşmesini anlatmakta.. çağdaş nedir? , modernleşme nedir?, bu ikisi arasındaki farklar ne?, şeklinde sorulara yanıt aranmaktadır. Tanpınar’ın düşünceleri yaşandığı dönemde yanlış algılandığı, Tanpınar’ın bir muhafazakardan ziyade her şeyin bilincinde olan bir çağdaş bulunduğunu ve bunu yaparken de kendimiz olmaktan doğrusu kültürden beslenmenin oldukça doğal bir şey bulunduğunu vurgulamaktadır. Asıl modernin ilerlerken bununla birlikte geçmişten esin aldığını ve bunu şimdi ile harmanlanılması icap ettiğini ifade etmektedir. Güzel ve ufuk açıcı bir kitap tavsiye ederim. Keyifli okumalar:)) (~Tarsusii~)

Ahmet Hamdi Tanpinar’i idrak etmek adına okunması ihtiyaç duyulan bir kitap. Tahlilleri, tespitleri ve yorumlarıyla kendine fanatik bırakan bir yazar hakkaten Tanpınar. Gerçi kitap Tanpinar’i anlatırken günümüz Türkiyesini de anlatır bir hale gelmiş fakat geçmiş ile günümüz içinde güzel bir köprü kurulmuş .Kitapta meydana getirilen her bir tespite fanatik kalıp ya evet bu hakkaten de bu şekilde bu zamanda da demekten kendinizi alamayacaksınız. Iyiki bu ülkeden bir Tanpınar geçmiş . (zeynep tuğba)


Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi PDF indirme linki var mı?


Besim Dellaloğlu – Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Besim Dellaloğlu Kimdir?

Besim F. Dellaloğlu, 1965 senesinde İstanbul’da dünyaya geldi. 1984’te Galatasaray Lisesi’ni tamamlamış oldu. 1991’de Boğaziçi Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kısmı’nden mezun oldu. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nde Ömer Naci Soykan danışmanlığında gerçekleştirmiş oldu. Halen aynı bölümde öğretim üyesi olarak vazife yapmaktadır. Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum adlı emek harcaması Bağlam Yayınlarınca yayınlanmıştır.


Besim Dellaloğlu Kitapları – Eserleri

  • Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi
  • Poetik ve Politik
  • Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum
  • Romantik Muamma
  • Zamanın İçinden Zamanın Dışından Gelenek ve Modernlik Arasında
  • Benjamin
  • Sosyolojik Nazar
  • Benjaminia: Dil Tarih ve Coğrafya


Besim Dellaloğlu Alıntıları – Sözleri

  • Kimlikler tarafınca zapt edilmiş kişilik yaratamaz, inşa edemez. (Zamanın İçinden Zamanın Dışından Gelenek ve Modernlik Arasında)
  • Dil, hem yaratan hem de yetkinleştirendir; kelam ve addır. Tanrı’da ad, yaratıcıdır zira kelamdır; Tanrı kelamı, bilendir zira addır…
    İnsan Tanrı’nın yaratıcılık yapmış olduğu dili bilendir. (Walter Benjamin) (Benjaminia: Dil Tarih ve Coğrafya)
  • Bizim görevimiz iki kattır; zira Batı kültürünü onun kendi bağlamı içinde tanımakla yükümlü olduğumuz şeklinde, kalıntıları hâlâ bir halde zihnimizde yüzmekte olan kendi ulusal hatıramızın kavramlarını da tekrardan tanımakla yükümlüyüz… (Poetik ve Politik)
  • Sanırım modern bir yazarı okuyabilmemiz için minimum iki kriterimiz var. Birinci kriter, yazarın tanrı, peygamber, evliya falan olması! Yüceltmeden sevemiyoruz. Kutsallaştırmadan fanatik olamıyoruz. Yazarın bir insan olması bizlere asla yetmiyor. Yazarı insan-üstü bir varlık olarak konumlandırıyoruz. İkinci kriter ise bizimle aynı siyasal, etik vb. değerlere haiz olması. Bu daha fazlaca çağdaşımız yazarlara uyguladığımız bir kriter. Geçmişe ilişkin yazarlara göreli olarak daha hoşgörülü, çağdaşımız olan yazarlara göreli olarak daha acımasız olabiliyoruz. (Sosyolojik Nazar)
  • Modern özne, seçmekten başka seçeneği olmayandır. Seçmekten başka seçeneği olmayan aslına bakarsak seçilmektedir. (Zamanın İçinden Zamanın Dışından Gelenek ve Modernlik Arasında)
  • “İnsanın tabiat üstündeki bu egemenliği, bununla birlikte insanoğlunun kendi üstünde de bir egemenlik yaratmıştır. Şu sebeple insan da içinde yaşamış olduğu tabiat ananın yazgısını paylaşmak durumundadır.” (Romantik Muamma)
  • Adorna’ya gore, kültür endüstrisinin ürettikleri metalaşan sanat yapıtları değil, daha en başından pazar için üretilmiş metalardır. (Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum)
  • “Kim ne derse desin, mazi esasen bir yangın yeridir ve bazılarının kalplerinde orijinal ve derin bir yaradır”
    Seyhan Erözçelik (Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi)
  • Türkiye toplumu genel anlamda tüm modernleşme toplumlarında olduğu şeklinde uygarlığı teknolojiyle fazla özdeşleştiren bir zihniyet dünyasında yaşıyor. Teknolojiyi bizatihi üretemediği için medeniyetin teknolojik olan yanları onun için daha belirleyici olabiliyor. (Sosyolojik Nazar)
  • Esas zorluk derecesi yüksek, var olmadığını bile bile büyük ışığı aramaktır. (Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum)
  • Tanpınar Türkiyedir. (Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi)
  • Fikir, kendilikten bağımsız değildir. İnsan kendi oldukça düşünce sahibi olur, düşünce sahibi oldukça da kendisi. (Zamanın İçinden Zamanın Dışından Gelenek ve Modernlik Arasında)
  • Yeryüzünde bir tek memleket gösterilemez ki, orada gençler kazara millî kütüphanelerine girerlerse, bir tek yapıt okuyamadan çıkıp gitsinler. Bu şekilde bir kırım hiçbir memlekette ve hiçbir memleketin tarihinde yoktur. (Poetik ve Politik)
  • Sanat toplumu yansıtmaz, tam tersine ona hakikatı gösterir. (Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum)
  • Bir toplumda bireysel vicdan ne kadar gelişmişse, yasalar o denli azca detaylı olur. Şu sebeple bireysel vicdan içselleştirilmiş hukuktur. Ve aslına bakarsak daha kaliteli bir hukuk da mevcut değildir. (Poetik ve Politik)
  • “Modern özne kendisi bile değildir. Tüm özneler birbirlerinin yerine geçebilirler; zira modernlik, özneyi işlevi ya da rolüyle tanır.” (Romantik Muamma)
  • Mesele bir medeniyetten diğerine geçmekte değil, medeniyetin oluşumuna katkı verip vermemekte düğümleniyor. Fikir tembelliğini, hazıra fazlaca erken teslim olmayı bırakıp, aramaya devam etmekte yarar var. Gelenek elbet bir hazinedir. Ama birçoklarını aptal etmişliği de vardır. (Poetik ve Politik)
  • “Yaşamak iz bırakmaktır ” (Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi)
  • Fikir tarihinde “okul” sözü aslına bakarsak birbirinden {hiç de} uzak olmayan iki ayrı anlamı gösterir. Bunlardan birincisi, içinde eğitim ve öğretimin gerçekleştiği kurumu dile getirirken, ikincisi belli bir iç bütünlüğü olan bir akımı yada geleneği vurgular. (Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum)
  • Sanat, içinde var olduğu toplumun toplumsal antitezidir… (Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş