Eğitim

Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum – Nojoud Ali Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum – Nojoud Ali Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum kimin eseri? Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum kitabının yazarı kimdir? Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum konusu ve anafikri nedir? Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum kitabı ne konu alıyor? Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum PDF indirme linki var mı? Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum kitabının yazarı Nojoud Ali kimdir? İşte Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap



News
(*10*)

Kitap Künyesi

Yazar: Nojoud Ali

Çevirmen: Tayfun Törüner

Orijinal Adı: Moi Nojoud, 10 Ans, Divorcee

Yayın Evi: Martı Yayınları

İSBN: 9786054335954

Sayfa Sayısı: 196


Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yemenli Nojoud hemen hemen on yaşlarındayken evlendirilmek suretiyle otuzlu yaşlardaki bir adama satıldı. Ailesinden, oldukça sevilmiş olduğu kardeşlerinden koparılıp zorla Yemen’in izbe bir köyüne gönderildi. Evlendiği adam kendinden yaşça oldukça büyüktü: tam üç kat. Ailesine Nojoud erişkinlik çağına girene kadar ona dokunulmayacağına dair söz verilmişti. Ancak bu söze sadık kalınmadı. Verdiği sözü unutan kocası, Nojoud’un bir genç kız olmasını beklemeden evlendirilmiş olduğu gece onunla zorla beraber oldu. Nojoud gündüzleri kayınvalidesi tarafınca, geceleri ise kocası tarafınca iki ay süresince fizyolojik ve duygusal şiddete maruz kaldı.

Ve Nojoud bu kâbusu yaşarken yalnızca 10 yaşlarında bir çocuktu.

Ama Nojoud pes etmedi ve tüm Yemen’e ve başka memleketlerde aynı kadere mahkûm insanlara örnek olacak bir serüvene imzasını attı. Yaşadığı topraklarda eşine benzerine rastlanmamış bir hikâyenin başkahramanı oldu; kocasından boşanmak için gizlice evden kaçarak mahkemeye gitti ve yargıcın kapısını çaldı.

Nojoud’un ailesine ve Yemen geleneklerine meydan okuyuşu ve cesareti tüm dünyada yankılandı ve Orta Doğu’daki tüm genç kızlar için esin kaynağı oldu.

Ve Nojoud benzeri olmayan hikâyesiyle tüm dünyanın vicdanını bir kez daha sorgulamasına sebep oldu.

***

“Annem sessiz kalıyordu. Üzgün ama kaderine boyun eğmiş bir hali vardı.

Sonuçta, Yemenli kadınların çoğu gibi onunki de düzenlenmiş bir evlilikti. Kimse ondan iyi bilemezdi, ülkemizde sıkıntıyı kadınlar çeker, emirleri erkekler verirdi. Bu durumda beni savunmak, baştan kaybedilmiş bir savaş olacaktı.”

Kocası evli bir kadının okula gitmesinin doğru olmayacağı sebebi öne sürülerek Nojoud’u okuldan aldı. Düğünündeyse Nojoud bir köşede oturmuş gözyaşları içinde olanları bir yabancı şeklinde izliyordu başına gelecekleri hissediyormuşçasına.

Olanlar tek kelimeyle felaketti. Kocasının tecavüzleri ve dayağının yanı sıra kayınvalidesinin verdiği eziyet de durumu daha da kötüleştirmişti. Onca zulmün içinde küçücük bir kız evladı olarak ayakta durmaya çaba ediyordu gücü yettiğince.

Ve sonunda her şeyi göze alıp evden firar etti ve soluğu adliyede aldı.

“Hangi yargıcı arıyorsun?”

“Bir yargıçla konuşmak istiyorum, hepsi bu.”

“Ama bu mahkemede birçok yargıç var…”

“Beni bir yargıca götürün, hangisi olursa olsun!”

Kadın kararlılığımdan şaşkın, susuyor. Belki de minik delici çığlığım onu ürküttü.

“Ne istiyorsun?”

Cevabım bekletilmeden geliyor.

“Boşanmak.”

Verdiği emsalsiz savaşım ve kazanılmış olduğu zaferle tüm dünyada adını duyuran Yemen’li Nojoud Ali cesaretiyle tüm dünyadaki hanımefendilere örnek olmuş, Glamour Senenin Kadını ödülüne layık görülmüş ve Condoleezza Rice, Hillary Clinton şeklinde mühim adların de takdirini kazanmıştır.


Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum Alıntıları – Sözleri

  • İyiler acı çektiğinde, kötüleri cezalandırmak gerekir.
  • “Yakın zamanda Suudi bir erkekle evlendirililen dokuz yaşlarında minik bir Yemenli kız, düğünden üç gün sonrasında ölür. Ailesinin rezalet diye ayaklanması gerekirdi. Tersine sanki bozuk mal vermişler şeklinde derhal kocadan özür dileyip onun yerine yedi yaşındakı kız kardeşini teklif ettiler. “
  • “Müziği dinle! Tüm kaygılarını unutturur!” dedi sürücü
    Başka ne tür kaygılarım bulunduğunu bir bilseydi…
  • Hayallerle kıyaslandığında gerçekler kimi zaman oldukça zalim olabiliyor.
  • İyiler acı çektiğinde kötüleri cezalandırmak gerekir.
  • Hayat kimi zaman ne kadar acayip, diye düşündüm. Güzel olan şeyler de zarar verebiliyor. Günah tohumlarını ekenler yalnız kötüler değil… Anlamak zor…
  • “…Annem sessiz kalıyordu. Üzgün ama kaderine boyun eğmiş bir hali vardı. Sonuçta Yemenli kadınların çoğu gibi onunki de düzenlenmiş bir evlilikti. Kimse ondan iyi bilemezdi, ülkemizdeki sıkıntıyı kadınlar çeker, emirleri erkekler verirdi. Bu durumda beni savunmak, baştan kaybedilmiş bir savaş olacaktı.”
  • “Müziği dinle! Bütün kaygılarını unutturur!” dedi sürücü. Başka ne tür kaygılarım bulunduğunu bir bilseydi…
  • Başkalarının kaderine acıyacak zaman yok. Oysa birinin elimden tutmasını, şefkatli bir bakışın yüzümde dolaşmasını iyi mi da arzu ederdim. Bir kerecik olsun beni dinlemelerini!
  • “Babamın sözleri aklımda yankılanıyordu. Beslenecek bir boğaz eksilir… demek onun gözünde bir yüktüm ve sırtından atmak için karşısına çıkan ilk fırsattan yararlanmıştı. Doğru, devamlı haiz olmak isteyeceği uslu minik kız olmamıştım. Ama saçmalıklar yapmak evlatların doğasındadır, o şekilde değil mi ve ben onu tüm kusurlarına karşın seviyordum, üzerine sinen fena kat kokusuna, bizi birkaç lokma ekmek dilenmek için ısrarla sokağa göndermesine karşın.’’


Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Dünən kitabı bitirdikdən sonrasında incələmə haqqında düşünərkən, halımıza şükr etməli olduğumuzu nə yaxşı ki elə bir ölkədə doğulmamışam deyə sevinirdim ki açıq televizordan 11 yaşlı qızın ana olduğu xəbərini eşidərək, necə deyərlər beynim yandı…
Dəhşət içində qalmışdım və halına yandığım Nojoud kimi qızların məndən çox uzaqda, başqa bir cəmiyyətdə olması ilə təskinlik taparkən, məndən sadəcə bir neçə kilometrlər uzaqlıqda yaşayan daha bir Nojoud məni çox qorxuzdu…
Deməli ki bunun yaşadığın yerlə bir əlaqəsi yoxdur, tamamilə vicdan, insanlıq, dünyagörüşü ilə bağlıdır, ya da tam əksi, vicdansızlıq, insanlığa sığmamaq, dünyagörüşsüzlük….
Mən Əlhəmdülillah həm oğul, həm də qız anasıyam. Bir gün qızımın başına belə bir iş gəlsə çox yanardım, ya oğlum belə bir iş tutsa?… Düşüncəsi belə qorxuncdur, məncə hər ikisi…
Oğul anaları lütfən, övladınızı böyüdərkən diqqətli olun, bir kişidən əvvəl mərhəmətli, vicdanlı, şefkatli bir insan böyüdün…
Qız anaları lütfən, övladınızı böyüdərkən diqqətli olun, bir ana namizədindən əvvəl savadlı, dünyagörüşlü, öz sözünü deyə bilən, iradəli bir insan böyüdün…
Əsərə gəlincə 10 yaşlı bir qızın başına gələnlər elə onun öz dilindən danışılır. Axıcı və qısa müddətdə bitirə biləcəyiniz bir əsərdir. Oxuduqca təsirlənməmək və dəhşətə gəlməmək mümkün deyil. Özündə taleyüklü məsələləri ehtiva edir, hər kəsə mütləq oxumağı tövsiyə edirəm. (nazli huseynzade)

Bu kitap okuduğumuz, dinlediğimiz, gördüğümüz kim bilir tanık olduğumuz tüm o çocuk cinayeti, çocuk tacizi haberlerinden sonrasında bana oldukça ağır geldi.
10 yaşındaki bir kız çocuğuna, “Ne istiyorsun?” diye sorulduğunda verdiği yanıt “Boşanmak.” olmamalı!! 10 yaşındaki çocuğun oynarken düşmüş olduğu için dizi kanamalı en fazla! Başka türlü hiçbir acıyı yaşamamalı!! Sokaklarda, okulda, parkta bahçede koşup oynaması gerekirken, adalet sarayı koridorlarında gezinmemeli!! 10 yaşındaki bir çocuk okulda olmalı, gelin olarak götürülen bir evde değil!!
Bir baba, “Damada söz verdirdik, ilk regl oluşunun bir yıl sonrasına kadar ona el sürmeyecek.” şeklinde iğrenç bir cümleyi dilinden de aklından da gönlünden de geçirmemeli!! Kız çocuğunu “bir boğaz eksilecek” diyerek para karşılığı evlilik adı altında normalleştirerek sat- ma- ma- lı!!
•Kızların kıymet görmediği, okula gönderilmediği, söz haklarının olmadığı bir Yemen köyünde doğan Nojoud, bir çocuğun karşılaşacağı en fena acılara dayanamayıp cesaretini ve enerjisini biriktirerek, “Basit bir köylüyüm ben. Her süre ailenin erkeklerinin emirlerine boyun eğdim. Söylenen her şeye ‘evet’ demeyi öğrendim. Bugün ise ‘hayır’ demeye karar verdim.” diyip tüm o adi düzene karşı gelmeye kalkıyor.
Üzülerek, kızarak, öfkelenerek, duygudan duyguya geçerek okudum bu kitabı. Bir çocuk hikayesi bu kadar büyük olmamalı. (Büşra)

Başkaldıran, savaşım eden tüm hanımefendilerin temsili Nojoud. O denli zorluğa karşın aslan pes etmeyip, ümit etmekten vazgeçmiyor. Tam bir yaşam felsefesi, umutsuzluğa tutulmuş hanımefendilerin rehberi ve ümit ışığı… (Eva)


Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum PDF indirme linki var mı?


Nojoud Ali – Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nojoud Ali Kimdir?


Nojoud Ali Kitapları – Eserleri

  • Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum


Nojoud Ali Alıntıları – Sözleri

  • “…Annem sessiz kalıyordu. Üzgün ama kaderine boyun eğmiş bir hali vardı. Sonuçta Yemenli kadınların çoğu gibi onunki de düzenlenmiş bir evlilikti. Kimse ondan iyi bilemezdi, ülkemizdeki sıkıntıyı kadınlar çeker, emirleri erkekler verirdi. Bu durumda beni savunmak, baştan kaybedilmiş bir savaş olacaktı.” (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)
  • “Müziği dinle! Bütün kaygılarını unutturur!” dedi sürücü. Başka ne tür kaygılarım bulunduğunu bir bilseydi… (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)
  • “Müziği dinle! Tüm kaygılarını unutturur!” dedi sürücü
    Başka ne tür kaygılarım bulunduğunu bir bilseydi… (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)
  • İyiler acı çektiğinde kötüleri cezalandırmak gerekir. (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)
  • Başkalarının kaderine acıyacak zaman yok. Oysa birinin elimden tutmasını, şefkatli bir bakışın yüzümde dolaşmasını iyi mi da arzu ederdim. Bir kerecik olsun beni dinlemelerini! (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)
  • Hayat kimi zaman ne kadar acayip, diye düşündüm. Güzel olan şeyler de zarar verebiliyor. Günah tohumlarını ekenler yalnız kötüler değil… Anlamak zor… (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)
  • Hayallerle kıyaslandığında gerçekler kimi zaman oldukça zalim olabiliyor. (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)
  • İyiler acı çektiğinde, kötüleri cezalandırmak gerekir. (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)
  • “Babamın sözleri aklımda yankılanıyordu. Beslenecek bir boğaz eksilir… demek onun gözünde bir yüktüm ve sırtından atmak için karşısına çıkan ilk fırsattan yararlanmıştı. Doğru, devamlı haiz olmak isteyeceği uslu minik kız olmamıştım. Ama saçmalıklar yapmak evlatların doğasındadır, o şekilde değil mi ve ben onu tüm kusurlarına karşın seviyordum, üzerine sinen fena kat kokusuna, bizi birkaç lokma ekmek dilenmek için ısrarla sokağa göndermesine karşın.’’ (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)
  • “Yakın zamanda Suudi bir erkekle evlendirililen dokuz yaşlarında minik bir Yemenli kız, düğünden üç gün sonrasında ölür. Ailesinin rezalet diye ayaklanması gerekirdi. Tersine sanki bozuk mal vermişler şeklinde derhal kocadan özür dileyip onun yerine yedi yaşındakı kız kardeşini teklif ettiler. ” (Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş