Eğitim

Mutlu Beyin – Bahri Karaçay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mutlu Beyin – Bahri Karaçay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mutlu Beyin kimin eseri? Mutlu Beyin kitabının yazarı kimdir? Mutlu Beyin konusu ve anafikri nedir? Mutlu Beyin kitabı ne konu alıyor? Mutlu Beyin PDF indirme linki var mı? Mutlu Beyin kitabının yazarı Bahri Karaçay kimdir? İşte Mutlu Beyin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Bahri Karaçay

Yayın Evi: Tübitak Yayınları

İSBN: 9786053122821

Sayfa Sayısı: 216


Mutlu Beyin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Yaşamın Sırrı DNA kitabının yazarı, nörobilim alanında genler düzeyinde yirmi yılı aşkın süredir araştırmalar meydana getiren bilim insanı Bahri Karaçay, bu kez bizleri beynin sürprizlerle dolu gizemli dünyasında keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Mutlu Beyin evrenin en karmaşık organı olan beyin hakkında oldukca yakın geçmişte elde edilmiş son aşama garip gerçekleri konu alıyor. Beyinle kişilik arasındaki ilişkiden; adam ve hanım beyni arasındaki benzerlik ve farklılıklardan; okur-yazar, başarıya ulaşmış, müzisyen, âşık, mutlu ve yaratıcı beyinlerde neler olduğundan bahsediyor. Mutlu Beyin bununla birlikte hafızanın işleyişi ile beraber korku ve kaygı yaşayan, hata işleyen, öte taraftan kendi çocuklarını dahi tanıyamayan değişik beyinlerin sırlarına da perde aralıyor.”


Mutlu Beyin Alıntıları – Sözleri

  • Göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan öteki mühim gerçek de beynin yaşadığımız tecrübelerin tesiri ile sürekli olarak değişime uğramasıdır.
  • Antidepresanların mühim bir kısmı, beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişimin gerçekleştiği, sinaps adı verdiğimiz kısımlardaki serotonin miktarını artırır. Erkeklerin beyinlerinde kadınlardan %52 daha çok serotonin üretildiği bulunmuştur. Kadınların beyinlerinde daha azca serotonin üretilmesi depresyona olan yatkınlıklarının sebebi olabilir.
  • Hoşumuza giden bir müziği dinlediğimizde beynimizdeki ödül sistemini harekete geçiriyoruz ve bunun sonucunda da güzel duygular hissetmeye başlıyoruz. Kısacası müzik dinlerken bir bakıma kendimizi ödüllendirmiş oluyoruz.
  • Hatırlamaya çalıştığımız kişinin yüz özelliklerini ve sesini aynı anda hatırlarız.
  • Gözlemler, insanların genetik olarak belirlenen bir mutluluk eşiği bulunduğunu, yaşadığımız bazı vakaları bizleri daha mutlu ettiğini (ya da daha mutsuz) fakat bir süre sonrasında mutluluk düzeyimizin genetik olarak belirlenmiş düzeye geri geleceğini gösteriyor.
  • Oksitosin eksikliğinin empati eksikliğine niçin olduğu ve sosyopati, psikopati ve narsisizim benzer biçimde kişilik bozukluklarıyla ilişkili olduğu bulunmuş oldu.
  • Korteks, beynimizin en gelişmiş bölümüdür. Bizi öteki hayvanlardan ayıran işlevlerimizin gerçekleştiği yer olduğundan korteks “düşünen beyin” olarak da adlandırılır.
  • Aramızdan bazılarında içsel bir itici gücün bulunduğunu ve çevre şartları ne olursa olsun bu insanların durdurulamayacağını erken yaşlarda fark ettim.
  • Bir bakıma aslen hepimiz hafızamızdan ibaretiz.


Mutlu Beyin İncelemesi – Kişisel Yorumlar

kitap oldukca kıymetli, zevkli ve akıcı. kitap içinde baya bilim adamı, kitaplar ve hastalarla tanıştık. son olarak genel kültürümüz , vakalara bakış açımız, bilim düzeyimiz artmış oldu 🙂 (Elvin Cavadzade)

Nörobilime inkisap etmemiz bir nöroanatomist olan, Jill Bolte Taylor’ın, “my stroke of insight” isminde Ted konuşmasıyla başladı.
Jill Bolte Taylor beyninin sol tarafına nüzul inmesi üstüne, beynin sağ ve sol lobları üstüne yaşamış olduğu çok önemli tecrübeyi konu alıyor. Muazzam deneyim diyorum bu sebeple hanımefendi vakası bu şekilde izah ediyor.
Beyninin sol lobunun işlevini yitirmesiyle, vücudunun evrenle iç içe geçtiğini, madde atomlarıyla vücut atomlarının dansını konu alıyor.
Hâl bu şekilde olunca dinlediklerimin tesiriyle, zihnimde Vahdet-i vücud ilkesinin ateşi harlanmasa olmazdı.
Sahi biz insanoğlu, birbirimizle duygusal temas içinde olduğumuz anlardan, eşyalarımızla birlik olduğumuz anlardan ve dâhi Tanrımızla iç içe olduğumuz anlardan ibaret değil miyiz?
Üzerine üstlük kalabalıklar içinde de bir o denli yalnızız; tıpkı sol lobumuzun bizi bireysel özgürleştirmesi benzer biçimde.
Kitaba dönecek olursak bu kadar anatomi ve fizyoloji ağırlıklı olmasına karşın insanda merak uyandırması, bir de yazarın söyleşi havasındaki üslubu kitabı oldukça okunması mümkün kılmış.
Bunun yanısıra beynin gündelik yaşam içindeki verdiği kimyasal tepkimeleri açıklar özellikte olmuş.
On altı başlıktan oluşan kitap; Kadın Beyni, Erkek Beyni, Mutlu Beyin, Aşık Beyin, Okuyan Beyin, Müzisyen Beyin vb. birçok kısımdan oluşuyor.
Aşık Beyin kısmında Leyla ile Mecnun’dan, Sümerce yazılmış aşk şiirlerinden, Müzisyen Beyin kısmında kuşların cıvıltısından, Kadın Beyni, Erkek Beyni kısmında ise adam evlatlarının sözel, kız evlatlarının görsel-uzamsal kabiliyetlerinden esin alınmış.
Kitabın en etkisi altına alan kısmı ise, “Nasıl oluyor da bir eldiven ustasının evladı Shakespeare olabiliyor?” sorusunun zihinlerde oluşturduğu merak duygusundan yola çıkarak meydana getirilen, onlarca bilimsel çalışmanın verileri. Üstelik yaratıcılık mevzusunda başarıya ulaşmış olan insanların, ruhsal rahatsızlıklara daha yatkın olduğu gerçeği de verilerden yalnızca biri.
“Aramızdan bazılarında içsel bir itici gücün bulunduğunu ve çevre şartları ne olursa olsun bu insanların durdurulamayacağını erken yaşlarda fark ettim.” (Şühedâ)

Sevgili Bahri Karaçay hocamızdan okuduğum ilk kitap olan Mutlu Beyin beni beynimizle ilgili güzel bir yolculuğa çıkardı. Beynin gizemli dünyasını okudukça etkilendiğimi söyleyebilirim. Kitap beyni kategorilerle inceliyor. Mesela; gizemli beyin, mutlu beyin, okuyan beyin, aşık beyin benzer biçimde. Okurken kucak kucak notlar aldım ve hocamızın mutlu olmak adına, hafızayı güçlendirmek adına yazdığı satırları kesinlikle uygulayacağım. 1450 gr lık organımızın minik fakat işlevi oldukca büyük içinde birbirinden değişik bölümler, vakalar ve gizemler var. Ayrıca hocamız kitapta yazmış olduğu bölümlerde ne olursa olsun meydana getirilen deneylerden ve deneylerle ilgili sonuçlardan bahsetmiş. Bir oldukca deneyden ve hastalıktan oldukça etkilendim. Yüzleri tanıyamayanlar, yaşamış olduğu hiçbir şeyi unutmayanlar, en ürkütücü vaka ve yerlerde bile asla korkmayanlar… Bu insanların niçin bu şekilde bulunduğunun açıklaması her başlığın altında var ve hocamızın ilk kitabı olan Yaşamın Sırrı DNA kitabını da ne olursa olsun okuyacağım. Hem tavsiyeler alıyor hem informasyon ediniyorsunuz kesinlikle her insana okuması için tavsiye ederim. (Zeynep)


Mutlu Beyin PDF indirme linki var mı?


Bahri Karaçay – Mutlu Beyin kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Mutlu Beyin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bahri Karaçay Kimdir?


Bahri Karaçay Kitapları – Eserleri

  • Yaşamın Sırrı DNA
  • Mutlu Beyin


Bahri Karaçay Alıntıları – Sözleri

  • “Bilimsel emek harcamalar, kadının çocuk sahibi olma yaşı ile Down sendromlu çocuk doğurma ihtimali­nin doğru orantılı bulunduğunu gösteriyor. Bu çalışmaların sonucu­na nazaran Down sendromlu çocuk sahibi olma ihtimali 30 yaşın al­tında çocuk sahibi olan hanımlarda % 5’in altında iken, 30’lu yaş­larda süratli bir artış göstermekte ve 37-38 yaşlarında % 15’lere, 39-40 yaşlarında ise % 35’lere kadar sıçramaktadır.” (Yaşamın Sırrı DNA)
  • “Mükemmelliklerin yanı sıra pek oldukca anormallik de yaşamın bir parçasıdır.” (Yaşamın Sırrı DNA)
  • Hoşumuza giden bir müziği dinlediğimizde beynimizdeki ödül sistemini harekete geçiriyoruz ve bunun sonucunda da güzel duygular hissetmeye başlıyoruz. Kısacası müzik dinlerken bir bakıma kendimizi ödüllendirmiş oluyoruz. (Mutlu Beyin)
  • Sigara içen bir şahıs, her nefesle ortalama 60 civarında kanser yapıcı kimyasal maddeyi akciğerlerine almaktadır. Akciğerlerimizde kana oksijen aktarıldığı için, solunan havanın akciğerlerin en uç köşelerine kadar erişmesi gerekmektedir. Bu şekilde olunca, sigara dumanındaki nikotin, karbonmonoksit gazı ve öteki kimyasal maddeler de akciğerlerin en ücra köşelerine kadar ulaşır. (Yaşamın Sırrı DNA)
  • Bir bakıma aslen hepimiz hafızamızdan ibaretiz. (Mutlu Beyin)
  • Tümörlerin “iyi huylu” ve “fena huylu” olmak suretiyle, genel­de iki çeşidi vardır. Bu iki türü birbirinden ayıran, iyi huylu ola­nın yayılmayıp bir tek oluştuğu yerde kalması, fena huylunun ise başladığı yerde kalmayıp ilkin çevresine, sonrasında da öteki dokulara sıçrayarak vücuda dağılmasıdır. (Yaşamın Sırrı DNA)
  • Onun benzer biçimde pek oldukca insan için de bu şekilde duygusuz ve boş bir yaşam, yaşanmaya değmeyecek bir hayattır. (Yaşamın Sırrı DNA)
  • Oksitosin eksikliğinin empati eksikliğine niçin olduğu ve sosyopati, psikopati ve narsisizim benzer biçimde kişilik bozukluklarıyla ilişkili olduğu bulunmuş oldu. (Mutlu Beyin)
  • “Genetik veriler klasik ırk tanımını (aynı morfolojiyi, deri ren­gini, dili, dini, kültürü, etnik yapıyı ve coğrafyayı paylaşan insan grubu) desteklememektedir. Irk, bilimsel bir gerçek olmaktan ziyade toplumsal bir rahatsızlıktır. Biyolojik açıdan anlam ifade etmeyen olan ırk ve etnik farklılık kav­ramı, ne yazık ki günümüzde bile insanların birbirlerini ortadan kaldırmalarına gerekçe olarak kullanılabilmektedir.” (Yaşamın Sırrı DNA)
  • Aramızdan bazılarında içsel bir itici gücün bulunduğunu ve çevre şartları ne olursa olsun bu insanların durdurulamayacağını erken yaşlarda fark ettim. (Mutlu Beyin)
  • Irk bilimsel bir gerçek olmaktan ziyade toplumsal bir rahatsızlıktır. (Yaşamın Sırrı DNA)
  • Hatırlamaya çalıştığımız kişinin yüz özelliklerini ve sesini aynı anda hatırlarız. (Mutlu Beyin)
  • Gözlemler, insanların genetik olarak belirlenen bir mutluluk eşiği bulunduğunu, yaşadığımız bazı vakaları bizleri daha mutlu ettiğini (ya da daha mutsuz) fakat bir süre sonrasında mutluluk düzeyimizin genetik olarak belirlenmiş düzeye geri geleceğini gösteriyor. (Mutlu Beyin)
  • Antidepresanların mühim bir kısmı, beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişimin gerçekleştiği, sinaps adı verdiğimiz kısımlardaki serotonin miktarını artırır. Erkeklerin beyinlerinde kadınlardan %52 daha çok serotonin üretildiği bulunmuştur. Kadınların beyinlerinde daha azca serotonin üretilmesi depresyona olan yatkınlıklarının sebebi olabilir. (Mutlu Beyin)
  • “Hamilelik esnasında vitamin haricinde hiçbir ilaç kullan­mamaya itina gösterilmesi doğacak çocuğun sağlığı açısın­dan son aşama önemldir.”i (Yaşamın Sırrı DNA)
  • Göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan öteki mühim gerçek de beynin yaşadığımız tecrübelerin tesiri ile sürekli olarak değişime uğramasıdır. (Mutlu Beyin)
  • Korteks, beynimizin en gelişmiş bölümüdür. Bizi öteki hayvanlardan ayıran işlevlerimizin gerçekleştiği yer olduğundan korteks “düşünen beyin” olarak da adlandırılır. (Mutlu Beyin)
  • Irk teriminin biyolojik bir gerçek olmaktan ziyade toplumsal bir hastalık bulunduğunu öğrendik. (Yaşamın Sırrı DNA)
  • “Ne üzüntü, ne üzüntü, ne de luk yaşıyorum artık, her şey bomboş ve anlam ifade etmeyen.” (Yaşamın Sırrı DNA)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş