Eğitim

Delilleriyle İman Esasları – İdris Tüzün Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Delilleriyle İman Esasları – İdris Tüzün Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Delilleriyle İman Esasları kimin eseri? Delilleriyle İman Esasları kitabının yazarı kimdir? Delilleriyle İman Esasları konusu ve anafikri nedir? Delilleriyle İman Esasları kitabı ne konu alıyor? Delilleriyle İman Esasları PDF indirme linki var mı? Delilleriyle İman Esasları kitabının yazarı İdris Tüzün kimdir? İşte Delilleriyle İman Esasları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: İdris Tüzün

Yayın Evi: Süeda Basım Yayın

İSBN: 9786058681989

Sayfa Sayısı: 168


Delilleriyle İman Esasları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti


Delilleriyle İman Esasları Alıntıları – Sözleri

  • Hisleri iptal etmek hiçbir süre hayatta karşılaştığın problemleri çözmez, musibetleri halletmez.
  • Doktorlar, maddi hastalıkların, peygamberlerse içsel hastalıkların teşhis ve tedavisini yaparlar.
  • Bir şeyin varlığını bilmek ayrı, mahiyetini bilmek ayrıdır.
  • Kadere inanç eden, kederden güvenilir olur.
  • Allah sonradan olmuş olsaydı, onu bir yaratanın olması, keza onu da bir yaratanın olması gerekirdi.
  • Bir şeyin varlığını bilmek ayrı, mahiyetini bilmek ayrıdır.
  • Kızlarını diri diri toprağa gömen insanoğlu, karıncaya bile ayak basamaz hale geldiler.
  • Kışın tamamen ölüp hiçbir ferdi kalmayan yüz binlerce canlı türleri, bahar vardığında nerdeyse geçen senenin aynısı şeklinde yeniden yaratılmaktadırlar.
  • İman etmiş olduğu şeylerin zıddına amel etmeyi alışkanlık haline getirenlerin, bu imanlarını kaybetmelerinden korkulur.


Delilleriyle İman Esasları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İncelemede Esas Alınan Baskı: 4. Baskı: 2021
İÇERİĞİ
Her Müslümanın bilmesi ihtiyaç duyulan imanın altı şartını (Allah’a, meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahirete, kaza ve kadere) konu alıyor.
ÜSLUBU
Kitap başlangıç seviyesine hitap etmiş olduğu için mütevazi bir üslupla kaleme alınmış ve olabildiğince bilimsel nitelikli bir ifade tarzından kaçınılmış.
KİMLERE HİTAP EDİYOR, NE KAZANDIRIYOR?
İmanın altı esasını -başlangıç seviyesinde- öğrenmek isteyen -çok minik yaşta olmayan- her Müslümana hitap ediyor.
Daha ilkin bir iki tane akide kitabı okuyanların bu kitabı okumasına gerek yok fakat her akide kitabında olmayan ilgi çekici ve tatminkar detayları olduğundan, okunsa bir ziyanı olmaz diye düşünüyorum. Kitabın öne çıkan özelliklerini bundan sonrasında gelen ikinci başlıkta belirteceğim. Ona gore karar verebilirsiniz.
İSLAMİ KİTAP LİSTESİ’NDEKİ KONUMU VE ÖNEMİ
İslami Kitap Listesi’nin birinci bölümünde, birinci kitap olarak yer ediniyor. Bunun sebebi ise bir Müslümanın her şeyden ilkin inanç esaslarını öğrenmesinin elzem olduğu gerçeği.
Bu kitap özelinde meseleye bakmak gerekirse: Birkaç akide kitabını incelemem sonucunda başlangıç olarak en uygun kitabın bu kitap olduğuna kanaat getirdim ve okumakla da teyit ettim. Bir sonraki başlıkta niçin bu kitabı tercih ettiğim daha iyi anlaşılacaktır.
İslami Kitap Listesi’ni incelemek isterseniz bk.: https://drive.google.com/drive/folders/15iKF3kxI5XJx4h9gSzXAg7lH1MGs_n_d
KİTABIN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ
• Kitabın başlangıç seviyesine uygun ve bu doğrultuda dilinin mütevazi olması. Ayrıca eski kelam âlimlerinin üstünde durduğu, -yazarın iddiasına göre- bugün ise faydası olmayan mevzuları işlememesi (s. 13).
• Günümüz problemlerine değinip şuur vermesi: gonderi/153954089 / gonderi/151084743
• Risale-i Nur eksenli yazılması: gonderi/153727565 / gonderi/153434545 / gonderi/152979858 vs.
• Kalple beraber akla da hitap eden tatminkar cevaplar vermesi: Her İnsan Aklını Meşgul Eden Sorular ve Cevapları (s. 43) / Kur’ân-ı Kerîm’in Günümüze Kadar Tahrif Edilmeden Gelmesi (s. 98) / Şeytanların Yaratılış Sebebi (s. 118) / Öldükten Sonra Dirilmenin İsbatı (s. 127) / Kadere Dair Aklî Deliller (s. 148)
• Her akide kitabında bulunmayan verileri kullanımı: gonderi/153052771 / gonderi/153960734 / gonderi/153265323 / gonderi/153266027 / gonderi/153571739
• Bilimsel verilerden yararlanması: gonderi/152935282 / gonderi/152937340 /
• Güncel örneklerden yararlanması: Büyük günahların insanı dinden çıkarmadığını anlatırken sigara içmeyi örnek göstermesi (s. 33).
• Sunduğu bilgiyi kanıtlarken Batılı filozoftan da yararlanması (s. 35).
• Okuyucunun kafasını karıştırmamak için karşı tarafın delillerini vermemesi.
OLUMSUZ YÖNLERİ
• Yeteri kadar informasyon vermemesi: Allah’ın kelâm sıfatını anlatırken, bu sıfatın harf ve sesten münezzeh bulunduğunu belirtmemesi (s. 64-65). / Kur’an-ı Kerim’de bahsedilen peygamber sayısının 25 bulunduğunu söylese de bu peygamberlerin isimlerini yazmaması (s. 72).
• Garip mevzu sıralaması: Allah’ın sübuti sıfatlarından kabul edilen “hayat” sıfatı birçok akaid kitabında ilk sıradayken, bu kitapta 7. sıraya yerleştirilmiş (s. 65). Yazar bu sıralamanın niçin bu şekilde bulunduğunu direkt olarak ele almadan şöyleki bir izahat yapmış: “Allah’ın bütün sıfatlarını isbat eden deliller, hayat sıfatını da isbat ederler.” (s. 65)
• Müslüman olmayanı -istemeden de olsa- Müslüman şeklinde göstermesi: “Hayatın ve Ölümün Anlamı” başlığında Tolstoy’un kolej eğitiminden sonrasında ateist bulunduğunu, oldukça sonraları da yaşamı sorguladığını ve depresyona girdiğini, bu depresyondan da Allah’a inanarak çıktığını söylüyor (s. 35). Yazar, Tolstoy’un Allah inancına haiz bulunduğunu söylemekte haklı olsa da “Allah” lafzını kullandığı için Müslüman olduğu düşüncesine kapı aralamış. Bu şekilde bir algıya sebebiyet vermemek için ayrı bir dipnot açması gerekirdi.
• Yazım ve noktalamada hata yapması: Bağlaç olan “ama” dan ilkin virgül kullanımı ve “hal” kelimesinde şapka kullanmaması (s. 27). / On dördüncü dipnottaki ayet geçişlerinde noktalı virgül kullanmaması (s. 30). / “… altı maymunun olduğu kafese, bilgisayar koydular.” cümlesinde gereksiz yere virgül kullanımı (s. 51). / Fahrettin Razi’yi yazarken “d” yerine “t” kullanımı (s. 67) / “bu gün” kelimesini ayrı yazması (s. 94) vb (Tabii bu hataların -anlam kayması gibi- büyük problem teşkil etmediğini de belirteyim. O yüzden insafsızca eleştirmek haksızlık olacaktır).
KİTABIN ZAHİRİ BOYUTU
Kitabın kapağında düzgüsel bir karton kullanılmış. Kitap tam anlamıyla kaynak niteliği taşımadığı için düzgüsel karşılanacak bir durum bulunduğunu düşünüyorum.
Kitabın kapak rengine baktığımda -konusu itibarıyla- ağırlığını veremediğini rahatça söyleyebilirim. Sarı yerine siyah, kahverengi yada koyu yeşil şeklinde ağırlığı olan renkler kullanılabilirdi.
Sayfalarda kullanılan kâğıt türü ise 2. hamur harcı kâğıt. Nitelik olarak oldukça yerinde olmuş.
EK YORUM
Kitap büyük bir boşluğu doldursa da mevzuları daha tafsilatlı öğrenmek isteyenler için de bir kitap yazılmalı. Yazar, 13. sayfada bu şekilde bir kitabın hazırlandığını söylemiş fakat kitabından hâlâ bir yaratı yok. İnşaallah bir an ilkin yayımlayabilir.
OKUYUCULARA BİR SORU
İncelemeleri bu şekilde sınıflandırarak yazma hakkında ne düşünüyorsunuz? (Ömer Faruk Karademir)

Kitabın büyük bir kısmı, birçoğumuzun da minik yaşlardan itibaren ezberlemiş olduğu “imanın şartları” üstünde duruyor.
Her bir imanın şartını naklî ve aklî deliller üstünden konu alıyor. Açıkçası kitap isminin hakkını veriyor diyebiliriz.
Ehli sünnet ve mezheplerin tarifiyle başlayıp. Kelam ilminin gayesi-tarifi üstünden devam edip imanın 6 şartının her birini güzelce açıklıyor.
Kitabın oldukça akıcı ve kolay bir dilde bulunduğunu düşünüyorum.
Her yaştan, eğitim seviyesi farketmeksizin okunabilecek bir kitap açıkçası. Ama doğal olarak ileri düzeyde Akaid-kelam okumaları yapıyorsanız yada İslami ilimler mevzusunda iyi derecede bilgi sahibiyseniz bildiğiniz şeyleri yeniden etmekten ibaret olmuş olacak.
Kitap birazcık daha giriş seviyesi tarzında desem doğru olacaktır fakat güzel yanının da bu bulunduğunu düşünüyorum, her yaştan okuyucuya açık.
Özetle,imanın esaslarını gerek aklî gerek naklî delilleriyle okumak isteyenlere tavsiye ederim. (Ahmet)


Delilleriyle İman Esasları PDF indirme linki var mı?


İdris Tüzün – Delilleriyle İman Esasları kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Delilleriyle İman Esasları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı İdris Tüzün Kimdir?


İdris Tüzün Kitapları – Eserleri

  • Tebliğ Usulleri
  • Ayet Ve Hadislerle İslam Ahlakı
  • Risale-i Nur’un Mahiyeti ve İstifade Yolları
  • Kainattaki Dengeler ve Hz. Allah
  • Yeniden Tesettür
  • Delilleriyle İman Esasları
  • Allah’ım Bana Şükretmeyi ve Namaz Kılmayı Nasip Et!
  • Hizmetkâr Liderlik Modeli
  • Risale-i Nur’un Konularına Giriş
  • Allah’ım Bana Namaz Kılmayı Nasip Et
  • Ateistlere De Ki! 1 – Allah’ın Varlığına Dair Deliller
  • Kur’an ve Sünnete Nazaran Ehl-i Kitab
  • Delilleriyle İman Esasları
  • Ateistlere De Ki! 2 – Evrim Eleştirisi


İdris Tüzün Alıntıları – Sözleri

  • ” İnsan hakikati ararken bir gücü , bir yargılama enerjisini kendinde hıfzettiği zannına kapılmamalı. Herkes kendi kaybettiğini kendi arasın. Bu arayışta ötekiler yalnız arayanın neyi kaybettiğini hatırlatabilirler. Bunu nimet bilmeli senin noksanını tasvir edenler senden bir şeyi gasp etmiş olmaz neyi kaybettiysen onu sen kendin ara.” (Ateistlere De Ki! 1 – Allah’ın Varlığına Dair Deliller)
  • Kur’ân kâinattan getirmiş olduğu delillerle kendi davasını ispât etmiş olduğu şeklinde, Risâle-i Nûr’da, Kur’ânî hakikatlerî ele alıken aynı metodu uygular… (Risale-i Nur’un Konularına Giriş)
  • Allah’ın her işinde ne olursa olsun bir hikmet ciheti, bir güzellik tarafı vardır. Biz bu hikmetleri anlayamadığımız takdirde, itiraz etmemeli, ne olursa olsun bunda bir hikmeti bulunduğunu bilip mevzuyu teslimiyetle Allah’a havale etmeliyiz. Bu mevzuda İbrahim Hakkı’nın şu şiiri ibrete şayandır:
    “Hak şerleri hayreyler
    Zannetme ki gayreyler
    Arif onu seyreyler
    Mevla görelin neyler, neylerse güzel eyler.
    Deme şu niçin şöyleki
    Yerincedir ol öyleki
    Bak sonunu seyreyle
    Mevla görelin neyler, neylerse güzel eyler.” (Ayet Ve Hadislerle İslam Ahlakı)
  • “Rabbinizin rızkından yeyin ve O’na şükredin!”
    Sebe 15 (Allah’ım Bana Şükretmeyi ve Namaz Kılmayı Nasip Et!)
  • Kadere inanç eden, kederden güvenilir olur. (Delilleriyle İman Esasları)
  • ” Üstad Bediüzzaman’ın eserlerini eğer ilk gençlik yıllarımda tanımış okumuş olsaydım, büyük olasılıkla gözlerimi bu kadar erken yaşlarda kaybetmezdim. Ilkin batıya önem vererek peşine düştüğüm hakikati, gene doğuda buldum.Doğuda ise en parlak yıldız olarak Said Nursî’yi tanıdım. ” Cemil Meriç (Risale-i Nur’un Mahiyeti ve İstifade Yolları)
  • Elmaslar yerin derinliklerinde,
    İnciler okyanusun dibinde,
    İstiridye kabuğunun içinde
    korunaklı olarak bulunur.
    Altın ve maden,
    kayalıklarla kaplı yerlerde bulunur.
    Sen onlara kolay ulaşamazsın,
    Güzelliklerini çabucak göremezsin.
    Yollardaki çakıl taşlarına dokunur şeklinde dokunamazsın onlara.
    Zira, onlar değerlidir… (Yeniden Tesettür)
  • İnsan namazda kıyama durunca “elif”.. olur
    Rükûya eğilince “dal”.. olur.
    Secdeye varınca “mim”..olur.
    Bu şekilde tamamlayınca “elif-dal ve mim”den
    oluşan adem olur.
    Yani adam olur. (Allah’ım Bana Namaz Kılmayı Nasip Et)
  • Halk içinde saygın bir nesne yok devlet şeklinde,
    Olmaya devlet cihanda bir nefes sağlık şeklinde.
    Kanuni (Allah’ım Bana Şükretmeyi ve Namaz Kılmayı Nasip Et!)
  • Ey yakınma eden hasta! Senin hakkın yakınma değil, şükürdür, sabırdır. Zira senin vücudun ve âzâların senin mülkün değildir.
    Sen onları yapmamışsın, başka tezgâhlardan satın almamışsın. Demek başkasının mülküdür. Onların mâliki olan Allah mülkünde istediği şeklinde tutum eder. (Ateistlere De Ki! 1 – Allah’ın Varlığına Dair Deliller)
  • Kadın özgürlüğü sloganıyla açık saçıklığı, iffetsizliği,hayasızlığı,fuhşu teşvik etmekte insanları cennetten cehenneme sevk etmektedir.
    (İnsî şeytanlar) (Yeniden Tesettür)
  • .. İngilizce bir kitabı, eğer İngilizce bilmiyorsak okuyup anlamamız mümkün değildir. Okumak için İngilizce öğrenmek şarttır. Kâinat da Allah’ın Kudret kalemine yazılmış, onun adı ve sıfatlarından bahseden bir kitaptır. Bu kitabı sadece kâinatın dilini şu demek oluyor ki “lisan-ı hali” bilenler okuyabilir. Böylelikle kâinatla diyalog kurabilir ve Allah‘ın isim ve sıfatlarını öğrenerek Allah’ı tanıyabilir.  (Ateistlere De Ki! 1 – Allah’ın Varlığına Dair Deliller)
  • Ey İbrahim! Biz fiyatını ödemediğimiz yemeği yemeyiz..
    …Bu yemeğin de fiyatı vardır. Yemeğin başlangıcında Allah’ın adını anın (Bismillah deyin) yemeğin sonunda duyduğunuzda da Allah’a hamd edin (Elhamdülillah deyin) dedi. (Allah’ım Bana Namaz Kılmayı Nasip Et)
  • Eğer insanoğlu yere tükürürlerse, kendi yüzlerine tükürürler. Biz bu tarz şeyleri biliyoruz. Dünya insanlara ilişik değildir. İnsanlar dünyaya aittir. (Kainattaki Dengeler ve Hz. Allah)
  • Kızlarını diri diri toprağa gömen insanoğlu, karıncaya bile ayak basamaz hale geldiler. (Delilleriyle İman Esasları)
  • Ey kendini insan bilen insan! Kendini oku… (Risale-i Nur’un Konularına Giriş)
  • Mevlana’nın, “Bir damlada bir deniz gizli saklı, bir zerrede bir güneş saklı” söylediği şeklinde, bu küçücük hücrenin içinde de büyük bir âlem saklanmıştır. (Ateistlere De Ki! 2 – Evrim Eleştirisi)
  • “Senin sayende bir insanın hidayete gelmesi, senin için üstüne güneşin doğup batmış olduğu her şeyden daha hayırlıdır.” (Allah’ım Bana Şükretmeyi ve Namaz Kılmayı Nasip Et!)
  • Bir şeyin varlığını bilmek ayrı, mahiyetini bilmek ayrıdır. (Delilleriyle İman Esasları)
  • Hanımların cihadında en önemli unsur tesettürdür. Tesettür adeta onların sövgü ve günahlara karşı zırhıdır. Zırhı olmayan asker muharebede öldüğü şeklinde, tesettürsüz bir hanım da günümüzdeki içsel muharebede ölebilir. (Yeniden Tesettür)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş