Eğitim

Torunuma Yunan Mitleri – Jean-Pierre Vernant Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Torunuma Yunan Mitleri – Jean-Pierre Vernant Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Torunuma Yunan Mitleri kimin eseri? Torunuma Yunan Mitleri kitabının yazarı kimdir? Torunuma Yunan Mitleri konusu ve anafikri nedir? Torunuma Yunan Mitleri kitabı ne konu alıyor? Torunuma Yunan Mitleri PDF indirme linki var mı? Torunuma Yunan Mitleri kitabının yazarı Jean-Pierre Vernant kimdir? İşte Torunuma Yunan Mitleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jean-Pierre Vernant

Çevirmen: Mehmet Emin Özcan

Yayın Evi: Helikopter

İSBN: 9786055819071

Sayfa Sayısı: 200


Torunuma Yunan Mitleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

9 Ocak 2007’de doksan üç yaşlarında ölen Jean-Pierre Vernant, XX. yüzyılın yetiştirdiği en büyük Antikçağ tarihçisiydi. Ve benim dostumdu. Sorbonne’un merdivenlerinde gizli saklı gizli saklı ince purolarından tüttürdüğümüzü, Malamoud’un Eski Hint seminerlerinde yanyana oturup fısır fısır physis konuşmamızı, o müthiş kahkasını, babacanlığını ve samimiyetini unutamayacağımı biliyorum. Ama tüm bunlar Eski Yunan’a bakışımızı kökten değiştiren bu büyük adamı anlatmaya yetmez. Jipé derdi yakınları ona. II. Dünya Savaşı esnasında Direniş’e katılan ve “Albay Berthier” kod adıyla André Malraux’yu kurtaran bu genç komünist, Louis Gernet ve Ignace Meyerson’un etkisiyle, Eski Yunan’a insanbilim, hukuk ve psikoloji gözlüklerinden baktı ve tragedya, mit ve site hakkında bildiklerimiz altüst oldu. Vidal-Naquet ile (bir başka istisnai insandı) çalıştı, Detienne’i ve Hartog’u yetiştirdi. Uzun seneler Collège de France’ta dersler veren bu görkemli alim, arkadaşlarının ısrarlara dayanamayıp hafızasından çekip çıkardığı, torununa iyi mi anlatıyorsa öyleki anlattığı mitleri nihayet kaleme aldı ve elinizdeki kitap ortaya çıktı. İstisnai bir kitabı elinizde tuttuğunuzu bilin isterim.


Torunuma Yunan Mitleri Alıntıları – Sözleri

  • Kronos kurnazlığın Tanrısıdır, yalanın, dolanın Tanrısıdır.
  • Aph­rodite için aşk Tanrıçası, Athena için hem Savaş hem de Bil­gelik Tanrıçası, Hephaistos için Zanaatkar Tanrı, Demirci Tanrı denilebilir. Oysa Dionysos bu çerçeveler içine sığmaz. O hem de hepsinin içinde fakat hepsinin de dışındadır, hem vardır hem yoktur.
  • Hiyerarşisi, düzeni olan değişik bir dünyanın var olabil­mesi için ilk başta bir isyan eylemi gerekmiştir; Uranos’u hadım eden Kronos’un eylemidir bu.
  • Bir hanıma bakıldığında Aphrodite görülür, Hera, Athena görülür. Bir anlamda güzelliği, büyüleyiciliğiyle, kha­ris’i ile yeryüzünde Tanrısal bir varlıktır. Kadın insan yaşa­mının hayvansılığıyla Tanrısal yönünü birleştirir. Tanrılar ile hayvanlar içinde gider gelir, ki bu da insanoğlunun bir özelliğidir.
  • ..yürüye­rek gideceksin, bir çukur göreceksin; yanında un bulundur, bir koç bul, kes, kanını akıt; işte o süre eidola, tasvirler, hayaletler, ölülerin ruhları, yukarı doğru çıkacaklar. Teire­sias’ın ruhunu tanıyıp yakalayacaksın, ona koçtan aldığın kanı içireceksin, o da cana kavuşacak, ne yapman gerektiği­ni tek tek anlatacak.
  • Mutlak başkalığa, vahşete, canavarlığa en oldukca kendini kaptıranlar değişmeyene kayıtsız şartsız bağlı olanlar­dır, farklılık karşısında geleneksel değerlerin değişmemesi icap ettiğini söyleyenlerdir, özetlemek gerekirse burada yenik düşenler, üs­tün olduklarından asla şüphe duymayan, kimlik düşkünü Yunan yurttaşlarıdır.
  • Gaia dönemin sırrını bilir; dönemin karanlık kıvrımlarına gizlenmiş, sonradan, yavaş yavaş gün ışığına çıkan şeyleri bilir.
  • Henüz bir şeyler yokken, hiçbir şey yokken ne vardı? Bu soruya Yunanlılar anlatılarla, mitlerle cevap verdiler.
  • Zeus’un güçlerinden biri düş­manını evcilleştirmek, ona boyunduruk vurmaktır. Zeus’un egemenliği zincire vurmayı bilen bir kralın egemenliğidir.
  • Bir gün gelecek, Kronos babasının kinini güden Erinyslere suçun diyetini ödeyecektir.


Torunuma Yunan Mitleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Gerçekten torununa anlatır şeklinde anlatmış yazar. Karakterlerin içinde boğmadan, kronolojiyi takip ederek, tek tek… Yunan mitolojisine giriş için oldukca güzel kaynak. İlyada’yı okumadan ilkin bu kitabı okumuştum, iyi ki öyleki yapmışım. (betil)

Kitabı 2. Kez okuyuşum ilk okuduğumda daha istekli ve daha mutlu başlamıştım bundan 4 ya da 5 yıl öncesi. Tekrar o talep ve arzuyla başlamama karşın kim bilir oldukca kendimi veremememden kaynaklı olabilir bilmiyorum eski tadını alamadım. Mitolojik hikayeler oldukca keyifliydi fakat o denli fazla mitolojik adı aklımda tutmak oldukça zor ve okumayı da zorlaştırıyor şeklinde geldi.
Eski tadı alamasamda gene de keyifli bir kitap (Aylin Özçelik)

Ah ah yaktın bizi Prometheus diyor ve mit, mitoloji yaşamına adım atıyorum gelmek isteyeni yoruma beklerim efemmm
Mitolojik hikayeler bir tek Yunan’a özgü bir kültür değildir. Türk, Sümer, Hitit, Babil ve Eski Mısır uygarlıklarından Yunan, Roma ve Kuzey Avrupa`ya; Britanya Adalarından Pasifik Adalarına; Uzakdoğu halklarından Eskimolara; Afrika`dan Kuzey ve Cenup Amerika`ya kadar, yeryüzünün değişik kültürlerine ilişkin bir kültürdür.
Bir toplumun kültürünü sadece yazılı ve sözlü literatüründen anlarız öyleki değil mi? Dil bir kültür taşıyıcısı olarak düşüncenin yansıması olduğuna gore en genel ifade ile söylersek düşüncelerimiz, eylemlerimiz, inançlarımız ve dile döktüklerimiz kültürümüzü oluşturur.Eee iş bu olunca ilk insanların evreni anlama ve ilk toplumsal kurumları oluşturma çabalarını kapsar mitoloji…
Mitlerde öncelikle insan hayatına dair olan ve kozmik şeylerin kutsallaştırılması göze çarpar. İster avcı ister göçebe olsun bu topluluklar kutsallaştırılmış bir evren içinde yaşarlar.
Bir çoğumuz mitleri anlam ifade etmeyen çarpık bazı anlatılar olarak algılar ve düşünürüz. Mitoslar, anlam ifade etmeyen boş zamanlarda anlatılmak için uydurulmuş fantastik masallar değildir. Mitler kültür dediğimiz şeyin DNA’sıdır. Gerçeği özetleyen hikayelerdir. Aslında ulusların mitolojisine baktığımızda toplumsal kurumlarının yapısını anlarız.Mitler, ışığı hangi taraftan gönderirseniz gönderin kendilerine bakan her göze değişik bir ayna sunarlar.
Okurken uçuk gelebilir fakat ilk insanoğlu soyut düşünme güçlerinden ziyade hayal güçlerini kullanmışlardır. Bu nedenle imgelemleri gelişmiştir. İlk insanların içinde yaşadıkları evreni anlamaları kendileri ile alakalı detayları kadardır, kendi toplumsal yaşantıları nede olsa evreni de öyle anlamaya çalışmışlardır. Onlar bedeni insani duygu ve tutkuları metafor kanalıyla biçimlendirmişlerdir fakat yoktan da yeni bir şey var edilemez der Vico…
Ben daima içinde bir sır bir giz arayarak okurum mitosları bundan dolayı yaşamın akışı içinde bilerek ve bilmeyerek yaptığımız bir oldukca ritüelin temeli şeklinde gelir…
Neyse efemmm mitoloji candır, kültürdür okuyunnnn (Fulya Serbes)


Torunuma Yunan Mitleri PDF indirme linki var mı?


Jean-Pierre Vernant – Torunuma Yunan Mitleri kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Torunuma Yunan Mitleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jean-Pierre Vernant Kimdir?


Jean-Pierre Vernant Kitapları – Eserleri

  • Torunuma Yunan Mitleri
  • Pandora – İlk Kadın
  • Eski Yunan’da Mit ve Din
  • Yunan Düşüncesinin Kaynakları
  • Eski Yunan’da Söylen ve Toplum
  • The Cuisine of Sacrifice among the Greeks
  • Yeryüzü Ve Sema


Jean-Pierre Vernant Alıntıları – Sözleri

  • Henüz bir şeyler yokken, hiçbir şey yokken ne vardı? Bu soruya Yunanlılar anlatılarla, mitlerle cevap verdiler. (Torunuma Yunan Mitleri)
  • Klasik Yunan’da cenk, hem düşmanın toplumsal, dinsel varlığını yok etmeye yönelik ölümüne dövüşü hem de düşmanı bütünüyle kendine katmaya yönelik fetih edilmesi dışlayan, tertipli bir yarışma biçimi altında, bir agon’dur. Bu cenk, rekabetin birçok açıdan benzer bir izlenceye gore barışçı bir düzlemde işlediği Yunan dünyasının Büyük Oyunlarına benzer. (Eski Yunan’da Söylen ve Toplum)
  • Bir hanıma bakıldığında Aphrodite görülür, Hera, Athena görülür. Bir anlamda güzelliği, büyüleyiciliğiyle, kha­ris’i ile yeryüzünde Tanrısal bir varlıktır. Kadın insan yaşa­mının hayvansılığıyla Tanrısal yönünü birleştirir. Tanrılar ile hayvanlar içinde gider gelir, ki bu da insanoğlunun bir özelliğidir. (Torunuma Yunan Mitleri)
  • Bir gün gelecek, Kronos babasının kinini güden Erinyslere suçun diyetini ödeyecektir. (Torunuma Yunan Mitleri)
  • Antik dinler, günümüz dinlerinden ne tinsel olarak daha fakirdirler ne de zihinsel düzeyde karmaşıklık ve örgütlü seviye bakımından onlardan aşağıda bırakılırlar. (Eski Yunan’da Mit ve Din)
  • Dionysos bizlere hep olduğumuzdan başka olmayı öğretir ya da bizi buna zorlar. (Eski Yunan’da Mit ve Din)
  • Niçin bir değilde iki cinsiyet var. (Pandora – İlk Kadın)
  • “Ölene kadar bolluk içinde ya­şadınız. Bol buğdayınız, ağzına kadar dolu de­polarınız var; varlıklı ve mutlu bir adam oldu­nuz. Ama ölüm geldi mi her şey biter, hepsi biter, sizden geriye hiçbir şey kalmaz. Ve biriktirdiğiniz mallar, ambarınızdaki buğ­day, yağ, şarap, hatta biriktirdiğiniz paralar, hepsi yabancıların eline geçer.” Yani kadınsız yaşarsanız ölüm size ve haiz olduğunuz her şeye son noktayı koyar. Ama evlendiyseniz ve talih eseri fena olmayan bir eşe rastladıysanız, bu durumda hayır ve şer birbirini dengeleye­bilir. Buna rağmen belalı soyun bir temsilcisine denk gelirseniz hayatınız cehenneme döner. (Pandora – İlk Kadın)
  • Tek, muhteşem, aşkın, insanların sınırı olan zihinlerinin ölçüsüne gelmeyen bir tanrıya düşünceyle iyi mi ulaşılabilir? İdrak, hangi ağın ilmekleriyle sonsuzluğu yakalayabilir? Tanrı bilinebilir değildir; onu bir tek tanıyabiliriz. (Eski Yunan’da Mit ve Din)
  • Maya, büyü kudretiyle donatılı tek Yunan tanrısı olan Dionysos tüm biçimlerin ötesindedir, tüm tanımlardan kaçar kurtulur, tüm hallere bürünür fakat hiçbirinde mahpus kalmaz. (Eski Yunan’da Mit ve Din)
  • Öyleyse insanlığın da içinde bulunmuş olduğu bir ortak zemindir hayvanlık. Fakat aynı süre­ da hayvanlıktan bir kopuş da söz mevzusudur. (Pandora – İlk Kadın)
  • Görüp sakınabileceğimiz musibetler görünmezdirler, görüp işitebildiği­miz Musibeti ise hayır sanırız. (Pandora – İlk Kadın)
  • ..yürüye­rek gideceksin, bir çukur göreceksin; yanında un bulundur, bir koç bul, kes, kanını akıt; işte o süre eidola, tasvirler, hayaletler, ölülerin ruhları, yukarı doğru çıkacaklar. Teire­sias’ın ruhunu tanıyıp yakalayacaksın, ona koçtan aldığın kanı içireceksin, o da cana kavuşacak, ne yapman gerektiği­ni tek tek anlatacak. (Torunuma Yunan Mitleri)
  • Zeus’un güçlerinden biri düş­manını evcilleştirmek, ona boyunduruk vurmaktır. Zeus’un egemenliği zincire vurmayı bilen bir kralın egemenliğidir. (Torunuma Yunan Mitleri)
  • Metis Zeus ‘un ilk karısıdır. Fakat Metis ‘ten doğacak çocuğun adam olması halinde Zeus’u mağlubiyete uğratacağı öngörülmüştür. Metis ise bir kız çocuğuna, ileride kurnazlığın kişileş­miş hali olacak Athena’ya hamiledir. Zeus hi­leyi evvelde hazır edip Metis’e şu şekilde der: “He­mencecik her şekle girebiliyorsun öyleki mi?” “Tabii, bunda ne var” diye karşılık verir Me­ tis_ “Mesela aslan şekline girebilir misin, baka­ lım?” “A doğal!” der Metis ve aslana dönüşü­ verir. “Aleve dönüşebilir misin peki?” Bunun üstüne Metis kasıp kavuran bir aleve dönüşü­ verir. “Bir su damlası da olabilir misin?” Ve bir su damlasına dönüşür dönüşmez Metis’i yutuverir Zeus. Mesele hallolmuştur. Metis ar­tık onun içindedir. Zeus, metis’e haiz tanrı­ya, metis’in kişileşmiş haline dönüşmüştür. (Pandora – İlk Kadın)
  • Dionysos, bizlere yaşamın yüceltilmesini armağan eder. O dünyadan el etek çekmeyi vaaz etmez. Bir tür çileci yaşamla ruhları ölümsüzlüğe eriştirme iddiasında bulunmaz. (Eski Yunan’da Mit ve Din)
  • Hesiodos’un düşündüğü şeydir; Aristoteles’in ve daha pek çoklarının düşün­düğü şeydir: Kadın karnının, mankenin yapıl­dığı araç-gereç şeklinde, kil şeklinde bulunduğunu düşünür­ler. Kadın karnı tamamen edilgindir; adamın tohumunun üstüne bastırıldığı bir balmumu gibidir, öyleki ki çocuğa biçimini veren adamdır. Kadın bir tek malzemeyi temsil eder. (Pandora – İlk Kadın)
  • Aph­rodite için aşk Tanrıçası, Athena için hem Savaş hem de Bil­gelik Tanrıçası, Hephaistos için Zanaatkar Tanrı, Demirci Tanrı denilebilir. Oysa Dionysos bu çerçeveler içine sığmaz. O hem de hepsinin içinde fakat hepsinin de dışındadır, hem vardır hem yoktur. (Torunuma Yunan Mitleri)
  • Kronos kurnazlığın Tanrısıdır, yalanın, dolanın Tanrısıdır. (Torunuma Yunan Mitleri)
  • Pandora’ya da bakıldığında göze çarpan şey güzelliğidir, fakat içinde bir köpek ruhu ve bir hırsız mizacı barındırmaktadır. (Pandora – İlk Kadın)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş