Eğitim

Mısır, Yunan Ve Roma – Charles Freeman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mısır, Yunan Ve Roma – Charles Freeman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mısır, Yunan Ve Roma kimin eseri? Mısır, Yunan Ve Roma kitabının yazarı kimdir? Mısır, Yunan Ve Roma konusu ve anafikri nedir? Mısır, Yunan Ve Roma kitabı ne konu alıyor? Mısır, Yunan Ve Roma PDF indirme linki var mı? Mısır, Yunan Ve Roma kitabının yazarı Charles Freeman kimdir? İşte Mısır, Yunan Ve Roma kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Charles Freeman

Çevirmen: Suat Kemal Angı

Orijinal Adı: Egypt, Greece and Rome Civilizations of the Ancient Mediterranean

Yayın Evi: Dost Kitabevi

İSBN: 9789752980785

Sayfa Sayısı: 740


Mısır, Yunan Ve Roma Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Antik Akdeniz uygarlıkları ve onlar arasındaki kültürel etkileşimin modern dünyaya yön veren baskın bir vurguya haiz olduğu savından hareket eden bu kitap, bir tek bu kültürel ve toplumsal ortak paydanın değil, bununla beraber bu uygarlıkların da kendi içinde çözümlendiği başlıca bir kaynak olma niteliğini taşıyor. İÖ 3200 tarihiyle süregelen geniş bir bağlam içinde, insanlık tarihinin birçok alandaki temel kazanımlarının kökeni olduğunda birleşilen kapsamlı bir uygarlık çözümlemesi ve mevzuyu anlaşılır kılma amacını güden tamamlayıcı şema, cetvel, fotoğraf ve planlarla esaslı bir müracaat kitabı.

(Tanıtım Bülteninden)

 

 


Mısır, Yunan Ve Roma Alıntıları – Sözleri

  • Geçmişine sımsıkı sarılan toplumlar çoğu zaman varlıklarını sürdüremezler
  • Şimdiye kadar keşfedilmiş hiçbir kültür müzikten yok­sun değildi.
    Müzik, insanlık için çizim ve fotoğraf yapmak kadar beşeri olan temel etkinliklerden biri olarak ortaya çıkar
  • Dareios Yunan kentlerini boyun eğmeye çağıran ulaklar gönderdi. İçlerinden iki şehir, Sparta ve Atina, savaşı kaçınılmaz kılacak şekilde, habercileri idam ettirdi.
  • Hatşepsut kendisini bir karı olarak sunmak­tan dolayı fazlaca mutluydu ve ‘Saf altının kadın Horusu’ adını aldı
  • Tiber Nehrinin kenarına terk edilen ve bir kurt tarafınca emzirilerek hayatta kalan, arkasından çobanlar tarafınca yetiştirilen Remus ve Romulus adlı ikizlerin anlatıldığı bir efsaneleşmiş daha vardı. Efsa­nede, Romulus bir dövüşten sonrasında adam kardeşini öldürür ve Roma’yı ara­maya koyulur
  • Minoslular bu zamanda Kyklad Adaları (cenup Ege’deki adalar) ve Yakındoğu’nun her yerinde tecim yapıyorlardı. Kullandıkları taşlar Mısır’dan, Peloponnesos’dan ve Ege adası Melos’tan, büyük külçeler halinde üretilen bakır da (sonraları Atina’nın gümüş deposu olarak ün kazanacak olan) Atti- ka’daki Laurion madenlerinden geliyordu. Minos çömleği yalnızca Mısır’da değil, bununla beraber Suriye-Filistin sahili süresince her yerde bulunurken, Mısır’da, rahiplere armağan olarak getirilen Girit mabet resimleri vardır. Bazı durumlarda Minos varlığı fazlaca daha esaslıdır.
  • Yunanlı iskeletler üzerin­ de meydana getirilen bir emek verme, averaj ömrün erişkin hanımlarda 36, erkeklerde ise 45 yıl bulunduğunu ileri sürüyor
  • I. Amenofis periyodunun sona ermesiyle beraber (IO y. 1350), zenginlikleri büyük seviyede artan tapmaklar, firavunun siyasal ve ekonomik rakipleri haline gelmişti. Gerginliğin ilk işaretlerine Amenofis döneminde bile rastlanabilir. Firavunun kendini Teb’in etkilerinden yavaş yavaş uzaklaştırdığı görülür. Oğlunu, ki onun da adı Amenofis’ti, Memphis’te kendisi yetiştirdi ve Kuzey Mısır’da başka koruyucu kültler kurdu – Sakkara’daki mukaddes boğalar ve Heliopo- lis’teki güneş tann kültü benzer biçimde. İlk kez Amenofis döneminde kendi fizyolojik biçimi içinde güneşe tapma kültü olarak yeni bir kült ortaya çıktı: Aton. Amenofis’in ardılı IV. Amenofis (İÖ 1352-1336) şu demek oluyor ki malum ismiyle Ahenaton, şu demek oluyor ki 1 Aton’un Dindar Hizmetkân’, Mısırın geleneksel tanrılarına yerine Aton’a dayalı tek tanrılı bir din yaratmaya emek vererek dinsel ve toplumsal bir devrime girişti.
  • İskender’in imparatorluğu bireysel bir fetihti. Hiçbir vakit, Makedonya, Mısır, Persis ve Hindistan benzer biçimde değişik unsurları uyumlu bir halde bir araya getirecek kurumsal bir yapı kazanmadı.
  • Yunan dünyasında meydana gelen nerede ise her etkinliğin tinsel bir boyutu vardı. Fakat hiçbir vakit tanrıların iradesinin vahyi söz konusu değildi. Hiçbir merkezi kurum yoktu, hiçbir ‘Kilise’, içinde dogmalann vaaz edilmiş olduğu hiçbir mukaddes kitap, insanlan bayanlar ve adam­ler olarak ayırıp doğru inanç ve davranış yorumu halletmeye yetkili bir papazlık kurumu yoktu


Mısır, Yunan Ve Roma İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Akdeniz uygarlıkları olan Mısır Grek ve Roma , zamanı gerçekliğe ve mekâna uygun olarak bütünsel perspektif anlatılmıştır. Yazarın tahlilleri, üç uygarlığı da eş zamanlı ilerletme çabası insana derin bir vakit ve mekan kavrayışı kazandırıyor. Bu bağlamda tarih nedir vakit ve geçmişten farkı nedir bir bilim midir soruları direkt zihninizde cevaplanıyor. Yazarın genel hatları ile verdiği zamanı malûmatları başka yerden edinebilirsiniz sadece aynı anda üç uygarlık hakkında aynı bilinçlenmeyi yaşamanız fazlaca kolay olmaz. Kitap, Braudel’in Akdeniz adlı eserini çağrıştırıyor. Yazarın direkt Annales Ekolünden olup olmadığını bilmiyorum fakat tesiri gözle görülür düzeyde.ironik olan şey ise Freeman’ın, Romatizm çağlarında Antik Grekler’e öykünen 18 yy İngiliz tarihçileri( Modern Yunanlı uydurmasının mucitleri) ve Lord byron gibileri ile Ada kökenli olmasıdır. Bu bağlamda Freeman, İngiliz tarihçiliğinin vicdanı olarak konuşmaktadır. Zehir satıcısı tüccar oğlunun rakibi pan zehir üreten kardeşi olmuş. Bu görkemli esere eşlik etmesi ihtiyaç duyulan bir öteki kitap ise Kara Atina Black Athena serisidir. (Moskovalı Müslüman)

Tarihe Doyuran Kitap: Sevgili ; ATİNALILAR, ROMALILAR, HELLESPONTOS, PERGAMON, KHALKEDON ve ANTİOKHEİALI’LAR.
Kitabın bitmesi şerefine incelemeye geçebiliriz.
Uzun süredir okumak istediğim bir kitabı nihayet okuyup bitirdim. 700 sayfalık dolu dolu bir kitap. Benim benzer biçimde tarih delisi bir insanı bile tarihe doyuracak seviyede sağlam içerikli.
Kitap ilk olarak Antik Mısır’da başlıyor, tarihsel olarak daha eski olması sebebiyle. Daha fazlaca hanedanlıklar üstüne durulmuş ve doğal ki piramitler ve Antik Mısır inancı anlatılmış. Yaklaşık 90 sayfa yer ayrılmış . Mısır , Antik Yunan kültürünü de oldukça etkilemiş.
Ve benim en fazlaca sevdiğim antik tarih kısmı. Filozofları, yazarları, mitleri ve cumhuriyet yönetimleriyle : Antik Yunan.
Bilhassa Pers – Yunan savaşları kısmı var ki okurken insan heyecanlanmadan edemiyor. Spartalılar’ın ülkelerini savunması, Perslerin ise inanılmaz harp şekilleri okumaya doyulmaz bölümler.
Hep harp mı var ? Hayır. Diyonsos şenliklerine, en deli törenlere de katılabilirsiniz 🙂
Makedon kralı İskender ile Hindistan’a kadar gideceksiniz, dikkat edin fazlaca içiyor ve içince tehlikeli oluyor.
Son olarak Roma. Roma zamanı ; işgaller , zalimce uygulamalar ve kan dökmelerden oluşuyor desek haksızlık etmiş olmayız. İnsanın insana bu zulmü asla mi değişmeyecek diye düşünüyor insan. Ne olursa olsun gene de mimari ve sanatıyla bir taraftan da güzel miraslar bırakmışlar dünyanın dört bir yanında.
Ve ister antik Yunan – Roma, isterseniz Antik Mısır tarihini okuyun Anadolu tarihini de bunlarla beraber okuyorsunuz. Yaşadığımız toprakların tarihsel derinliği müthiş.
Okurken bilgisayarınız açık olsun, bahsedilen şehirler, kimi zaman bir yazar bazense bir nebat ya da taşı araştırmanız gerekebilir.
Son olarak Ahmed Arif’le bitiriyoruz;
” Beşikler vermişim Nuh’a
Salıncaklar, hamaklar,
Havva Ana’n dün meydana gelen çocuk sayılır,
Anadoluyum ben,
Tanıyor musun ?
Binlerce yıl sağılmışım,
Korkunç atlılarıyla parçalamışlar
Nazlı, seher sabahleyin uykularımı
Hükümdarlar, saldırganlar, haydutlar,
Haraç salmışlar üstüme.
Ne İskender takmışım,
Ne şah ne sultan
Göçüp gitmişler, gölgesiz!
Selam etmişim dostuma
Ve dayatmışım…
Görüyor musun ? ” (Faust burina)

Karınca duası puntoları ile 700 sayfa iyi mi bitecek diye başladım okumaya fakat bir roman akıcılığı ile devam etti ve bitti. Konuyla ilgilenenlere gönül rahatlığı ile tavsiye olunacak kitap. (Ali Ünal)


Mısır, Yunan Ve Roma PDF indirme linki var mı?


Charles Freeman – Mısır, Yunan Ve Roma kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Mısır, Yunan Ve Roma PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Charles Freeman Kimdir?


Charles Freeman Kitapları – Eserleri

  • Mısır, Yunan Ve Roma


Charles Freeman Alıntıları – Sözleri

  • I. Amenofis periyodunun sona ermesiyle beraber (IO y. 1350), zenginlikleri büyük seviyede artan tapmaklar, firavunun siyasal ve ekonomik rakipleri haline gelmişti. Gerginliğin ilk işaretlerine Amenofis döneminde bile rastlanabilir. Firavunun kendini Teb’in etkilerinden yavaş yavaş uzaklaştırdığı görülür. Oğlunu, ki onun da adı Amenofis’ti, Memphis’te kendisi yetiştirdi ve Kuzey Mısır’da başka koruyucu kültler kurdu – Sakkara’daki mukaddes boğalar ve Heliopo- lis’teki güneş tann kültü benzer biçimde. İlk kez Amenofis döneminde kendi fizyolojik biçimi içinde güneşe tapma kültü olarak yeni bir kült ortaya çıktı: Aton. Amenofis’in ardılı IV. Amenofis (İÖ 1352-1336) şu demek oluyor ki malum ismiyle Ahenaton, şu demek oluyor ki 1 Aton’un Dindar Hizmetkân’, Mısırın geleneksel tanrılarına yerine Aton’a dayalı tek tanrılı bir din yaratmaya emek vererek dinsel ve toplumsal bir devrime girişti. (Mısır, Yunan Ve Roma)
  • İskender’in imparatorluğu bireysel bir fetihti. Hiçbir vakit, Makedonya, Mısır, Persis ve Hindistan benzer biçimde değişik unsurları uyumlu bir halde bir araya getirecek kurumsal bir yapı kazanmadı. (Mısır, Yunan Ve Roma)
  • Geçmişine sımsıkı sarılan toplumlar çoğu zaman varlıklarını sürdüremezler (Mısır, Yunan Ve Roma)
  • Yunan dünyasında meydana gelen nerede ise her etkinliğin tinsel bir boyutu vardı. Fakat hiçbir vakit tanrıların iradesinin vahyi söz konusu değildi. Hiçbir merkezi kurum yoktu, hiçbir ‘Kilise’, içinde dogmalann vaaz edilmiş olduğu hiçbir mukaddes kitap, insanlan bayanlar ve adam­ler olarak ayırıp doğru inanç ve davranış yorumu halletmeye yetkili bir papazlık kurumu yoktu (Mısır, Yunan Ve Roma)
  • Minoslular bu zamanda Kyklad Adaları (cenup Ege’deki adalar) ve Yakındoğu’nun her yerinde tecim yapıyorlardı. Kullandıkları taşlar Mısır’dan, Peloponnesos’dan ve Ege adası Melos’tan, büyük külçeler halinde üretilen bakır da (sonraları Atina’nın gümüş deposu olarak ün kazanacak olan) Atti- ka’daki Laurion madenlerinden geliyordu. Minos çömleği yalnızca Mısır’da değil, bununla beraber Suriye-Filistin sahili süresince her yerde bulunurken, Mısır’da, rahiplere armağan olarak getirilen Girit mabet resimleri vardır. Bazı durumlarda Minos varlığı fazlaca daha esaslıdır. (Mısır, Yunan Ve Roma)
  • Yunanlı iskeletler üzerin­ de meydana getirilen bir emek verme, averaj ömrün erişkin hanımlarda 36, erkeklerde ise 45 yıl bulunduğunu ileri sürüyor (Mısır, Yunan Ve Roma)
  • Tiber Nehrinin kenarına terk edilen ve bir kurt tarafınca emzirilerek hayatta kalan, arkasından çobanlar tarafınca yetiştirilen Remus ve Romulus adlı ikizlerin anlatıldığı bir efsaneleşmiş daha vardı. Efsa­nede, Romulus bir dövüşten sonrasında adam kardeşini öldürür ve Roma’yı ara­maya koyulur (Mısır, Yunan Ve Roma)
  • Dareios Yunan kentlerini boyun eğmeye çağıran ulaklar gönderdi. İçlerinden iki şehir, Sparta ve Atina, savaşı kaçınılmaz kılacak şekilde, habercileri idam ettirdi. (Mısır, Yunan Ve Roma)
  • Şimdiye kadar keşfedilmiş hiçbir kültür müzikten yok­sun değildi.
    Müzik, insanlık için çizim ve fotoğraf yapmak kadar beşeri olan temel etkinliklerden biri olarak ortaya çıkar (Mısır, Yunan Ve Roma)
  • Hatşepsut kendisini bir karı olarak sunmak­tan dolayı fazlaca mutluydu ve ‘Saf altının kadın Horusu’ adını aldı (Mısır, Yunan Ve Roma)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş