Finans

Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alınır? Almanın 19 Yolu Nedir?

Kendi isteğiyle işten ayrılanların tazminat alma koşulları da listemizde yer aldığını da öğrenmenizi isterim. 6 ay bile çalışsanız hak ettiğiniz kıdem tazminatını patron bırakmayanlar için tüm kıdem tazminatı almanın koşullarının neler olduğu haricinde birde sizlere bir video çektim. Bu videomu da izlerseniz eğer kıdem tazminatı alma hakkı doğmasıyla müracaatlarınızı nereye yapabileceğinizi anlattım.

Özel Sektör İşyerinde Tazminatı Almak İçin Ne Yapmalıyım? Koşulları Nedir?

Özel sektör işyerinde kıdem tazminatı almak için ne yapmalıyım diyenler! Sizlere hiç kimsenin kıdem tazminatı almak için tanınan bütün 19 haktan bahsedeceğim.
Ama, evvel özel sektör işyerinde kıdem tazminatı almak için ne yapmalıyım diyenler için öncelikli olarak müracaat yapmadan oluşması gerekilen bu 19 koşul nedir? Bir listeleyelim! Bakalım hangisi sizde var, görelim.

  • 3600 prim gününden tazminat alabilirsiniz. 3600 Gün Prim Ile Kimler Kaç Yaşında Nasıl Emekli Olabilir? (Koşulları Nedir?) da bunun tüm ayrıntılarını anlattım.
  • 4500 prim ödemesiyle tazminat alabilirsiniz. Yada daha fazla prim ve yaş haddinden. (Bununda ayrıntılarını aşağıdaki başlıkta yer verdim.)
  • İş veren eğer aylığınızı 2 ay yada daha fazla vakit zarfında 15 yada üstü günden sonra ödeme yaptıysa.
  • İş vereniniz bayram ve hafta sonu mesailerinizi en az %100 olarak ödeme yapmıyorsa
  • Çalıştığınız işi yapamayacağınızı gösteren bir hekim raporuna sahipseniz.
    (Yarım çalışma olarak göstermesi vaziyetinde)
  • Ayda 270 saat yada üzerinde fazla mesai gerekli olarak yaptırılıyorsanız.
  • işyerinden çalışan yada işvereninizin tacizine uğruyorsanız.
  • Vatani vazifenizi yapmak için işten ayrılmanız gerekiyorsa.
  • Kadın çalışanlar resmi olarak nikah kıyılıp evlendikten sonra 365 gün (1yıl) içinde tazminat alarak işten ayrılma müracaatı yapması vaziyetinde.
  • Çalışan emekçi rastgele bir sebepten dolayı yaşamını yitirmesi vaziyetinde.
    derecedeki akrabası alabilir)
  • Çalışanın bulaşıcı ölümcül bir hastalık taşıması halinde. (Veba, kolera gibi rehabilitasyonu güç ve zaman alan hastalıklar.)
  • Patron size hakaret ve tehditkar bir biçimde davranıyorsa bunu ispatlamanız vaziyetinde de kıdem tazminatınızı almaya kanunen hak kazanırsınız.
  • 7 Günde Bir ve yıllık hak edilmiş olan izinleriniz verilmiyorsa.
  • Çalıştığınız işyerinden 1 hafta yada daha fazla vakitle üretim/hizmet faaliyeti durduysa, bundan dolayı da patron size fiyatsız izine çıkarıyorsa, tek taraflı olarak iş sözleşmesini fesih edebilirsiniz, tazminat alma hakkınızı yarata öğrenirsiniz.
  • Iş sözleşmenizde patron belirtmiş olduğu tarihte aylığınıza zam yapacağınız vaat etmiş ama bu zammı uygulamamışsa.
  • Çalıştığınız özel sektörde yaptığınız iş öteki çalışanlarla aynı olup, size değişik bir ücret uygulaması yapılıyor, zam uygulanmıyorsa.
  • Minimum fiyat altında ücret ödenmesi, sevinci olmak suretiyle hak ettiğiniz hasılattan muhtelif nedenler göstererek kesinti uygulanması vaziyetinde.
  • Patron size veya ailenize karşı kabahat unsuru olacak bir tutumda bulunup, mapus cezası alması hallerinde.
  • Özel sektörde tazminat almak için ne yapmalıyım diyen dostlar için bütün 19 tane nedenden bahsettim.
    Bundan dolayı da, yukarda ”Özel Sektör İşyerinde Tazminatı Almak İçin Ne Yapmalıyım? Koşulları Nedir?” de kıdem tazminatı alma mevzularına göre nereye müracaat yapacağınızı anlatmam gerekiyor. Bunun içinde aşağıda sizlere bir tablo oluşturdum. Kıdem tazminatı almanın yollarına göre müracaat yapacağınız kanalı böylece bakmış olacaksınız.

    KIDEM TAZMİNATI ALMA NEDENİ MÜRACAAT YAPILACAK KANAL 3600 günden tazminat alma.
    Çalışılan işyerinin personel işlerine teslim edilir. 4500 gün doldurulması Yeniden 25 sene sigortalık vaktinizin dolması 4500 gün priminizin olmasını gösteren evrak SGK dan alınır. Yeniden çalıştığınız özel sektör personel işlerine teslim edilir. Emekli olunarak kıdem tazminatı alınır. Çalıştığınız işi yapamayacağınız rahatsızlık halinde Çalıştığınız işi yapamayacağınızı gösteren hekim raporu teşhisi koyan doktordan alınır. (Gerek dinlenmesi halinde kurul raporu da istenile öğrenilir.) Alınan rapor iş yeri hekimine teslim edilir.
    Personel işleri müdürü sizi çağırır ve kontratınız iki taraflı olarak fesih edilerek kıdem tazminatı alabilirsiniz. Askerlik için işten ayrılmanız vaziyetinde. Askerlik celp dokümanınız geldiğini gösteren evrakla işyeri personel işlere başvuru yapabilirsiniz. Çalışan emekçi hayatını yitirmesi vaziyetinde 1. derece yakını vefat evrakıyla emekçinin çalıştığı firmanın personel işlerine müracaat yapabilir. Kadın çalışanların evlilik vaziyetlerinde Resmi nikah kıyıldığı tarih haysiyetiyle 365 gün içinde nikah cüzdan fotokopinizle yeniden personel işlerine bakan üniteye başvuru yapabilirsiniz.
    Bulaşıcı hastalık (Ölümcül) konulduğu tanı dokümanını 1. derece yakını emekçinin çalıştığı personel şefliğine teslim ederek. Sigorta prim ödemeleriniz ödenmiyor yada yetersiz yatırılıyorsa. Tüm bu hallerde çekişmeli nedenler olduğu için emekçi, iş hukuku avukatlarına başvuru yapar. Başvuru yaparken kanunen kıdem tazminatı alabilmesi için doğan hakka ait doküman getirilir. Buna örnek vermek gerekirse; ücret ödemesinin yapılmadığını gösteren bordro.
    270 saat yada üzerinde bir ay dönemi içinde fazla mesai yapılmaya zorlanıyorsanız. İşyerinizde tacize mahuruz kalıyorsanız. İş veren tarafından hakaret yada tehditlere maruz kalıyorsanız. Dükkanından 7 günden fazla faaliyet durdu ve bu gidişattan dolayı fiyatsız izine çıkarıldıysanız. Iş sözleşmenizde zam verileceği kararı olmasına karşın belirtilen tarihte zam yapılmaması durumunda Aynı işi yapmanıza karşın öteki çalışan dostlarınızda değişik aylık alıyorsanız.
    Çalışan yada ailesine yönelik kabahatlerden patrona mapus cezası alınan duruşma kararları.

    Bir dükkanından kıdem tazminatı almak için ne yapmalısınız? Müracaatlar tazminat alma mevzusuna göre nerelere nasıl yapılır? Bu iki sualin cevabını burada kadar sizler için yer verdik dostlar.

    • İŞKUR’a Gitmeden İnternet’ten İşsizlik Kaydı Nasıl Yapılır? işten ayrıldıktan sonra bu kayıt kesinlikle işsizlik parası almak için bahsetmiş olduğumuz biçimde yapılmalıdır.

    Şimdi sıra geldi, işyerinden tazminat almak isteyen dostlar tarafından en fazla merak edilen sualleri cevaplamaya.

    Kendi İsteğiyle İşten Ayrılanın Tazminat Alma Koşulları Neler? (Alabilir Mi? Nasıl?)

    Kendi isteğiyle işten ayrılanın tazminat alma koşulları neler? Yada kendi isteğiyle çalıştığı işi bırakan kıdem tazminatı alabilir mi? Alabilirse nasıl kanuni hak kapsamında alabilir? Kendi isteğiyle işinden istifa edip ama çalıştığı yerden tazminat almak isteyenler için yanıt verdik.
    Müracaat yapmak içinde SGK binasına giderek 3600 günden kıdem tazminatı/emekli olabilir kağıdı alıp bunu çalıştığınız dükkanına bırakmanız yeterlidir.

  • 4500, 5000 yada 7200 gün prim ödemesi + yaş haddinin dolmasıyla: İşe başlama tarihiniz, cinsiyetine göre tanımlanan emekli olma yaşı ve ödenmesi gerekilen sigorta priminin ödenmesiyle kendi isteğinizle işi bırakarak kıdem tazminatı alabilirsiniz. (Ayrıntılar aşağıda)
  • Sevince efkâr, kendi isteğinizle işi bırakıp eğer kıdem tazminatı alacaksanız bu olasılıktan rastgele birinin oluşması gerekir.
    Bunun içinde İŞ YASAYI oluşturulmuştur. 4857 İş Yasayı da tüm haklarınız yer alır. Bu yasalar içinde sıhhat raporu ile  tazminat alacakları gözeten bir maddede yer alır. Bu maddede ve yer alınan metin ise şu biçimdedir. ”Bir çalışanın işinden sıhhat sebebiyle kıdem tazminatını alarak ayrılabilmesi için iş yasayı 24/1. madde kapsamında iş sözleşmesini haklı sebeple sona erdirmesi gerekiyor. Bunun için yapmakta olduğu işin sıhhati ve yaşayışı için tehlike teşkil etmesi ve bu vaziyetin kurul raporu ile tespit etilmesi gerekir.” İş yasasında yer maddeye direnerek raporla emekli olmak isteyenler den anlaşıldığı gibi yapacağı işi sıhhat sebepleriyle yapamayacak olması gerekir.
    Operasyonumu reelleştiren Bozüyük Devlet Sağlık Kurumu ortopedi kısmı Op. Dr. İsa Türkay ÖZÇALABI hocamın vermiş olduğu ayakta uzun vakit duramaz evrakını işyeri doktoruma elden verdim. İşyeri hekimimiz İsmail TÜRK ANONIM ŞIRKETI bey efendi lüzumlu olan müracaatları alakalı ünitelere benim yerime yaparak ihbarsız olarak kıdem tazminatıyla işten çıkışı sağladı.

    Operasyonumu galibiyetli bir biçimde reelleştiren İsa hocamıza buradan bir kere daha teşekkür ediyorum.
    Ancak, burada dikkat edilmesi gerekilen bir husus var. Bu ise iş yasasının 24/1 maddesinde de yer aldığı gibi sıhhati ve yaşayışı için tehlike teşkil etmesi ve bu gidişatın kurul raporu ile tespit etilmesi gerekir metnidir. Başka Bir Deyişle bu metinde denilmek istenilen şey yasalara göre benim tek bir hekimden aldığım raporun hakikatinde rastgele bir geçerliliği yoktur. Bakmayın bizim iş verenimizin iyi maksadından istifade ederek kurul raporu almaya gerek kalmaksızın ayakta duramaz dokümanıyla kıdem tazminatı alarak işimden ayrıldım.

    4500’den Tazminat Nasıl Alınır? Yaş Koşulu Ne? Kaç Sene Geçesi Gerekir?

    3600 gün prim ile kıdem tazminatı almanın hemen ardındadan 4500 prim ile kıdem tazminatı nasıl alınır kazanç.
    Bu fırsattan faydalanıp kıdem tazminatı alamayanlar için ise şimdi sıra 4500 gün prim ödemesiyle kıdem tazminatı hakkının nasıl doğacağına geldi. Bunun içinde aranan yaş koşulu ve yeniden kaç sene sigortalık geçmesi gerektiği ön tasarıya çıkmaktadır. Buna göre de 4500 günden tazminat nasıl alınır diyen dostlardan şu koşullar aranır.

    • Öncelikli olarak 08.09.1999 tarihi sonrasında işe başlayanlar. 4500 gün pirim ödemesi ve 25 sene sigortalık müddetinin geçmesi gerekir.

    Burada yer alan tarih aralığından dikkat edilmesi gerekilen bir unsur vardır.
    Zira, 2008 de sigortalık yasada bir değişlik yaşandı. Buna bağlı olarak 01.10.2008 sonrası için 4500 gün prim üzerinden kıdem tazminatı alınması 5510 rakamlı yasa ile değişmiş olundu. 08.09.1999 ve 01.10.2008 arasında sigortalı olarak iş başı yapıp 25 sene sigorta vaktinin bitirilmesiyle kıdem tazminatı müracaat yapması için izlemesi gerekilen yol ise şu biçimde olur.

    • Alakalı aralıklarda sigortası uyuyan ve sigorta çalışma süresi dolan SGK binasına giderek bunu gösterir evrak alır.
    • Bu dokümanı çalıştığı işyerinin personeline elden teslim eder.

    Priminin yada yaşının dolduğu o gün tazminatını alarak emekli olur.

    .

    İlgili Makaleler

    Başa dön tuşu
    Oto Aksesuar toptan çakmak
    Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş