Eğitim

İnsan Hakları – Thomas Paine Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İnsan Hakları – Thomas Paine Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İnsan Hakları kimin eseri? İnsan Hakları kitabının yazarı kimdir? İnsan Hakları konusu ve anafikri nedir? İnsan Hakları kitabı ne konu alıyor? İnsan Hakları PDF indirme linki var mı? İnsan Hakları kitabının yazarı Thomas Paine kimdir? İşte İnsan Hakları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Thomas Paine

Çevirmen: Mehmet Osman Dostel

Yayın Evi: İletişim Yayıncılık

İSBN: 9789750522291

Sayfa Sayısı: 312


İnsan Hakları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Paine’e göre özgür bir ülke, kişiler tarafından değil, doğal hakları garanti altına alan, bu anlamda adil olan yasalar tarafından yönetilmeli. Seçimle işbaşına gelme sistemi de, eğer sonunda iş başına gelen sınırsız yetki kullanacaksa, doğal hakları ihlal edecekse, fiiliyatta monarşidir, mutlakiyettir. Seçimle işbaşına gelen sınırsız egemenlik kullanacaksa aynı anlamda ve aynı derecede despotik bir yönetim kuruyor demektir.”

-AYŞEN CANDAŞ-

Thomas Paine, hem Amerikan Devrimi’ne hem Fransız Devrimi’ne katılmış, bu tarz şeyleri desteklemiş, yazdığı broşürlerin ve kitapların her iki devrimin üstünde büyük tesiri olmuş, Aydınlanma yüzyılının simgesel düşünür ve siyasetçilerinden biridir. Bu iki devrim de, Paine’in 1776’da yazdığı, Akıl Çağı broşüründeki fikirlerin somut izlerini taşır.

Fransız Devrimi’nin cumhuriyetçi ve demokrat dalgasının İngiliz parlamenter monarşi düzenini yıkmasından korkan Edmund Burke’ün 1789 devrimini itibarsızlaştırmak için yazdığı kitaba verilmiş kuvvetli bir yanıttır Paine’in İnsan Hakları. Aynı zamanda günceldir. Çoğunlukçuluğa ve plebisite indirgenmiş, adalete, eşitliğe ve özgürlüklerin garantisine dair aslı giderek yok edilen, içi boş bir demokrasi anlayışının yükseldiği günümüzde, İnsan Hakları’nda savunulan cumhuriyetçi ve demokrat ilkeler, eşit vatandaşlığı, müşterekleri, dayanışmayı savunanlar için mühim bir esin deposu olmaya devam ediyor.


İnsan Hakları Alıntıları – Sözleri

  • Bu sebeple bu tarz şeyleri tarihe kaydetmek şerefli bir şeydir…
  • Anlayış, kendine itaat eder; bilgisizlik ise kendine her dikte olunan şeye boyun eğer.
  • Benim ülkem dünyadır, dinimse iyilik yapmaktır…
  • Öyleki bir dönem ki kral evet çıplak; zira adaleti değil bir tek kendine edineceği ayrıcalığı düşünen kitlelerce, ek olarak, seviliyor…
  • …yeni seçilmiş diktatörler dönemine giriyor olabilir miyiz?
  • Kendi çocuklarını yiyen bir sertlik siyaseti hakkında susmamıştı.
  • Dünyanın tanımış olduğu en büyük insanoğlu halk tabakasından çıkmıştır..
  • Savaş hali ilanına ve barışa karar vermek halkın hakkıdır. Bu sebeple bunun bedelini ödeyen gene halktır…
  • İnsan bir şeye onun doğru olduğuna inanarak bağlanır…


İnsan Hakları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Nihayet bitti. Oldukca mühim bir yaratı olduğuna inanıyorum büyük bir merakla başladığım bir kitap fakat çeviriden mi bilmiyorum bir türlü toparlayamadım keyif alamadım. Yazar 1789 Fransız devrimini itibarsızlaştırmaya çalışan Edmund Burke’ ye karşı yazmıştır bu kitabı. Bazı bölümlerini paylaştım içinde hakikaten oldukca güzel tespitler alıntı yapılacak bölgeler var fakat çoğunlukla birbirinden ayrı, mevzudan mevzuya atlamalar, alakasız Örnekler var. Belki ilerde yine okuyabilirim fakat şu an için hayal kırıklığı. (Meliha)

“Yasaları sadece o toprakta ortaya çıkmış yasalarla ölçmekten başka çaremiz olmasaydı, adaletsizliklerin yok edilmesinde hiç aşama kaydedilmez,gerçekten de hiç ilerleme olmazdı:kölelik kaldırılmaz, kadınlar kölelerle aynı statüde görülür, LGBT bireyler hiçbir yerde insanlığın eşit üyeleri kabul edilmezdi. Azınlık hakları tanınmazdı…(Ayşen Candaş) Kitabımız Siyaset bilimci Ayşen Candaş’ın insan hakları , adalet hakkındaki düşünceleriyle başlıyor. İnsanın sadece insan olduğu için doğal hakları olduğundan ve bunların eşit dağıtılması gerektiğinden ki bu şekilde adaletin sağlanacağından bahsediyor. Ardından Amerikan ve Fransız İhtilalleri’nin düşünce kurucusu olan, politikacı, devrimci Thomas Paine’nin düşüncelerini; daha önceki sistemi muhafaza etmek isteyen, aristokrasiye yaltaklık yapan Mr.Burke’e vermiş olduğu cevapları okuyoruz. Milletleri kişilerin değil milletin icadı olan yasaların yönetmesi gerektiğinden(bunun en insanca yaşama şekli olduğundan), monarşinin adeta bir kölelik sistemi old., bir işçinin-hamalın bile belli bir özelliklere sahip olması gerekirken bir kralın yalnızca doğmuş olmasının yeterli bir sebep olmasının gülünç bir olay olduğundan bahsediliyor. Amerikan İhtilalleri Özellikle de Fransız ihtilali ayrıntılı olarak işlenmiş. Özellikle Fransız ihtilalin nedenleri; Voltaire,Montesqieu, Rousseau, Turgot gibi düşünürlerin fikirleri, burjuva sınıfının ne kadar güçlense de asla aristokrat-asil sınıfın sahip olduğu haklara sahip olamayacağından kaynaklanan hukuksal eşitsizlik, asil sınıftan alınmayıp fakir ve orta sınıftan alınan fukara vergisi, mum, ev, pencere ışığı vergisi gibi mantıksız vergilerin toplumun çoğunun üzerinde yük oluşturması vs. gibi nedenler. Ben kitabı beğendim. Birçok şey konusunda da beni düşünmeye sevk etti. Daha önce Amerikan ve Fransız ihtilallerini bu kadar ayrıntılı düşünmemiştik. Bu olaylar cumhuriyetin modern dünyada doğuşu demek aslında. Biz bu hazır sisteme doğmuş olduğumuz için bunun kıymetini maalesef pek bilemiyoruz .Mr.Burke’ün monarşi hakkındaki düşünceleri ise insana oldukça tuhaf geliyor. Gerçi günümüzde de krallık padişahlık gibi monarşi sevicileri, hayranları var ama… Özellikle de o dönemde İngiltere’de alınan uçuk miktarda vergileri görünce canım ülkem de aklıma geliyor. Kısacası kitabı beğendim ve özellikle bu konularla ilgilenen kişilere öneriyorum. Eğer ilginiz yoksa sıkıcı gelebilir. Son olarak kitaptan şu sözü de ekleyeyim: “Siz, ey huzur içinde oturup bolluk içinde avunan ve kendi kendinize ‘Halimiz vaktimiz yerinde değil mi? diyenler (ki böyleleri İngiltere’de olduğu gibi Türkiye ve Rusya da da vardı) siz hiç bu şeyleri düşündünüz mü? Bunları düşündüğünüz gün, yalnız kendinize göre konuşmaz, yalnız kendinize bakmazsınız artık.” (Büşracım)


İnsan Hakları PDF indirme linki var mı?


Thomas Paine – İnsan Hakları kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de İnsan Hakları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thomas Paine Kimdir?

Thomas Paine (d. 9 Şubat 1737 – ö. 8 Haziran 1809), ABD’li siyasal aktivist, yazar, politika kuramcısı ve devrimci. Düşünceleriyle Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nı ve Fransız Devrimi’ni etkilemiştir.

Hayatı ve Etkisi:

Paine, İngiltere’nin Norfolk bölgesindeki Thetford’da dünyaya geldi. 13 yaşlarında okuldan ayrılarak bir korse yapımcısı olan babasının yanında çalışmaya başladı. Biroldukca iş değiştirdikten sonrasında vergi memuru oldu. Londra’da tanıştığı Benjamin Franklin’in önerisi üstüne 37 yaşlarında Amerika’ya göç etti. Bu dönemde Amerikan kolonileri ile İngiltere arasındaki ilişki bozulmaya, kolonilerde bağımsızlık düşüncesi yeşermeye başlamıştı. Amerika’da siyasetle yakından ilgilenen Paine, köleliğin kaldırılmasını ve Amerikan kolonilerinin İngiltere’den ayrılmalarını korumak için çaba sarfeden yazılar yazdı. 1776’da piyasaya sürülen Common Sense (“Sağduyu”) adlı yapıtı Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin hazırlanmasında etkili oldu. George Washington’a gore Common Sense “insanların düşüncelerinde mühim bir değişime yol açmıştır”.

Amerikan Bağımsızlık Savaşı esnasında çeşitli kamu görevlerinde bulunan Paine, 1787’de Avrupa’ya geri döndü. İngiltere ve Fransa’da krallıkların devrilerek yerine cumhuriyetlerin kurulması için savaşım etti. 1789 Fransız Devrimiyle beklentilerinin bir kısmı gerçekleşmiş oldu.

1791-92’de İnsan Haklan (The Rights of Man) adlı kitabını iki bölüm olarak yayımladı. Bu kitapta cumhuriyet yönetimini savunarak İngilizler’i monarşiyi yıkmaya çağırdı. Halkın eğitilmesini, yoksullara yardım edilmesini, işi gücü olmayanlara devletin iş alanları açmasını, emekli aylığı verilmesini ve gelire gore artan oranda vergi alınmasını istedi. Bu kitabı yüzünden İngiltere’de vatana ihanetle suçlanan Paine, ayrıca Fransa’da Ulusal Meclis’e seçilmişti. Fransa’ya giderek meclis çalışmalarına katıldı ve monarşinin kaldırılması yönünde oy kullandı. Ne var ki, Kral XVI. Louis’nin idamına karşı çıkmış olduğu için Maximilien Robespierreyönetimi esnasında gözden düştü ve bir yıla yakın süre hapsedildi.

Paine’in hapisteyken yazdığı Age of Reason (1794, “Akıl Çağı”) adlı kitabının ikinci bölü­mü 1796’da yayımlandı. Bu kitapta Tanrı’ya inandığım, fakat yürürlükteki dinsel uygulamalara karşı bulunduğunu belirttiği için dinsizlikle suçlandı. 1796’da yazdığı son büyük kitabı olan Tarımsal Adalet’te (Agrarian Justice) toprak mülkiyetindeki eşitsizlikleri eleştirdi. 1802’de ABD’ye dönen Paine yaşamının son yedi yılını bu ülkede geçirdi ve New York kentinde öldü.

Thomas Paine, 1784 senesinde yayımladığı, The Age of Reason (Akıl Çağı) adlı kitabında, Tevrat ile İncil’in eleştirisine girişirken, “Tek bir Tanrı’ya inanıyorum… Yeryüzü yaşamı ötesindeki mutluluğa inanıyorum; insanlar arası eşitliğe ve sevgiye inanıyorum ve şuna da inanıyorum ki, dinsel görevler adil olmayı, hemcinslerimizi mutlu kılma çabalarını kapsar…” diyerek sözlerine adım atar. Hemen arkasından “kutsal” diye biline gelen kitapların Tanrı yapısı değil, insan yapısı şeyler bulunduğunu söyledikten sonrasında yaylım ateşine geçer. Mesela, bu kitaplar hakkında görüşlerini sergilerken, her şeyden ilkin belirttiği şudur: “Eski Ahit’in müstehcen hikayelerle, şeheviliklerle, gaddarlıklarla, intikamcılıklarla dolu sayfalarını okuduğumuzda, bu kitabın Tanrı sözleri olmaktan oldukca, şeytan sözleri bulunduğunu söylemenin daha uygun bulunduğunu anlarız.” Fakat, bunu da kafi bulmaz ve ekler: “…Bu kitapları Tanrı kitapları olarak benimsemeyi Yaradan’a karşı saygısızlık sayarım.”

Bugün hala çağdaş ülkelerin kitaplıklarında baş köşeyi işgal eden bu kitabın yazarı için Napolyon Bonapart vaktiyle şu şekilde demiş: “Yeryüzünün her bir kentine Thomas Paine’in saf altından yapılmış heykelinin dikilmesi gerekir.”


Thomas Paine Kitapları – Eserleri

  • Akıl Çağı
  • Sağduyu
  • İnsan Hakları
  • Ortak Akıl, İnsan Hakları ve Tarımsal Adalet
  • Reasonable Thought
  • Thoughts on Thology


Thomas Paine Alıntıları – Sözleri

  • Kendi çocuklarını yiyen bir sertlik siyaseti hakkında susmamıştı. (İnsan Hakları)
  • Bu sebeple bu tarz şeyleri tarihe kaydetmek şerefli bir şeydir… (İnsan Hakları)
  • BAĞIMSIZLIK hepimizin içinde barındırdığı BASİT TEK BIR YOLDUR (Sağduyu)
  • Sizler ise onun köleleri olacaksınız. Bunlar gerçekleştiğinde, seçtiğiniz kral yüzünden feryat edeceksiniz. (Sağduyu)
  • Benim ülkem dünyadır, dinimse iyilik yapmaktır… (İnsan Hakları)
  • Anlayış, kendine itaat eder; bilgisizlik ise kendine her dikte olunan şeye boyun eğer. (İnsan Hakları)
  • İmansızlık bir tek inanç yada inançsızlıktan ibaret değildir; inanmadığı şeye inanmış benzer biçimde görünmeyi de kapsar. (Akıl Çağı)
  • Savaş hali ilanına ve barışa karar vermek halkın hakkıdır. Bu sebeple bunun bedelini ödeyen gene halktır… (İnsan Hakları)
  • Öyleki bir dönem ki kral evet çıplak; zira adaleti değil bir tek kendine edineceği ayrıcalığı düşünen kitlelerce, ek olarak, seviliyor… (İnsan Hakları)
  • Toplum ihtiyaçlarımızın ürünüdür, yönetimse kötülüğümüzün ; cemiyet hepimizin teessürlerini birleştirerek mutluluğumuza pozitif yönde yönde katkıda bulunurken yönetim , zaaflarımızı sınırlandırmak suretiyle mutluluğumuzu negatif yönde etkisinde bırakır.Biri ilişkileri teşvik ederken diğeri ayrılıklar yaratır. Biri hamidir, diğeri ceza verici. (Sağduyu)
  • Araf’ın icadı ve ruhların rahipler tarafınca buradan özgür bırakılması kiliseye para akmasına niçin oldu; günah çıkarma, günahların affedilmesi ve bazı haklar sağlanması, bu şekilde denmese yada bu şekilde bir görüntü içinde yapılmasa da gelir yasalarına dönüştü. (Akıl Çağı)
  • Dünyanın tanımış olduğu en büyük insanoğlu halk tabakasından çıkmıştır.. (İnsan Hakları)
  • İnsanoğlu yaratılış düzeninde en başta eşit doğar, bu eşitlik sadece ondan sonra ortaya çıkan bazı durumlar yüzünden bozulabilir; bunun müsebbibi büyük seviyede, varlıklı ile yoksul arasındaki ayrımlardır; (Sağduyu)
  • Yaşlandığımızda mutlu olabilmek için yaşam süresince zihnimize eşlik edenlere kendimizi alıştırmamız gerekir, böylelikle her şeyden sırası ulaştığında mutlu oluruz. (Akıl Çağı)
  • Bunu söyleyerek inananları suçlamak istemiyorum her insanın minimum benim kadar kendi inancına haiz olma hakkı vardır. Fakat mutluluk için insanoğlunun zihinsel olarak kendine sadakat göstermesi gereklidir. (Akıl Çağı)
  • …yeni seçilmiş diktatörler dönemine giriyor olabilir miyiz? (İnsan Hakları)
  • İnsan bir şeye onun doğru olduğuna inanarak bağlanır… (İnsan Hakları)
  • Benim ülkem dünyadır. Tüm insanoğlu benim kardeşimdir. İyiyi ve gerçeği yapmak benim dinimdir. (Ortak Akıl, İnsan Hakları ve Tarımsal Adalet)
  • İnsanoğlunu karmaşaya sürükleyen kralların kibridir. (Sağduyu)
  • Gizem, Mucize ve Peygamberlik gerçek dinin değil, efsanevi dinlerin uzantısıdır. Dünya üstünde bu araçlar kullanılarak bak orada, bak burada aldatmacalarıyla din ticari meta haline dönüştürülmüştür. Bir sahtekârın başarısı bir diğerine cesaret vermiştir; düzmece dindarlıklarını destekleyen iyilik yapma bahanesi de onları pişmanlıktan korumuştur. (Akıl Çağı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş