Eğitim

Wittgenstein’ın Metresi – David Markson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Wittgenstein’ın Metresi – David Markson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Wittgenstein’ın Metresi kimin eseri? Wittgenstein’ın Metresi kitabının yazarı kimdir? Wittgenstein’ın Metresi konusu ve anafikri nedir? Wittgenstein’ın Metresi kitabı ne konu alıyor? Wittgenstein’ın Metresi PDF indirme linki var mı? Wittgenstein’ın Metresi kitabının yazarı David Markson kimdir? İşte Wittgenstein’ın Metresi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: David Markson

Çevirmen: Suat Kemal Angı

Çevirmen: Pelin Angı

Orijinal Adı: Wittgenstein’s Mistress

Yayın Evi: Jaguar Kitap

İSBN: 9786056501913

Sayfa Sayısı: 280


Wittgenstein’ın Metresi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dünya nedir? David Markson, Wittgenstein’ın bu sorusuna, elli dört kez reddedilen fakat sonrasında bir “kült”e dönüşen romanı Wittgenstein’ın Metresi’nde kurduğu “yeni bir dünya” ile yanıt veriyor. Anlatıcı haricinde bir insan yoktur bu dünyada. Fakat ikinci bir insanoğlunun olmaması, orada asla kimsenin olmadığı anlamına gelmez: Filozoflar, yazarlar, ressamlar, müzisyenlerden oluşan kalabalık bir nüfusa haizdir. Onların yapıtları, yaşamları ve dedikodularıyla tıka basa doludur. Sanatla dolu bir bilinçten süzülen ve “dünyadan arındırılmış bir dünya”dır burası. Wittgenstein’ın Metresi’ni Pelin Angı ve Suat Kemal Angı Türkçeleştirdi.

“Wittgenstein’ın Metresi’nde, Markson’ın tüm romanlarındaki trajik etkinliklerden azca sayıda bulunur: (En kolay düzeyde) yeryüzündeki son kişiymiş şeklinde görünen Kate adındaki kadının ipe sapa gelmez düşüncelere dalması. Buna karşın roman fazlaca sayıda entelektüel etkinlik ihtiva eder: (Yine aynı düzeyde) edebiyattaki en derin epistemolojik araştırmalardan biridir ve Wittgenstein’ın ‘Felsefe, aklımızın dil vasıtasıyla büyülenmesine karşı meydana getirilen bir savaştır,’ şeklindeki önermesine dair bildiğim en iyi kurgusal açıklamadır.”

-Steven Moore, Son Söz-

“Deneysel kurgunun bu ülkedeki zirve noktası…”

-David Foster Wallace-

“Bunu okuyan şahıs, dünyayı eskisi şeklinde göremez artık.”

-Ann Beattie


Wittgenstein’ın Metresi Alıntıları – Sözleri

  • “Heykel gereksiz malzemeyi atma sanatıdır.”
  • “Bir yerde söylediğim gibi, insan yükünün büyük kısmının kendi yükü olmadığını görecektir.”
  • “Ama insanın bir yere gittikten sonra orada yaptığı şey, genellikle oraya neden gitmiş olabileceğiyle ilgili değildir.”
  • “…insan çalmaya başlamayan saatleri beklemeyi öğreniyordu.”
  • Yüce Tanrı’m.
    Van Gogh ikinci kez delirmedi. Onu bir kez daha düşünen bendim.
  • “Ve bu süre boyunca, her sayfanın arkasını da okuyup bitirdiğimde, o sayfayı kitaptan yırtar ve ateşe atardım.”
  • Pek bilincinde olmasalar da, insanların çoğu zaman Rubens’te fanatik oldukları şeylerden biri, resimlerindeki insanların birbirine dokunma şekliydi.
  • “Zenon’a kadar her düşünür, muhtemelen insanlar kendilerini düşünürken görebilsinler diye yürüdü.”
  • İnsan yükünün büyük kısmının kendi yükü olmadığını görecektir.
  • Bir keresinde, Roma’daki Borghese Galeri’de bir aynayı imzaladım. Bunu bayanlar tuvaletinin birinde, bir rujla yaptım. İmzaladığım şey elbet kendi görüntümdü.


Wittgenstein’ın Metresi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitabı ben mi okudum, kitap mı bana kendine okuttu yoksa okurken okuduğumun bilincinde mı değildim , kitap okunduğunun bilincinde mıydı? Cümlenin başlangıcında hangi cümleyi okuduğumu bilsem fakat başa dönmeye gereksinim hissedip acaba bu neydi diye düşüne düşüne okumaktan kafam mı karıştı:) yazarın amacı neydi kafamı mı karıştırmaktı ? Neyse okudum bitti diyemiyorum, kafamın içi kitabın kapağındaki “karalama” şeklinde … içinden alıp buraya kopyalayacağım bir sürü cümle var fakat bu diğerlerine haksızlık olur ️ya da geçen adlardan birkaçını buraya iliştirivermek ️ elli dört editör boşuna reddetmemiş . Gene demeyin bu kitabı övdün mü yerdin mi , okuyun siz de ne demek istediğimi anlarsınız ️burada birkaç cümleye sıkıştıramayacağım valla ️ herkesi Kate’in manik zihnine ve yazarın insafına bırakıp yorumu kapatıyorum, kolay gelsin 🙂 tercüme için suatkemalangi ve Pelin Angı’ya teşekkürler ️ (Hasan Sabah)

Zihninde uzun bir rota çiz kendine, yanına aldığın ne bir eşya ne bir kişi olmalı çünkü koca dünyada tek başına yapabileceğin bir gezi bu!
Seni Kate ile tanıştırayım; bu onun sanatla canlandığı, müzikle ruhunu doyurduğu, tarihle yolunu çizdiği ve edebiyatın duayenleriyle dertlerini unuttuğu uzun, külfetli fakat sıra dışı bir seyahat. Sadece sen, Kate, ressamlar, yazarlar, tarihte isim yapmış önemli adlar ve ailesi olacak.
Kalabalık mı? Aslında değil çünkü bu kitap Kate’in zihnine yaptığın seyahat. İsim seni aldatabilir, kapak ağız sulandırıcı durabilir lakin başlamadan önce şunu bil; 54 kez red yemiş 55’inde basılmış ve fazlaca informasyon içeren bir yapıt. Çanakkale’de başlayıp oradan Yunanistan, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya ve daha nice tarih kokan ülkeleri ziyaret edeceksin. Kate’in sana Troya’dan bahsederken Helena ve Paris’in bilmecesini sorgulatacağı, Beethoven’dan konuşurken Bach’ı es geçemeyeceğini, Nefertiti’yi sohbete dahil ederken Kleopatra’nın Mark Antony’la olan dinamiğini, Katharine Hepburn ile Audrey Hepburn’ü sohbete ilave edip oradan Arabistanlı Lawrence’a merhaba diyebildiğini fark edeceksin. Bazen Dostoyevski ile Tolstoy’u sana hatırlatırken, Van Gogh ya da Picasso’nun bir deliden ayrımsız olduğunu kanıtlayacak sana. Hoş; bunca informasyon zihninde gezinirken kendisinin delirdiğinin sinyallerini görmezden gelemeyecek olacaksın.
Zorlu bir maraton koşucusu şeklinde aklından geçen ünlü düşünür, yazar, besteci, ressam, müzisyen ve daha pek çoğu seni yoracak fakat sana bu seyahat bu saydığım kişilerin kim bilir hiç bilmediğin özelliklerini öğrenmeni sağlayacak.
Farklı bir ifade olduğu için nereden kimi tanıştıracağı belli olmayan fakat her halükarda mutlulukla bitireceğin bir kitap bu. Ölmeden önce okunması gerekenlerin içinde bulunuyor fakat okurken sizi informasyon akışı aklınızı karıştırabilir. Hazır hissettiğinizde hiç durmayın, derhal okuyun diyebilirim. Nasıl olsa Kate sıradaki arabayı çalıp tekrardan bir yol haritası çiziyor kendine.
#wittgensteinınmetresi #wittgensteinsmistress #davidmarkson #jaguaryayinlari (Aslihan Yayla)

Wittgenstein’in Metresi
Yazar: DAVİD MARKSON
Okumaya başladığımdan itibaren hayranlıkla izledim Kate’nin informasyon birikimini ve her mevzuda birbiri ile olan bilgisel bağlantılarını ve kendi tek dünyasında ve kafasının içinde ki dünyada süzülüp giderken yaşamış olduğu ve yaşatmaya çalmış olduğu bağlantılarda okuru bir bu duvara bir o duvara göndermesinde hayranlığım kat ve kat arttı okumaya devam ederken ve şu çümlesinde ‘’ herhangi biri olmuştu yada söylenmişti dediğimde, aslına bakarsak söylemek istediğim, elbet bunların olmuş yada söylenmiş bulunduğunun iddia edildiğidir.’’ Dikkat ettiğimde olmuş yada söylenmiş olması yada olması hakkında bu kadar informasyon ve birilkimde kendi tek dünyasıda ki fazlaca büyük informasyon birikiminin kesinlikle birbirine bağlamasında ki ustalık ve hayal dünyası ile birleştirmesini hayranlıkla izlerken aklıma gelen aslına bakarsak bir yuvarlak masada benim kendi zinhnimde ara sıra canlandırdığım yazar ve kahramanları ve onarla olan eşit uzaklığımdaki ve onları birbiri ile konuşturduğum ve vakalarını hayal dünyamda yzar ve kahramanlarına bağladığım zamanlarımda aklıma gelen yada çağrışımda ki şu cümlesi ‘’ Kafamın kimi zaman iyi mi çalıştığını idrak etmek için kesinlikle her şeyimi verirdim. Hep bir çağrışım yapmış oldu ve aklıma gelen düşünüp gerçeklikte hatırlayıp fakat o gerçekliği gördükten sonrasında düşüncenin aslına bakarsak gerçek olmadığını olayın gerçekliğinde görebilmesi kadar deliklik ile zeka içinde gidip gelen MUHTEŞEM BİR KİTAP. (Richard Wagner)


Wittgenstein’ın Metresi PDF indirme linki var mı?


David Markson – Wittgenstein’ın Metresi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Wittgenstein’ın Metresi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı David Markson Kimdir?

Union College ve Columbia University’de okuduktan sonrasında gazetecilik ve editörlük yapmış oldu. Aralarında Columbia University’nin de olduğu çeşitli okullarda ders verdi. İlk romanı 1959’da yayımlandı ve bu tarihten itibaren şiirler ve anti-Western romanlar yazdı. Daha ilkin elli dört kere reddedilen Wittgenstein’ın Metresi’nin (Wittgenstein’s Mistress) yayımlanmasıyla, altmış bir yaşlarındayken büyük bir başarı kazanmıştır. Post-modern edebiyatın kült kitabı hâline gelen bu romandan sonrasında Reader’s Block (1996), This is Not a Novel (2001) ve The Last Novel (2007) adlı kitaplarını yayımlayan David Markson, 4 Haziran 2010’da hayata veda etti.


David Markson Kitapları – Eserleri

  • Wittgenstein’ın Metresi


David Markson Alıntıları – Sözleri

  • İnsan yükünün büyük kısmının kendi yükü olmadığını görecektir. (Wittgenstein’ın Metresi)
  • “Bir yerde söylediğim gibi, insan yükünün büyük kısmının kendi yükü olmadığını görecektir.” (Wittgenstein’ın Metresi)
  • Yüce Tanrı’m.
    Van Gogh ikinci kez delirmedi. Onu bir kez daha düşünen bendim. (Wittgenstein’ın Metresi)
  • Bir keresinde, Roma’daki Borghese Galeri’de bir aynayı imzaladım. Bunu bayanlar tuvaletinin birinde, bir rujla yaptım. İmzaladığım şey elbet kendi görüntümdü. (Wittgenstein’ın Metresi)
  • “…insan çalmaya başlamayan saatleri beklemeyi öğreniyordu.” (Wittgenstein’ın Metresi)
  • “Heykel gereksiz malzemeyi atma sanatıdır.” (Wittgenstein’ın Metresi)
  • “Zenon’a kadar her düşünür, muhtemelen insanlar kendilerini düşünürken görebilsinler diye yürüdü.” (Wittgenstein’ın Metresi)
  • Pek bilincinde olmasalar da, insanların çoğu zaman Rubens’te fanatik oldukları şeylerden biri, resimlerindeki insanların birbirine dokunma şekliydi. (Wittgenstein’ın Metresi)
  • “Ve bu süre boyunca, her sayfanın arkasını da okuyup bitirdiğimde, o sayfayı kitaptan yırtar ve ateşe atardım.” (Wittgenstein’ın Metresi)
  • “Ama insanın bir yere gittikten sonra orada yaptığı şey, genellikle oraya neden gitmiş olabileceğiyle ilgili değildir.” (Wittgenstein’ın Metresi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş