Eğitim

İskenderiyeli Hypatia – Soner Tuna Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İskenderiyeli Hypatia – Soner Tuna Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İskenderiyeli Hypatia kimin eseri? İskenderiyeli Hypatia kitabının yazarı kimdir? İskenderiyeli Hypatia konusu ve anafikri nedir? İskenderiyeli Hypatia kitabı ne konu alıyor? İskenderiyeli Hypatia PDF indirme linki var mı? İskenderiyeli Hypatia kitabının yazarı Soner Tuna kimdir? İşte İskenderiyeli Hypatia kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Soner Tuna

Yayın Evi: Bilim ve Gelecek

İSBN: 6055888381

Sayfa Sayısı: 64


İskenderiyeli Hypatia Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hypatia, malum ilk hanım matematikçi. İskenderiyeli felsefeci Theon’un kızı. Babası tarafınca yetiştirildi. Engin bilgisi, muhteşem zekâsı ve sağlam karakteri ile “erkekler dünyası” olarak malum bilim ve felsefe alanında zirveye çıktı. Yüksek bilgisinin kendisine sağlamış olduğu kişilik bilinci ile, yöneticilere karşı korkusuz davranıyor, adamların toplantılarına katılmaktan asla çekinmiyordu.

Bu şekilde bir kadının devrin gericilerinin tepkisini çekmesi kaçınılmazdı. Başrahip Cyril halkı Hypatia’ya karşı galeyana getirdi. İskenderiye’yi “şeytani büyü” ile tesiri altına alan Hypatia’yı öldürmek için Kilise’de yemin edildi. MS 415’te bir yobaz güruhu tarafınca sürüklenerek kiliseye götürüldü; çırılçıplak soyuldu, taşlanarak linç edildi ve parçalanmış cesedi yakıldı.

Bilinen ilk hanım matematikçi Hypatia, malum ilk hanım bilim şehidi oldu.


İskenderiyeli Hypatia Alıntıları – Sözleri

  • “Düşünme hakkınızı saklı tutun, bundan dolayı yanlış da olsa düşünmek asla düşünmemekten daha iyidir.”
  • “Ne vakit sana ve söylediklerine baksam, saygı duyarım.
    Bakirenin göksel evine bakarmışçasına.
    Tasaların göklere terfi etmiştir bundan dolayı senin,
    saygıdeğer Hypatia, sen bizzat aklın güzelliği,
    Bilgeliğin eşi olmayan yıldızısın.”
  • Düşünme hakkınızı saklı tutun, bundan dolayı yanlış da olsa düşünmek, asla düşünmemekten daha iyidir.
  • Hypatia’nın tertipli öğrencilerinden kabul edilen Orestes ona aşık olmuştu. Duygularını denetleyemeyerek aşkını ona itiraf etti. Hypatia onu cezalandırmaya karar verdi ve etkili bir yol buldu. Dişi bedeninin fizyolojik bir simgesi olarak tane bezini ona gösterirken bir taraftan da azarladı:
    – Senin aslolan sevdiğin bu, delikanlı; güzelliği güzellik olduğundan sevmiyorsun.
    Öğrencilerinden biri olmasına karşın tam bir bilgisizlik gösteren Orestes’in üstüne giderek, güzelliğin somut bir nesneyle (burada Hypatia’nın bedeni) özdeşleştirilemeyeceğini ona göstermek istemiştir.
    Hypatia göreceli, kısaca bir taraftan çekici, öte taraftan öte taraftan çirkin olan güzelliklere ilgi duymamıştır. Öğrencilerinde “aklın hazzı” nı ortaya çıkararak, onların nihai güzelliği görmelerini sağlamaya çalışmıştır. Öğrencilerinin dünyanın yanılsamalarından ve ikincilliğinden kendilerini sıyırmaları gerekmektedir; varsaymak yerine hakikaten tanımalı, “güzel adam ya da hanım” benzer biçimde nesneleri görmezden gelmeli, unutmalıdırlar. Hypatia’nın verdiği dersten sonrasında Orestes nesneler dünyasından tiksintiyle sıyrılmış, içinde yatan erdem sahibi olma isteğini özgür kılmıştır.
  • Hypatia, 370-415 yılları aralığında yaşamış İskenderiyeli matematikçidir
    Dünyadaki ilk hanım matematikçidir
    Kapımızdaki şeyleri idrak etmek, ötesindekileri idrak etmek için en iyi hazırlıktır.
  • Düşünme hakkınızı saklı tutun, bundan dolayı yanlış da olsa düşünmek, asla düşünmemekten daha iyidir.
  • Hypatia bir biliminsanında bulunması ihtiyaç duyulan üç ana özelliği daha çocuk yaşta edinmişti:Soru sorma,araştırma,şüphe duyma..
  • “Bizi birleştirenler, ayıran şeylerden daha fazla, hepimiz kardeşiz…”


İskenderiyeli Hypatia İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Soner Tuna’nın Tesla’yı anlattığı grafik romanından sonrasında İskenderiyeli matematikçi felsefeci Hypatia’nın öyküsünü ele almış olduğu bu eserini de fazlaca beğendim. Bir solukta okuduğum kitabı, gözyaşları içinde kapattım.
Bir başka fazlaca kıymetli insan ve başına gelen kahredici vakalar. İyinin, güzelin, doğrunun, kendi kafasıyla düşünebilen bir kişinin; fena, çirkin ve yalancı sürü hayvanlarınca ezilip geçilmesi.
Akla Yaşar Kemal’in şu cümleleri geliyor: “Kendine güvendiğin için yalancı değilsin. Yalan-dolan bilmediğin için yalan karşısında yenileceksin. Yalanın gücü doğrunun güçsüzlüğünden değildir. Yalan teşkilat kurmuş, doğru yalnızdır. Yalanın geleneği var, senin doğrunun her gün tekrardan yaratılması gerek. Her gün bir şafak çiçeği benzer biçimde tekrardan açması gerek. Sen yenileceksin. Yenilmenin tadına varacaksın. Doğru yenilmeli. Yenilmeyen doğru yenmiş sayılmaz. Doğru yenile yenile öyleki keskin bir hale gelmeli ki; yüz bin yıl su altında yıkanmış, düzelmiş çakıltaşı benzer biçimde.”
Söylenecek fazla bir şey yok, bu güzel insan ne vakit aklıma gelse kalbim yanacak, gözümden bir kaç damla düşecek. (Uzel)

İskenderiyeli Hypatia ilk hanım matematikçi,felsefeci.Çoktanrılı felsefesi sebebiyle kilisenin başı Cyril’in kışkırtmalarıyla acımasızca katledildi.Hypatia’nın yaşam öyküsü; çağına öncülük eden bilim adamlarının,doğru bilmiş olduğu yolda eğilip bükülmeden yol alan aydın bayanların bir benzeri aslen.Soner Tuna bu alim,felsefeci hanımı 64 sayfalık çizgileriyle fazlaca güzel anlatmış.Çizgi roman sevmiyorsanız bile bir belgesel tadında olan bu kitabı edinmenizi tavsiye ederim. (ÜMİT YILMAZ)

Din adamları bilime niye bu kadar karşılar acaba? Tarih tekerrürden ibaret (Fulya)


İskenderiyeli Hypatia PDF indirme linki var mı?


Soner Tuna – İskenderiyeli Hypatia kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de İskenderiyeli Hypatia PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Soner Tuna Kimdir?

1966 senesinde Kocaeli’de dünyaya geldi. 1988 senesinde Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümünden mezun oldu. Deli, RR, Dinozor, Aydınlık, Bilim ve Ütopya, Yeni Yüzyıl, Ateş, Akrebin Gölgesi, HBR, Resimli Roman, Küstah benzer biçimde çeşitli mecmua ve gazetelerde çizgi roman ve illüstrasyon emekleri yapmış oldu. Halen Trakya Üniversitesi Grafik Programında öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.


Soner Tuna Kitapları – Eserleri

  • Tesla Elektriğin Tanrısı
  • İskenderiyeli Hypatia
  • Çizgilerle Madame Curie
  • Çizgilerle Rosa Luxemburg


Soner Tuna Alıntıları – Sözleri

  • “… ek olarak her ne olursa olsun yaşamın sükunet ve neşeyle karşılanması icap ettiğini asla ihmal etmeyin.” (Çizgilerle Rosa Luxemburg)
  • Düşünme hakkınızı saklı tutun, bundan dolayı yanlış da olsa düşünmek, asla düşünmemekten daha iyidir. (İskenderiyeli Hypatia)
  • Düşünme hakkınızı saklı tutun, bundan dolayı yanlış da olsa düşünmek, asla düşünmemekten daha iyidir. (İskenderiyeli Hypatia)
  • “Her ne pahasına olursa olsun, hatta ruhsuz bir vücut halinde kalsak bile çalışmak gerek Marie.” (Çizgilerle Madame Curie)
  • “Burjuva toplumu kirletilmiş, kepaze olmuş durumda, her yerinden kan ve pislik damlıyor.” (Çizgilerle Rosa Luxemburg)
  • Ceza talep ediyorum,
    Bugün tok olanlara, sefa sürenlere,
    Milyonların ekmeğini hangi acılarla kazandığını
    Bilmeyenlere, hissetmeyenlere.
    Neşeli bir yüz, neşeli bir gülüş görürsem
    Acı çekiyorum.
    Zira yoksulluğa ve bilgisizliğe
    Mahkum olanlar
    Gülmeyi bilmezler.
    Tüm dertleri,
    Tüm gizli saklı acı ve gözyaşlarını
    Tokların vicdanına yüklemek isterim,
    Ve yaptıkları her şeyin
    İntikamını almak. (Çizgilerle Rosa Luxemburg)
  • Hypatia bir biliminsanında bulunması ihtiyaç duyulan üç ana özelliği daha çocuk yaşta edinmişti:Soru sorma,araştırma,şüphe duyma.. (İskenderiyeli Hypatia)
  • “9 Ocak 1905 günü Petersburg’da 140.000 işçi, Papaz Gapon’un önderliğinde, yaşam koşullarının iyileştirilmesini talep eden bir dilekçeyle kışlık saray’a barışçıl bir yürüyüş yapmış oldu. Çar topluluğun üstüne acımasızca ateş açtı. Yaklaşık 1000 şahıs kurşun yağmuru altında öldü, sayısız insan yaralandı. Petersburg’daki bu “Kanlı Pazar” tüm ülkede protesto gösterilerine ve köylü ayaklanmalarına yol açtı. Petersburg Putilov Fabrikasındaki 12.600 işçinin 16 Ocak’ta başlatmış olduğu grevle beraber yüzbinlerce insan çarlığa karşı harekte geçti.” (Çizgilerle Rosa Luxemburg)
  • “Düşünme hakkınızı saklı tutun, bundan dolayı yanlış da olsa düşünmek asla düşünmemekten daha iyidir.” (İskenderiyeli Hypatia)
  • İnsanlarla anlaşmak büyük güçlük… Kuşlarla daha kolay… (Tesla Elektriğin Tanrısı)
  • “Ya sefalet içinde olmak, ya da tüm bunlara bir son vermek!” (Çizgilerle Rosa Luxemburg)
  • Çalışkanım ve tüm boş zamanımı değerlendiriyorum. (Çizgilerle Rosa Luxemburg)
  • “12 Mayıs 1906 tarihinde Sorbon’da Pierre’in kürsünün Marie’ye verilmesi teklif ediliyor.
    Fransa tarihinde ilk kez bir hanıma profesörlük makamı verilmektedir.” (Çizgilerle Madame Curie)
  • “Sana bir şey diyeyim mi?
    Ziyafet süresince bayanların boyunlarındaki elmaslarla kaç laboratuvar kurulabileceğini hesaplıyordum. Sonuçta baş döndüren rakamlar buldum.” (Çizgilerle Madame Curie)
  • “13 yıl devam eden insanüstü çabaları sonucu Marie arı metal halinde Radyum’u elde etmeyi başardı.
    Bu başarısı ona 1911 Nobel kimya ödülünü kazandırdı.” (Çizgilerle Madame Curie)
  • “Ne vakit sana ve söylediklerine baksam, saygı duyarım.
    Bakirenin göksel evine bakarmışçasına.
    Tasaların göklere terfi etmiştir bundan dolayı senin,
    saygıdeğer Hypatia, sen bizzat aklın güzelliği,
    Bilgeliğin eşi olmayan yıldızısın.” (İskenderiyeli Hypatia)
  • “Bizi birleştirenler, ayıran şeylerden daha fazla, hepimiz kardeşiz…” (İskenderiyeli Hypatia)
  • +İkimizden biri ölüverirse
    -tek başımıza yaşayamayız değil mi ?
    + Hayır Marie hayır!
    Yanılıyorsun her ne pahasına olursa olsun hatta ruhsuz bir vücut halinde kalsak bile çalışmak gerek… (Çizgilerle Madame Curie)
  • Halkın önündeki seçim “ya sefalet içinde yok olmak ya da tüm bunlara bir son vermektir. ” (Çizgilerle Rosa Luxemburg)
  • “Ceza talep ediyorum, bugün tok olanlara, sefa sürenlere, milyonların ekmeğini hangi acılarla kazandığını bilmeyenlere, hissetmeyenlere, neşeli bir yüz, neşeli bir gülüş görürsem, acı çekiyorum.” (Çizgilerle Rosa Luxemburg)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş