Eğitim

Onsuz Olmaz – Mehmet Deveci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Onsuz Olmaz – Mehmet Deveci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Onsuz Olmaz kimin eseri? Onsuz Olmaz kitabının yazarı kimdir? Onsuz Olmaz konusu ve anafikri nedir? Onsuz Olmaz kitabı ne konu alıyor? Onsuz Olmaz PDF indirme linki var mı? Onsuz Olmaz kitabının yazarı Mehmet Deveci kimdir? İşte Onsuz Olmaz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mehmet Deveci

Yayın Evi: Bengisu Yayınları

İSBN: 9786052152904

Sayfa Sayısı: 271


Onsuz Olmaz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kendi kendime mırıldanıp durdum bu cümleyi:

Onsuz olmaz…

Bir tesbihin tanelerine dokunur şeklinde dokundum bu cümleye:

Onsuz olmaz…

Bir sesin geri gelen yankısı şeklinde yine edip durdum bu cümleyi:

Onsuz olmaz…

Onsuz olmaz…

Neydi onsuz olmayan şey?


Onsuz Olmaz Alıntıları – Sözleri

  • İnsanların yalnızlığı sayılarla ölçülmez. Bazen bir şahıs fazlaca, fazlaca şahıs azdır gönül dünyasında.
  • Yerini sevmeyen nebat bile kuruyor.
  • Kaçmalı insan. Bedenen olmasa da ruhen…
  • İnsan bazen kendini, neyin boşluğu bulunduğunu bilmediği bir boşluk içinde bulur.
  • Hira yokuşunda ağır geliyor gönlümün yükü…
  • Değmez ağrılar için sancı çekiyoruz. Yükümüzü çoğaltıp altında eziliyoruz. Kısacık ömürlere gereksiz beklentiler seriyoruz.
    Sonra ne mi oluyor?
    Üzülüyoruz, yoruluyoruz, kırılıyoruz, eskiyoruz… Derken, bu hep bu şekilde mi devam edecek derken, halimizi beğenmezken, kendimizle kavga ederken önümüze, günümüze bir şey çıkarıyor Sahibimiz, Bizi bizlere bırakmayanımız, Esirgeyenimiz, hep koruyanımız ve Haydi, diyor, tekrardan başla…
  • Seher vakti çaldım yârin kapısını diyor türküde. Ah bu türküler. Durduk yere mi söylenir. Vardır bir derdi ki türküsü olur, yakılır sesli sesli.
    Seher vakti niye çalınır ki kapı diye düşünürken Ayet yanıt verir; Onlar seher vakti bağışlanma dilerlerdi…
    Yârin kapısı usanmadan, sürekli, tertipli, hep çalınmalı. Yârin kapısı ne güzel bir eşik…
  • Hazan yerini, islak yapraklı günlere bırakıyor. Her mevsimden bir parça kalıyor içimizde; birazcık ıslak, birazcık hüzünlü, birazcık soğuk….
  • Kâinat boşluk kabul etmez. Her sözün değdiği bir yer vardır şu koca âlemde.
    Denilenin,
    Söylenenin,
    Ve de her susuşun….
  • Yarım kalmış bir kitap şeklinde derhal elini ona uzatmak,
    Hemen ona gitmek,
    Durup onda dinlenmek, kalmak onda,
    Kendini unutmak istediği dostları olmalı insanoğlunun


Onsuz Olmaz İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Uzun zamandır elimde olup bir türlü sıra gelmemişti. Okumak bu güne nasipmiş. Deneme okumak açıkçası tereddütte benim için kim bilir o yüzden uzun süredir kitaplığım da öylece durdu.
Yazarın okuduğum ilk kitabıdır. Kitaptaki denemeler olsun sözler olsun o şekilde samimi ve içten geliyor…
Hep söyleşi tadındadır. Bazen kendinizi sohbete dahil bulursunuz. Bazen de gözleriniz dolar. Yer yer farkındalıklar eklemiş. Her insanoğlunun gözünün önünde olupta bir türlü göremediği şeyler. En çokta beni etkileyen kısımlardır. Kitabı okudukça kendinizi sorgulamaya başlarsınız.
Uslübuna erişince akıcı ve mütevazı bir üslupla yazılmış güzel bir yapıt. Herkese tavsiye ederim.:))
Yine bir incelemenin sonuna geldik. Veee kitabın kapağını kapatıyoruz. Yeni kitaplarla yeni hayatlara yelken açıyoruz… Keyifli okumalar. (༻Ayışığına Meftun༺)

Deneme okumayı sevdiğimi arada bir söylüyorum. Sevdiğim yazarlar tecrübe etme yazsın isterim onların bakış açısından hayata bakmayı seviyorum şu sebeple. Benim bakıp da göremediğimi gösterdikleri için.
“Onsuz olmaz” birazcık kaybettiğimiz kendimizi bulmak şeklinde.. göstermek istemediğimiz, bizde saklı kalsın istediğimiz yanlarımızı görmek şeklinde..
Bazen hüzünlü kimi zaman melenkolik kimi zaman neşeli kimi zaman çocuk kimi zaman mesuliyet altında ezilen devasa insanoğlu… Kalabalıkta fazlaca kuvvetli fakat yalnızlarda ne kadar da zayıf. Düşmeler, kalkmalar, tövbeler ve tekrardan başlamalar. Kırgınlıklarımız, heveslerimiz, bekleyişlerimiz ve beklemekten vazgeçmelerimiz.. “Onsuz olmaz” bizlere bu tarz şeyleri gösteriyor. Yani bizi.. Hayatın kendisini konu alıyor.
Mehmet Deveci kitapları benim için derde derman, yaraya merhem olan kitapların önderlik yapar daima.
Yazarın bu kitabını da altını onlarca defa ve çokça çizerek okudum. Nasıl yapıyor bilmiyorum fakat duyguları kanlı canlı hale getirip al bunlar senin duyguların der şeklinde sunuyor okura. Sonra sen o şekilde duygularınla başbaşa kalıyorsun. Bir acayip oluyorsun, duruluyorsun. Tamam kabul ediyorum birazcık da melenkolik oluyorum 🙂 Velhasıl ben kitabı fazlaca sevdim. Sizde fazlaca sevin isterim:) Kitabını adını veren “onsuz olmaz”ı fazlaca seveceksiniz. Ayıca “Beni onun varlığı ayakta tutuyor, huzur, farkında olmak, beni üzmeyin, içimizi daraltanlar var, gereği yok, düşlerin tamamladığı hayatlar” ve daha buraya yazamadığım bir fazlaca başlık ve altını çizmekten kendimi alamadığım cümleler..
Hele bazı cümlelere iyi mi sarılasım geldi anlatamam.
Daha anlatamadığım o şekilde fazlaca duygum var ki kitaba dair. Siz okuyun en iyisi. (Yağmur)

Kitap Yorumu//Onsuz Olmaz-Mehmet Deveci
.
Kitap tecrübe etme yazıları ve şiirlerle karma bir tür oluşturuyor. Kitabın içinde ne olduğu dini ağırlıklı. Bir çok tecrübe etme, din inancı, Müslümanlık, Allah inancı üzerine. Bazı denemelerde dünyevi aşk konusu da işlenmiş fakat ağırlık tinsel aşk üstüne. Şiirler de aynı şekilde dünyevi ve tinsel aşk konuşarı karma işlenmiş.
.
Ben tecrübe etme yazılarından ve dini temalı kitapları okumaktan fazlaca hoşlanan bir yapıya haiz değilim. Fakat bu biçim kitapları okumaktan hoşlanan kişiler için bir alternatif olabilir. Benim türüme yönelik olmadığı için net bir yorum yazamayacağım kitaba. Şundan dolayı bu biçim temalı kitaplar için fazlaca fazla bir tecrübem yok, ek olarak bu seçimi okutken de aşırı sıkılıyorum. Yani ne dersem taraflı bir yorum olur. Yorumu alıp okumak isteyenlere, ya da okumuş olanlara bırakıyorum.
.
Kitap için cirayayingrubu ve mehmet_deveci_siirleri ‘ne teşekkür ederim. (Ece Ceren Gültepe)


Onsuz Olmaz PDF indirme linki var mı?


Mehmet Deveci – Onsuz Olmaz kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Onsuz Olmaz PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mehmet Deveci Kimdir?

1974’ün bir sonbahar ayında, G. Antep’in İslahiye ilçesinde dünyaya geldi. Yazmaya ilkokulda başladı.

Sonra babasının bakkal dükkânındaki veresiye defterinde devam etti.

Okul tatillerinde; bakkal, tüpçü, mobilyacı ve ayakkabı mağazalarında çalıştı.

Bir dönem annesine de hisse vererek dolapta dondurduğu eskimoları mahalle aralarında satarak ticarete atıldı. Yaz aylarında asla bağırmadan sessiz bir şekilde simit sattı.

Okul çıkışlarında ideali olan futbolcu olma idmanları ile babasının bakkalı içinde gidip geldi.

İmam – Hatip Lisesi yıllarında, matematik defterinin arka sayfasına yaşamın özüne dair afişe sözler karalamaya başladı.

Kompozisyon derslerinde şehrin en yeşil alanlarının mezarlıklar bulunduğunu, mahalle aralarını ve kent yollarının çamurlarını anlattığı yazısı öğretmenleri tarafınca eleştiri alıp, talebe arkadaşları tarafınca beğeni topladı.

Okul etkinliklerinde sesi gür çıkmış olduğu için şiirler okudu.

Ders süresinin bittiği fakat vaktin hemen hemen bitmediği kısa sürelerde öğretmenleri tarafınca kaldırılıp tek kişilik gösteriye zorlanıp içinden ne geliyorsa anlatması sağlandı.

Dernek ve vakıf bünyesinde çıkardıkları duvar gazeteleri ve bültenlerinde kendince bir şeyler karalamaya başladı.

Bir süre mahalli bir radyoda program yapmış oldu.

Bir dönem amatör olarak tiyatroculuk yapmış oldu. İskilipli Atıf’ı canlandırıp şehit oldu, Amerikan askerini canlandırıp sakız çiğnedi ve mahalle düğünlerinde evlerin damlarına kurmuş oldukları sahnelerde gömüt notları kitabındaki “deli hoca” rollerini oynadı.

Bir süre pazarcılık yapmış oldu.

Yazı serüveni askere gittiğinde günlük ve mektuplar ile devam etti.

Bilkent arkeoloji ve sanat zamanı ile süregelen üniversite yaşamını alınyazısı kısmet kontenjanından hep yarıda bıraktı. 

Evlendi. İki kız ve bir oğul sahibi oldu.

Çeşitli dernek ve vakıflarda yöneticilik yapmış oldu.

İnternet medyacılığının yoğunlaştığı dönemlerde birçok sitede yaşamın özüne dair yazılar yazmaya başladı. Kimi süre bir dilenciyi, kimi süre sokak aralıklarında unutulmuş mütevazı yüzleri, kimi süre da bir kenarda unutulmuş ağacı yazıp bitkilerle konuştu.

Sosyal medyada bu kadar yazar ve şairin bulunduğunu bilmeden bir kaza ve ısrarlar sonucu yazılarını burada da paylaşmaya başladı.

Yazılarının altına adını ilk “med” olarak yazdı. Daha sonrasında bir dostunun tavsiyesi ile gerçek adını kullanmaya başladı.

Rabbinin karşısına çıkardığı güzel yüreklerle buradaki çalışmalarına devam etti.

İlk kitabı ve ilk baskısı kısa sürede biten “Yazının Şahitliği,” bunca anlatılan özgeçmişinde yaşamış olduğu, biriktirdiği, duyduğu, ağlamış olduğı, düşündüğü şeylerin kitabı olarak okuruyla buluştu.

İkinci kitabı “Bizimkiler” ile yazım hayatına devam etti.

Hiç bilincinde olmadan söyleyip bir bölgelere karaladığı “Yazının Şahitliği Elimizden Tutsun Diye” sözü, yazılarının niyeti ve sloganı oldu.

Şimdilerde TYBG Şubesi Üyesi ve baskıya hazır birçok kitap projesi var. 

Düşünerek, hüzünlenerek, susarak, yazarak, namaz kılarak, çay içerek, yürüyerek, kırılarak, alınarak, sinirlenerek, denk geldiği yerde ağlayarak hayatına devam ediyor.

Ölünce cennete gitmek, Rabbine sunabilecek bir yüz hazırlamak ve arkasından gelecek iyi şeyler bırakmak en büyük ideali.

(Yazar ile alakalı bu bilgiler Mehmet Deveci’nin kendi adına açılmış olan siteden alınmıştır.)


Mehmet Deveci Kitapları – Eserleri

  • Yürüyelim Mi Biraz
  • Ey Kudüs!
  • Yazının Şahitliği
  • Sevgili Yalnızlığım
  • Bizimkiler
  • Sevdiğine Yenilmek
  • Özlemek Güzel
  • Suskunluğun Rafları
  • Onsuz Olmaz
  • Tek Başına
  • İlham Perisi
  • Benim Hayal Dünyam
  • Sevimli Dostlar


Mehmet Deveci Alıntıları – Sözleri

  • Gürültüde yitip, sessizlikte kendimi tekrardan buluyorum. (Sevgili Yalnızlığım)
  • İşaret parmağına dolanmışlığıyla Filistin Sevdam…
    O, bende “bad-ı saba” hali
    Bilirsin iyi mi da üşütür içerisini ıslak yüreğimin
    Ve estikçe büyütür içimdeki inkılabı… (Ey Kudüs!)
  • Kendi yürek gemisini inşa edemeyen, oraya sığamayan, gelen afetlerde boğulur… (Tek Başına)
  • Kalkıp gidemediğiniz bölgelere, dalıp gidersiniz… (Yürüyelim Mi Biraz)
  • “İçimin çınar yaprakları tek tek kendinden geçerken,
    yamacımdan gelip geçen adımlarına uğramak ne güzel bir tevafuk,
    ey gecemin minik, yüreğimin büyük telaşı.
    Beni görmeyişin, üzerime basıp geçişin, sanma ki çıtırtılarımın ağrısını çoğaltır.
    Fevkalade sevinirim de çiğnenişime, bunu un küçük oluşuma çevirir, bölgelere saçılan minik parçacıklardan adını yazarım, bir karınca yolu şeklinde…” (İlham Perisi)
  • Kalkıp gidemediğiniz bölgelere, dalıp gidersiniz.. (Yürüyelim Mi Biraz)
  • Yerini sevmeyen nebat bile kuruyor. (Onsuz Olmaz)
  • Yarım kalmış bir kitap şeklinde derhal elini ona uzatmak,
    Hemen ona gitmek,
    Durup onda dinlenmek, kalmak onda,
    Kendini unutmak istediği dostları olmalı insanoğlunun (Onsuz Olmaz)
  • Kaçmalı insan. Bedenen olmasa da ruhen… (Onsuz Olmaz)
  • İnsanın yüreğine usulca dokunan şeyler vardır.Bunlar ne gözle görülür ne de elle tutulur yalnız hissedilir Bunlar anlatılmaz,da Tarif te yetersiz kalınır (Sevgili Yalnızlığım)
  • Dağlara bakıp yalnız bir yükseklik görmek de var; onlara bakıp dünyanın direği oluşunu keşfetmek de. Kelebeklerin kanadından düşen ömürlerine hayıflanıp sızlanmak da var, kanat çırpınışlarındaki ince işçiliğinden seslendirdiği tınıyı duymak da… (Tek Başına)
  • Ne güzel tariftir; kendi şeklinde.. (Yürüyelim Mi Biraz)
  • •Yaralıyım ben yaralı (Özlemek Güzel)
  • Allah’ım!
    İçimizin denizlerine, Musa’ya açtığın yollardan ver..
    ‘Amin’ (Bizimkiler)
  • “Dünyayı sırtından indirince daha süratli koşarsın, 
    Bak kuşlara…” (Bizimkiler)
  • O denli fazlaca yorgunuz ki;
    Bir adım ötemiz dünya ve bizim o bir adımı atacak ne hevesimiz ne de iştahımız var.  (Sevdiğine Yenilmek)
  • Bir şeyler noksan Allah’ım, bir şeyler fazlaca noksan
    Bu fazlalıklar ondan.. (Bizimkiler)
  • Yeter ki güzel şeyler yapmak için adım atalım, arkası geliyor. (Sevimli Dostlar)
  • Kudüs sevdasını, ağrısını mahşere bırakmayın!
    Yaşıyorken, hayattayken sevin Kudüs’ü, özleyin, yakarış edin. (Ey Kudüs!)
  • Birisi ölüyor, birisi yeni doğan. Birisi gülüyor, birisi yeni ağlamış. Birisinin gittiği yerden diğeri yeni dönmüş. Birisinin heves etmiş olduğu onca şeyi diğeri yeni bitirmiş. Dünya dönüyor. Aynı noktaya ulaştığında bu yuvarlak şey, içindeki sıra değişiyor yalnız. (Tek Başına)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş