Eğitim

Dar Koridor – James A. Robinson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dar Koridor – James A. Robinson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dar Koridor kimin eseri? Dar Koridor kitabının yazarı kimdir? Dar Koridor konusu ve anafikri nedir? Dar Koridor kitabı ne konu alıyor? Dar Koridor PDF indirme linki var mı? Dar Koridor kitabının yazarı James A. Robinson kimdir? İşte Dar Koridor kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: James A. Robinson

Yazar: Daron Acemoğlu

Çevirmen: Yüksel Taşkın

Editör: Hülya Balcı

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050969009

Sayfa Sayısı: 648


Dar Koridor Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bazı toplumlar özgürken, ötekiler niçin otoriter yönetimler altında yada kargaşa içinde yaşadılar ve yaşıyorlar?

Özgürlük Batı’ya özgü bir durum mu?

Özgürlüğün ve demokrasinin akıbeti ne olacak?

Daron Acemoğlu ve James A. Robinson’a nazaran özgürlük “doğal” bir durum değil… Kuvvetli bir sivil cemiyet ile kuvvetli fakat prangalanmış bir devletin birbirlerini dengelemesiyle, süreç içinde elde edilmiş bir kazanım. Bu zor şartlar sağlandığında girilen “dar koridor”da kalmak ise devamlı bir çaba gerektiriyor…

Dar Koridor okuru tarihte uzun bir yolculuğa çıkarıp özgürlüğün doğuşu, sürdürülebilirliği ve akıbeti hakkında çarpıcı sonuçlara ulaştırıyor…


Dar Koridor Alıntıları – Sözleri

  • Yasaları uygulama, sertliği denetim altına alma, ihtilafları çözme ve kamu hizmetlerini sağlama kapasitesi olan fakat hem de kendine güvenen ve iyi örgütlenmiş bir cemiyet tarafınca ehlileştirilmiş ve denetim altına alınmış bir devlete ihtiyacımız vardır.
  • Yönetici bir kayıktır, halk da deniz. Deniz kayığı taşıyabilir. Deniz kayığı alabora edebilir.
  • Özgür olmak, şahinler içinde bir tavuk, avcı için av olmak anlamına geliyordu. En iyisi gönüllü esareti kabul ederek özgürlüğünüzden feragat etmekti.
  • Ama aslına bakarsak devletler iki yüzlüdür. Bir yüzü Hobbes’un tahayyul ettiğine benzer; Savaşı engeller, yurttaşlarını korur, ihtilafları hakkaniyetle çözer, kamu hizmetleri, kolaylıklar ve tutumsal fırsatlar sağlar ve tutumsal refahın temellerini atar. Diğer yüzü ise despotik ve korkutucudur. Yurttaşları susturur, onların isteklerine kulak asmaz, onları boyunduruk altına alır; hapseder, sakatlar ve öldürür. Hatta emeklerinin meyvelerini çalar yada başkasının çalmasına destek olur.
  • Bir çoban kendi sürüsünü parçalar mı?
  • Savaş devlet yaratır, devlet cenk yaratır
  • Yasanın olmadığı yerde özgürlük de yoktur.
  • Fransız başbakanlarından Charles-MauriceTalleyrand, anayasalar “kısa ve anlaşılmaz” olmalı demişti. 15. Madde de bu görüşü yansıtır: Kısa ve anlaşılmazdır. Basitçe şunu söyler. Débrouillez-vous (kendi başının çaresine bak).


Dar Koridor İncelemesi – Kişisel Yorumlar

DAR KORİDOR / Daron Acemoğlu & James Robison (2020): Siyaset bilimi, politika felsefesi, tarih, iktisat, sosyoloji, insanbilim severler için muhteşem bir yapıt. “Ulusların Düşüşü (Why Nations Fail)”nü okuduysanız bu iki yazarı anlatmama gerek yok esasen.
En başta söyleyeyim: Dar koridor, uygarlık, refah, özgürlük, hakkaniyet ve güvenlik demek. Bir ülkenin oraya girmesi zor, çıkması ise fazlaca kolay.
Hiç düşündünüz mü, bazı toplumlar özgürken, bazıları niçin otoriter yönetimler altında yada kargaşa içinde yaşadılar ve yaşıyorlar?
Özgürlük niçin Batı’da daha çok?
Batı refah içinde yaşarken İslam ülkeleri niçin bu hâlde?
Özgürlüğün ve demokrasinin akıbeti ne olacak?
Yazarlar devlet-cemiyet ilişkisini üçe ayırıyorlar:
1) Kuvvetli devlet – kuvvetli cemiyet: Prangalanmış leviathan
2) Kuvvetli devlet – zayıf cemiyet: Despotik leviathan
3) Zayıf devlet – kuvvetli cemiyet: Namevcut leviathan
Siyaset felsefesi okuyanlar bilirler: Leviathan, Hobbes’un yazınında devleti temsil eden mitolojik su yaratığı. Hobbes 17. Yüzyılda İngiltere’de iç savaşlardan öylesine bunalmış ki barışı getirecek güç bir devletin hayaliyle yanıp tutuşmuş. İşte o fazlaca kuvvetli devleti temsilen leviathan metaforunu kullanmış. Peki, sınırsız kuvvetli bir devlet her derde ilaç mı? Yazarlara nazaran hayır. Toplum da kuvvetli olmalı ki devleti denetlesin.
Daron Acemoğlu ve James A. Robinson’a nazaran özgürlük “doğal” bir durum değil. Kuvvetli bir sivil cemiyet ile kuvvetli fakat prangalanmış bir devletin birbirlerini dengelemesiyle, süreç içinde elde edilmiş bir kazanım. Bu zor şartlar sağlandığında girilen “dar koridor”da kalmak ise devamlı bir çaba gerektiriyor.. Dar Koridor okuru tarihte uzun bir yolculuğa çıkarıp özgürlüğün doğuşu, sürdürülebilirliği ve akıbeti hakkında çarpıcı sonuçlara ulaştırıyor. (ali doğan)

Özgürlüğün devletsiz, devletinde güvenliksiz olmadan ilerleyemeyeceğini varsaydığımızda; güvenlik-özgürlük dikotomisinde gerilim hattı oluşuyor. Peki bazı ülkeler dünyanın en varlıklı ülkelerine dönüşürken, derhal yanıbaşındaki komşularının despotik, fukara bir ülke olarak kalması bir ironi midir? Her toplumun kendi dinamikleriyle yoğrulduğu, kendi tarihsel katmanlarından büyüdüğünü kabul edersek, bazı ülkeler ve bazı halklar bir şeyleri, başkalarından daha değişik yapıyor anlamına gelir. Bunun adı demokratikleşmek midir? Yazarlarımıza nazaran ”evet”. Demokratik kurumlar inşa etmeden ülkeler ya despotik leviathan ya da namevcut leviathan, veyahut demokratikleşmiş toplumlarda ”prangalanmış leviathan” diye sınıflandırılıyor. Devletin kurumsal kapasitesi artırılmadan, hem de toplumsal hak ve taleplerde bir uzlaşıya gitmeden refah ülkesi olmak olanaksız şeklinde görünüyor. Devletin ve toplumun gücü birbirine düşman değil, iş birliği içinde büyümesi vatandaşlarını ”dar koridor”a sokuyor. Bu koridor dünyanın en varlıklı ve refah ülkelerin bulunmuş olduğu koordinat. Maalesef ülke olarak bu koridora girmek için her yönden gelişime ve eğitime gereksinim duyduğumuz aşikar.
Kitap politika-iktisat-hukuk şeklinde birbirinden bağımsız üç alanın, aslına bakarsak nasılda ilişkili bulunduğunu göstermesi açısından inanılmaz bir perspektif sunuyor. (daral_1988)

Daron Acemoğlu ile James A. Robinson Ulusların Düşüşü’nü yazmalarının arkasından geniş bir tesir uyandırmışlardı. 7 yıl sonrasında ise tekrardan sahneye çıktılar. Bu seferde Dar Koridor kitaplarıyla…
İnceleme videosu: https://youtu.be/7GMShaFbN78
Dar Koridor ne hakkında sorusunun cevabı önsözde hemencecik veriliyor.
“Bu kitap özgürlük hakkında…”
Daron Acemoğlu’nu fazlaca seven birisiyim ve hayranım ona. MIT’de iktisat profesörü doğal ki de fanatik olacağım 😀
Ulusların Düşüşü adlı kitapta kolay bir sual soruluyordu. “Bazı ülkeler niçin ötekilerden daha varlıklı?”
Tüfek, Mikrop ve Çelik kitabından da aşina olduğumuz bu soruya Ulusların Düşüşü’nde “Kapsayıcı Kurumlar” cevabı veriliyordu.
Kurumlarınız iyi ve kaliteli olmalı yoksa ülkeniz gelişemez.
Dar Koridor kitabında ise Gılgamış Destanı ve Leviathan kullanılıyor. Bir ülke gelişirken nelerden faydalanmalı ki bu gelişmesi sürdürülebilir olsun?
Mesela Çin Hükümeti Komünizm ile gelişme sağlamasına karşın “özgür” değil bu yüzden de elbet bigün gelişmesi duracak.
Hobbes’un mühim eseri Leviathan bir deniz canavarıdır. İnsanlar özgürlüklerinden feragat ederek bu canavarı yaratırlar. Yani devleti…
Dar Koridor’da da bu Leviathan 3 türe ayrılmış.
Despotik Leviathan,
Prangalanmış Leviathan ve
Namevcut Leviathan.
Despotik Leviathan için Çin ve Rusya örnek olarak veriliyor. “Sovyet devleti Despotik Leviathan’ın Rusya’da muhteşem bir örneğiydi.” Devlet fazlaca kuvvetli fakat cemiyet zayıfsa Despotik Leviathan ortaya çıkıyor.
Namevcut Leviathan ise devletin olmadığı fakat toplumun kuvvetli olduğu şekildir. Buna da kitapta birkaç tane örnek veriliyor.
Prangalanmış Leviathan ise en önemlisi ve cemiyet ile devletin beraber güçlenmesi oluyor bu.
Zaten kitabın isminin Dar Koridor olmasının da sebebi bu. Devlet güçlenirken cemiyet da güçlenmeli. Birisi daha çok güçlenirse koridordan çıkar devlet.
Kitabın baya sağlam bir kaynakça kısmı var. Sadece o kaynakça kısmını okuyan esasen profesör olur 😀 Eleştiri kısmı ise şu şekilde yapılabilir:
Amerika’da yaşayan ve üniversitede eğitim veren 2 şahıs Çin’i despotik bir devlet olarak görüyor. Bu açık açık Şarkiyatçılık ve Batı’nın bakış açısından Doğu’ya bakmak…
Ama durun, bu eleştiri birazcık haksız olur. Zira yazarlarımız Prangalanmış Leviathan için örnek olarak seçtikleri Amerika’nın bile sıkıntılar yaşadığını bir çeşit özeleştiri ile gözler önüne seriyor. En basitinden Amerika’da yaşanmış olan ırkçılık vakaları…
Ulusların Düşüşü kadar çarpıcı ve etkili bir yapıt olamadı bana nazaran. Yine de okunması ihtiyaç duyulan bir eserdir.
Okumak isteyen her insana iyi okumalar dilerim. (Ömer Gezen)


Dar Koridor PDF indirme linki var mı?


James A. Robinson – Dar Koridor kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Dar Koridor PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı James A. Robinson Kimdir?

James Alan Robinson (1960 doğumlu) bir İngiliz iktisatçı ve politika bilimcidir. Harris Okulunda Küresel Çatışmaların İncelenmesi ve Çözümü Pearson Enstitüsü’nün Enstitü Direktörü olarak vazife yapmaktadır.

Robinson, daha ilkin 2004-2015 yılları aralığında Harvard Üniversitesi’nde ve ek olarak Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Cenup Kaliforniya Üniversitesi ve Melbourne Üniversitesi’nde öğretmenlik yapmıştır.

Robinson, London School of Economics (BSc), Warwick Üniversitesi (MA) ve Yale Üniversitesi’nde (PhD) iktisat okudu. Başlıca araştırma ilgi alanları, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya hususi bir ilgi ile uzun vadeye odaklanarak karşılaştırmalı ekonomik ve politik gelişmedir.

2004 senesinde, Harvard’a doçent olarak atandı. Daha sonrasında Harvard’da, ilkin David Florence Hükümet Profesörü (2009-2014) ve ondan sonra Wilbur A. Cowett Hükümet Profesörü (2014-2015) olarak adlandırılmış başkanlık pozisyonlarında bulunmuş oldu. 1 Temmuz 2015’te, Chicago Üniversitesi Harris Kamu Politikası Emekleri Okulu’na dokuz Üniversite Profesörü’nden biri olarak atandı. 9 Mayıs 2016 tarihinde, Profesör Robinson, ülkeye ilk ziyaretinde Moğolistan Ulusal Üniversitesi tarafınca fahri tabip unvanı ile ödüllendirildi.

Botsvana, Şili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Filipinler, Sierra Leone dahil olmak suretiyle dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerde araştırmalar yapmış oldu.

London School of Economics’teki toplantısının arkasından uzun süredir ortak yazar olan Daron Acemoğlu ile yoğun bir ortaklaşa iş yapmış oldu.


James A. Robinson Kitapları – Eserleri

  • Ulusların Düşüşü
  • Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri
  • Dar Koridor
  • The Narrow Corridor


James A. Robinson Alıntıları – Sözleri

  • İzah ettiğimiz kurumsal dinamikler nihai olarak hangi ülkelerin 18. yüzyılın sunmuş olduğu mühim fırsatlardan yararlandığını ve hangilerinin bunu başaramadığını belirledi. Bugün gözlemlediğimiz dünya eşitsizliğinin deposu bu ayrışmada bulunabilir. Birkaç kural dışı haricinde günümüzün varlıklı ülkeleri 19. yüzyılda süregelen sanayileşme sürecini ve teknolojik değişimi benimseyenlerdir; fukara olanlarda benimsemeyenler. (Ulusların Düşüşü)
  • 1800’de İngiltere’de adamların %60’ı okuryazarken Osmanlı’da bu sayı yalnızca %2’ydi. (Ulusların Düşüşü)
  • First they came for the socialists, and I did not speak out
    > because I was not a socialist.
    Then they came for the trade unionists, and I did not speak out
    > because I was not a trade unionist.
    Then they came for the Jews, and I did not speak out
    > because I was not a Jew.
    Then they came for me—and there was no one left to speak for me.
    “Martin Niemöller”
    Speak up if you see one dominating another, before it’s too late, as history proves Mr. Niemöller right (The Narrow Corridor)
  • Yönetici bir kayıktır, halk da deniz. Deniz kayığı taşıyabilir. Deniz kayığı alabora edebilir. (Dar Koridor)
  • Büyük Britanya ve ABD şeklinde ülkeler zenginleşebildiler şundan dolayı bu ülkelerin vatandaşları iktidarı denetim eden seçkinleri devirip siyasal hakların fazlaca daha geniş kapsamlı şekilde dağıtıldığı, devletin vatandaşlarına karşı duyarlı olduğu ve hesap verdiği, büyük kitlelerin ekonomik fırsatlardan yararlanabildiği bir cemiyet yaratabildiler. (Ulusların Düşüşü)
  • Bir çoban kendi sürüsünü parçalar mı? (Dar Koridor)
  • Zengin ülkelerde bireyler daha sıhhatli, daha uzun ömürlü ve fazlaca daha iyi eğitimli. (Ulusların Düşüşü)
  • Eşitsiz bir dünyada yaşıyoruz. (Ulusların Düşüşü)
  • Yasaları uygulama, sertliği denetim altına alma, ihtilafları çözme ve kamu hizmetlerini sağlama kapasitesi olan fakat hem de kendine güvenen ve iyi örgütlenmiş bir cemiyet tarafınca ehlileştirilmiş ve denetim altına alınmış bir devlete ihtiyacımız vardır. (Dar Koridor)
  • Şehirler terk edildi, yollar otlarla kaplandı. (Ulusların Düşüşü)
  • “Yolsuzluk, baskı ve kötü eğitim. İçinde yaşadığımız bu yozlaşmış düzen değişmeli.” (Ulusların Düşüşü)
  • Okuryazarlık belirli bir halde geriledi. (Ulusların Düşüşü)
  • Kitaplar fazlaca pahalıydı (Ulusların Düşüşü)
  • Ama aslına bakarsak devletler iki yüzlüdür. Bir yüzü Hobbes’un tahayyul ettiğine benzer; Savaşı engeller, yurttaşlarını korur, ihtilafları hakkaniyetle çözer, kamu hizmetleri, kolaylıklar ve tutumsal fırsatlar sağlar ve tutumsal refahın temellerini atar. Diğer yüzü ise despotik ve korkutucudur. Yurttaşları susturur, onların isteklerine kulak asmaz, onları boyunduruk altına alır; hapseder, sakatlar ve öldürür. Hatta emeklerinin meyvelerini çalar yada başkasının çalmasına destek olur. (Dar Koridor)
  • Savaş devlet yaratır, devlet cenk yaratır (Dar Koridor)
  • Özgür olmak, şahinler içinde bir tavuk, avcı için av olmak anlamına geliyordu. En iyisi gönüllü esareti kabul ederek özgürlüğünüzden feragat etmekti. (Dar Koridor)
  • Yasanın olmadığı yerde özgürlük de yoktur. (Dar Koridor)
  • Fransız başbakanlarından Charles-MauriceTalleyrand, anayasalar “kısa ve anlaşılmaz” olmalı demişti. 15. Madde de bu görüşü yansıtır: Kısa ve anlaşılmazdır. Basitçe şunu söyler. Débrouillez-vous (kendi başının çaresine bak). (Dar Koridor)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş