Eğitim

M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım – Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım – Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım kimin eseri? M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım kitabının yazarı kimdir? M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım konusu ve anafikri nedir? M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım kitabı ne konu alıyor? M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım PDF indirme linki var mı? M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım kitabının yazarı Afet İnan kimdir? İşte M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Afet İnan

Yayın Evi: Milli Eğitim Basımevi

İSBN:

Sayfa Sayısı: 159


M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İÇİNDEKİLER

I- Mustafa Kemal Atatürk’ün biyografisi 13

II- Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce yaşamı 29

1) Not ettiğim kısa cümleler 44

2) M. Kemal Atatürk’ten yazdıklarım 48

3) M. Kemal Atatürk’ün el yazılarıyla çeşitli mevzular 64

III- Kemal Atatürk’ün muvaffakiyet sırları 109

Sonuç 121

IV- M. Kemal Atatürk’ün el yazısıyla notları 125


M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım Alıntıları – Sözleri

  • “En büyük hakikatler ve terakkiler, fikirlerin özgür ortaya konması ve teati edilmesi ile meydana çıkar ve yükselir.”
  • Kitaplar, insanoğlu içinde fikir ve detayları, inanç ve duyguları yürüyerek, zekâ ve kültürün, ilim ve sanatın, kıymet hükümlerinin dünya ölçüsünde paylaşılmasına ve vakit içinde devamına yardım eden vasıtalardır. Kitaplar, bir milletin kültür değerlerini dünden bugüne taşıyan varlıklar olarak ulusal kültürün temel taşları ve bununla birlikte insanlığın paylaşmış olduğu ilim ve düşünce yaşamına oluşturulan kapılardır.
    Bu vasıflariyle kitaplar, milletlerin ve insanlığın zekâsına ve kültürüne büyük tesirleri bakımından medeniyetleri yürüyerek ve zamanı meydana getiren kuvvetlerin önderlik yapar.
  • Büyük devletler kuran ecdadımız büyük ve şumüllü medeniyetlere de haiz olmuştur. Bunu aramak, incelemek Türklüğe ve cihana bildirmek biz için bir borçtur.
  • Bolşevik nazariyesinin Rusya’da, uygulama olunmuş, şekline bakalım, tüm Rus milleti içinden amele, deniz ve kara kuvvetlerinden ibaret bir ekalliyet, tutumsal esaslara müstenid, komünist partisi namı altında birleşerek, bir diktatörlük vücuda getirmişlerdir. Gayelerinde, ulusal değildirler. Kişisel özgürlük ve müsavat tanımazlar. Halk hâkimiyetine riayetleri yoktur. Dahilde ekseriyeti cebir ve tazyik ile noktai nazarlarına itaate zorunlu tutarlar, hariçte, propaganda ve ihtilâl teşkilâtı ile, tüm dünya milletlerine kendi prensiplerini teşmile çalışırlar.
    Halbuki, hükümet teşkilinden amaç, evvelâ ferdi hürriyetin teminidir. Bolşevik seçimi hükümetinde istibdat mahiyeti görülmektedir. Bir cemiyetin. bir kısım insanların, noktai nazarlarının, zorla, esiri ve zebunu yaşatmak şekline de, doğal ve makul bir hükümet sistemi nazariyle bakılamaz
    Bir gazeteciye demeç:
    Türkiye’de Bolşeviklik olmayacaktır. Bundan dolayı, Türk hükümetinin ilk gayesi, halka özgürlük ve mutluluk vermek, askerlerimize olmasıyla birlikte sivil halkımıza da iyi bakmaktır, 21.Haziran.1935.
  • Millet sevgisi kadar büyük sevgi yoktur. İstiklâl harbinde benim de milletime ettiğim bir ekip hizmetler olmuştur zannederim. Fakat, bunlardan, hiçbirini kendime maletmedim. Yapılanın hepsi milletin eseridir dedim. Aranacak olursa doğrusu da budur. Mazide sayısız uygarlık kurmuş bir ırkın ve milletin evlatları olduğumuzu kanıtlamak için, yapmamız lâzım gelen şeylerin hepsini yaptığımızı ileri süremeyiz. Bugüne ve yarına bırakılmış daha birçok büyük işlerimiz vardır. İlmi araştırmalar da bunlar arasındadır. Benim arkadaşlarıma tavsiyem şudur: Şahsınız için değil, fakat mensup olduğumuz millet için elbirliği ile çalışalım. Çalışmaların en büyüğü budur.
  • Milletleri kurtaranlar yalnız ve sadece öğretmenlerdir.
  • O, bir gazetecinin “mesut musunuz?” sözü üstüne:
    “Mesudum. Bundan dolayı muvaffak oldum…” diyor. (21 Haziran 1935)
  • “İnsan, hareket ve faaliyetin, doğrusu dinamizmin ifadesidir.”
  • 26 Mart 1937’de ise O, gençlere hitap ederken şu şekilde diyor: “Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz. Fakat dostlar, yorulmadan ne demek? Yorulmamak olur mu? Elbette yorulacaksınız. Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz vakit dahi, durmadan yürümek, yorulduğunuz dakikada da dinlenmeden beni takip etmektir. Yorgunluk her insan için doğal bir haldir. Fakat insanda yorgunluğu yenebilecek içsel bir kuvvet vardır ki, işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yürütür.
    Sizler, yeni Türkiye’nin genç evlâtları! yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz… Dinlenmemek suretiyle yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan yorulmadan yürüyecektir.”


M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım İncelemesi – Kişisel Yorumlar

2.el büyüklerimden kalan bir kitap. Oldukca fazlaca güzeldi. Kitap fazlaca eski Süleyman Demirel’in başbakan olduğu seneler. Bu basımı bulabilenler fazlaca talihli. Afet İnan’ın bakış açısından Atatürk’ü görebilmek fazlaca keyifliydi. Bu basımı bulabilenler fazlaca talihli (Nilüfer Caner)

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün içsel kızı Afet İnan’ın değindiği “Mustafa Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım” adlı yaratı Atatürk biyografisini ve fikirlerini belgeleriyle birlikte okuruna ulaştırmasının yanısıra, Türkiye Cumhuriyeti dönemininde meydana getirilen inkılapları temel almaktadır. (bukitaptanevar)

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün içsel kızı Prof. Dr. Afet İnan’ın değindiği güzide yaratı. Atatürk’ün askeri mükemmelliğine değinse de Afet İnan, kitapta en fazlaca değinilen yönü Atatürk’ün İnkılapları, o inkılapları iyi mi muhteşem derecede millete entegre etmiş olduğu ve o inkılapların deposudur. Fikirlerinin gelişmesini ve buna yol açan vakaları anlatırken Afet hanım, Atatürk’ün bu denli başarıları olmasının sebebinin geçmişi iyi bilip dersler çıkarmasına bağlamakla da fazlaca doğru bir noktaya değinir. Zor zamanlarda, imkansızlıkların ortasında, tüm ümitsizliğe karşın ümidini kaybetmeyen bir Paşa’yı anlatır bizlere Afet hocamız. Okunması elzemdir. (123)


M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım PDF indirme linki var mı?


Afet İnan – M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Afet İnan Kimdir?

Prof. Dr. Ayşe Afet İnan (Uzmay), ilköğrenimini Eskikent’in Mihalıççık ilçesinde, Ankara ve Biga’da tamamladıktan sonrasında, Bursa Kız Öğretmen Okulu’nu 1925 senesinde tamamlamıştır. İlk görevine 17 yaşlarındayken, babasının görevi gereği bulundukları İzmir’de Reddi İlhak İlkokulu’nda adım atmıştır. Atatürk, Afet İnan’ın ailesinin Makedonya kolunu tanıdığından, kendisinin meslek ve durumu ile ilgilenir. Afet İnan’ın isteği, öğrenimini sürdürmek ve yabancı dil öğrenmektir. Bunun yerine getirilmesi için Atatürk, Afet İnan’ın babası ve anası ile görüşerek, kendisini o yıl İsviçre’nin Lozan şehrine Fransızca öğrenmeye gönderir (1925 – 1927).

Sonra, İstanbul’da Fransız Kız Lisesi (Notre Dame de Sion)nde bu öğrenimini sürdürür (1928-1929). Ortatahsil tarih öğretmenliği sınavına girerek öğretmenlik belgesini alır ve Ankara Musiki Öğretmen Okulu’na, Tarih ve Yurt Bilgisi öğretmeni olarak atanır (1929-1930). Türk Tarih Kurumu’nun müessese çalışmalarında yer almış ve orada uzun seneler Asbaşkanlık yapmıştır. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nün de müdürlüğünü yapmıştır. Akademik çalışmalarına devam eden Afet İnan, 1938’de lisans, 1939’da doktora çalışmalarını tamamlayarak 1942’de doçent ve 1950’de de profesörlüğe yükselir. Prof. Dr. Afet İnan’ın Atatürk ve Türk zamanı ile ilgili birçok yayını bulunmaktadır. 8 Haziran 1985 tarihinde ölmüştür.

Atatürk vasiyetnamesinde Afet İnan için; “yaşamış olduğu müddetçe şimdilik (şimdiki halde) ayda 800 lira verilecektir” diye vasiyette bulunmuştur.


Afet İnan Kitapları – Eserleri

  • Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler
  • M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları
  • Kurtuluş Savaşında Türk Kadını
  • Atatürk’ten Mektuplar
  • M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım
  • Eski Mısır Tarih Ve Medeniyeti
  • Piri Reis’in Hayatı ve Eserleri
  • Mimar Koca Sinan
  • İzmir İktisat Kongresi
  • Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri Ve Türkiye Tarihi
  • Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması
  • Kemal Atatürk’ü Anarken – Atatürk’ten Hatıralar 2
  • Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Sanayi Planı, 1936
  • Ellinci Yılda Tarihten Geleceğe
  • Piri Reis’in Amerika Haritası
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri ve Türkiye Tarihi Türk Irkının Vatanı Anadolu


Afet İnan Alıntıları – Sözleri

  • “Evvelâ millete tarihini, asîl bir millete mensup bulunduğunu, tüm medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin evlatları bulunduğunu öğretmeliyiz.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • “İnsan, hareket ve faaliyetin, doğrusu dinamizmin ifadesidir.” (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)
  • 29 Ekim 1923’de Anayasa’da “Türkiye Devletinin hükûmet şekli Cumhuriyettir” diyerek tespit eden Atatürk’ün bu önerisi, TBMM’de görüşme edilerek kabul edilmiş olduğu zaman, devlet şeklinin DEVRİM karakterinde yürürlüğe girmesi sağlanmış oldu. (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • “Bir milletin bayanları gelişmişlik düzeyinin ölçütüdür” cümlesi ne veciz bir deyiştir. (Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler)
  • “… Hakikaten bugünün yaşam şartları içinde, bir fert için olduğu benzer biçimde, bir millet için de kudret ve kabiliyetini, eseri ile ve fiilen gösterip kanıtlama etmedikçe, saygınlık ve önem beklemek boşunadır. Kudret ve kabiliyetten yoksun olanlara iltifat olunamaz. İnsanlık, hakkaniyet, mürüvvet icaplarını tüm bu vasıflara haiz bulunduğunu gösterenler isteyebilirler.”
    Mustafa Kemal ATATÜRK (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • 29 Mayıs 1490, Doğan Yusuf Ağa’nın ailesi için bir luk günü olmuştu.
    Sinan Türk-Osmanli Imparatorluğunun bir tebaası olarak nü fus kütüğüne kaydedilmiştir. O gün İstanbul’un Fethinin 37. yıldö nümü idi. Büyük Fatih Mehmed’in ölümü üstünden dokuz yil (1481) geçmiş, Osmanlı Devletinin başlangıcında II. Bayezit hükümdar bulunu yordu. Bu tarihlerde Anadolu birliğinin başlangıcında, siyasî hâkimiyeti, Türk-Osmanlı İmparatorluğu temsil ediyordu.
    Sinan’ın doğduğu yıl, XVI. asrın büyük Türk coğrafyacısı ve denizcisi, Amerika’nın ilk haritalarından birini meydana getiren (1513) ve Türk birliğinde Amiral olacak olan Piri Reis (1470-1554) Akdeniz limanlarında ilmî tetkikler yapmış olduğu korsanlık yaşamını yaşıyordu.
    Türk korsanları, 1490 yılının yazları Sicilya, Sardunya, Korsika adalarına, Fransa sahillerine, yirmi yaşlarında bulunan Piri Reisin de bizzat iştirak etmiş olduğu, seferler yapmakta idiler.
    Diğer taraftan gene aynı yıllarda, doğrusu 3 ağustos 1492 de, Cenovalı Kristof Kolomb, Amerika’yı Avrupalılara tanıtmış olacak ilk seferine çıkmıştı. İtalya’nın dünyaca ünlü olacak ressam, heykeltraş ve mimarı Mikel Ange (1475-1564), Sinan’ın doğduğu yıl 15 yaşını sürüyordu.
    İşte, uygarlık tarihinde dünyaca ünlü olanlardan bir kaçı, Sinan’ın hemyaşları bulunuyorlardı. Bu adlar bir tek mensup ol dukları milletlere değil, cihana yaratı veren şahıslar olarak tarihe geçmişlerdir. (Mimar Koca Sinan)
  • “Ben fani bir insanım, bir gün öleceğim, büyüklüğüne ve üstün kabiliyetlerine inandığım Türk Milleti’nin gerçek tarihinin yazılmasını sağlığımda görmek istiyorum. Onun için bu toplantılarda kendimden geçiyor, her şeyi unutuyor, sizi yoruyorum. Beni affedin.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • M. Kemal Atatürk tarih için şu cümleleri yazıyordu:
    “ Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlakta ileri olmayan kavimler, en büyük mukaddesat karşısında bile hasis hissiyata uymaktan nefislerini men edemiyorlar. Tarihin sinesine geçen büyük olaylarda bunlar için de yetkili ve yapıcı olanların tavır ve hareketleri ve yaptıkları işler onların ahlak seciyelerini ne açık gösterir.” (M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları)
  • Haktan en fazlaca bahsedenler haksızlığın en büyüğünü yaptılar. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • İşte bu kadar acılara tahammül edip bizim nail olamadığımız saadete bizlerden sonraki nesillerin nail olabilmesi için fedakârlık edip yaşamak istiyoruz. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • “İnsanların ideallerinin devamlı gerçekleşmesi mümkün olmadığından, ideal daima umut deposudur.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • “Mimar Sinan’ın hayatında iki büyük talihi olmuştur. Uzun bir yaşam içinde deha sayılan mimarlık kudreti ve bunu gerçekleştirecek maddi imkanların kendisine pek bolca oranda verilmiş olması.” (Mimar Koca Sinan)
  • Süleymaniye Sitesi için bir ziyaretimde şu duygularımı yazmıştım;
    Bugün (28 Nisan 1956) Süleymaniye’nin avlusunu tavaf ediyorum. Her köprüye çıkışımda gözlerim, bu görkemli caminin silûeti ile dolar. Erciyes’in karlı zirvelerinden fikren bir gezi yaparak bu insan kudretinin vücude getirmiş olduğu mimarî yaratı önünde Türklüğümün gururunu duyarım. Gurur, insanoğlu için bir artam sayılmaz, fakat, bu millî bir duygu eseri olursa değişmez mi?
    İşte biz Türklerin ortaklaşa duygularımızın, gurur ve iftiharımızın toplandığı zamanı eserlerimiz. Bunların kıymetini biliyor muyuz? Belki kısmen. Bundan dolayı kimi zaman maddî imkânsızlıklarımız, kimi zaman milletçe ilgisizliğimiz, bu âbide anıtlarımızı istenmiyen durumda bırakıyor.
    Süleymaniye bunlardan biri değil. Bundan dolayı bugün de cami olarak kullanılan bu görkemli mâbedin içine girildiği zaman, insan asırların varlığı ile dolu bir ömrün, büyük bir imparatorluğun tarihini yaşar ve Tanrı’nın birliğine inanmanın kudsiyetini tanır. (Mimar Koca Sinan)
  • Kitaplar, insanoğlu içinde fikir ve detayları, inanç ve duyguları yürüyerek, zekâ ve kültürün, ilim ve sanatın, kıymet hükümlerinin dünya ölçüsünde paylaşılmasına ve vakit içinde devamına yardım eden vasıtalardır. Kitaplar, bir milletin kültür değerlerini dünden bugüne taşıyan varlıklar olarak ulusal kültürün temel taşları ve bununla birlikte insanlığın paylaşmış olduğu ilim ve düşünce yaşamına oluşturulan kapılardır.
    Bu vasıflariyle kitaplar, milletlerin ve insanlığın zekâsına ve kültürüne büyük tesirleri bakımından medeniyetleri yürüyerek ve zamanı meydana getiren kuvvetlerin önderlik yapar. (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)
  • Türkiye’nin kurtuluş savaşı bir milletin hayatta kalma hâlinin tarihidir. Bundan dolayı cenk bir tek cephelerde değil aile ocaklarına kadar girmiştir. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • “Her fert kendi alanında bir hesap vermeyi amaç edinmelidir. Bundan dolayı bir milletin tarihte varlığı, bir tek devlet kuranlar ve onu yürütenlere ilişik olmayıp, her alanda bir başarı elde edenlerin işleriyle ölçülür.” (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • ” Her şahıs milleti ve vatanı için bir yararlı yaratı meydana getirmiş olduğu ve ulusal varlığa bir katkıda bulunmuş olduğu vakit milletine bir kıymet kazandırır. Yokda bir tek hissi ve yazınsal sözlerle milliyetçiliğin kıymeti ölçülemez.” (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür.
    O halde, herkesten daha fazlaca refah, mutluluk ve varlığa hak kazanmış, en fazlaca lâyık olan köylüdür. Bundan dolayı, T.B.M. Meclisi Hükümetinin iktisat politikası, bu amacının temelini üretime yöneltmiştir.”
    Mustafa Kemal Atatürk 1 Mart 1922 (Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz)
  • “Türk hürdür, tutsak olması imkansız.” (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • Millet sevgisi kadar büyük sevgi yoktur. İstiklâl harbinde benim de milletime ettiğim bir ekip hizmetler olmuştur zannederim. Fakat, bunlardan, hiçbirini kendime maletmedim. Yapılanın hepsi milletin eseridir dedim. Aranacak olursa doğrusu da budur. Mazide sayısız uygarlık kurmuş bir ırkın ve milletin evlatları olduğumuzu kanıtlamak için, yapmamız lâzım gelen şeylerin hepsini yaptığımızı ileri süremeyiz. Bugüne ve yarına bırakılmış daha birçok büyük işlerimiz vardır. İlmi araştırmalar da bunlar arasındadır. Benim arkadaşlarıma tavsiyem şudur: Şahsınız için değil, fakat mensup olduğumuz millet için elbirliği ile çalışalım. Çalışmaların en büyüğü budur. (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş