Güncel

MEB Taşımalı Eğitim Taşıma İhalesi Teknik Şartnamesi Örneği 2022-2023

2022-2023 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI

………… İLİ/ İLÇESİ MİLLΠ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TAŞIMA YOLUYLA EĞİTİME ERİŞİM YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA TAŞIMA KAPSAMINA ALINAN ………..İLİ …….. İLÇESİ  MERKEZ VE MERKEZE BAĞLI KÖY VE KÖY ALTI YERLEŞİM BİRİMLERİNDEKİ  ….… ÖĞRENCİNİN ……… TAŞIMA MERKEZİ OKULA …….. HAT ( ARAÇ) İLE ….. İŞ GÜNÜ TAŞINMASI İŞİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

 

 

MADDE 1 – GENEL HUSUSLAR

TAŞIMA GÜZERGÂHLARI (*)

NO         TAŞIMA MERKEZİ OKULUN ADI  TAŞIMA MERKEZİ            ÖĞRENCİ SAYISI               TAŞIMA MERKEZİNE UZAKLIĞI (Km)          ARAÇ SAYISI

1.KISIM

 

2.KISIM

 

3.KISIM

 

4.KISIM

 

(Gerektiği kadar satır eklenebilir.)

(*)Güzergâh ve hatlar belirlenirken yüksek kapasiteli araçlara öncelik verilecektir.  (Ancak iklim ve coğrafi şartlara ve bölgede taşıma yapabilecek vasıta kapasitelerine gore, vasıta kapasitelerinin belirlenmesinde planlama komisyonlarının takdir yetkisi bulunmaktadır.)

1.1) Servis araçlarının mücbir sebepler haricinde ders başlama ve bitiş saatlerinden …. dakika ilkin taşıma merkezi okulda olmaları esastır. (Araçlarının ders başlama ve bitiş saatlerinden ne kadar süre ilkin okulda/kurum/sınıfta bulunmaları gerektiği, ilgili okul/kurum idaresi ve il/ilçe millî eğitim müdürlüğü tarafınca koordineli şekilde ders başlama ve bitiş saatlerine ve güzergâh planlamalarına gore belirlenecek ve bu madde metnine işlenecektir.)

1.2) Ulusal bayram günleri ile resmî kutlama ve anma törenleri ile toplumsal ve kültürel faaliyetler şeklinde nedenlere bağlı olarak araçların geliş ve gidiş saatlerinde yönetim tarafınca değişim yapılabilir. Bu şekilde bir değişim yapılacağında yüklenici yazılı olarak bilgilendirilecektir. İdari ve resmi tatillerde, karne tatillerinde, ara tatillerde ve okulların mücbir sebeplerle dinlence edilmiş olduğu günlerde yükleniciye ödeme yapılmayacaktır. Ancak ulusal bayram günleri ile resmî kutlama ve anma törenleri için yönetim tarafınca yapılacak planlamaya bağlı olarak taşıma yapıldığında yükleniciye o güne ilişik hakediş ödenecektir.

1.3) Taşımalı eğitim kapsamında bulunan yerleşim yerlerinde ikamet eden öğrenciler, planlama komisyonu tarafınca belirlenen durak ve toplanma yerlerinde, belirlenen saatte hazır bulunmakla yükümlüdürler. Belirlenen yer ve saatte hazır bulunmayan öğrenciler hak iddia edemeyecektir. Yüklenici öğrencileri taşıma merkezi okula belirlenen saatlerde getirip götürmekle yükümlüdür. Taşıma kapsamında bulunan öğrencilerin isim listeleri, toplanma bölgeleri ve saatleri ile yol güzergâhına ilişkin bilgiler yönetim tarafınca yükleniciye yazılı olarak verilecektir. Bu bilgiler yüklenici tarafınca araçta görülebilecek bir yere asılacaktır.

1.4) Taşıma hizmeti, taşıma merkezi okulların eğitim-öğretime açık olduğu günlerde ve öğrencilerin katılmak zorunda oldukları resmî merasim, toplumsal ve kültürel faaliyetler ile anma günlerinde yapılacaktır. Taşıma hizmetinin tertipli olarak yapılabilmesi için yönetim tarafınca yapılacak haftalık emek verme planlamalarına uyulacaktır.

1.5) Yazılı olarak uyarılmasına karşın taşıma hizmetini ihale dokümanında belirlenen esaslara uygun şekilde yerine getirmeyen sürücülerin değiştirilmesi yönetim tarafınca yükleniciye yazılı olarak bildirilecektir. İstenilen sürücü değişikliği bildiri tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü içinde gerçekleştirilecektir.

1.6) Taşıma merkezi okulda herhangi bir nedenle eğitime ara verilmesi sebebiyle buraya taşınan öğrencilerin başka bir taşıma merkezine yada eğitim-öğretim yılı içinde yeni bir taşıma merkezi okulun açılması halinde bu taşıma merkezi okula taşınmasına Valilik onayı ile karar vermiş olduğu takdirde, yüklenici yeni taşıma merkezine öğrencileri taşımakla yükümlüdür. Bu durumda güzergâh değişikliği sebebiyle sözleşme bedelinin %20’si oranında iş artışına gidilebilir; meydana gelen iş artışının sözleşme bedelinin %20’sini aşması durumunda güzergâh tekrardan ihale edilir.

1.7) Normal eğitim icra eden taşıma merkezi okullara, aynı araçla birden fazla sefer yapılarak talebe taşınmaması esastır. Ancak, vasıta bulmada güçlük çekilen bölgelerdeki düzgüsel eğitim icra eden taşıma merkezi okula, eğitim-öğretimi aksatmamak suretiyle planlama komisyonlarının belirleyeceği mesafelerde bir araçla en fazla iki sefer yapılarak talebe taşınabilir. İkili öğretim icra eden taşıma merkezi okulun sabahçı öğrencilerin için bir, öğlenci öğrenciler için bir sefer olmak suretiyle bir araçla en fazla iki sefer yapılarak talebe taşınabilir. Bu durumda ikili eğitim öğretim icra eden taşıma merkezi okulda hangi araçların sabahçı, hangi araçların öğlenci çalıştırılacağını gösteren listeler yüklenici tarafınca idareye teslim edilecektir.

1.8) Öğrencilerin araçta bulunmuş olduğu esnada yanıcı, patlayıcı, parlayıcı ve benzeri maddeler bulundurulmayacak, taşıma esnasında akaryakıt alımı yapılmayacaktır.

MADDE 2 – TAŞIMALI EĞİTİM ARAÇLARINDA ARANACAK ŞARTLAR

2.1) Taşımalı eğitim araçlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısını kapsayan numunesine uygun renk, boyut ve şekilde reflektif bir dönem bulunacaktır (EK-2/1, EK-2/2).

2.2) Taşımalı eğitim araçlarının arkasında, talebe ve evlatların iniş ve binişleri esnasında yakılmak suretiyle minimum 30 santimetre çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunacak ve bu lambanın yakılması halinde üstünde siyah renkte büyük harflerle “DUR” yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olacak, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambalarına bağlı olmayacak ayrı olacaktır (EK-3).

2.3) Taşımalı eğitim araçlarının arkasındaki “OKUL TAŞITI” tabelasının üst kısmına, okunabilecek şekilde “Sürücü hatalarını ……………. il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün ………………….. telefon numarasına bildiriniz.” ibaresi yazılacaktır.

2.4) Taşımalı eğitim araçları olarak kullanılacak taşıtlarda, talebe ve evlatların kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler durağan(durgun) olacak, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmayacak, var ise yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanacak ve engelli talebe ve evlatları taşıyacak olan okul servis araçları ek olarak 1/7/2005 tarihindeki ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve bu Kanuna dayalı olarak çıkarılan ikincil mevzuata uygun olacaktır.

Ortopedik engelli talebe/kursiyer taşınmasında, öğrencilerin/kursiyerlerin fizyolojik engelleri göz önünde bulundurularak rahat bir halde inip binmelerini sağlayacak uygun projeli katlanabilir liftli ve asansör monteli donanımlı araçlar kullanılacak olup, söz mevzusu donanımların vasıta ruhsatlarına işlenmiş olması gerekmektedir.

2.5) Taşımalı eğitim araçları 26/10/2016 tarihindeki ve 29869 sayılı Resmî Gazete’de piyasaya sürülen Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standart, kalite ve sayıda vasıta, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.

2.6) Taşımalı eğitim araçların kapıları sürücü tarafınca açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (havalı, hidrolikli vb.) olabileceği şeklinde, vasıta sürücüsü tarafınca elle kumanda edilebilecek şekilde (mekanik) de olabilecektir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık yada kapalı olduğu şoföre optik ve/yada akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olacaktır.

2.7) Taşımalı eğitim araçları olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulacak ve altı ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla beraber, taşıtların cinsine gore 6/1/2021 tarihindeki ve 31356 sayılı Resmi Gazete’de piyasaya sürülen Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olacaktır (EK-4).

2.8) Taşımalı eğitim aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları onbeş yaşından büyük olmayacaktır. Taşıtların yaşı fabrikasınca yapım edilmiş olduğu tarihten sonrasında gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanacaktır.

2.9) Taşımalı eğitim araçlarının İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik hükümlerine gore belirleme edilen ve o taşımalı eğitim aracına ilişik tescil belgelerinde gösterilen oturulacak yer adedi, aracın içine görülebilecek bir yere yazılarak durağan(durgun) şekilde monte edilecektir.

2.10) Gerçek ve tüzel şahıs ve kuruluşlara ilişik taşımalı eğitim araçları olarak teçhiz edilmiş araçlar, taahhüt ettikleri talebe taşıma hizmetlerini aksatmamak kaydıyla, personel servis taşıma faaliyetlerinde de kullanılabilir. Ancak, bu taşıma esnasında taşımalı eğitim araçlarına ilişik ışıklı işaretlerin şoförler tarafınca kullanılması yasaktır.

2.11) Taşımalı eğitim araçları, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olacaktır.

2.12) Taşımalı eğitim araçlarında görüntü ve müzik sistemleri, taşıma hizmeti esnasında kullanılmayacaktır.

2.13) Taşımalı eğitim araçlarında yazın serin, kışın sıcak ortam sağlayacak sistemler bulundurulacaktır.

2.14) Taşımalı eğitim araçlarında vasıta takip sistemi bulundurulacaktır. Kayıtlar minimum otuz gün muhafaza edilecektir.

2.15) Taşımalı eğitim araçlarında her talebe için güvenlik kemeri ve lüzumlu koruyucu tertibat bulundurulacaktır.

2.16) Taşımalı eğitim araçlarında, yapınak çıkışlı camlar haricinde renkli cam kullanılması ve camlarının üstüne renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır. Taşımalı eğitim araçlarında,  iç mekânı gösteren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafınca piyasaya sürülen tip onay mevzuatına uygun saydam cam haricinde cam kullanılmayacaktır.

2.17) Propaganda türünde pankart, poster, reklam unsuru nesneler taşıyan araçlar talebe taşıma işinde çalıştırılmayacaktır.

2.18) Taşımalı eğitim araçlarında sıhhat çantası (ilk yardım malzemeleri) ve trafik seti bulundurulması zorunludur.

2.19)  Taşınan öğrenciler içinde, bedensel engeli bulunan talebe olması halinde, araçta söz mevzusu öğrencilerin inip binmesini kolaylaştıracak aparat (rampa) ve kapı açıldığında otomatikman oluşturulan merdiven bulundurulacaktır.

2.20)  Taşımalı eğitim araçlarında minibüslerde 1 tane 2 kilogram, yolcu kapasitesi 26 kişiye kadar olan otobüslerde 2 tane 2 kilogram, yolcu kapasitesi 26 kişinin üstünde olan otobüslerde 2 tane 6 kilogram.’lık yangın söndürme aleti bulundurulacaktır. Yangın söndürme cihazlarının muayene/ bakım ve tekrardan dolum işlemleri, 19/04/2011 tarihindeki ve 27910 sayılı Resmî Gazete’de piyasaya sürülen ÖSG-2011/09 numaralı Mecburi Standart Tebliği’nin 3. maddesinin 1. fıkrasında belirtildiği şekilde “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi” almış iş yerlerinde ve TS 11827 mecburi standardında yer edinen gereklilikler kapsamında gerçekleştirilecek ve belgelendirilecektir. Son periyodik muayene formu sözleşme imzalandıktan sonrasında 10 gün içeresinde verilecek olup ek olarak her altı ayda bir yenilenen periyodik muayene formu okul/kurum müdürlüklerine verilecektir.

2.21) Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğünün (2013/KDGM- 03/Denetim) Kış lastikleri Genelgesi’nin “Denetimlerde Uygulanacak Usul Ve Esaslar” başlıklı 2’nci bölümünün (a) bendi gereğince, minibüs türü araçlarda  (M+S) yada (M+S) işareti ile beraber snowflake  ( ) işareti bulunan kış lastikleri (4 Lastik) 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri içinde kullanılmak zorundadır. (Bölgelere gore değişim izah edebilir.)

2.22) Taşıma meydana getirecek tüm araçlarda, yüksek sesli (öğrencilerin işitebileceği şekilde) müziksiz ( bip-bip) model alarm geri vites uyarı sensörü bulunacaktır.

2.23) Taşımalı eğitim araçlarının önüne, hangi okulun ve hattın taşımasının yapıldığına dair levha asılacaktır.

MADDE 3- YÜKLENİCİNİN ŞARTLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

3.1) Öğrencilerin idareye bildirilen sürücü ve vasıta ile okula taşınması esastır. Zorunlu hallerde sürücü ve/yada vasıta değişikliğine gidildiğinde yüklenici durumu minimum bigün ilkin yazılı olarak idareye bildirecektir. Arıza, trafikten men, kaza, hastalık v.b şeklinde öncesinden öngörülmeyen durumlarda vasıta ve/yada sürücü değişikliğine gidilmesi durumunda durum telefon ile ihaleyi icra eden idareye ve okul/kurum müdürlüklerine bildirilecek ve lüzumlu belgeler 3 (üç) iş günü içinde idareye teslim edilecektir. Yeni sürücü ve aracın Teknik Şartname ’de belirtilen niteliklere haiz olması zorunludur.

3.2) Yüklenici (tüzel şahıs olması halinde, anonim şirket ve kooperatiflerde yönetim kurulu üyeleri, öteki tüzel kişilerde ise tüm ortakları ve bu tüzel kişilikleri temsil ve ilzama yetkili kişiler) 26/09/2004 tarihindeki ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş ve affa uğramış yada hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile;

3.2.1) Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, itimatı kötüye kullanma, hileli batkı, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan meydana gelen mal varlığı değerlerini aklama yada kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,

3.2.2) Türk Ceza Kanunu’nun 81, 102, 103, 104, 105, 109, 179/3, 188, 190, 191, 226 ve 227’nci maddelerindeki suçlardan yargı giymemiş olmak yada devam etmekte olan bir kovuşturması bulunmamak ya da kovuşturması uzlaşmayla neticelenmemiş olmak,

3.2.3) Terör örgütlerine yada Milli Güvenlik Kurulunca devletin ulusal güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum yada gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı yada irtibatı bulunmamak şartlarına haiz olması zorunludur.

3.3)Yükleniciler, öğrencilerin oturarak, (Araçlarda hiçbir suretle ayakta talebe taşınmayacaktır.) güvenli ve rahat bir seyahat yapmalarını sağlayacak tedbirleri alarak, taahhüt etmiş olduğu yere kadar valiliklerce belirlenecek taşıma merkezi okul açılış ve kapanış saatlerine gore idarece belirlenen azami sürelere uymak suretiyle taşımakla yükümlüdür.

3.4) Yüklenici, hizmet akdine doğal olarak olarak yanında çalışan sürücünün toplumsal güvenlik yönünden sigorta işlemlerini yaptırmakla yükümlüdür.

3.5) Yükleniciler, eğitim-öğretim senesinde çalıştıracakları sürücünün T.C. kimlik numarası, adı-soyadı,  telefon ve kontakt detayları ile araçların plakalarını ve her türlü değişimleri 5 (beş) iş günü içinde belgeleri ile beraber yazılı olarak okul yönetimine bildirmekle yükümlüdür.

3.6) Yükleniciler, taşımalı eğitim araçlarında bulunan vasıta takip sistemi verilerini, istenmesi halinde yönetim, taşıma merkezi okul müdürlüğü, kolluk birimleri ve velilerle paylaşmakla yükümlüdürler.

3.7) Yüklenici; iş kanunu, işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü hükümlerine gore sürücünün sağlığını korumak ve her türlü sıhhat tedbirlerini almak zorundadır. SGK mevzuatı kapsamındaki işçi alımı, çıkarılması, kaçak işçi çalıştırılmaması, bildirimlerin zamanında yapılması, ücretlerin ödenmesi şeklinde tüm mevzularda mesuliyet yükleniciye ilişik olacaktır.

3.8) Yüklenici; yapacağı hizmetler ve çalıştıracağı personel ile ilgili olarak 20.06.2012 tarihindeki ve 28339 sayı ile Resmî Gazete’de piyasaya sürülen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve öteki ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda işveren adına önlemlerin alınmasından görevli olacaktır.

3.9) Hizmetin ifası esnasında dikkatsizlik, dikkatsizlik, tedbirsizlik, ehliyetsiz sürücü çalıştırmaktan yada bir başka nedenden dolayı meydana gelecek kazalardan yüklenici mesuldür. Ayrıca, kaza dâhil herhangi bir nedenle üçüncü şahıslara karşı doğabilecek maddi yada içsel mesuliyet yükleniciye aittir.

3.10) Taşımalı eğitim araçlarının sürücüsü, taşıma merkezi okul müdürlüğünce düzenlenen puantaj cetvellerini günlük tertipli olarak imzalamak mecburiyetindedir.

3.11) Yüklenici ve sürücü, taşıma merkezi okul yönetimine (müdür, müdür yardımcısı, nöbetçi öğretmen, öğretmen, işyar, destek hizmetli) yada öğrenciye karşı taşıma işinin yürütülmesi ile ilgili olarak negatif, elit olmayan herhangi bir fiil, söylem, tutum ve davranışta bulunamaz.

3.12) Yüklenici sözleşmede belirtilen taşımalı eğitim aracının yerine, ihalede belirtilen talebe sayısına eşit koltuğu bulunan birden fazla vasıta ile taşıma yapabilir. (34 talebesi bulunan yerleşim birimini, 34 kişilik vasıta yerine 2 tane 17-23 kişilik vasıta ile taşıyabilir.) Bu durumda yükleniciye ihale bedelinin haricinde herhangi bir ücret ödenmez. Yüklenici bu işten dolayı ek ücret talebinde bulunamaz.

3.13) Yüklenici sözleşmede belirtilen vasıta yolcu kapasitenin altındaki bir kapasitede vasıta çalıştıramaz. Ancak hat ve güzergâhlarda talebe sayısında azalma olması durumunda (nakil, ayrılma vb.) iş eksilişine gidilecek olup yüklenici isterse vasıta değişikliğine gidebilecektir. Mesela; 24-29 kapasiteli vasıta ile taşıması meydana getirilen öğrencilerin sayısında azalma olup sayının 19’a düşmesi durumunda iş eksilişi yapılacak ve 17-23 koltuk kapasiteli vasıta katsayısı üstünden ödeme yapılacaktır.

3.14) Taşıma güzergâhlarındaki talebe sayısında vasıta kapasitesinin üstünde artış olması durumunda yüklenici ile iş artışına gidilecek ve taşıma meydana getirilen (değiştirilen) aracın katsayısı üstünden ödeme yapılacaktır. Mesela; 10-16 kapasiteli vasıta ile taşıması meydana getirilen öğrencilerin sayısında artış olup sayının 17 öğrenciye çıkması durumunda iş artışı yapılacak ve 17-23 koltuk kapasiteli vasıta katsayısı üstünden ödeme yapılacaktır.

3.15) Yükleniciler taşıma işinde çalışacakları sürücülerin, il/ilçe ulusal eğitim müdürlüklerinin Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezleri ve öteki kurumlar vasıtasıyla gerçekleştireceği okul servis vasıta sürücüleri eğitimlerine ve hizmet içi eğitim seminerlerine katılmalarını sağlamakla yükümlüdür. Bu eğitim ve seminerlere katılmayan sürücüler devam eden eğitim-öğretim yılı süresince taşımalı eğitim uygulaması kapsamında çalıştırılmayacaktır.

MADDE 4 – TAŞIMA İŞLERİNDE ÇALIŞAN SÜRÜCÜNÜN ŞARTLARI, GÖREV VE SORUMLULUKLARI

Taşımalı Eğitim Araçlarını Kullanacak Sürücülerde Aranacak Şartlar:

4.1) 26 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmak,

4.2) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş ve affa uğramış yada hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile;

4.2.1) Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, itimatı kötüye kullanma, hileli batkı, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan meydana gelen mal varlığı değerlerini aklama yada kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamış olmak yada bu suçlardan hakkında devam eden ya da uzlaşmayla neticelenmiş bir kovuşturma bulunmamak,

4.2.2) Türk Ceza Kanununun 81, 102, 103, 104, 105, 109, 179/3, 188, 190, 191, 226 ve 227 nci maddelerindeki suçlardan mahkûm olmamış olmak yada bu suçlardan hakkında devam eden ya da uzlaşmayla neticelenmiş bir kovuşturma bulunmamak,

4.3) Taşıma hizmetinin sunulacağı aracı kullanmaya haiz bulunduğunu gösteren sürücü belgesine haiz olmak, okul servis şoförlüğüne uygun olduğuna dair aile hekiminden rapor almak ve bu raporu her yıl yenilemek,

4.4) Sürücülük mesleği bakımından her beş yılda bir, yetkili kuruluşlardan psikoteknik açıdan sıhhatli olduklarını gösteren rapor almak,

4.5) Son beş yıl içinde; bilgili taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olması, alkollü olarak vasıta kullanma ve hız kurallarını ihlal sebebiyle, sürücü belgelerinin birden fazla geri alınmamış olması ve 30/3/2005 tarihindeki ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 35 inci maddesinde düzenlenen kabahati işlemeyi alışkanlık haline getirmemiş olmak,

4.6) Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesine haiz olmak,

Taşımalı Eğitim Araçlarını Kullanacak Sürücülerin Vazife ve Sorumlulukları:

4.7) Sürücüler, taşıma faaliyeti öncesi ve sonrasında aracın içini denetim edeceklerdir.

4.8) Sürücüler, öğrencilerin oturarak, güvenli ve rahat bir seyahat yapmalarını sağlayacak tedbirleri almak, taahhüt etmiş olduğu yere kadar valiliklerce belirlenecek taşıma merkezi okul açılış ve kapanış saatlerine gore il/ilçe ulusal eğitim müdürlüklerince belirlenen azami sürelere uymak zorundadırlar.

4.9) Sürücüler, görevli ve yetkili olduğu hizmetin niteliklerine haiz olup, temiz ve mesleğe uygun giysilerle çalışacaklardır.

4.10) Sürücüler, taşıt içi düzeni sağlanacak, çevre ve trafik kontrolü yaparak öğrencilerin araca biniş ve inişleri esnasında aracın tam olarak durduğundan ve kaldırıma yanaşıldığından güvenli olmadan öğrencilerin iniş ve binişlerine izin vermeyeceklerdir.                                    4.11) Sürücüler, öğrencilerin toplanma noktalarından alınarak taşıma merkezi okul/kurumlara taşınması ve taşıma merkezi okul/kurumlardan alınıp ikamet adreslerinin bulunmuş olduğu toplama noktalarına ulaştırılması aşamalarında öğrencinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak davranışlardan kaçınacak, öğrencileri kesinlikle işlek ve ana caddelerde karşıdan karşıya geçmek durumunda bırakmayacaklardır.

4.12) Sürücüler vasıta içinde düzeni sağlamak zorundadırlar. Bu görevi yaparken düzene uymayan öğrenciler nezaket kuralları içinde uyarılacak, uyarılara karşın düzeni bozan öğrenciler ile ilgili Araç İçi Uygunsuzluk Formu doldurularak okul Müdürlüğüne teslim edilecektir.

4.13) Taşımalı eğitim aracının içinde hiçbir şekilde tütün ve tütün ürünü kullanılmayacak, bu tür ürünler öğrencilerin görebileceği yerlerde bulundurulmayacaktır.

4.14) Taşıma işinde çalışacak sürücülerin il/ilçe ulusal eğitim müdürlüğü tarafınca eğitim-öğretim yılı süresince yapılması planlanan toplantılar ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezlerince düzenlenecek okul servis vasıta sürücüleri hizmet içi eğitim faaliyetlerine iştirak etmesi zorunludur. Katılmayan sürücüler devam eden eğitim-öğretim yılı süresince taşımalı eğitim uygulaması kapsamında çalıştırılmayacaklardır.

4.15) Taşıma merkezi okul müdürlüğünce düzenlenen ve takip edeni meydana getirilen puantaj cetvelleri günlük tertipli olarak imzalanacaktır. Günlük puantajda imzası bulunmayan sürücüler o gün taşıma hizmetini sunmamış kabul edilecek ve buna gore işlem tesis edilecektir.

4.16) Taşıma hizmeti esnasında görüntü ve müzik sistemleri kullanılmayacaktır.

4.17) Araç sürücüleri taşıma hizmeti esnasında kesinlikle telefon ile görüşmeyecek, acil durumlarda vasıta uygun bir yere park edilerek görüşme sağlanabilecektir.

4.18) Öğrencilerin vasıta içeresinde güvenlik kemerleri takılı bir halde gezi etmeleri sağlanacak, öğrencilerin güvenlik kemeri takmadan gezi etmelerine kesinlikle izin verilmeyecektir. Emniyet kemeri takılmaması sebebiyle ortaya çıkabilecek her türlü maddi içsel zararlardan vasıta sürücüsü görevli tutulacaktır.

4.19) Taşıma hizmeti esnasında vasıta içine talebe haricinde hısım akraba dahi olsa hiçbir sivil yurttaş alınmayacak, hiçbir şekilde eşya ve mal taşıması gerçekleştirilmeyecektir.

MADDE 5 – SİGORTA ZORUNLULUĞU VE SİGORTASIZ TAŞIMA YAPILAMAYACAĞI

5.1) Yüklenici taşımalı eğitim araçlarına, 13/10/1983 tarihindeki ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun öngördüğü karayolları motorlu araçlar mecburi mali mesuliyet sigortası yaptırmak zorundadırlar.

5.2) Karayolları motorlu araçlar mecburi mali mesuliyet sigortası bulunmayan taşımalı eğitim araçları ile talebe taşınamaz. Bu madde hükmüne aykırı olarak etkinlik gösteren araçlar hakkında Karayolları Trafik Kanununun 91’inci maddesi hükmü uygulanır.

5.3) Taşımalı eğitim araçlarına hizmetin başlangıcından bitimine kadarki süreyi kapsayacak şekilde “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” yaptırılacaktır.

MADDE 6 -DENETİM VE YAPTIRIM

6.1) Taşımalı eğitim araçlarının faaliyetleri, her eğitim-öğretim yılı ders yılının birinci ve ikinci dönem başlangıcında Valilik ve Kaymakamlıklar tarafınca oluşturulacak denetim komisyonu marifetiyle denetlenir.

6.2) Taşımalı eğitim aracı kolluk kuvvetlerince devamlı denetlenir.

6.3) İdare yapacağı denetimleri, kendi mensubunun yanı sıra Valilikler, Kaymakamlıklar, kolluk kuvvetleri (güvenlik, zabıta, jandarma) ve yetkili kıldığı öteki kamu kurum ve kurumlarının mensubu vasıtasıyla yapar. Denetimle ilgili olarak bu kuruluşlar yönetim ile devamlı iş birliği içinde olmak ve yönetim talimatlarını yerine getirmekle yükümlüdürler. Emek harcama şartları yönünden Millî Eğitim Bakanlığı ve öteki ilgili kuruluşlar da mevzuatları çerçevesinde her türlü denetimi yaparlar.

6.4) Taşıma hizmeti veren taşımalı eğitim aracı ve sürücüsü, günlük olarak taşıma merkezi okul/kurum müdürlüğünce denetlenir. Yüklenici tarafınca ihale icra eden idareye bildirilen vasıta ve sürücü ile taşıma yapılıp yapılmadığı, kapasite üstü talebe alınıp alınmadığı, aracın vaktinde gelip gelmediği ve şartnameye uygun taşıma yapılıp yapılmadığının denetimi yapılır. Öğrenciler sayılarak araca bindirilir. Taşıma merkezi okul/kurum müdürlüğünce oluşturulacak çizelgeye günlük taşıma detayları işlenerek sürücülere imzalattırılır. Denetim zamanlarında yada öteki zamanlarda taşıma işinden faydalanan öğrencilerin bilgisine başvurularak aracın taşıma işini gerçekleştirirken kurallara uyup uymadığı denetlenir. Öğrencilerin taşımalı eğitim araçlarıyla ilgili negatif görüş ve şikâyetleri vakit kaybetmeden il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne bildirilir.

6.5) Taşıma merkezi okulların fiziki yapıları dikkate alınarak taşımalı eğitim araçlarının talebe indirme bindirme alanları ile okul/kurum çevresi, trafik güvenliği mevzusunda İş Güvenliği Uzmanı ve Sivil Savunma Uzman/Amirler tarafınca denetlenerek uygunluk değerlendirmesi yapılacak ve raporlar il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine sunulacaktır.

6.6) Denetimler esnasında tespit edilen olumsuzluklar, tutanak altına alınır. Tutanaklar denetim icra eden personelle beraber sürücülerce de imzalanır. Sürücü tutanakları imzalamaktan imtina ederse tutanaklar bekletilmeden ihaleyi icra eden idareye ve taşıma merkezi okul/kurum müdürlüğüne gönderilir.

6.7) Taşıma merkezi okul/kurum müdürlüklerince oluşturulan komisyonlar, vasıta ve sürücü değişikliklerinde, yeni vasıta ve sürücülerin yüklenici tarafınca ihale icra eden idareye ve taşıma merkezi okul/kuruma bildirilenlerle aynı olup olmadığını ve meydana getirilen değişikliklerin sözleşme şartlarına uygun olup olmadığını denetler ve taşımalı eğitim araçları denetleme formunu doldurarak il/ilçe ulusal eğitim müdürlüğüne gönderir.

6.8) Puantaj tablosu günlük olarak derslik öğretmeni,  vasıta şoförü, nöbetçi öğretmen, nöbetçi müdür yardımcısı ve okul müdürü tarafınca imzalanarak dosyalanır.

6.9) Kontrol teşkilatlarınca düzenlenen tutanak ve puantajlar il/ilçe ulusal eğitim müdürlüklerine gönderilir. Gönderilen tutanak ve puantajlar Muayene Kabul Komisyonu tarafınca imza altına alınarak ödeme aşamasına uygun hale getirilir.

MADDE 7 – DİĞER HUSUSLAR

İhale üstünde bırakılan istekli tarafınca sözleşme imzalanmadan ilkin idareye sunulacak belgeler;

Yüklenici; her bir taşıma merkezi okul için taşıma meydana getirecek olan taşımalı eğitim aracı ve sürücüye ilişik:

7.1) Araç plaka listelerini, taşımalı eğitim aracının ruhsatını (aslı idarece onaylı fotokopisi),

7.2) Araca ilişik karayolları motorlu araçlar mecburi mali mesuliyet sigorta poliçesini, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası poliçesini (aslı idarece onaylı fotokopisi),

7.3) Sürücülerin mesleği bakımından, her beş yılda bir yetkili kuruluşlardan psikoteknik açıdan sıhhatli olduklarını gösteren raporu (aslı idarece onaylı fotokopisi),

7.4) Taşımalı eğitim aracı olarak kullanılacak taşıtların altı ayda bir bakım-onarımlarının ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin öngördüğü periyodik muayenesinin yapıldığına dair belgeyi (aslı idarece onaylı fotokopisi),

7.5) Sürücüye ilişik sürücü belgesini (aslı idarece onaylı fotokopisi), sürücüye ilişik nüfus kâğıdının aslını (aslı idarece onaylı fotokopisi), sabıka kaydı belgesinin aslını ve kontakt bilgilerini,

7.6) Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu çerçevesinde alınan mesleki yeterlilik belgesini (aslı idarece onaylı fotokopisi),

7.7) İhale üstünde bırakılan istekli ile taşımalı eğitim uygulaması kapsamında çalıştırılacak sürücü ve vasıta ile imzalanan sözleşmeyi (aslı gibidir)  il/ilçe ulusal eğitim müdürlüğüne teslim eder.

7.8) Bu Şartnamede düzenleme bulunmayan durumlarda, 27/10/2017 tarihindeki ve 30221 sayılı Resmi Gazete’de piyasaya sürülen Okul Servis Araçları Yönetmeliği hükümleri dikkate alınacaktır.

7.9) İdare tarafınca lüzumlu incelemeler ve evrak sorgulamaları yapıldıktan sonrasında yüklenici ile sözleşme imzalanacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş