Eğitim

Leyla – Nur Yazgan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Leyla – Nur Yazgan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Leyla kimin eseri? Leyla kitabının yazarı kimdir? Leyla konusu ve anafikri nedir? Leyla kitabı ne konu alıyor? Leyla PDF indirme linki var mı? Leyla kitabının yazarı Nur Yazgan kimdir? İşte Leyla kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Nur Yazgan

Yayın Evi: Sia Yayınları

İSBN: 9786257266512

Sayfa Sayısı: 120


Leyla Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Salgın, Perizat çocukken, Sultan’ın tahta çıkışından bir süre sonrasında başlamıştı. Önceleri salgının geldiğini kimse fark edemedi. Sonralarıysa hastalıktan etkilenmeyen pek azca şahıs kaldığından artık oldukça geçti. Ama bu geç kalışın verdiği zarar tedaviye geç kalıştan değil, hastalığın bulaşmadığı kişilerin hastalara hasta olduklarını anlatamamasıyla ilgiliydi. Salgının Sultan’dan tebaasına mı yoksa tebaasından mı Sultan’a bulaştığıysa asla anlaşılamadı. Ama yaşananların saray ile bağlantısı öyleki açıktı ki bu dört muhteremin dördü de Sultan’ın da hasta olduğuna güvenilir olmuştu. Bu sebeple her şey Sultan’ın bayramlaşma merasimi için halkı kabul etmiş olduğu gün başlamıştı. O gün hastalık yavaş yavaş bir dalga şeklinde saraydan yarımadaya yayılmış, ilkin tulumbacı kahvelerini, ibadethaneleri sarmış, oralardan hanelere taşınmış, zaman içinde tüm İstanbul’u ele geçirmişti.”

İstanbul’un geçmiş dönemlerinde geçen masalsı bir anlatı, Leyla. Tüm şehri aniden saran ve sadece birkaç seçilmiş kişiye bulaşamayan gizemli bir hastalık, her insanın birbirine kuşkuyla bakmış olduğu bir cemiyet, sırlar içinde doğan ve bir depremle kaderi değişen bir çocuk, vesveseli kişiliğiyle kendi kabuğuna çekilen bir Sultan, saray müzevirleri, Hakikat Ağacı’ndan beslenmiş, kelimelerin sırrına ermiş bir kız ve sıradışı bir sevda hikâyesi… Nur Yazgan bu yeni romanında, iç içe geçmiş öykülerle okuru bilinmedik dünyalarda dolaştırıyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Leyla Alıntıları – Sözleri

  • “Hikaye elbet son bulur,önemli olan ne anlattığınızdır.”
  • Güneş doğmak istiyor. Dünya karanlıktan kurtulmaya hazırlanırken bebeğin başı görünüyor iki bacağın içinde. Hekimbaşı iki hareketle anasından ayırıyor bebeği. Gece şeklinde bir kız evladı. Ağlayışında bile gece güzelliği saklı. “Leyla,” diyor Hekimbaşı “Leyla hayata merhaba dedi.”
  • “Hikâye elbet son bulur, önemli olan ne anlattığınızdır.”
  • Hayatında gün ağarmadan sokağa çıkmamış, karanlığa kendini bırakmamıştı asla.
  • Okumanın bununla beraber tüm ilimleri öğrenmek olduğuna, okuyarak korku hastalığı dahil birçok hastalıktan da korunacağına ikna olmuştu.
  • Muhakkak ki süre şu an elindeki en kıymetli şeydi.
  • “Hikayeler elbet son bulur, mühim olan ne anlattığınızdır.”
  • Okumanın bununla beraber tüm ilimleri öğrenmek olduğuna, okuyarak korku hastalığı dahil birçok hastalıktan korunacağına ikna olmuştu.
  • “Hikaye elbet son bulur, mühim olan ne anlattığınızdır.”
  • “Okumanın aynı zamanda tüm ilimleri öğrenmek olduğuna, okuyarak vehamet hastalığı dahil birçok hastalıktan da korunacağına ikna olmuştu.”


Leyla İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap tam olması ihtiyaç duyulan uzunlukta yazılmış bir kitap. Osmanlıda kıskançlık, hasetlik vebasının yayılmasıyla toplumdaki bağın zayıflamasını özetleyen hoş bir kitap. Bilhassa Leyla karakteri üstünden bayanların kuvvetli olduğuna vurgu yapılmış ki bu benim oldukça hoşuma gitti. Aşksız bir kitap olur mu? Romanda olmaz. Bu kitabımızın da masum aşkları Leyla ile kayr(adı yanlış yazmış olabilirim:) iyi okumalar.. (Gülcan Aktan)

“Hakikatte biz yokuz. Hepimiz tahayyülden ibaretiz.”
*SPOİ
Kitabın kapak tasarımı oldukça güzel mevzu ile oldukça uyumlu olmuş, iç tasarımın mütevazi olması da hoşuma gitti. Yazarın yaratmış olduğu hava oldukça güzel hakkaten. Kendinizi masal okurmuş şeklinde hissediyorsunuz. Dili bir tık eski. İçinde birazcık eski kelimeler geçiyor bu durum okuma hızımı oldukça düşürse bile bence mevzu bakımından oldukça uygun bir üslup. Kişilerin uzun uzun adları de ayrı hoşuma gitti. Mesela “Cihangir Camisi Müezzini Ekrem Efendi” ilkin yaptıkları iş ve sonrasında adları verilmiş. Kitapta gittikçe yayılan bir salgindan söz ediliyor. Salgının en temel emareleri; vesvesse, şüphe, işkil, kuşku. İnsanlar devamlı karamsar ve fena düşünüyorlar. Sultanın yakalandığı bu hastalık, sultanın eline kim değerse başkasına bulaşıyor. O şekilde ki Perizat’ın evlilik dışı hamile kalıp doğum yaparken doğurduğu Leyla’nın esnasında İstanbul’da büyük bir zelzele oluyor ve bunu bile insanoğlu Allah’ın yapmış olduğu bir durum olarak algılamak yerine İstanbul’dan nefret eden insanların yaptığını düşünüyorlar. Fazlaca uzun bir cümle kurduğumu biliyorum fakat genel olarak insanların salgindan dolayı fena düşündüklerini bilmeniz kafi olacaktır. Salgının başladığı zamandan beri zindanlar dolup taşıyor zira hepimiz hakkında kuşku duyuluyor ve gerçekler yerine insanoğlu uydurdukları düşsel şeylere inanıyorlar. Kitabın gidişatı Leyle ile Hekimimiz Abidin’in yaşadıkları olucak. Şuan kitabın yarısındayım ve oldukça fazla bahsedip aşırı spoiler vermek istemiyorum. Genel olarak bölümleri oldukça kısa olması da ayrı hoşuma gitti. Güzel bir kitap, çerezlik ve kafanızı oldukça fazla meşgul etmeyecek şeyler arıyorsanız okuyabilirsiniz. Yazarın yaratmış olduğu masalımsı hava oldukça güzel fakat beni etkilemedi 🙂 (Ethnq)

Yazarın okuduğum ilk kitabı. İhsan Oktay Anar kitaplarına giriş niteliğindeydi. Genel anlamda sevdiğim ve keyif alarak okuduğum bir kitap olmakla beraber bilhassa sonu tam bağlanamamış diye düşündüm. İlk 50 sayfanın mistisizmi temposu şahane fakat geriye kalan bölümde mevzu dağılmaya başlamış, hanım hakları girmiş araya garip bir çorba olmaya başlamışken her şey neyseki yerinde bitmiş kitap. Belki benim eksikliğimdir bağışlayın fakat başkarakter Leyla’nın hikmeti tam olarak nedir,iyi mi bir tesir yapmıştır öteki karakterlere havada kalmış. Genel olarak beğendiğim fakat üstünde birazcık daha çalışılabilecek sağlam bir konusu ve yan hikayeleri bulunduğunu düşündüğüm bir kitap oldu. Keyifli okumalar. (Burcu Başardı)


Leyla PDF indirme linki var mı?


Nur Yazgan – Leyla kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Leyla PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nur Yazgan Kimdir?

Nur Yazgan (d. 1978), Türk yazar.

Lal Kitap adlı roman dosyasıyla 2007 Duygu Asena Roman Ödülü’nü kazanmıştır.

İzmit’te yaşayan Yazgan evli ve bir çocuk annesidir.


Nur Yazgan Kitapları – Eserleri

  • Leyla
  • Lal Kitap
  • Zamanın Kokusu


Nur Yazgan Alıntıları – Sözleri

  • “Hikaye elbet son bulur,önemli olan ne anlattığınızdır.” (Leyla)
  • “Okumanın aynı zamanda tüm ilimleri öğrenmek olduğuna, okuyarak vehamet hastalığı dahil birçok hastalıktan da korunacağına ikna olmuştu.” (Leyla)
  • Okumanın bununla beraber tüm ilimleri öğrenmek olduğuna, okuyarak korku hastalığı dahil birçok hastalıktan korunacağına ikna olmuştu. (Leyla)
  • Gölgeler insanlığın karanlık taraflarını saklardı içinde. Bir insan tüm bu karanlığı yüreğinde taşısaydı yok olurdu zira. Bu yüzden her insanı kendi karanlığı takip ediyordu. Gölgelerin karanlığını güzel kılansa uysallıklarıydı elbet. Beden ne yaparsa onu yapardı gölge. Hayat iyi mi yaşanıyorsa ölüm de öyleki yaşanacaktı. (Zamanın Kokusu)
  • “Hikâye elbet son bulur, önemli olan ne anlattığınızdır.” (Leyla)
  • Hayatında gün ağarmadan sokağa çıkmamış, karanlığa kendini bırakmamıştı asla. (Leyla)
  • İnsan mutluyken ve hatta umutluyken yollar da çarçabuk bitiyordu işte. (Zamanın Kokusu)
  • “Hikayeler elbet son bulur, mühim olan ne anlattığınızdır.” (Leyla)
  • Okumanın bununla beraber tüm ilimleri öğrenmek olduğuna, okuyarak korku hastalığı dahil birçok hastalıktan da korunacağına ikna olmuştu. (Leyla)
  • Fena kokan ölüm değil aslen. Ölüm, ter, kir yağ kokan insan bedenini tüm kokulardan arındırır hatta. Kuytu köşelerden sızan salgıların nemli idrarla ve kanla bezeli yaşamın elinden çeker alır insanoğlunun zavallılığını. (Zamanın Kokusu)
  • Güneş doğmak istiyor. Dünya karanlıktan kurtulmaya hazırlanırken bebeğin başı görünüyor iki bacağın içinde. Hekimbaşı iki hareketle anasından ayırıyor bebeği. Gece şeklinde bir kız evladı. Ağlayışında bile gece güzelliği saklı. “Leyla,” diyor Hekimbaşı “Leyla hayata merhaba dedi.” (Leyla)
  • Umut toprağa düşmüş bir meyve çekirdeğiydi; daima için kendiliğinden yeşerebilirdi. (Zamanın Kokusu)
  • Muhakkak ki süre şu an elindeki en kıymetli şeydi. (Leyla)
  • İkimiz de aynı arzunun ateşiyle yanıyorduk aslen… O Rüya’nın bedenine kavuşmayı hayal ediyordu, ben de onun… O gölgesini bilmiş olduğu bir bedeni takip ederken ben de içinde sakladığım bu bedensiz gölgeyle onu takip edecek, ilkin gölgesine sonrasında da bedenine kavuşmak için fırsat kollayacaktım. (Zamanın Kokusu)
  • Aşkla yaşayanlar ölümden nefret ederek ölürler; hırsla yaşayanlar uzun süre can çekişirlerdi. (Lal Kitap)
  • Erkeğini kovdurarak geliştiren bir zekaya haiz olmalı hanım. (Zamanın Kokusu)
  • Aşk ve ölümün zamanı yoktur. Şimdiki dönemin sonsuzluk kipinde yaşanır ikisi de (…) ikisine de gelecekte kavuşacağımızı düşünürüz. Oysa uzayan, çoğalan, genişleyen şimdiki dönemin içinde saklıdır ikisi de. (Zamanın Kokusu)
  • Bazen gereğinden fazla yaşamak; yaptıklarının yıkıldığını görmek, hayata karşı duyduğun inancı yitirmekten başka bir işe yaramıyordu. (Zamanın Kokusu)
  • Mahallesi deniz görmüyordu, deniz de onları göremiyordu böylece. Denizi utangaç etmemek içindi bu. Görseydi, üst üste yığılan tuğlalara “ev” dendiğini, utanırdı kendi güzelliğinden. (Lal Kitap)
  • İnsan kendisinin sırf bedenden ibaret bulunduğunu düşünürse hem daha kolay ölüyor hem de daha kolay yaşıyordu. (Zamanın Kokusu)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş