Eğitim

The School Of Mandıra Filozofu – Birol Güven Kitap özeti, konusu ve incelemesi

The School Of Mandıra Filozofu – Birol Güven Kitap özeti, konusu ve incelemesi

The School Of Mandıra Filozofu kimin eseri? The School Of Mandıra Filozofu kitabının yazarı kimdir? The School Of Mandıra Filozofu konusu ve anafikri nedir? The School Of Mandıra Filozofu kitabı ne konu alıyor? The School Of Mandıra Filozofu PDF indirme linki var mı? The School Of Mandıra Filozofu kitabının yazarı Birol Güven kimdir? İşte The School Of Mandıra Filozofu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Birol Güven

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050936278

Sayfa Sayısı: 248


The School Of Mandıra Filozofu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Öğretmen yok, talebe yok, imtihan yok, mezuniyet belgesi yok,

devamlı teneffüsteyiz

Modern yaşam tıpkı sigara benzer biçimde sağlığa zararı dokunan. Tıpkı sigara benzer biçimde bağımlılık yapıyor. Ama maalesef kolay bırakılmıyor! Bu sebeple üzerimize üzerimize geliyor, talepleri, dayatmaları bitmek tükenmek bilmiyor…

En büyük numaraları da belli: “Siz daha iyi şeylere layıksınız”, “İnsan isterse her şeyi başarır”, “Yetinme, daha çok iste”…

Bu şekilde bu şekilde gaza getiriyor bizi.

Modern yaşam benim benzer biçimde sizi de yoruyorsa bu kitap tam size nazaran! Mutluluğun değil fakat mutsuzluğun sırrı var bu kitapta. Başarının değil fakat başarısızlığın formülü. Modern yaşamın dayatmalarıyla baş etmek, bırakamasak bile en azından azaltabilmek için hayata birazcık Mandıra Filozofu benzer biçimde bakmak zorundayız artık.

The School of Mandıra Filozofu. Adı üstünde okul! Ama içinde öğretmen, ders, imtihan ve mezuniyet belgesi olmayan bir okul. Ne öğreniyorsak yaşamın kendisinden öğreniyoruz. Öğretmenlerimiz deneyimlerimiz.

Bu okulda çağdaş dünyanın fenalıklarına karşı yalnız olmadığınızı da görmüş olacaksınız.

Bir dolu şahıs var bu şekilde düşünen. Ayrıca devamlı omuz omuza ve devamlı teneffüsteyiz.

Hava tahmini benzer biçimde düşünebilirsiniz bu okulu. Hava tahminleri fırtınaları önleyemez fakat bizi haberdar ederek güvenli limanlara gitmemizi sağlar.


The School Of Mandıra Filozofu Alıntıları – Sözleri

  • Yazdıklarımı evlatların da ulaşabileceği bir yere koyabilirsiniz…
  • Bizi biz icra eden elde ettiklerimiz değil vazgeçebildiklerimizdir.
  • ”Filmin başrolü ben değildim. Mandıra Filozofu filminden bahsediyorum. Filmin başrolü o güzel manzaralı ormanlık araziydi. Sırf bu yüzden iki yıl bu ormanlık araziyi aradık. İlk yıl bulamayınca filmi çekmekten vazgeçtik. O denli önemliydi. Olmazsa Olmazdı. Olamazdı. İki yıl arayıp bulduğumuz o güzel ormanlık arazi, iki saatte yandı bitti kül oldu.
    Filmin öteki başrolü Rasim Öztekin abimdi. O da bir koca çınardı. Bir çınar benzer biçimde tek ve hür ve bir orman yangını benzer biçimde ansızın çekti gitti. Ardında bir aydınlık bırakarak.
    Israrla eski Türk filmlerini seyredenlere rastlıyorum kimi zaman.
    “Biz filmi seyretmiyoruz ki abi” diyorlar “biz eski İstanbul’u seyrediyoruz“
    Bundan sonrasında bizim filmi seyredenler de öykü için, oyuncular için değil de  o yanan, o güzel ormanlar için seyredecekler kim bilir…
    O vakit ulaştığında, ormanların niçin yandığını ve niçin söndürülemediğini daha net bilecekler.
    Bugün havada kelimeler uçuşuyor.
    Küresel ısınma diyorlar.. Tayyare fiyatlarından bahsediyorlar.. Tayyare kiralamalardan bahsediyorlar.. Orman yangınlarıyla mücadelenin özelleştirilmesinden bahsediyorlar. Yanan ormanlara otel dikilmesinden bahsediyorlar… maliyet yüzünden işten çıkartılan pilotlardan söz ediyorlar…
    Bu cümlelerde geçen kavramlar hangi sistemin  kavramları?
    Orman yangınları için bir görevli bir suçlu aranıyor. Şu havada uçuşan kelimelere bakarak arayalım suçluyu, tıpkı bir kelime bulmacası benzer biçimde…
    Hani bazı kelimeleri birleştirip anlamlı bir cümle elde ederiz ya.. havada uçuşan cümleleri takip ettiğimizde bir tek kelimeye ulaşıyoruz: kapitalizm!
    Bana hep soruyorlar;
    “Gerçek hayatta Mandıra Filozofu gibi yaşamak mümkün mü?”
    Hep diyordum;
    “Bu sistemde Mandıra Filozofu olmak için bile para lazım. Çünkü O araziyi almak için de para lazım”
    Artık şunu da eklemek isterim;
    Meğer ek olarak yangın uçakları,  yangın helikopterleri filan da lazımmış. Yangınla savaşım organizasyonu da lazımmış.
    Yok öyleki sistemden kaçıp bir kulübeye sığınmak. Bu paracı seviye yada paracı düzensizlik orman yangını şeklinde gelip seni kulübede buluyormuş.”
  • TRT Müzik’te Zeki Müren “Sevemez Kimse Seni Benim Sevdiğim Kadar” şarkısını söylüyordu, oğlum şarkıyı duyunca koşarak yanıma geldi ve heyecanla bana aynen şu şekilde dedi:
    “Baba bak! Adam Beşiktaş’ın şarkısını söylüyor.”
  • İleride “bigün” mutlu olmak için uğraşıyoruz çoğumuz. O gün ne vakit, 1 yıl sonrasında mı yoksa 40 yıl sonrasında mı belli değil. Bir gün mutlu olacağımıza niçin bugün mutlu olmuyoruz? Karpuz değil ki bu mevsimi olsun. Bir terslik var bu işte; dört mevsim karpuz yiyecek istiyoruz, mevsimini bekleyemiyoruz fakat mutluluk için dönemin gelmesini bekliyoruz. Oysa haiz olduklarımızla bugün mutlu olmak mümkün, görmüyoruz.
    Bir sıralama yapsak kötü olmaz aslen. Nelere sahibiz biz? Nefes almayı birinci sıraya yazalım örnek olarak. Her gün her sabahleyin denetim edelim bu listeyi.
  • Sahip olduğuna değil de daha oldukça haiz olmadıklarına odaklanıyor çağdaş insan. Kim bilir kim bilir nelere haiz, bilincinde değil. Şükretse elindekilere, kıymetini bilse oldukça mutlu olacak fakat şükreden insan saygın değil, zira şükredene satış yapmak zor. İnsan elindekiyle yetinirse sistem çökecek.
  • Fazlaca şey koparacağım bu çağdaş dünyadan. Ben yakında ondan kurtulacağım fakat o benden kolay kolay kurtulamayacak, iki elim yakasındadır, zira bizi bu hale o getirdi.
  • Modern hayata itiraz eden özgür insanlarımızın sayısı ne kadar oldukça olursa o denli özgür bir dünyamız olur.
  • Benim 40.000 kelimede kim bilir anlatmayı beceremeyeceğim düşüncelerimi, Nâzım Hikmet bir mısrada özetlemiş aslen. Kitabı okumaya vaktiniz eğer olmazsa bu bir mısra da yeterlidir her şeyi anlamaya.
    “Mesele tutsak düşmek değil, teslim olmamak tüm sorun.”


The School Of Mandıra Filozofu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

kitap/kitap–63853 yazar/i9366
Mandıra Filozofu karakterinin yazarı olan Birol Güven’den, Mandıra Filozofu’nun felsefesini özetleyen, çağdaş yaşamın insanlara getirdiklerini ve götürdüklerini özetleyen bir kitaptı. Kitabın genel 1 ve 5 sayfa içinde ki kısa tecrübe etme yazılarından oluşuyor. Bazı yazılarda Birol Güven’in kendi anılarını anlattığını o anılar üstünden görüşlerini desteklediği bir kitaptı. Sohbet havasında ve yalın bir üslupla yazıldığı için oldukça rahat okunan ve okuyucuyu sıkmayan bir kitap olmuş. Klasik bir kişisel gelişim kitabı değil de belli bir fikir ve felsefe üstüne kurulmuş bir kitaptı… (Münzevi Genç)

Filminden etkilenip aldigim kitap sanildigi benzer biçimde bir roman yada hikayeden meydana gelmiyor.
Kitap kisisel gelisim, ani ve otobiyografi karisimi bir olusumdan meydana geliyor.
Edebi bir kitap degil, fakat filmini izleyenlerde goreceklerdirki filmlerin temel felsefesi bu kitapta bolum bolum mevcut.
Bizi çağdaş dunyanin tehlikelerine karsi uyarmis, tespitlerde bulunmus ve cozum yolunu cogu vakit bizlere birakmis ;ozellikle bu yonunu begendim cunku boyle yaparsan basarirsin ben boyle yaptim basardim sende basarabilirsin benzer biçimde gaz odakli kitaplari asla okuyamam.
Filmi sevenlerin bu kitabida seveceklerini dusunuyorum acikcasi ben begendim.
KEYIFLi OKUMALAR… (Ceyhun guney)

Bir yaşam biçimi…: Mandıra Filozofu sözü son yıllarda yaygınlaştı. Uygar yaşamdan elini eteğini çekip daha yalın ve neredeyse beklentisiz bir yaşam biçimini benimsemek anlamındadır. Bu sebeple devamlı iyiye odaklandığınızda bir yere varamazsınız ve elinizdekilerin tadını da çıkaramazsınız tam anlamıyla. O yüzden yüksek amaçlardan kaçının diyor MF.
.
Bireyler genel olarak yaşı ilerledikçe geçmişe daha bir hasret duyarlar (Ben geleceğe duyarım ). Bunun sebebi de geçmişte ellerinde var olanlarla mutlu olabilmeleri iken şimdi her istediklerini alabiliyor iken tadını çıkaramamaları. Bence doğru da. Kazanmayı öğrenen sadece iyi mi yaşamasını öğrenmeyen bir cemiyet var ortada. Herkes en iyi işi seçmek ve hep yüksekten uçmak zorunda. Peki öyleyse ara ve öteki işleri kim meydana getirecek? Doğal olarak ileride her iş kolu okumuş olacak.
.
Kendi anılarıyla da bezediği MF adlı betik, oldukça keyifliydi. Akıcı okunması ayrı bir güzeldi. Yazarın ufaklığına hasret duymasını, o sıcaklığı aramasını birazcık veryansın ile okuyoruz. Ama o küçükken ebeveynine sorsanız onlar da kendi çocukluğunu özlediklerini söylerler. Bu mevzu bu şekilde. Her dönem önceki dönemleri iyi bulur.
.
İçerisinde bazı alıntı sözler ve öyküler de var ve hakikaten iyiydi. Bilhassa “Topuklu Ayakkabı” ve “Eyfel Kulesi” iyiydi. Biraz gündedün etmenin hiç kimseye yararsızlığı olmaz. Alıp okumanız güzel süre geçirmenizi elde edecektir. (Betikevi)


The School Of Mandıra Filozofu PDF indirme linki var mı?


Birol Güven – The School Of Mandıra Filozofu kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de The School Of Mandıra Filozofu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Birol Güven Kimdir?

Birol Güven (d. 1 Mayıs 1964, Kocaeli), Türk film yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmen.

Gebze Lisesi’ni bitirdikten sonrasında Ankara Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’ni tamamlamıştır. İstanbul Sultanahmet’te İngilizce gezgin rehberliği de yapmıştır. Rehberlik yaparken Gani Müjde ile tanışmış ve yanında senaryo yazarlığına adım atmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce öğretmenliği yaparken Gani Müjde ile tanıştı ve onun yanında Tükenmez Kalem’de senaryo yazmaya başladı.


Birol Güven Kitapları – Eserleri

  • The School Of Mandıra Filozofu
  • Yatak Odası Diyalogları
  • Teneke Üstünde Midyeden Sosyeteyle Susiye
  • Çocuklar Duymasın
  • Tatil Diyalogları


Birol Güven Alıntıları – Sözleri

  • Kitaplar hep hususi olmuştur benim için. Hiç kitap almasam da, saatlerce dolaştığımı bilirim  kitapçılarda. Dokunmak bile oldukça büyük zevk verir bana. Bazılarını asla okumayacağımı bile bile, alır getiririm eve. Okuyamadığım kitapları satın alarak, suçumu hafifletmeye çalışırım bir ihtimal… (Teneke Üstünde Midyeden Sosyeteyle Susiye)
  • Bizi biz icra eden elde ettiklerimiz değil vazgeçebildiklerimizdir. (The School Of Mandıra Filozofu)
  • Fazlaca şey koparacağım bu çağdaş dünyadan. Ben yakında ondan kurtulacağım fakat o benden kolay kolay kurtulamayacak, iki elim yakasındadır, zira bizi bu hale o getirdi. (The School Of Mandıra Filozofu)
  • Günde üç öğün dayak yiyerek büyüyenler, bugün evlatlarının psikolojisi bozulur diye sesini bile yükseltemiyor. (Teneke Üstünde Midyeden Sosyeteyle Susiye)
  • Erkekler için cinsellik sıcak suya karıştırılıp derhal içilen nescafe, hanım için ise kısık ateşte yavaş yavaş yapılmış köpüklü bir Türk kahvesidir. (Yatak Odası Diyalogları)
  • Mutlu bir evliliğin sırrı, hemen hemen bir sırdır.. (Yatak Odası Diyalogları)
  • Yazdıklarımı evlatların da ulaşabileceği bir yere koyabilirsiniz… (The School Of Mandıra Filozofu)
  • ”Filmin başrolü ben değildim. Mandıra Filozofu filminden bahsediyorum. Filmin başrolü o güzel manzaralı ormanlık araziydi. Sırf bu yüzden iki yıl bu ormanlık araziyi aradık. İlk yıl bulamayınca filmi çekmekten vazgeçtik. O denli önemliydi. Olmazsa Olmazdı. Olamazdı. İki yıl arayıp bulduğumuz o güzel ormanlık arazi, iki saatte yandı bitti kül oldu.
    Filmin öteki başrolü Rasim Öztekin abimdi. O da bir koca çınardı. Bir çınar benzer biçimde tek ve hür ve bir orman yangını benzer biçimde ansızın çekti gitti. Ardında bir aydınlık bırakarak.
    Israrla eski Türk filmlerini seyredenlere rastlıyorum kimi zaman.
    “Biz filmi seyretmiyoruz ki abi” diyorlar “biz eski İstanbul’u seyrediyoruz“
    Bundan sonrasında bizim filmi seyredenler de öykü için, oyuncular için değil de  o yanan, o güzel ormanlar için seyredecekler kim bilir…
    O vakit ulaştığında, ormanların niçin yandığını ve niçin söndürülemediğini daha net bilecekler.
    Bugün havada kelimeler uçuşuyor.
    Küresel ısınma diyorlar.. Tayyare fiyatlarından bahsediyorlar.. Tayyare kiralamalardan bahsediyorlar.. Orman yangınlarıyla mücadelenin özelleştirilmesinden bahsediyorlar. Yanan ormanlara otel dikilmesinden bahsediyorlar… maliyet yüzünden işten çıkartılan pilotlardan söz ediyorlar…
    Bu cümlelerde geçen kavramlar hangi sistemin  kavramları?
    Orman yangınları için bir görevli bir suçlu aranıyor. Şu havada uçuşan kelimelere bakarak arayalım suçluyu, tıpkı bir kelime bulmacası benzer biçimde…
    Hani bazı kelimeleri birleştirip anlamlı bir cümle elde ederiz ya.. havada uçuşan cümleleri takip ettiğimizde bir tek kelimeye ulaşıyoruz: kapitalizm!
    Bana hep soruyorlar;
    “Gerçek hayatta Mandıra Filozofu gibi yaşamak mümkün mü?”
    Hep diyordum;
    “Bu sistemde Mandıra Filozofu olmak için bile para lazım. Çünkü O araziyi almak için de para lazım”
    Artık şunu da eklemek isterim;
    Meğer ek olarak yangın uçakları,  yangın helikopterleri filan da lazımmış. Yangınla savaşım organizasyonu da lazımmış.
    Yok öyleki sistemden kaçıp bir kulübeye sığınmak. Bu paracı seviye yada paracı düzensizlik orman yangını şeklinde gelip seni kulübede buluyormuş.” (The School Of Mandıra Filozofu)
  • Yatağa gelirken makyajını siliyorsun, kirpiğini çıkarıyorsun, lenslerini çıkarıyorsun ve başka bir karı oluyorsun. Kendimi kandırılmış hissediyorum. (Yatak Odası Diyalogları)
  • Tanrı
    Kadınlara geçmişi ve geleceği
    Erkeklere ise yaşamış olduğu günü armağan etti
    Kadınlar, geniş bir zamana yayıldıkları için huzursuz
    Erkekler, daracık bir zamana sıkıştıkları için anlayışsız oldular. (Yatak Odası Diyalogları)
  • Bir hanıma güzel bulunduğunu söylemeyin;
    ona başka bir kadının onun benzer biçimde olamadığını açıklayın
    ve görmüş olacaksınız ki tüm kapılar size açılacak. (Yatak Odası Diyalogları)
  • Seks hakkında hiçbir şey bilmiyorum zira hep evliydim. (Yatak Odası Diyalogları)
  • Aşk bir hayal, evlilik ise bir gerçektir.
    Hayal ile gerçeği birbirine karıştırırsanız,
    hayalleriniz bu işten zararı dokunan çıkar.
    -Goethe (Yatak Odası Diyalogları)
  • O denli gizliydi ki aşklarımız sevgililerimizin bile bundan haberi olmazdı… (Teneke Üstünde Midyeden Sosyeteyle Susiye)
  • TRT Müzik’te Zeki Müren “Sevemez Kimse Seni Benim Sevdiğim Kadar” şarkısını söylüyordu, oğlum şarkıyı duyunca koşarak yanıma geldi ve heyecanla bana aynen şu şekilde dedi:
    “Baba bak! Adam Beşiktaş’ın şarkısını söylüyor.” (The School Of Mandıra Filozofu)
  • History is his story. (Yatak Odası Diyalogları)
  • İleride “bigün” mutlu olmak için uğraşıyoruz çoğumuz. O gün ne vakit, 1 yıl sonrasında mı yoksa 40 yıl sonrasında mı belli değil. Bir gün mutlu olacağımıza niçin bugün mutlu olmuyoruz? Karpuz değil ki bu mevsimi olsun. Bir terslik var bu işte; dört mevsim karpuz yiyecek istiyoruz, mevsimini bekleyemiyoruz fakat mutluluk için dönemin gelmesini bekliyoruz. Oysa haiz olduklarımızla bugün mutlu olmak mümkün, görmüyoruz.
    Bir sıralama yapsak kötü olmaz aslen. Nelere sahibiz biz? Nefes almayı birinci sıraya yazalım örnek olarak. Her gün her sabahleyin denetim edelim bu listeyi. (The School Of Mandıra Filozofu)
  • Her adam güzel, anlayışlı, tasarrufu bilen
    ve iyi yiyecek pişiren bir eş ister;
    fakat yasalar ne yazık ki yalnızca tek hanımla
    evlenmeye izin veriyor.
    -Holy Matrimony (Yatak Odası Diyalogları)
  • Sahip olduğuna değil de daha oldukça haiz olmadıklarına odaklanıyor çağdaş insan. Kim bilir kim bilir nelere haiz, bilincinde değil. Şükretse elindekilere, kıymetini bilse oldukça mutlu olacak fakat şükreden insan saygın değil, zira şükredene satış yapmak zor. İnsan elindekiyle yetinirse sistem çökecek. (The School Of Mandıra Filozofu)
  • Modern hayata itiraz eden özgür insanlarımızın sayısı ne kadar oldukça olursa o denli özgür bir dünyamız olur. (The School Of Mandıra Filozofu)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler