Eğitim

Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı kimin eseri? Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabının yazarı kimdir? Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı konusu ve anafikri nedir? Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabı ne konu alıyor? Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı PDF indirme linki var mı? Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Caner Taslaman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9789758727049

Sayfa Sayısı: 499


Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Evrim Teorisi bilimselliğin kriterlerini karşılamakta mıdır? Platon`un, Aristoteles`in, Leibniz`in, Hume`un, Kant`ın, Popper`ın, Kuhn`ıın felsefeleriyle bu teorinin iyi mi bir bağlantısı vardır? Evrirn Teorisi`nin felsefî ve teolojik neticeleri nedir,,? Tanrı`nın var olup olmadığı meselesiyle Evrirn Teorisi`nin iyi mi bir ilişkisi bulunmaktadır? Tanrı`nın varlığını rasyonel olarak ternellendirmeye çalışan tasarım deliline, Evrim Teorisi tehdit oluşturmakta mıdır? Evren, tabiat yasaları, evrensel tüm oluşumlar, tüm canlılar ve biz tesadüfen mi oluştuk, yoksa bilinçle ve kudretle oluşturulmuş bir tasarımın ürünleri miyiz? islarniyetin, Hıristiyanlığın ve Yahudiliğin teolojileri hakkaten de Evrim Teorisi`nin reddedilmesini gerektiriyor mu? Bunlar ve bunlar şeklinde daha pek oldukca soruya bu kitapta yanıt veriliyor.

Farklı disiplinler içinde emekler yapılması gerektiği, değişik alanların bilgisinin birleştirilmesinin verimli sonuçlar doğuracağı sıkça dile getirilir fakat bu dileği yerine getiren emek verme sayısı hakkaten de oldukca azdır. Söz konusu olan Evrim Teorisi ve onun bilimsel, felsefî ve teolojik açıdan ele alınması ise, bu mesele iyice kendini gösterir. Bu kitapta bu sorunlu mevzu, değişik disiplinler açısından bilimsel ciddiyet ve felsefî derinlikle ele alınıyor ve biyolojiyle ilgilenenler kadar felsefe ve teolojiyle ilgilenenlerin de sorularına yanıt veriliyor.


Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı Alıntıları – Sözleri

  • Kalbimizin atışına sözümüz geçmez fakat yıldızlara ulaşır zihnimiz. Sonsuza kondurulmuş nokta kadar âciziz fakat noktalığımızda sonsuzu konuşacak kadar donanımlıyız…
  • Sonuç itibariyle öyleki ince hesaplamalar var ki tesadüfi oluşma ihtimali yok denecek kadar azca
    Zihnin varlığından tasarım deliline ulaşmakta ilk yol zihni madde dışı bir cevher olarak değerlendirmekten, ikinci yol zihnin haiz olduğu özelliklerin rastlantı ve naturel seleksiyonla açıklanamayacağını; bilgili, kudretli bir Tasarımcı’nın eseri olarak zihni görmemizin tek tutarlı yol bulunduğunu savunmaktır.
  • Dünyada insanların varlığı için lüzumlu olandan oldukca daha çok seviye vardır. Evrende canlılığın var olabilmesi için gereklilikler, hep oldukca ufak olasılıkların seçilmesi yardımıyla oluşmuştur; eğer bu şekilde olmasaydı, bu olgulardan çıkarsanan tasarıma dair netice da bu kadar kuvvetli olmayacaktı


Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitabı daha ilkin okumuş olsam da incelemesini şimdi yapıyorum.
Evrim bilim din ilişkisi üstüne yazılmış güzel bir yaratı okumanızı tavsiye ederim
Ilk olarak evrim teorisi ve evrimi ayırt etmek gerek. Lamarck , Erasmus Darwin , Charles Darwin .. Teorilerini korumak için çaba sarfediyor şeklinde görülüyor. Yada insanoğlu hep öyleki anlamış oldu . Şundan dolayı Kitabı elimde gören hepimiz bu mevzuda benimle tartıştı.marx ve Engels in darwinin teorisini kendi fikirleriyle birleştirmeleriyle ateist-evrimci tanımıyla ön planda tutulan bir fikirdir evrim (Charles Darwin bile agnostiktir). kitapta da geçer . Hobbes’un düşüncesini dayanak olarak görüp O, Tanrı’nın her şeye gücünün yetmesine ilişkin dini inançla, bilimin evreni mekanik bir tarzda açıklaması içinde hiçbir çelişki olmadığını inanıyorum(doğrusu yaşamın başlangıcı evrilerek olması Allahın olmadığı sonucunu çıkarmaz ) . sonuçta dünya da 6 günde yaratıldı (kuranda yevm ve tevratta yovm ) yüzyıl anlamında kullanılmıştır .buda bir evrimdir . insanda aniden değilde evrilerek yaratılması olabileceğini kurandaki bazı ayatleride kanıt olarak göstermiştir kitapta fakat buna karşın Kitapta dinin kesinlikle evrimi savunması icap ettiğini söylemiyor. Daha oldukca Agnostik bakılması icap ettiğini korumak için çaba sarfediyor. Darwinden oldukca ilkin tusi ,El-Cahız, Îbn Heysem ,İbn Miskeveyh vs bazı müslüman bilim adamları da araştırma yapmıştır her ne kadar bilinmesede. Özelikle bu yıl müfredattanda çıkarılması vaka oldu. Radikal bi şekilde evrime karşı çıkmanın yanlış bulunduğunu söyleyenler olduysa da bişey değişmedi. Sonuçta kepler Galileo kopernik dindar hıristiyanlardı ve kilisenin fikirleri düşüncelerini eleştirmelerindeki maksat gene kiliseye zarar geleceğindendi ve kiliseyle araları açılmış suçlanmışlardı . dikkat etmek gerekir iyi niyetle meydana getirilen şeyler fena sonuçlar doğurabilir (BAY X)

İlerleyen teknoloji ve informasyon vasıtasıyla mitolojiler ile bilim içinde derin bir yar oluştu ve bundan dolayı insanoğlu inançlarını sorgulamaya başladılar. Hıristiyanlık’ta bir düzeltim gerçekleşti bilimsel sonuçlara uyum açısından ve Big Bang ile Evrim’in aslen dine aykırı olmadığı kabul edildi doğrusu din ek olarak tekrar yorumlandı. Hıristiyanlık’ın yapmış olduğu bu mecburi yorumu İslam dünyası da yapmak zorundaydı zira yar giderek büyüyordu ve bunu Caner Taslaman üstlendi. Biyoloji, Fizik mevzusunda uzmanlık sahibi olmayan, o disiplinlerde araştırma dahi yapamayacak bir kişinin kalkıp da istatistik ve mantık ışığı altında kendi yorumunu katarak nihayete ulaşmaya çabasıdır emekleri ve bu kitap da aslen onlardan biridir. Yakın süre içinde duyacağınız düzeltim seslerinin habercisi olan bu kitap en azından ne düşünüyorlar diye okunması gerekir diye düşünüyorum. (Sefa Akgül)

Evrim Teorisi: Ilk olarak kitapta Evrim Teorisi Felsefe ve Tanrı şeklinde oldukca karmaşık görünen ifadelerin akıcı ve anlaşılır bir halde yazıldığını gördüm. Bu yüzden kitabı okurken sıkılmadım.
Kitap şimdiye kadar öğrendiğimiz algıyı kırıyor ve diyor ki Evrim teorisine inanmakla ateist olunmaz. Bu görüş bizim Tanrı’ya olan inancımızı daha da kuvvetlendirir. Asıl mühim olan nokta Tanrı’nın Varlığı, Sonsuz İlmi ve Sonsuz Kudretidir
Yazar, Kur’an’dan Evrim Teorisine kanıt bulmaya çalışanları da eleştirir. Onların bulmaya çalışmış oldukları delilleri zorlama bir olgu olarak kabul eder. Ancak İslam’ın Evrim Teorisi üstünde konuşmayı yasaklamadığını delilleriyle ortaya koyar. Bu mevzuda söylediği mühim olan kısım Allah’ın varlığı Birliği İlmi ve Kudretidir.
Bu kitabı güzelce inceleyerek okuyan şahıs İmanını Taklidi İmandan Tahkiki İmana çevirmeye destek sunar. Şundan dolayı Yazar, Kainatta matematiksel bir seviye bulunduğunu ve okunmayı bekleyen bir kitap bulunduğunu bizlerin gözleri önüne sermiş (Mustafa yalçınkaya)


Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı PDF indirme linki var mı?


Caner Taslaman – Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?

Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu kent olan İstanbul’da tamamlamış oldu. Kimya mühendisi bir annenin ve hekim bir babanın oğlu olarak ufak yaşlardan itibaren tabiat bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi esnasında insanbilim, din sosyolojisi, informasyon sosyolojisi şeklinde alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle doktora derecesini kazanmıştır. Daha sonrasında ise Kuantum Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yazdığı kitapla doçent oldu, gene bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki İslam” çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi’nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi’nde hemen sonra Oxford Üniversitesi’nde post doktora emekleri yapmış oldu. Harvard Üniversitesi’nde ve Cambridge Üniversitesi’nde konuk akademisyen olarak bulunmuş oldu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunmuş olduğu üniversitelerde en oldukca odaklandığı mevzu çağdaş bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Kısmı’nde profesör öğretim üyesidir.


Caner Taslaman Kitapları – Eserleri

  • Allah’ın Varlığının 12 Delili
  • Big Bang ve Tanrı
  • Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
  • Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
  • Allah Felsefe ve Bilim
  • Ahlak Felsefe ve Allah
  • Tanrı Parçacığı
  • Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
  • Terör’ün ve Cihad’ın Retoriği
  • Neden Müslümanım?
  • Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
  • Arzulardan Allaha Ulaşmak
  • Fıtrat Delilleri
  • Evren’den Allah’a
  • Arzulardan Allah’a
  • Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de İslam
  • Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
  • Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
  • Big Bang ve Tanrı


Caner Taslaman Alıntıları – Sözleri

  • “Yokluğu psikopatiye neden olan empati, karmaşa ve oldukca katmanlı bir özelliktir. Bu kadar mühim ve karmaşa bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır.” (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur’an, bununla birlikte gözlerin hep üstünde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı
    öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır…O şekilde bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir gezi, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu doyum edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin doyum edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en olası açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu doyum edemezse bu, dünyanın bir hile bulunduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu doyum için değil, tersine onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek yaşamın farkına varalım. Eğer buysa, bir taraftan bu dünyevi nimetleri hiçbir süre ufak görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, öteki taraftan bu tarz şeyleri bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam… (Fıtrat Delilleri)
  • Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin vefatıyla yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
  • Allah’ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz fakat yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize karşın evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
  • Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
  • Tüm insanoğlu mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Tüm insanoğlu yakınma etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , kuvvetli, zayıf, eğitimli, bilgisiz, sıhhatli, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta… Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona destek olması imkansız, zira bu sonsuz boşluk sadece sonsuz ve değişmez bir objeyle doğrusu Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Materyalistlerin de kabul etmiş olduğu şeklinde sadece iki şık savunulabilir. Ya madde öncesiz ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır.
    Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve terbiye ile yaşam alanını, Tanrı’nın varlığını göz önüne alarak, tekrardan biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Eugene Wigner’in söylediği şeklinde “olağanüstü bir halde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir”. (Tanrı Parçacığı)
  • “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” yada “Güzel kavramı izafi midir” şeklinde soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fizyolojik bir başarı, bu sorulara ne yanıt sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu problemler bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
  • Tek bir kişinin, birkaç kişinin yada oldukca azca kişinin yargı olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran’da olması, eğer Kuran haricinde bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
  • İslam’ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi şeklinde alanlar açısından mühim bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
  • Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte normal olarak mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya değişik bir şekle bürünürse o isimlendirmenin,
    yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o
    fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim şeklinde mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin
    imkânı olmaz. (Allah’ın Varlığının 12 Delili)
  • Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna bakılırsa Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını tüm ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanoğlunun bilincinden tüm naturel arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
  • Felsefe, bilimdeki bilhassa fizikteki modern gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim adamlarının elindedir.
    Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
  • ”Erasmus, canlıların daha karmaşa bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafınca canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün bulunduğunu açıkladı. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu bulunduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes’ten alıntılar yapıyordu.” (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
  • Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten asla kaçınmadığını görürüz.
    Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir:
    30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde çöküş çıktı… (Neden Müslümanım?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş