Kripto Para

Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin’i olabilir mi?

Ripple, hem kripto para sektörüne, hem de daha ucuz ve daha süratli finansal işlemler reelleştirmek emeliyle ödeme ağ teknolojilerine odaklanan bir şirkettir. XRP ise, beynelmilel ödeme transferleriyle ilgili sorunları çözmeye odaklanan firmanın mahallî kripto para üniteyidir.

Ripple nedir? Ripple Labs şirketinin zamanı ve XRP coin

Ripple’ın nasıl ortaya çıktığını idrak etmek için, kripto paraların piyasaya sürülme dönemine özetlemek gerekirse bir göz atalım.
Esasen her yeni kripto para, Bitcoin’in yerine geçmek için ortaya çıktı diyebiliriz. 

Dolayısıyla bu gidişat, başlangıçta Bitcoin madenciliği faaliyetlerini güçleştirdi ve kriptonun popülerliğini negatif etkiledi. Iyi bir ekran kartı ve bilgisayara haiz olan hepimiz, kripto para madenciliğine girerken, seçenekler artmaya başladı.

Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

Ayrıca bknz:

  • En güncel Ripple (XRP) maliyet hipotezleri 2022-2025
  • Uzmanlardan görkemli Ripple yorumları ve maliyet hipotezleri
  • Ripple iyi mi alınır? – XRP almadan evvel öğrenmeniz ihtiyaç duyulan her şey!

Hakikatinde,”Ripple nedir? XRP nedir?” sualleri için daha daha öncekine, başka bir deyişle 2012 senesine gitmemiz gerekiyor:

Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?
  • Ripple Labs Inc, 2012 senesinde piyasaya giren Ripplepay’in devamı kalitesinde olan blockchain esaslı tek tek fintech şirketi olarak ortaya çıktı.
  • Eylül 2012’de, Chris Larsen ve Jed McCaleb, OpenCoin isminde San Francisco merkezli bir FinTech şirketi kurdu.
  • Temmuz 2013’te McCaleb’in ortaklıktan ayrılmasının arkasından, 26 Eylül’de OpenCoin, Ripple Labs (Ripple) olarak isim farklılığına gitti.
  • Opencoin, Ryan Fugger’ın fikirlerini, özelliklede iki taraf içinde anlık para transferi fikrini kullanarak Ripple İşlem Protokolü (RTXP) adı verilen yeni bir ödeme protokolü geliştirmeye başladı.
  • Bununla beraber, 2015 senesinde ad farklılığı yaparak, yoluna “Ripple” olarak devam etti.

Anlık devasa bir ödeme sistemi (RTGS), para borsası ve para transferi ağı olarak öğrenilen Ripple, işlem kayıtlarını sürekli karşılaştıran ve bağımsız bir halde onaylayan serverlere haiz bir network ve genel bir Ledger kullanıyor.

Hem Bitcoin, hem de uslu kontratlar geliştirmeye odaklanan bir platform olan Ethereum (ETH)‘dan değişik olarak, beynelmilel finansal işlemlere odaklanıyor.

XRP nedir? XRP coin hakkında her şey!

Ripple Labs Inc.
Ripple Labs Inc. tarafınca 2012 senesinde, blockchain teknolojisinin eforunu kullanarak dünya genelinde para transferi ve ödemeler alanında, sorunsuz bir deneyim sağlamak için piyasaya sürüldü.

Günümüz dünyasında teknoloji o denli ilerledi ki sürücüsüz taşıtlar şeklinde, bundan birkaç yıl evvel dahi olası olmayan şeyler gerçek olmaya başladı.

Ancak beynelmilel ödeme hizmetleri, oldukça fazla ilerleme kaydolamayan sektörlerden biri olarak kaldı. Beynelmilel ödeme sektöründe geleneksel sistemler, hala iki ehemmiyetli sorunla yüze yüze: 

   1.  Pahalılık

   2.
Bu alanda etkinlik gösteren bankalara mukayeseyle, PayPal şeklinde hizmetler vesilesiyle daha ucuz işlemler reelleştirilebilir.

Ancak şu da bir gerçek ki; Ripple, PayPal’dan dahi daha süratli ve daha azca maliyetli beynelmilel ödemeler yapabilir. Mesela, PayPal saniyede 193 işlem reelleştirirken, XRP (Ripple coin) ile saniyede 1.500 işlem reelleştirir.

Ripple Rehberi: Ripple Nedir? XRP Nereden ve nasıl satın alınır? Ripple'ın geleceği nasıl?

Her şeyin oldukça süratli olduğu web çağlarında, beynelmilel işlemlerin neticelenmesi, günler hatta kimi zaman haftalar alabilir. Bu sürecin uzaması, müşterilerin hasara uğramasına niçin olurken, finansal müesseselerin işine yarar.

Ripple ise, bu kumpası değiştirmeyi ve beynelmilel transferleri süratli ve ucuz hale getirmeyi kastediyor.
Bu da daha süratli, daha ucuz ve daha transparan küresel ödemeler anlamına geliyor. Ripple 2012’de kurulduğundan beri, bu sorunları çözmek için çalışıyor. Bu sebeple oldukça rakamda yatırımcının alakasını sürüklemeyi başardı.

Bankalar niçin Ripple ağını (RippleNet) seçiyor?

Finansal işlemleri daha rahat, transparan ve bununla beraber daha süratli yapılabilmek için seçiyorlar.
Ve 2017 sonunda yanıtı tespit etmiş olmalılar ki akın akın RipleNet ağına dahil olmaya başladılar.

Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

Bankalar ve SWIFT sistemiyle ilgili yaşanmış olan en esas sorun, işlemler reelleşmeden evvel bankaların bazı prosedürler dayatmasıdır. Nitekim, bu prosedürlerin neticesinde likidite problemi ve kredi tehlikeyi ortaya çıkabiliyor.

İşte Ripple tüm bu aşamada devreye girdi ve bankaların güvenlik mevzusundaki endişelerini gideren kapalı dönem bir ödeme ağı yarattı.
Zira Ripple ağı, yalnızca transferler için bir taşıt olarak kullanıyor.

Bu kulağa güzel gelebilir. Ancak hem alıcılar, hem de müessesesel kullanmakta olanlar için yeni teknolojilere alışmak o denli da rahat olmuyor. Kullanmakta Olanların bir çok, beceriksiz istikametleri bulunduğunu kabul etseler de, güvendikleri bir teknolojiye odaklanmayı ve daha önceki teknolojiyi kullanmayı seçiyor.

Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

Bununla beraber, Ripple, işlem kayıtlarını sürekli karşılaştıran ve bağımsız bir halde onaylayan serverlere haiz bir network ve genel bir Ledger kullanıyor.
Daha fazla informasyon için tıklayınız.

Blockchain tabanlı küresel bir ödeme ağı olan Ripple, neredeyse dünya genelinde tüm bankaları birbirine bağlayan bankalar arası elektronik fon transferi standardı elde eden bir sistem olan SWIFT’e rakip olarak yola çıktı.

Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

1973 senesinde kurulan SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), BIC (Bank Identifier Codes) olarak öğrenilen banka belirleme kodu yardımıyla dünya genelinde neredeyse tüm bankaları belirleyebilmektedir. 

Ripple ise, banka ve finans kuruluşları içinde anlık ve düşük sermayeli beynelmilel para transferleri reelleştiren RippleNet olarak adlandırdığı, SWIFT’e seçenek bir ödeme ağı geliştirdi. 

Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

Şirketlerin ve bankaların, XRP ile sınır ötesi ödemeler yapmalarına imkân elde eden bir hizmet başlattı.
Hepsi da XRP’nin gelecekteki değerine katkıda bulunuyor.

XRP coin, 150’den fazla banka tarafınca dünya çapındaki Ripple finans ve bankacılık ağı vesilesiyle meydana getirilen transferlerin aktarılmasında kullanılıyor. Ayrıca, pek oldukça finansal kurum dünyanın bir bölgesinden değişiğine para aktarmak için Ripple protokolünü kullanıyor.

Ripple’nin sunmuş olduğu çözüm; değişik ledger ve ağlar arasındaki ödemeleri, küresel çapta kuvvetlendirmek için açık ve yansız bir protokol kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Fakat bu, her yıl binlerce ve hatta milyonlarca para transferi reelleştiren bankalar için oldukça büyük bir tutum anlamına geliyor.

Ayrıca, dünyadaki en iyi ödeme ağlarından birine haiz olan Ripple, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI ve Meksika arasındaki ödemelerde XRapid’i kullanan finansal müesseselerin, forex aracılarına ödedikleri ölçüden %40 ile %70 içinde tutum sağladığını açıklıyor.

Ripple xRapid ağı kullanım oranları

Dahası Ripple, saniyede 1500 işlem reelleştirme kapasitesine haiz ve Visa ile aynı seviyede, (saniyede 50.000) işlem meydana getirecek şekilde güncellendi.
Mevcut finans sistemi ise, bu başkalaşımı blockchain sektörü şeklinde, verimli bir halde destekleyemiyor.

Blockchain ekosisteminde ise bu alana odaklanan en büyük şirketlerden biri de Ripple olduğundan, müessesesel ortaklarının rakamı 2019 seneyi süresince çoğalış kayıt yaptırdı.

ripple-rehberi-ripple-nedir-xrp-nedir-xrp-coin-ripple-coin

Geçen senelerde bu alanda kurduğu ortaklıklarla isminden sıkça söz ettiren şirket, bir sonraki yıllarda daha çok finansal müessesenin, Ripple ağını kullanmaya başlayacağını iddiasında buluyor.
XRP, Ripple şirketinin kripto parasıdır. Fakat tekrardan de değişik kripto paralar ile aynı kategoride anılıyor.

Bitcoin ve Ripple arasındaki en ehemmiyetli farklar nedir?

Ripple’ı Bitcoin’den ayıran en ehemmiyetli nokta XRP’nin yaratılışı ve piyasaya sürülme şeklidir.

Ripple, Bitcoin’e rakip olabilir mi?

Ripple’nin borsalarda işlem bakan mahallî tokeni olan XRP coin, netlikle Bitcoin’e rakip olarak planla.
Ayrıca bu onaylayıcı serverler fertlerden bankalara kadar rastgele bir hiç kimseye ilişik olabiliyor.

  • BTC’den değişik olarak, geleneksel bankacılık ve P2P ağı üstündeki ülkelerde küresel kripto para üniteleri içinde katalizör olacak halde tasarlandı.
  • Ripple’yi ötekilerinden ayıran bir başka nokta da XRP’nin yaratılışı ve piyasaya sürülme biçimi.
  • Kripto sektöründeki pek oldukça tokende, madencilik kanalıyla yeni paralar çıkarılırken, Ripple coin (XRP)’de gidişat bu şekilde değil.
    XRP coin, ledger adı verilen blockchain tabanlı defterlerinin tamamen şirket tarafınca idarendiği, madenciliği yapılmayan bir kripto para üniteyidir.

    Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

    XRP’nin üstünde çalmış olduğu blokchaine ise XRP Ledger (kayıt defteri) sınıyor.
    Zira bankalar Ripple’a sıcak bakıyor ve pek oldukça banka şu anda, Ripple platformuna katılmış vaziyette. Ayrıca her geçen gün daha çok ödeme sağlayıcı, Ripple ağına katılıyor. Daha fazla informasyon için tıklayınız

  • Bankalar Ripple’ı hoşlanmış şeklinde duruyor ve pek oldukça banka şu anda, Ripple platformuna katılmış vaziyette. Ayrıca her geçen gün daha çok ödeme sağlayıcı, Ripple ağına (RippleNet) katılıyor.

    Bu hedef istikametinde Ripple şu ana kadar aşağıdaki dev bankalarla ortaklıklar kurdu:

    AkbankYes BankSantanderAxis BankWestpacNBADUBS gibiUnion Credit

    • Ripple Protokolü (XRP coin) yardımıyla, iki taraf içinde direkt ve neredeyse anlık para transferi gerçekleştirilebiliyor.
    • Platform, geleneksel bankacılık ve hatta borsalar vesilesiyle meydana getirilen kripto para işlemlerindeki bekleme vakitlerini ve yüksek işlem fiyatlarını azaltıyor.
    • Ripple, XRP vesilesiyle rastgele bir ödemeyi -hazır ve harcanabilir halde- neredeyse 3 saniye içinde gerçekleştirebilir.
    • Firmanın ek olarak RippleNet isminde bir aktarma ve ödeme ağı var.
      Akdikeni de gelen XRP’yi kendi para ünitesine çevirerek kullanabilir.
    Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

    Teknolojik anlamda Ripple platformu, XRP’nin yararlılığı mevzusundaki iddialarını doğrulayacak gerçek bir değere ve geçmişe haiz. Ancak XRP tokeninin kullanımı şu an istenen noktada değil.

    Ancak XRP kullanımı, tamamiyle Ripple ağından bağımsızdır; başka bir deyişle bankaların, dolar euro vb.
    Burada hakikat olan kıymet Ripple’nin kendisi ve dünya genelinde değerleri süratli bir halde taşıma özelliğidir.

    Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

    Bununla beraber, bankalar dilerse, XRP’yi değişik yabancı paralar içinde başkalaşım yaparken kullanabilir. Başka Bir Deyişle Ripple, bu alanda SWIFT ile rekabet etmeyi amaçlıyor.
    Bu sebeple Ripple ilk olarak, yüklü ölçülerdeki paranın dünya genelinde olabildiğince süratli gezmesini kastediyor.

    Ripple (XRP coin) ile ilgili avantajlar

    Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

    Ripple coin (XRP)’nin Artıları1. Ripple Protokolü (XRP coin) yardımıyla, iki taraf içinde direkt ve neredeyse anlık para transferi gerçekleştirilebiliyor.2.
    Ripple, XRP vesilesiyle rastgele bir ödemeyi -hazır ve harcanabilir halde- neredeyse 3 saniye içinde gerçekleştirebilir.4. Firmanın ek olarak RippleNet isminde bir aktarma ve ödeme ağı var. Kullanmakta Olanlar bu ağ üstünden paralarını XRP’ye dönüştürüp, müşteriye yollayabilir. Akdikeni de gelen XRP’yi kendi para ünitesine çevirerek kullanabilir.

    Teknolojik anlamda Ripple platformu, XRP’nin yararlılığı mevzusundaki iddialarını doğrulayacak gerçek bir değere ve geçmişe haiz.
    ile yaptıkları transferlerde XRP’ye gerek dinlenmez. Burada hakikat olan kıymet Ripple’nin kendisi ve dünya genelinde değerleri süratli bir halde taşıma özelliğidir.

    Bununla beraber, bankalar dilerse, XRP’yi değişik yabancı paralar içinde başkalaşım yaparken kullanabilir. Başka Bir Deyişle Ripple, bu alanda SWIFT ile rekabet etmeyi kastediyor. Ve bu hedef yönünde şimdiye kadar, American Express, Santander ve MoneyGram şeklinde pek oldukça büyük şirket ile oldukça rakamda uyuşma imza atıldı.

    Şu anda Ripple ne kadar?

    Anlık Ripple (XRP) maliyeti için canlı coin sayfamıza tıklayınız.

    2022 ve sonrasında Ripple coin ne kadar kazandıracak?

    Analistlerin orta ve uzun vadeli XRP maliyet temennileri oldukça yüksek.
    Daha fazla informasyon için tıklayınız.

    Ripple iyi mi alınır?

    XRP yatırımı düşünüyorsanız; mevcut tek alternatif XRP coini satın almak. Zira BTC ve ETH’de olduğu şeklinde, XRP’nin madenciliği yapılamıyor. Daha fazla informasyon için tıklayınız.

    Kredi kartı, banka kartıyla ya da değişik geleneksel dijital ödeme çözümleri ile de Ripple (XRP) satın alabilirsiniz.

    Peki Ripple iyi mi satın alınır? Şöyleki ki; Ripple coin almanın en rahat yolu, bir kripto para borsasına kayıt olmaktır.
    2017 senesindeki büyük boğa koşusunda, en fazla kıymet kazanan token olarak kayıtlara geçti. Fakat doğal olarak ki de diğeri tüm kripto para üniteleri şeklinde, XRP coin de 2018’in ilk çeyreğinde büyük bir maliyet çöküşü yaşadı.

    Dahası bu büyük çöküşten sonrasında da kripto para, bir cinsli kendisinden beklenen performansı sergileyemedi. Peki geçmişte kırdığı rekorlarla belleklere kazınan XRP, niçin düşüş trendinden tüm anlamıyla kurtulamadı?

    Ripple ve Ripple coin (XRP) ile ilgili en büyük eleştiri ne?
     

    Kripto topluluğu, XRP’nin düşüş trendinden kurtulamamasının en ehemmiyetli sebebi olarak, Ripple’nin XRP’yi egemenlik etmesini ve her bir çeyrekte piyasaya sürülen devasa ölçülerdeki tokenleri gösteriyor.

    Ripple coin ile ilgili olası dezavantajlar

    Ripple (XRP)’nin Eksileri 1.
    Ripple Labs, takribî 55 milyar XRP’ye haiz.3. SEC tarafınca oluşturulan dava4. XRP kullanımı hala istenen noktada değil.

    Her ne kadar gelecekte token çıkarmasına engel bir şey olmasa da şirket, ilk başta tanımlanan toplam talebin haricinde daha çok token çıkarmayacağını açıklıyor.

    (Anekdot: Ripple şirketi tarafınca çıkarılmış 100 milyar XRP tokeni mevcut; dolaşımdaki token ölçüyü ise 47,949,281,138 XRP’dir.)

    Toplamda 100 milyarlık arza haiz olan Ripple coin (XRP)’nin, takribî %44’ü piyasada işlem bakıyor.
    Şu an için dolaşımdaki token ölçüyü ise takribî 45,248,061,374 XRP’dir.

          1.   XRP coin ve merkezilik problemi

    XRP’nin, Bitcoin şeklinde madenciliği yapılamıyor. Bunun yerine, konsensüs tabanlı kayıt defterleri (ledger) tamamen şirket tarafınca idareniyor.

    Kripto para ile ilgili tenkitler de tüm bu aşamada devreye giriyor. Her yıl 1 milyar tane XRP coin, Ripple’nin yetkilendirdiği garantör cüzdanlar tarafınca piyasaya sürülüyor ve bunların bir kısmı da satılıyor.

    Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?
    • Alakalı haber: Şok! Bunu öğreniyor muydunuz? – Ripple 21 yıl süresince XRP coin satacak!

    Ripple ile ilgili hep pozitif şeyler açıkladık, sadece şirket genel olarak pek oldukça eleştiri de alıyor.
    Bu kayıtlar, ledgerdeki tüm işlemleri aralıksız olarak birbiriyle karşılaştırma eten bağımsız validatörlar, başka bir deyişle doğrulama düğümleri, tarafınca idareniyor.

    Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?Ripple (XRP) uzun vadeli görünüm incelemeyi

    Herkes validatör olarak hangi düğümlere güveneceğini tercih edebilir. Ancak Ripple alıcılarına, işlemlerin doğrulanmasında güvenilir bir katılımcı sıralaması olarak Unique Node List’i (UNL) kullanmayı tembih ediyor.
    Bundan sonrasında Ripple, bir tek finansal düzenleme etmelerle geçimli usulleri önerecek ve tanıyacak.

    Ripple kaç yıl boyunca XRP satacak?

    2. Ripple Labs, takribî 55 milyar XRP’ye haiz!”

    Bu, merkeziyetsizliğe odaklanan kripto para sektöründe oldukça anormal bir konum olarak bakılıyor.
    Ripple – SEC davası

    Ripple şu anda hala mevcut XRP talebinin yarısından aşırısını elini yakalıyor. Ayrıca üç aylık bir kazanç akışı olarak XRP satışlarını kullanıyor. Bitcoin ve Ethereum’da olmayan bu yaklaşım, uzun süreden beri kripto topluluğunun bazı aboneleri tarafınca eleştiri etiliyordu.

    SEC Ripple'a yüklü bir miktar ceza kesebilir. Ripple hangi ölçütlere göre bu cezayı alabilir?

    2020 Aralık ayında AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI Taşınabilir Özelliğe Sahip (Bedel)ler ve Borsa Komisyonu (SEC) Ripple ve iki idareyicine, ilgisiz taşınabilir özelliğe haiz karşılık satışı yapma mazeretiyle bir dava açtı.
    XRP kullanımı hala istenen noktada değil!

    Ripple, XRP vesilesiyle dünya genelinde bir noktadan başka bir noktaya rastgele bir ödemeyi, hazır ve harcanabilir halde neredeyse 3 saniye içinde reelleştirebilir. 

    Bununla beraber, Finansal Teknolojiler alanında Ripple platformu, XRP’nin yararlılığı mevzusundaki iddialarını doğrulayacak gerçek bir değere ve geçmişe haiz olsa da XRP tokeninin kullanımı hala istenen noktaya eriş.

    Neden bankalar XRP’ye gerek dinle?

    ripple xrp nedir gelecegin bitcoini olabilir mi 621f8313ab8fc

    XRP coin kullanımı, Ripple ağında kesinlikle müracaat etilmesi ihtiyaç duyulan bir ödeme taşıtı değildir.
    ile yaptıkları transferlerde XRP’ye gerek dinle. Burada hakikat olan kıymet Ripple ağı ve dünya genelinde değerleri süratli ve düşük sermayeli olarak taşıma özelliğidir.

    XRP’nin yükselişinin önündeki en büyük 3 engel ne?

    1. SEC davası
    2. Şirket tarafınca egemenlik edilen XRP coin ölçüyü (55 milyar XRP)
    3.
    Ve maliyetin 10 dolara çıkması için piyasanın, 1 trilyon dolara yükselmesi gerekecek. Ki Bitcoin’in piyasa kıymeti şu anda takribî 150 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında bu hedef, yakın vadede pek ihtimaller içinde şeklinde görünmüyor.

    XRP’nin bir diğeri dezavantajı ise tokenin ardındaki şirket olan Ripple’nin, XRP coin talebinin büyük bir kısmına haiz olması.

    Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?

    Bu da esasta kripto para ünitesinin merkezsiz tabiatıyla çelişiyor.
    Dolayısıyla ciddi anlamda kitlesel bir özümsenme olmadığı sürece, bu konum XRP maliyetinin oldukça fazla yükselmesinin önünde bir engel olarak duracak şeklinde duruyor.

    Ripple nedir?

    Ripple; finansal işlemlerin daha rahat, ucuz, saydam ve daha süratli yapabilmek emeliyle ödeme ağ teknolojilerine odaklanan bir blockchain şirketidir.
    Daha fazla informasyon için tıklayınız.

    XRP nedir?

    XRP (Ripple coin olarak da anılıyor) beynelmilel ödeme transferleriyle ilgili sorunları çözmeye odaklanan blockchain platformunda kullanılan mahallî kripto para üniteyidir. Daha fazla informasyon için tıklayınız.

    Ripple (XRP) madenciliği yapılabiliyor mu?

    Hayır, XRP’nin madenciliği yapılamıyor.
    Daha fazla informasyon için tıklayınız.

    Ripple XRP ile neyi hedefliyor?

    Ripple geleneksel ödeme ve sınır ötesi para aktarma sistemini değiştirmeyi ve beynelmilel transferleri süratli ve ucuz hale getirmeyi hedefliyor. Daha fazla informasyon için tıklayınız.

    Ripple geleceği iyi mi?

    Rippl’ın, PayPal’dan dahi daha süratli ve daha düşük sermayeli beynelmilel ödemeler yapabilildiğini göz önünde bulundurduğumuzda; geleceğinin parlak olduğu söylenebilir.

    İlgili Makaleler

    Başa dön tuşu
    Oto Aksesuar toptan çakmak
    Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş