Eğitim

Ben Bir Kediyim – Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben Bir Kediyim – Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben Bir Kediyim kimin eseri? Ben Bir Kediyim kitabının yazarı kimdir? Ben Bir Kediyim konusu ve anafikri nedir? Ben Bir Kediyim kitabı ne konu alıyor? Ben Bir Kediyim PDF indirme linki var mı? Ben Bir Kediyim kitabının yazarı Natsume Soseki kimdir? İşte Ben Bir Kediyim kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Natsume Soseki

Çevirmen: Emre Alagöz

Yayın Evi: Panama Yayıncılık

İSBN: 9789752444980

Sayfa Sayısı: 576


Ben Bir Kediyim Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden)

“Ben bir kediyim. Bazılarınız, ‘Nasıl olur da sıradan bir kedi, sahibinin düşüncelerini böyle derinlemesine analiz edebilir?’ diyorsunuzdur. Bu tür şeyler bir kedi için çocuk oyuncağıdır. İşitme hassasiyetimin ve karmaşık şeyleri düşünebilme yeteneğimin yanı sıra insanların düşüncelerini de okuyabilirim. Bu meziyetleri nasıl edindiğimi sormayın. Yöntemlerim sizi alâkadar etmez.”

Japon edebiyatının en örneksiz ve en unutulmaz eserlerinden önde gelen Ben Bir Kediyim; sevilmeyen, istenmeyen ve tüm zamanını insan doğasını gözlemlemek için etrafta gezinerek geçiren bir kedinin yaşamına girmemizi sağlıyor. Onun bakış açısından iş adamlarının, öğretmenlerin, bilim adamlarının, hükümdarların, Zen rahiplerinin yada bayağı insanların kişilik ve yaşamlarından kesitlere tanık oluyoruz.

Bir taraftan devrin gündelik yaşantısı ve toplumsal koşullarıyla ilgili data sahibi olurken, öteki taraftan da yazar Natsume Sōseki’nin Çin felsefesiyle yoğrulmuş kaleminden bilgece bir dünyaya adım atıyoruz. Çeşit çeşit karakter çözümlemeleri içeren Ben Bir Kediyim’de, Sōseki’nin kinayeli ve eleştirel anlatımı yardımıyla hepimiz kendinden ve çevresindeki insanlardan birer parça bulacak.


Ben Bir Kediyim Alıntıları – Sözleri

  • Ben bir kediyim. Henüz bir adım yok. Nerede doğduğumu da bilmiyorum. Hatırladığım tek şey; hayatımda ilk kez bir insan gördüğümde nemli ve karanlık bir yerde miyavlıyor olduğum. Sonradan işittim ki, türünün en gaddar üyelerinden biriymiş bu insan…
  • Öğretmenlerse gerçekte zincire vurulmuş olmasalar da maaşları vesilesiyle esir edilmişlerdir.
  • Tarafsız konuşmak gerekirse, tımarhaneleri dolduranlar ne kadar deliyse , dışarda elini koluna saklayarak dolaşan sözde sağlıklilar da o denli delidir. Bir deliye toplumdan izole edilmiş olduğu sürece kolaylıkla deli muamelesi yapılabilir. Fakat deliler bir araya gelmiş olarak sayısal çoğunluk elde ederlerse, işte o vakit sayılarındaki üstünlükle delilikleri normalleşir. Aslında pek oldukça deli sağlıklıdır.
  • Hepsi de aynı mağaranın hayvanları.
  • İnsanları gözlemledikçe, egoist oldukları düşüncesine ister istemez daha oldukça kapılıyorum. Hele şu çocuklar!
  • Diyeceğim o ki, insanlık zamanı; etin, kemiğin ve kanın değil, yalnızca kostümlerin tarihidir
  • “Şu bir gerçektir ki, insan denilen canlı karakteristik olarak özgüveninden beslenerek kendisiyle gurur duyar.”
  • … insanların hepsi, haiz oldukları gücün yarattığı aşırı doyum hissiyle şiştikçe şişiyordu. İnsanlardan daha kuvvetli bir mahluk dünyaya gelip de gözlerini korkutmadıkça bu küstahlıklarının onları nereye kadar götüreceğini bilmenin imkanı yoktu.
  • Hiç yenmemiş bir şeyi yemekten ya da asla görülmemiş bir yeri görmekten daha güzel bir şey yoktur dünyada.
  • Aslında hepimiz, katlanılması mümkün olmayan şeylerin asla gerçekleşmeyeceğini varsaymayı seçer.


Ben Bir Kediyim İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ilk olarak şunu söylemek isterim ki bu kitaba ve heralde yazarı Natsume Sōseki’ye karşı ayıp etmiş hissetmekten kendimi alamıyorum. Zira tabiri caizse kitap elimde süründü. Ama bunun sebebi kitabın fena olması değil. Bunu kesinlikle söyleyemem. Belki birazcık durağan bir anlatımı olabilir. Hepsi bu. Yaklaşık 1 yılı aşkın bir süre ilkin okumaya başlamıştım bu kitabı. Ama hani kimi zaman kendinizi o kitaba adapte olamamış hissedersiniz, kimi zaman bu kitabı okumam için en doğru vakit bu değil dersiniz, kimi zaman oldukça merak ettiğiniz başka bir kitap olur ve o an okuduğunuz kitaba ara verirsiniz… Bu saydığım sebeplerin hepsi bu kitabı okuduğum süreç içinde dönem dönem benim yaşadığım durumlar. Bu nedendir ki eseri bitirmem bayağı bir vakit aldı. Konusuna gelecek olursam, Aslında en kısa özetiyle bir kedi ve onun gözlemlediği yaşam diyebiliriz. Evet tüm kitap süresince anlatıcı karakter bir kedi. Bu kedi Japonya da bir ailenin sahiplendiği kedi olarak yaşıyor ve bu ailedeki insanoğlu, aileye ziyarete gelen öteki insanoğlu, komşular, komşu evlerdeki kediler, sokak kedileri onun yaşam alanında bulunan unsurlar. Tüm bunlara olan yaklaşımını bunlar ile alakalı düşüncelerini aktarıyor bizlere. Ve bu düşünceleri, 20. yüzyıl Japonyasını, Japon kültürüne ilişik öğeleri ve bu öğelerin avrupai bir yaşam seçimi benimsenmesi ekolü ile iyi mi yavaş yavaş sönmeye yüz tuttuğunu, o dönemin cemiyet yapısını, insanların psikolojisini gözler önüne seriyor. Ve bu tarz şeyleri ifade ederken de lafını esirgemiyor diyebiliriz. Daha ilkin de söylediğim şeklinde bir ihtimal yer yer durağan bir anlatımı olabilir sadece okunmaya kıymet bir kitap bulunduğunu düşünüyorum. (İlknur)

İkinci kitabın sonlarına doğru tutunabildim, kitaba.Bu da 576 sayfalık kitabın üç yüzüncü sayfaları demek oluyor.Yani sabrettim.Herkes için farklıdır elbet lakin kitabın baş ve neredeyse orta kısmı benim için yazardan okuduğum ve oldukça sevdiğim “ Üç Köşeli Dünya” hatırına devam etti. İyi ki devam etmişim sonrası keyifliydi.
İsmi olmayan kediye bakılırsa sahibi etliye sütlüye karışmayan,maaş ile zincirlenmiş bir öğretmen. Kedi,bir yanıyla sıkı bir düşünür hem de şu cümleyi kuracak denli : “İstikrarlı olan her şey başarıyla taçlanır.” Ayrıca oldukça iyi bir gözlemci.Gözlemlerini aktarıyor. Öz fikirlerini ve gözlemlediklerinden ortaya çıkardıklarını harmanlayıp, düşüncelerini o şekilde belirtiyor.
Biroldukça mevzuda fikri olan kedi;şairlikten deliliğe,sataşmaktan insanlık hallerinin her birine ,ahlaktan birçok nesneye kadar fikirler üretiyor.Bunu yaparken bilim adamlarından, yazarlardan ,filozoflardan vs örnekler veriyor.
Batılılaşma romanın alt katmanı ve en açık örneği şu cümle:”Batılılar şeklinde davranmaya devam ederse,zenginlerin çevirilmiş olduğu çarkın altında ezilmeye ve o şımarık veletler tarafınca aşağılanmaya zorunlu kalacaksın.”
  (hernevikitap)

Bir kedinin bakış açısından düzeltim süreci Japonya, kedi hayatına girmiş olduğu sahibinden başlayarak onun arkadaşları, ailesi, komşuları özelinde tüm Japon toplumunu elden geçiriyor. Bilmiş kedinin çok büyük tespitleri beni benden aldı. Kitap fazlaca uzun, ara sıra havanda su dövme modunda ilerlese de Japon’larla ilgili oldukça güzel kaynak. Yazarı azca tanınıyor(muş) fakat ıskalanmamalı #benbirkediyim #natsumesoseki (Fk)


Ben Bir Kediyim PDF indirme linki var mı?


Natsume Soseki – Ben Bir Kediyim kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Ben Bir Kediyim PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Natsume Soseki Kimdir?

Sōseki Natsume Japon, İngiliz edebiyatı uzmanı ve yazardır. Uluslararası alanda sınırı olan çevirileri haricinde tanınmasa da, Japon-Rus Savaşı sonrası Japon Modern Romanına damgasını vurmuş en mühim yazardır. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek orijinal bir üslup oluşturmayı başardı.

Kendisinden sonrasında gelen Akutagawa Ryunosuke şeklinde mühim yazarları büyük seviyede etkiledi.II. Dünya Savaşı sonrası Kawabata Yasunari, Yukio Mishima ve Kenzaburo Oe şeklinde internasyonal çapta üne kavuşan yazarların temel kültürel kaynaklarından biri olduğu söylenebilir.

Türkçeye Ufak Bey adıyla çevrilmiş olan, mühim eserlerinden Bocchan’da çocukluğunda, yaramaz ve başına emir olan bir matematik hocasının taşra nahiyesine matematik öğretmeni olarak gidişini ironik bir üslupla anlatır. Bu yapının arkasında ise Japonya’nın batılılaşması ve sömürgeci ülke konumuna gelmesine yönelik ince satirik öğeler gizlenmektedir.


Natsume Soseki Kitapları – Eserleri

  • Madenci
  • Gönül
  • Üç Köşeli Dünya
  • Sanşiro
  • Cam Kapının Ardı
  • Ben Bir Kediyim
  • Ufak Bey
  • On Gece Düşleri
  • Ardından
  • The Gate


Natsume Soseki Alıntıları – Sözleri

  • İliklerime kadar hissediyorum yalnızlığımı. Bu şekilde bir gemide yapayalnız yol almaktansa kaldırıp atmak isterim kendimi sonsuz mavinin kucağına. (On Gece Düşleri)
  • Modern insanlarda gerçeğe eşlik edecek duyuyu terk etme huyu vardır.Toplum her insana o şekilde bir baskı uygular ki,insanların duyumsuzlaşmaktan başka çaresi kalmaz (Sanşiro)
  • Ben bir kediyim. Henüz bir adım yok. Nerede doğduğumu da bilmiyorum. Hatırladığım tek şey; hayatımda ilk kez bir insan gördüğümde nemli ve karanlık bir yerde miyavlıyor olduğum. Sonradan işittim ki, türünün en gaddar üyelerinden biriymiş bu insan… (Ben Bir Kediyim)
  • “Hayatın farkına varmayan bir insan kadar tehlikeli başka bir şey yoktur!” (Ardından)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek. (Üç Köşeli Dünya)
  • Öylesine bir acıydı ki bu, neredeyse nefes alamıyor, boğulduğumu hissediyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Ölüm direnebileceğin bir şey değildir. Kabullenirsen korkacağın bir şey kalmaz ortada. (On Gece Düşleri)
  • İnsanlar devamlı samimiyetin gerektirdiği şeklinde asil, içten, temiz fiil ve davranışlara haiz varlıklar değillerdir. (Ardından)
  • İlk başta yemeye tereddüt edeceğimiz bir şey olsa bile ilk lokmayı ısırdıktan sonrasında önceki kadar ızdırap çekmeden devam ediyoruz. (Madenci)
  • “Ancak insanoğlu fanidir. İnsanın ne kadar sağlığı yerinde de olsa, vadesi ne zaman dolar bilinmez.” (Gönül)
  • Aslında hepimiz, katlanılması mümkün olmayan şeylerin asla gerçekleşmeyeceğini varsaymayı seçer. (Ben Bir Kediyim)
  • Diyeceğim o ki, insanlık zamanı; etin, kemiğin ve kanın değil, yalnızca kostümlerin tarihidir (Ben Bir Kediyim)
  • Acı çeken ben olduğuma bakılırsa, buna son verecek olan da ben olmalıyım. (Madenci)
  • Bir insanoğlunun derin kederine tanıklık ediyor sadece o insana yardım eli uzatamıyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Hepimiz aynı derecede kıymetliyiz. Aramızda fark yok. (Cam Kapının Ardı)
  • ”Yalnızlık içindeyim, yeniden gelir misin?” (Ardından)
  • “Dünyada kuvvetli bir arzudan daha korkulu bir şey yoktur.” (Sanşiro)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek ! (Üç Köşeli Dünya)
  • Ev sessizliğe, kalbim huzura gömülüyor. (Cam Kapının Ardı)
  • “ Çocuklara örnek ol, erdem timsali ol. Öğretmen dediğin yalnızca ders vermez, öğrencilerini kişiliğiyle de etkiler.” (Ufak Bey)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş