Eğitim

Sosyalizm 101 – Kathleen Sears Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sosyalizm 101 – Kathleen Sears Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sosyalizm 101 kimin eseri? Sosyalizm 101 kitabının yazarı kimdir? Sosyalizm 101 konusu ve anafikri nedir? Sosyalizm 101 kitabı ne konu alıyor? Sosyalizm 101 PDF indirme linki var mı? Sosyalizm 101 kitabının yazarı Kathleen Sears kimdir? İşte Sosyalizm 101 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Kathleen Sears

Çevirmen: Arzu Büşra Kumbaroğlu

Orijinal Adı: Socialism 101: From The Bolsheviks and Karl Marx To Universal Healthcare and The Democratic Socialists, Everything You Need To Know About Socialism

Yayın Evi: Say Yayınları

İSBN: 9786050207774

Sayfa Sayısı: 240


Sosyalizm 101 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir zamanlar “baskı” ile ilişkilendirilen sosyalizm, bugünlerde her insanın gözünün üstünde olduğu, insanların günlük hayatlarında vergilendirme, sıhhat hizmetleri ve eğitim sistemleri benzer biçimde mühim meselelerle yer etmiş bir mevzudur. Üstelik günümüzün karmaşık siyasal ikliminde, giderek daha çok sayıda siyasal aday toplumcu yada demokratik toplumcu politikaları savunmaktadır.

Peki fakat sosyalizm nedir? Sosyalist düşüncenin kökleri nereye uzanır? Totaliter rejimlerin sosyalizmle mücadelesi tarihin hangi dönemlerinde ortaya çıkmıştır? İşçi sınıfının yükselmesi günümüzde mümkün müdür? Bugün sosyalizm nerede durmaktadır?

Sosyalizm 101, sosyalizmin neredeyse üç yüzyıllık kökenlerine, karmaşık geçmişine, temel taşlarına, gelişimindeki kilit isimlere ve güncel kavramlara açıklık getirerek tüm bu soruları cevaplandırıyor. Marx ve Engels’ten Marcuse’a, Sanayi Devrimi’nden Küba Devrimi’ne, diktatörlerden bağımsızlık mücadelelerine, dünya savaşları ve devrimler eşliğinde dünyanın siyasal dönüşümünü konu alıyor.


Sosyalizm 101 Alıntıları – Sözleri

  • “Şimdiye kadar düşünürler dünyayı yalnızca yorumladılar; sadece aslolan sorun onu değiştirebilmektedir.”
  • “Şehirdeki yaşam koşulları yoksulları dehşete düşürüyordu.”
  • Şehirdeki yaşam koşulları yoksulları dehşete düşürüyordu.
  • “Her gün karşılaşmış olduğu yoksulluk kanına dokunuyordu. Zalim sokaklarda sıkça karşılaşmış olduğu nazik vakalar ve sessiz bir şekilde meydana getirilen kahramanlıklar” sosyalizme kucak açmasını sağlamış oldu.”
  • “Bilinçli azınlık, çıkarlarına ters düşen bir sistemi destekleyen bilinçsiz çoğunluk için çalışıyordu.”
  • “Sözüm ona bu halk devleti, yaşananlardan gerçek anlamda ders çıkardığını iddia eden üç beş yeni soylunun kitleleri zorbalıkla yönetmesinden ibaret ola­caktır.”
  • “Bir malın kıymeti onu yaratmak için harcanan işgücü tarafınca belirlenir ve yalnızca insan emeği kıymet yaratabilir.”
  • “Sosyalizm komünizmle aynı mıdır? Cevap, suali sorduğunuz kişiye göre değişiklik gösterir. Marksistler çoğu zaman sosyalizmle komünizmin aynı şeyin, kısaca üretim araçlarının ortak mülkiyetine dayalı bir toplumun iki ayrı yüzü bulunduğunu söyler. Devlet ve Devrim [1917] kitabında Lenin sosyalizmi komünizme giden yolun ilk aşaması olarak tanımlar. Lenin’e gore, komünizm idaresindeki devlet “solup gider” şundan dolayı tüm mülkler halkın ortak malı olduğunda devlete gerek kalmaz.”
  • Stalin Rus değildi. Kafkasya vilayeti Gürcistan’da dünyaya gelmişti. Asıl adi Iosif Dzhugashvili’ydi. Lenin benzer biçimde o da yeraltında faaliyetler yurutürken başka adlar kullandı. Stalin Rusçada “çelik” anlamına geliyordu. Bu isim, işinin ustası yapılı bir adam için iyi bir seçimdi.
  • Birleşik krallık parlemetosu’ndan ilk çocuk işçi kanunu 1802 senesinde geçti.


Sosyalizm 101 İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Okuma labirentinin bilinmezliklerinde, çıkışa değil kayboluşlara, yüzeye değil derinliklere gönül vermiş bir okur olarak Marx ve Engels okumalarımı zihnimde tarihsel bağlama oturtmak ve doğru anlamlandırmak için toplumcu fikir mirasını ana hatlarıyla öğrenmeyi hedefledim ve bu yolculukta kendime bir rehber edindim: Kathleen Sears’tan Sosyalizm 101.
Sears bu hızlandırılmış sosyalizm yolculuğunda kronoloji ve konsept çerçevelerinde bölümler halinde okurunu üç yüz senelik bir mirasla tanışmamızı sağlıyor. Thomas Moore’un Ütopya’sı Fourier ve Saint-Simon’un ütopik sosyalizmlerine dönüşürken Saint-Simon’cu sosyalistler içinde Nathaniel Hawthorne ve Louisa May Alcott benzer biçimde yazarlar bulunduğunu öğreniyoruz. Ardından Marx ve Engels’le karşılaşıp ilk “proleterya diktatörlüğü” olan Paris Komünü yıllarına uzanıyoruz. Tabii ki takvimler 1917’yi gösterirken sayfalarda Lenin’in çehresi beliriyor, Saint Petersburg’ken Petrograd olmuş o haşmetli kent Leningrad’a (d)evrilirken bir yanımızda Troçki öteki yanımızda Stalin yükseliyor. Okuduğumuz her satırda Orwell’ı anlamlandıran gerçeklere kulak veriyoruz. Ve o anda, kızıl bir güneş doğudan yükseliyor: Mao Zedong. Yakıyor tarlaları, çekiyor perdeleri. Hayaller hakikate ulaşamazken üçüncü yolların adamı Tito beliriyor Yugoslavya’da. Bir yanda da kültürel Marksizm oluşuyor, kabarık bir sıralama bu: Gramsci, Adorno, Marcusse, Habermas, Benjamin. İngiltere ne alemde derseniz bizi kendine özgü William Morris ve “New Age’ci” yazarlar karşılıyor orada: Ezra Pound ile G. K. Chesterton. Ve yol uzar giderken Thatcherizm peydahlanıyor, Gorbaçov sahneye çıkıyor, bir devir kapanırken yenisi açılıyor. Bambaşka mekanlar, yoruma karşı yorumlar: Mısır’ı Cemal Abdünnasır’ı, Hindistan’ın İndira Gandhi’si. Ve çağdaş, ve uygar: Büyük Buhran’dan McCarthyciliğe yol alan, oradan komşuya Fidel Castro’ya uğrayan ve yolunu neoliberalizmin harabelerinde sonlandıran yeni soğumuş bir yangının külleri. Nihayet, Yeşiller! Gelecek, derhal, şimdi: Sanders ve Ocasio-Cortez.
Son tahlilde Sears’ın Sosyalizm 101’i vaadini karşılayan, girişlerin sakil kaderine hapsolmamış bir giriş olmayı başarıyor. Labirentte kaybolmamak için çıktığımız yolda yeni kayboluşların eşiğinde nefes soluğa buluyoruz kendimizi. Hayat kısa, sanat uzun, devrimler sonsuz. Okumak tam da bu anda güzel: Kaybolduğunda. (Kubilay)

Ilk olarak eğer sosyalizm ne anlamına gelir diye bir düşünce elde etmek istiyorsanız kafi sayılabilecek bir kitap fakat sosyalizmin detaylarından, uygulanmasından daha oldukca tarihini mevzu alıyor.
Bu açıdan ne kadar başlangıç kitabı sayılsa da ilk kere sosyalizmle ilgilenmek isteyenler kitabın bir oldukca kısmında yoğun bir tarih karmaşasından birazcık zorlanacaktır. İyi okumalar. (Barış peksezer)

Ufak tefek ifade bozuklukları ve bağlaç hataları olsa da çeviren kişinin oldukca genç olması beni mutlu etti ve ümit ederim ilerleyen yıllarda oldukca daha güzel işlere imza atacaktır.
Kitaba gelirsek, sosyalizm denildiğinde insanoğlunun aklına yazar/i743 geliyor. Ancak kitapta Marx’a oldukca azca değinilmiş. Bu yönüyle kitabı sevdim. Kitap, Sosyalizmin Marx öncesi dönemlerini özetlemek gerekirse anlattıktan sonrasında, toplumcu devletler, kişiler, okullar benzer biçimde sosyalizmin uygulanma sahası ve bu sahaya faşizm ve emperyalizmin iyi mi müdahale ettiğini konu alıyor.
Fransa Ic Savaşı
Anarşizm
Marksist Revizyonizm
Iscı Sendikaları
Lenin, Stalin, Troçki
Mao
Küba
Vietnam
benzer biçimde mevzularda bilgilendirici/informasyon tazeleyici özelliği ile sosyalistlerin nelerle savaşım ettiğini özetleyen kitabı, mevzunun ilgilisine tavsiye ederim.
Not: Komünizmin en büyük şairi yazar/i523 ‘a kitapta değinilmemesi, yazarın oldukca büyük ayıbıdır. (yy)


Sosyalizm 101 PDF indirme linki var mı?


Kathleen Sears – Sosyalizm 101 kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Sosyalizm 101 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Kathleen Sears Kimdir?

20 yılı aşkın süredir bir eğitmen, koç ve kıdemli danışman olan Kathleen Sears, eğitim programlarının uygulanması ve sunulması mevzusunda ve bir eğitim ve organizasyonel gelişim koçu olarak sağlam bir deneyime haizdir. İmalat, telekomünikasyon, havacılık benzer biçimde çeşitli sektörlerdeki işletmelerde çalıştı.

AFI Expertise’de iki dilli bir eğitmen olarak, öncelikli olarak yönetim becerileri geliştirme, liderlik, yazışma ve alan kişi hizmetleri mevzularında eğitimler verdi.

Sertifikalı bir insan kaynakları uzmanı (CRHA), mesela üst düzey yöneticilere karar verme mevzusunda rehberlik sunar.

Kişiler ve “otantik” liderlik söylediği şey hakkında, kuruluşların iş hedeflerine ulaşmalarına destek oluyor ve liderler ve ekipleri için tasarlanmış birçok geliştirme programını yönetiyor.


Kathleen Sears Kitapları – Eserleri

  • Mitoloji 101
  • Astroloji 101
  • Sosyalizm 101
  • Grammar 101


Kathleen Sears Alıntıları – Sözleri

  • Stalin Rus değildi. Kafkasya vilayeti Gürcistan’da dünyaya gelmişti. Asıl adi Iosif Dzhugashvili’ydi. Lenin benzer biçimde o da yeraltında faaliyetler yurutürken başka adlar kullandı. Stalin Rusçada “çelik” anlamına geliyordu. Bu isim, işinin ustası yapılı bir adam için iyi bir seçimdi. (Sosyalizm 101)
  • “Şimdiye kadar düşünürler dünyayı yalnızca yorumladılar; sadece aslolan sorun onu değiştirebilmektedir.” (Sosyalizm 101)
  • Teraziler tipik olarak orta yol ve denge arayışındadırlar. Teraziler için daima demokratik, diplomatik ve adil hareket etmek içten gelen organik bir ihtiyaçtır. (Astroloji 101)
  • “Bir malın kıymeti onu yaratmak için harcanan işgücü tarafınca belirlenir ve yalnızca insan emeği kıymet yaratabilir.” (Sosyalizm 101)
  • “Şehirdeki yaşam koşulları yoksulları dehşete düşürüyordu.” (Sosyalizm 101)
  • Astroloji ile ilgili en yaygın olan yanlış yorumlamalardan bir tanesi de bizim kaderimizi belirlediği şeklinde olandır. Gerçek şudur ki astroloji bizim potensiyelimizi anlatır; potansiyeli gerçekleştirmek ve ya reddetmek bizim tercihimizdir. (Astroloji 101)
  • Kullandığımız dil klasik mitolojinin tesiri altındadır: Kendini beğenmiş kişiler narsisttir, düşmanımızın zayıf noktası onun Aşil topuğudur, hipnozun düş dünyası halini deneyimlemişsinizdir ve dünyayı görmek için atlasa bakarsınız. (Mitoloji 101)
  • “Sözüm ona bu halk devleti, yaşananlardan gerçek anlamda ders çıkardığını iddia eden üç beş yeni soylunun kitleleri zorbalıkla yönetmesinden ibaret ola­caktır.” (Sosyalizm 101)
  • Astroloji ile ilgili en yaygın olan yanlış yorumlamalardan bir tanesi de bizim kaderimizi belirlediği şeklinde olandır. Gerçek şudur ki astroloji bizim potensiyelimizi anlatır; potansiyeli gerçekleştirmek ve ya reddetmek bizim tercihimizdir. (Astroloji 101)
  • Oğlak burcu, kendisi ve dünya hakkında dönerek dolaşıp benliğin yalnızlığına gelir. (Astroloji 101)
  • “Sosyalizm komünizmle aynı mıdır? Cevap, suali sorduğunuz kişiye göre değişiklik gösterir. Marksistler çoğu zaman sosyalizmle komünizmin aynı şeyin, kısaca üretim araçlarının ortak mülkiyetine dayalı bir toplumun iki ayrı yüzü bulunduğunu söyler. Devlet ve Devrim [1917] kitabında Lenin sosyalizmi komünizme giden yolun ilk aşaması olarak tanımlar. Lenin’e gore, komünizm idaresindeki devlet “solup gider” şundan dolayı tüm mülkler halkın ortak malı olduğunda devlete gerek kalmaz.” (Sosyalizm 101)
  • Astrolojiyle ilgili en yaygın olan yanlış yorumlamalardan bir tanesi de bizim kaderimizi belirlediği şeklinde olandır. Esasında gerçek şudur ki astroloji bizim potansiyelimizi anlatır; potansiyeli gerçekleştirmek ya da reddetmek bizim tercihimizdir. (Astroloji 101)
  • Birleşik krallık parlemetosu’ndan ilk çocuk işçi kanunu 1802 senesinde geçti. (Sosyalizm 101)
  • Prometheus insanoğlunu yarattıktan sonrasında Zeus’un emirlerini kasten hiçe sayarak insana ateşi armağan etti. Bu küstahlığından dolayı Prometheus’u cezalandıran Zeus insanoğlunun ateş yardımıyla edinmiş olduğu güçten tedirgindi. Bu nedenle insanoğlunu kuvvetsiz kılacak bir plan yapmış oldu. Kadın sahnedeki yerini aldı. Söylencelere gore o zamana kadar ölümlü bayanlar ortada yoktu. (Mitoloji 101)
  • Bu kıymetli kutsamaları yitiren insanoğlunun dünyadaki tüm zorluklarla ve kötülüklerle başa çıkmaya uğraşırken elinde bir tek ümit kalmıştı. (Mitoloji 101)
  • Şehirdeki yaşam koşulları yoksulları dehşete düşürüyordu. (Sosyalizm 101)
  • Astroloji bireysel gerçekliklerimizi yorumlamanın son aşama etkili bir yoludur. Astroloji emek harcamaları hem kendimize hem de çevremizdeki insanlara ilişkin informasyon ve farkındalığımızı artırır. Gücümüze güç katar. (Astroloji 101)
  • Değişmeyen tek bir unsur vardı: Evren bir kaos sonucu meydana gelmişti. (Mitoloji 101)
  • Dane Rudhyar’ın iddiasına gore, amaç bir tek talihin bizim için neler sakladığını bilmek değildir, aksine astroloji daha oldukca kendimizi idrak etme yeteneğimizi geliştiren ve dünya dediğimiz o yüce bütünselliğin, bireysel olarak neresine ne şekilde uyabileceğimiz gerçeğini anlamamıza destek olan bir araçtır. (Astroloji 101)
  • “Her gün karşılaşmış olduğu yoksulluk kanına dokunuyordu. Zalim sokaklarda sıkça karşılaşmış olduğu nazik vakalar ve sessiz bir şekilde meydana getirilen kahramanlıklar” sosyalizme kucak açmasını sağlamış oldu.” (Sosyalizm 101)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş