Güncel

TİM Başkanı Gülle’den açıklama:12 aylık ihracatımız 240 milyar doları aştı

TİM Başkanı Gülle, nisanda ihracat ailesinin zamanı bir performans göstererek geçen senenin aynı ayına gore yüzde 25 artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, “12 aylık ihracatımız ise 240 milyar doları aştı.” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla nisan ayı dış tecim rakamlarının açıklanmış olduğu görüşmede konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Bakan Muş’un ifade etmiş olduğu ihracat rekoru ile halka çifte bayram yaşatmanın mutluluğu içinde olduklarını belirtti.

Gülle, nisan ayında ihracat ailesinin zamanı bir performans göstererek geçen senenin aynı ayına gore yüzde 25 artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Bu rakamla birlikte, aylık en yüksek ihracat rakamımıza erişmeyi başardık. Böylece son 20 ayın 18’inde aylık üstün dereceli kaydedilmiş oldu. 12 aylık ihracatımız ise 240 milyar doları aştı. Yıl sonu 250 milyar dolar hedefini inşallah yılı tamamlamadan ulaşacağız.” diye konuştu.

Rakamların detaylarına bakıldığında 25 sektörün ihracatını artırdığını aktaran Gülle, şunları kaydetti:

“21 sektörümüzün ihracatı yüzde 10’dan fazla artış kaydetti, bu ay 3,3 milyar dolar ile ihracatını üstün dereceli bir düzeye taşıyan kimya sektörümüz ilk sırada yer alırken, 2,7 milyar dolara ulaşan otomotiv sektörümüz ikinci ve 2 milyar dolar ihracat meydana gelen hazır giyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu sektörlerimizin yanı sıra sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar, demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörlerimizde yaşandı. Tam 8 sektörümüz nisan ayında ihracat rekoru kırdı. Farklı sektörlerde aynı anda kaydedilen bu başarılar Türkiye’nin topyekun bir üretim ve ihracat hamlesi içinde bulunduğunun ispatıdır.”

Nisanda en oldukça İstanbul, Kocaeli ve İzmir ihracat gerçekleştirmiş oldu

Gülle, nisan ayında 61 ilin ihracatını artırmayı başardığını bildirerek, en oldukça ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilin sırasıyla; 9,4 milyar dolarla İstanbul, 1,9 milyar dolarla Kocaeli ve 1,4 milyar dolarla İzmir bulunduğunu söylemiş oldu.

Bu şehirlerin haricinde ihracat artışıyla dikkati çeken öteki illerin ise ihracatını 200 milyon dolar artıran Ankara ve 94 milyon dolar artıran Denizli bulunduğunu aktaran Gülle, 16 ilin tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini altını çizdi.

Gülle, yeni yatırımlar devreye girdikçe Anadolu’da ihracatın hızlıca artmaya devam ettiğini anlatarak, sözlerini şöyleki sürdürdü:

“Nisan ayında Yozgat’ın ihracatını 4 kat, Nevkent’in ihracatını 2,5 kat artırdığını bilhassa vurgulamak isterim. Bu başarıya ulaşmış performans için tüm illerimizi kutlama ediyorum. İhracatçılarımız bu ay, ülkemizin bayrağını 214 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. 155 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. İhracatçılarımızın en oldukça ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; 2 milyar dolarla Almanya, 1,8 milyar dolarla ABD ve 1,2 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu.

Aralarında Almanya, ABD, İsrail ve İspanya’nın da dahil olduğu tam 27 ülkeye ihracatta üstün dereceli kırdık. İsrail ve İspanya’da geçen ay yoğun bir katılımla tecim heyetleri gerçekleştirmiştik. Akabinde gelen bu başarı biz için luk deposu oldu. İspanya’ya ihracatımız 270 milyon dolar, İsrail’e ihracatımız 190 milyon dolar artış kaydetti. Bu ay ilk kez bir ülkeye 2 milyar doların üstünde ihracat gerçekleştirdik.”

Ülke gruplarına gore ihracata bakıldığında en büyük pazar olan Avrupa Birliği’ne ihracatın yüzde 29 artışla 10 milyar dolara ulaştığını bildiren Gülle, AB’nin ihracattaki payının yüzde 42, AB haricindeki öteki Avrupa ülkelerini de dahil edildiğinde Avrupa Kıtası’nın nisan ayı ihracatındaki payın yüzde 55 bulunduğunu söylemiş oldu.

Gülle, öteki ülke gruplarında ise Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 milyar dolar, Afrika Kıtasına 2,4 milyar dolar, Kuzey Amerika’ya 2 milyar dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini anlatarak, Sahra Altı Afrika’ya ihracatın ise yüzde 68’in üstünde artış kaydederek ilk kere aylık 1 milyar doları aştıklarını dile getirdi.

Nisanda birim ihracat kıymeti 1,44 dolara yükselirken, Türk lirası ile ihracat yüzde 55 arttı
TİM Başkanı Gülle, ihracat birim fiyatında pozitif ivmenin devam ettiğini belirterek, birim ihracat değerinin geçen senenin aynı dönemine gore yüzde 20 artışla 1,44 dolara yükseldiğini altını çizdi.

Firmalar tarafınca ihracata duyulan yoğun ilginin 2022 senesinde da ihracatçı şirket sayısına yansımaya devam ettiğini ifade eden Gülle, şunları kaydetti:

“Bu ay 2 bin 80 firmamız ilk kez ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, nisan ayında 123,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oldu. Bu ay ihracat icra eden şirket sayımız ise 48 bin 938 oldu. Miktar bazında ihracatımız ise yüzde 4 artarak 16,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Takip ettiğimiz bir öteki gösterge olan Türk lirası ile ihracatta da yükseliş devam ediyor. Türk lirası ile oluşturulan beyannamelere gore, 162 ülkeye toplam 8,7 milyar TL tutarında Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Nisan ayında Türk lirası ile olan ihracat yüzde 55 arttı.

Bir öteki müjde ise ihracat ailemizin en ehemmiyet verdiği başlıklardan olan Dış Ticaret Dengesi’nden geldi. Rakamlara enerji hariç bakıldığında bu ay dış tecim fazlası vermeyi başardık. Enerji hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 101’e terfi etti. Artık net bir halde görüyoruz ki Türkiye ihracatta yapmış olduğu bu atılımın meyvelerini toplamaya adım atmıştır. Enerji dahil direkt Dış Ticaret Fazlası vereceğimiz günler ise Allah’ın izniyle yakındır. Bunu başarmak için kenetlenmiş 100 bin kişilik devasa bir ihracat ailesi var.”

“Bu başarılar küresel ölçekte ciddi belirsizliklerin olduğu bir dönemde kaydedildi”

Gülle, hükümetin bayram öncesinde, tecim diplomasisinin sahadaki neferleri olan ihracatçılara oldukça mühim müjdeler verdiğini anımsatarak, “Son müjdeler neticesinde, bayramdan ilkin TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile fuar alanlarındaki duyuru ve reklamlar vergiden muaf olacak, ihracatımızın merkez üssü Dış Ticaret Kompleksi de ihracatçılar tarafınca kullanılacak. Ayrıca batkı eden, ticareti terk eden ve son 5 yılda ihracat yapmayan üyelerin borçları genel kurullarda alınacak kararla terkin edilebilecek. İhracat ailemize vermiş oldukları büyük desteklerden dolayı bakanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz.” dedi.

İhracatın yükseliş ivmesine ivme katacak, yeni yatırımlarla daha yüksek ihracat rakamlarına vesile olacak yeni destek paketinin de açıklandığını hatırlatan Gülle, ” Cumhurbaşkanımız ihracatçılara 150 milyar TL’lik kredi desteği müjdesi verdi. Ayrıca KOBİ’ler için de 250 milyon lira ve KOBİ dışı firmalar için 1,5 milyar lira limit öngörülmesi de son aşama mühim. İhracat ailemiz bu destekle oldukça daha büyük hedeflere yürüyecek. Ne mutlu ki ihracatçımızın derdiyle dertlenen bir hükümetimiz, ihracatçıları yol arkadaşı olarak addeden bir Cumhurbaşkanımız var. Cumhurbaşkanımıza, ihracat ailemize sonsuz desteklerinden dolayı şükranlarımızı arz ediyoruz.” diye konuştu.

Gülle, genel ihracat rakamlarında, senenin ilk çeyreğini son aşama başarıya ulaşmış bir performansla kapattıklarını, çeyreklik ihracatı da 60 milyar doların üstüne taşımayı başardıklarını, bu başarının ivmelenerek devam edeceğini önceki aylar da ifade ettiklerini aktararak, şunları kaydetti:

“Nisan ayında ulaştığımız 23,4 milyar dolarlık ihracat yıl sonu 250 milyar dolar ihracat hedefimize giden yolda oldukça mühim bir destek oldu. Bu başarıların küresel ölçekte ciddi belirsizliklerin olduğu bir dönemde kaydedildiğini bilhassa çizmek isterim. Tarımsal emtia, metaller ve enerji kaynakları açısından son aşama mühim bir bölgede yaşanmış olan Rusya-Ukrayna savaşı, ek olarak Rusya’ya karşı uygulanan sert yaptırımlar küresel piyasaları negatif etkilemeye devam ediyor. Emtia fiyatlarındaki sert dalgalanmaların yanı sıra finansal ve lojistik problemler da bölgede yaşanıyor. Bu süreçte ihracatçılarımız devletimizin her kademesiyle koordinasyon halinde çalışıyor.

Geçen hafta TİM Export Talks programımızda Moskova Büyükelçimiz Mehmet Samsar ile ihracatçılarımızı sanal bir görüşmede bir araya getirdik. İhracatçılarımız direkt Büyükelçimizden data alma olanağı elde ettiler. Kriz dönemlerinde hükümetimiz ve devletimizle ortak çalışmak sorunların daha etkili bir halde çözümüne vesile oluyor. Küresel ticarette belirsizliği artıran bir öteki unsur ise Çin’de bilhassa 25 milyon sözü geçen Şangay’da uygulanan salgın tedbirleri. Belirsizlik ticaretin önündeki en büyük engeldir. Ancak ihracatçılarımız bu belirsizlik ortamında bile yeni rekorlara ulaşmayı başarıyor, üretim ve ihracatta kesintiye asla müsaade etmiyorlar.”

Bu durumun istatistiklerde de kendini gösterdiğini belirten Gülle, imalat sanayinin ekonomiye dair beklentilerini gösteren Reel Kesim Itimat endeksinin bundan önceki aya gore 1,2 puan artarak 109,7 bulunduğunu, imalat endüstri genelinde kapasite kullanım oranının ise önceki aya gore 0,5 puan artarak 77,8’e ulaştığını, endüstri üretim endeksinde son gelişmelerle senelik bazda yüzde 13,3 seviyesine artış kaydedildiğini bildirdi.

“Ticaretin önündeki engelleri kaldıran bölgesel yakınlaşmaları son aşama mühim buluyoruz”
Gülle, Türkiye’nin son aşama kuvvetli bir üretim performansı gösterdiğini anlatarak, “Bu tablodan oldukça gönenmek suretiyle, hem üretim hem de ihracat tarafını oldukça daha ilerilere taşımak icap ettiğini biliyoruz ve gelecek planlamalarımızı bu doğrultuda hazırlıyoruz. Bu sebeple biliyoruz ki ülkemizi daha müreffeh yarınlara taşıyacak olan, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak olan üretimdir. Mal ve hizmet ihracatıdır.” dedi.

İhracatın belirsizliğe, enflasyonist baskıya, yüksek emtia ve ara mal fiyatlarına karşın azimle yoluna devam edip zamanı başarılara imza attığını ifade eden Gülle, küresel ölçekte ardı arkası kesilmeyen krizler ve Türkiye’nin kesintisiz, dinamik üretim yapısı “Güvenilir Tedarikçi Liman” olma hususi durumunu öne çıkardığını söylemiş oldu.

Gülle, kriz dönemlerinin fırsatlar barındırdığını en iyi ihracatçılar bildiğini belirterek, sözlerini şöyleki sürdürdü:

“Bu şekilde dönemler, markalar doğurur; işini iyi yapanı, hakkıyla yapanı parlatır. Salgın aşamasıyla süregelen, cenk sebebiyle devam eden küresel tedarik zincirindeki dönüşüm ve yükselen yakından tedarik eğilimi Türkiye’nin jeopolitik konum avantajını daha etkin kullanacağımız bir devrin habercisidir. Son dönemde ikili ilişkilerdeki yakınlaşmanın peşinden ihracat ailesi olarak, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile oldukça mühim temaslarda bulunduk. Bu ülkelerde bizlere gösterilen teveccüh ve Türk mallarına olan ilginin son aşama yüksek bulunduğunu vurgulamak isterim.

Cumhurbaşkanımızın açmış olduğu kapılardan girmek ihracatçılarımızın işidir. Yakın bir dönemde, benzeri problemler yaşadığımız öteki ülkelerde de ciddi bir ihracat atılımı başlatacağız. Ticaretin önündeki engelleri kaldıran bölgesel yakınlaşmaları son aşama mühim buluyoruz. Bu yakınlaşmaları tesis eden, ihracatçılarımızın önünü açan başta Cumhurbaşkanımız olmak suretiyle tüm hükümetimize ihracat ailesi olarak şükranlarımızı sunuyoruz.”

2022 yılı ihracat hedefi olan 250 milyar dolara ulaşmak için ihracatı geçen yıla gore her ay 2,1 milyar dolar çoğaltmak icap ettiğini anımsatan Gülle, “Biz bu ay, ihracatımızı bu rakamın neredeyse iki katı kadar artırdık. Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara giden yolda 15 milyar dolar artıdayız. Mevcut ivmenin yükselişle devam ediyor olması, son aşama mühim. Tüm hedeflerimize büyük bir azim ve inançla yürüyoruz. İhracat artışından meydana gelen yüksek bir refah seviyesi hedefliyoruz. Bu sebeple ihracatla yükselen Türkiye ihracatla yükselen 84 milyon demek.” diye konuştu.

TİM Başkanı Gülle, 61 ihracatçı birliğinin başkanlık seçimlerinde itimat tazeleyerek görevine devam eden ve başkanlığa yeni seçilen tüm birlik başkanlarını kutlama etti.

Kaynak: AA

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş