Meslekler

İnşaat Mühendisi Maaşları 2022

İçindekiler

  • 1 İnşaat Mühendisi Maaşları Ne Kadar (2022) 
    • 1.1 Kamuda İnşaat Mühendisliği Maaşı
      • 1.1.1 Kamuda Kadrolu olarak çalışan (657’ye doğal olarak) İnşaat Mühendisi maaşı;
      • 1.1.2 Kamudaki İnşaat Mühendisleri Ne İş Yapar
    • 1.2 Hususi Sektörde İnşaat Mühendisi Maaşı
      • 1.2.1 Yurt İçinde Hususi Sektör İnşaat Mühendisi Maaşları

İnşaat Mühendisi Maaşları Ne Kadar (2022) 

 

İnşaat Mühendisi maaşları, bilhassa üniversite tercihi aşamasında bulunan öğrenciler ve inşaat mühendisliği bölümünde okuyan mühendis adayları tarafınca çoğunlukla merak uyandıran bir mevzudur. Bu yazımızda inşaat mühendisi ne kadar maaş alır, inşaat mühendisliği emek verme alanı ve maaş aralığı nedir bu mevzuyu işleyeceğiz. Umarız yazının sonunda bir inşaat mühendisi ne kadar kazanır aşağı yukarı bir düşünce sahibi olabilirsiniz.

İnşaat Mühendisliği Emek harcama Alanları Nelerdir?

İnşaat mühendisliği bir öteki adıyla uygarlık mühendisliği insanlığın varoluşuyla beraber ortaya çıkan barınma ihtiyacına yönelik olarak sağlam, kullanışlı ve konforlu yaşam alanlarının geliştirilmesi amacıyla binlerce senedir varolmuştur. İnsanlığın var olduğu süre içinde de sayılan nedenlerden dolayı var olmaya devam edecektir.

Diğer taraftan vatanımızda ve dünyanın pek oldukça ülkesinde bir yatırım aracı olarak konut satın alındığını da göz önüne aldığımızda inşaat mühendisliği mesleğinin gelecekte de geçerliliğini koruyacağını düşünmek yanlış bir yaklaşım olmaz. Bu açılardan inşaat mühendisliğini tercih etme noktasında kararsız kalan öğrencilerin mevzuya bir de bu açıdan ilgi göstermeleri ehemmiyet arz edecektir.

İnşaat Mühendisliği bölümünün 5 ana bilim dalı bulunmaktadır. Bunlar; 1. Yapı, 2. Ulaştırma, 3. Geoteknik, 4. Hidrolik ve 5. Yapı İşletmesi.

İnşaat mühendisleri hususi sektörde statik proje ofislerinde, maliyet bürolarında, şantiye sahalarında (konut şantiyeleri, karayolu ve süratli tren yol şantiyeleri, baraj ve sulama kanalları, altyapı şantiyeleri) çalışabileceği benzer biçimde gayrimenkul firmaları ve yapı malzemeleri satış firmalarında da çalışabildikleri gözlemlenmektedir.

Diğer taraftan ise kamuda Devlet Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü benzer biçimde kurumlar inşaat mühendislerinin en gözde tercihleri içinde bulunmaktadırlar.

 

Son Güncelleme: Nisan 2020

 

Kamuda İnşaat Mühendisliği Maaşı

Kamuda Kadrolu olarak çalışan (657’ye doğal olarak) İnşaat Mühendisi maaşı;

En Düşük: 5.750 TL

En Yüksek: 7.100 TL

*** En düşük maaş göreve yeni başlamış, bekar bir İnşaat Mühendisi maaşını belirtirken, En yüksek maaş ise 25 yıl üstü hizmeti bulunan evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuk sahibi bir İnşaat Mühendisi maaşını göstermektedir. Maaş hesabında Sendika üyeliği ve Bireysel Emeklilik Sistemine katılım olmadığı dikkate alınmıştır.

 

Hizmet Yılı Derece/Kademe Medeni Durum Aylık Net Maaş
1 8/1 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.001,86 TL
2 8/2 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.004,16 TL
3 8/3 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.007,48 TL
4 7/1 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5,020,24 TL
5 7/2 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5,038,38 TL
6 7/3 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.042,15 TL
7 6/1 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.063,83 TL
8 6/2 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.067,09 TL
9 6/3 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.071,34 TL
10 5/1 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.088,75 TL
11 5/2 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.221,05 TL
12 5/3 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.225,64 TL
13 4/1 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.477,66 TL
14 4/2 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.482,73 TL
15 4/3 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.486,80 TL
16 3/1 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.483,59 TL
17 3/2 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.488,59 TL
18 3/3 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.494,58 TL
19 2/1 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.694,53 TL
20 2/2 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.700,44 TL
21 2/3 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.707,36 TL
22 1/1 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.643,39 TL
23 1/2 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.650,76 TL
24 1/3 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.658,16 TL
25 1/4 Bekar yada Evli (Eş çalışıyor, çocuk yok) ise 5.664,54 TL

 

Tabloya İlişkin Notlar:

  • Tabloya ilişkin son güncelleme Nisan 2020’dir. Yıl sonuna doğru vergi dilimine girildikçe belirtilen maaşlarda bir miktar düşüş yaşanacaktır.
  • Tabloda belirtilen İnşaat Mühendisi maaşları kamuda 657 sayılı Kanuna doğal olarak kadrolu olarak çalışanları kapsamaktadır. Kamuda Sözleşmeli statüde çalışanlar İnşaat Mühendisleri
  • Tabloda belirtilen sıralama bekar yada evli sadece eşi çalışan-çocuğu bulunmayan; şu demek oluyor ki aile yardımından faydalanamayan kamudaki en düşük inşaat mühendisi maaşlarını yansıtmaktadır.
  • Mesela 25 senelik hizmet süresine haiz bir İnşaat Mühendisi evli ve eşi çalışmıyor ise; ek olarak 3 çocuk sahibi ise ortalama 6.169,51 TL maaş alabilmektedir.
  • Bu listede belirtilen maaşlar vazife meydana getirilen kuruma ve bölgeye gore değişimler arz edebilecektir.
  • Bazı kurumlarda ek ödeme, performans tutarı, arazi tutarı, döner ana para benzer biçimde ödemeler yardımıyla bu rakamların üstüne çıkılmış olduğu görülebilmektedir.
  • Yabancı dil tazminatı listede dikkate alınmamıştır.Yabancı dil imtihanlarından A-B-C seviyelerinde başarı sağlanması kaydıyla her bir yabancı dil için averaj 50 TL tazminat hakkı doğabilir.
  • Kent dışı görevlerde arazi tutarı 3 ay için 21 günü geçmemektedir. Arazi için günlük ücretler 30 TL civarındadır. Diğer taraftan arazi tutarı haricinde görevde bulunulan her gün için 50 TL de günlük harcırah alınmaktadır. Tabi bu tutarlar da çalışılan kuruma gore artabilmektedir.

 

Kamudaki İnşaat Mühendisleri Ne İş Yapar

Kamuda en fazla ekibe haiz mühendislik ünvanlarının başlangıcında inşaat mühendisliği geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Kamuda çalışan inşaat mühendisleri Devlet Su İşleri, Karayolları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak suretiyle derhal her kamu kuruluşunda mühendis ünvanı ile emek verme olanağına sahiptirler. Bu kurumlarda yapım işleri kontrollüğü, proje kontrollüğü, ihale komisyonu üyeliği, ihale dokümanlarının hazırlanması, çeşitli mevzularda teknik rapor hazırlanması benzer biçimde pek oldukça görevi yerine getirmektedirler. İnşaat mühendisleri haiz oldukları imza yetkileri sebebiyle tüm alanlarda dikkatli bir halde çalışmak durumundadırlar.

Öte taraftan yabancı dilini geliştiren ve KPSS puanı bulunanlar ilgili kurumların imtihanlarına başvurarak (uzman yardımcılığı yada müfettiş yardımcılığı) uzman ve müfettiş olma şansına sahiptirler. Bu durumlarda maaşlar 2.000 TL’ye kadar artabilmektedir.

Tüm mesleklerde olduğu benzer biçimde kamudaki inşaat mühendisleri de yönetici konumuna gelmiş olarak (koordinatör, daire başkanı, genel müdür benzer biçimde) maaşlarını artırma olanağına sahiptirler. İnşaat mühendislerinin yönetici kariyerine haiz olmak için DSİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karayolları benzer biçimde kurumlarda vazife yapmaları şanslarını artıracak olsa da bu kurumlarda çalışanların büyük bir bölümünün mühendis olması sebebiyle rekabetin de yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Hususi Sektörde İnşaat Mühendisi Maaşı

İnşaat mühendisleri hususi sektörde oldukça değişik alanlarda iş olanaklarına sahiptirler. İsterseniz yurt içi ve yurt dışı olmak suretiyle bir ayrımda bulunarak mevzuya devam edelim:

Yurt İçinde Hususi Sektör İnşaat Mühendisi Maaşları

Yurt içinde çalışacak inşaat mühendisleri yazımızın başlangıcında da belirttiğimiz benzer biçimde 5 ana bilim (Yapı, ulaştırma, geoteknik, hidrolik, yapı işletmesi) branşında da emek verme olanağına haiz bulunmaktadırlar. Bu alanlarda şantiye yada ofis alanlarında hatta satış birimlerinde de çalışılabilir.

Şantiyede çalışacak inşaat mühendisleri nispeten daha yorucu ve tempolu bir iş hayatına haiz olmakla beraber yoğun mesai saatlerinin yanında rol aldıkları projelere gore daha yüksek maaşlara haiz olabilmektedirler. Diğer taraftan ofis mühendisliği meydana getiren inşaat mühendisleri ise daha sakin ve tertipli bir iş hayatına haiz olsa bile hakettiklerinin altında bir maaşa haiz olabildikleri düşünülmektedir.

 

Mühim Not: TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının 2018 Yılı için belirlediği aylık net asgari maaşlar:

  • 1 yılını doldurmamış yeni mühendisler için: 2.681 TL
  • öteki mühendisler için 3.750 TL’dir.

 

Mühim Not: TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının 2019 Yılı için belirlediği aylık net asgari maaşlar:

  • 1 yılını doldurmamış yeni mühendisler için brüt: 4.500 TL
  • öteki mühendisler için ise alınan sorumluluğun gereğine gore, yukarıda belirlenen asgari ücretin altında olmayacak şekilde ücret belirlenmesi gerektiği bildirilmiştir.

Yurtiçinde şantiyede çalışacak inşaat mühendislerinin maaşlarını belirleyen unsur doğal olarak ki deneyimdir. Şantiyede çalışacak inşaat mühendisleri:

  • Yeni mezun ise (tecrübe sahibi değilse): 2.500 ila 5.000 TL 
  • 5 yıl ve üstü deneyime sahipse: 4.000 TL ila 8.000 TL
  • 10 yıl ve üstü deneyime sahipse 5.000 ila  20.000 TL civarı maaşlar görülebilmektedir. 

Yurtdışı şantiyelerde ise yukarıdaki rakamlar dolar para birimi olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Yurtiçinde ofis mühendisliği çoğu zaman proje bürolarında, şantiye iş planlaması ve ihale dokümanlarının hazırlandığı ofislerde, yapı malzemesi ve gayrimenkul satış ofislerinde gerçekleşmektedir. Bu noktada bilhassa statik proje bürolarında çalışan inşaat mühendisleri statik hesaplamalar ve statik projelerin hazırlanmasında vazife almakla beraber mühim bir deneyime haiz olmaları gerekmekte; fakat piyasada yaşanmış olan yoğun rekabet ve fiyat kırımları sebebiyle haiz olunan deneyime eşdeğer bir maaş karşılığı bulunmamaktadır.

Belirtilen söz mevzusu rakamlar genellemeye doğal olarak olup her işte olduğu benzer biçimde kişinin kendini geliştirmesi ve işini sevmiş olarak yapması sonucu tüm bu kalıpları yıkabileceği de unutulmamalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş