Para Kazanma Rehberi

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? [En İyi Üretim Teknikleri]

/* custom css */ .tdi_254, .tdi_254 .tdc-columns min-height: 0; .tdi_254, .tdi_254 .tdc-columns display: block; .tdi_254 .tdc-columns width: 100%;

/* custom css */ .tdi_256 vertical-align: baseline; .tdi_256 > .wpb_wrapper, .tdi_256 > .wpb_wrapper > .tdc-elements display: block; .tdi_256 > .wpb_wrapper > .tdc-elements width: 100%; .tdi_256 > .wpb_wrapper width: auto; height: auto;

[vc_column_text]Trüf mantarı yetiştiriciliği vatanımızda ilgi bakan bir iş görüşü haline gelmektedir.
Karlı bir iş yapmak isteyen şahıslar, bu mantarın yetiştirilmesi hususunda araştırmalar yapmaktadırlar. Ben de öğrenilmesi gerekenleri yazımda topladım ve size iyi mi yetiştirileceği mevzusunda bilgiler vereceğim.

Vatanımızda kömürden sonrasında kara elmas olarak öğrenilen bir ürün de trüf mantarıdır. Sağlık açısından pek oldukça yararı olan mantar, yiyecek kıymeti olarak da yüksektir. Tüm bu sebeplerle Türk teşebbüsçüler tarafınca üretilmek istenmektedir. Ayrıca oldukça karlı bir iş olarak öğrenilmektedir.

Bu Yazıda Neler Tespit Edeceksiniz?

  • Trüf Mantarı Nedir?
  • Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
    • 1.
      Toprağı hazırlayın
    • 3. Sulama sisteminizi ayarlayın
    • 4. Ağaç ve Mantar Bakımı
    • 5. Bir köpek eğitin
    • 6. Mantarın yetiştiğini işaretlere bakarak anlayın
    • 7. Hasat
    • Trüf Mantarı Yetiştiriciliğinin Avantajları Neler?
    • Trüf Mantarı Yetiştiriciliğinin Dezavantajları Neler?
  • Trüf Mantarları Hakkında Öğrenmeniz Gereken Temel Konular
    • Trüf Mantarı Tohumu Nasıl Bulunur?
    • Trüf Mantarı Üretimi Kolay Mı?
    • Trüf Nerelerde Yetişir?
    • Trüf Mantarı Yetişticiliği Kursu Var Mı?
    • Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir?
    • Trüf Mantarı Maliyeti 2022 Senesinde Ne Kadar?

Trüf Mantarı Nedir?

trüf mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılırUlus içinde “domalan mantarı” olarak da öğrenilen mantardır.
Bu mantar, 50’den fazla mantar cinsinin bir genel ismidir. Oldukça cinsinin olması sebebiyle pek oldukça ülkede üretilir. Daha oldukça Fransa ve İtalya’da yetişir. Türkiye’de de belli bölgelerde yetişmektedir ve ülkemizd bu mantarın yetişmesi için lüzumlu şartlar mevcuttur. Fakat dünyadaki üretimin takribî %2’si Türkiye’de yer almıştır.

Trüf mantarı yetiştirmek kolay bir iş değildir. Bu sebeple pek oldukça kişi uğraşmaktan vazgeçmektedir. Devletler ise çeşitli teşviklerle yurttaşlarlarını yetiştiriciliğe yönlendirmektedir.

Trüf mantar cinsleri, en fazla Akdeniz abuhavasının yaşandığı ülkelerde yetişmektedir.
Zira maliyetleri yüksek ve azca bulunan bir mantardır.

Lezzeti de oldukça hoşlanılmakta. Öyleki ki pek oldukça yemekte kullanılmaktadır. Ayrıca gurmeler sos olarak da kullanıyorlar. Yapacakları hususi yemeklerde çoğu zaman bu mantarı ya direkt ya da sos olarak kullanıyorlar.

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

trüf mantarı yetiştiriciliğiTrüf mantarı, bazı ağaçların diplerinde yetişmektedir.
Bunun için yetiştiricilik yapmak isterseniz, bu ağaçların olduğu bölgeleri tercih etmeli ya da bu ağaçları yetiştirmelisiniz. Peki hangi ağaçların dibinde yetişir?

  • Meşe
  • Kayın
  • Huş
  • Gürgen
  • Fındık
  • Kavak
  • Çam

Trüf mantarı yetiştiriciliği ile ilgili yazılarda çoğu zaman çam ve meşe ağaçlarının dibinde trüf yetiştiği söylenir fakat yukarıyada verdiğim diğeri ağaç cinslerinin fidesine yapılacak trüf sporu aşılamalarından sonrasında da üretilebilir.
Fakat fındık eğer mineralleri emerse, trüfün niteliği düşecektir. Ayrıca ömrü kısa olan ağaçlar yetiştirilirse, mantar yetiştiriciliği de kısa sürecektir. Bunu göz önüne alarak düşünmenizi tembih ederim.

O süre en fazla seçilen ağaç cinsleri neler? Çam, meşe, kavak ve kayın ağaçları en fazla seçilen ve tembih edilen ağaç cinsleridir.

Trüf mantarının lüzum dinlediği toprakta pH derecesi yüksek olmalıdır. Başka Bir Deyişle asitli bir ortam lüzumludur.
Toprağın pH derecesine gore, kirece lüzum dinleyeceksiniz. Genellikle 1 dönüm için 20 ton kireç kafi olmaktadır.

Yetiştiricilik yapacağınız alanlarda dönüm başına en fazla 100 ağaç ekmelisiniz. Ayrıca arazideki yabani otları da verimlilik açısından arınmalısınız.

Peki yetiştiricilikte adım adım ne yapmak gerekir?

1. Yetiştiricilik için doğru yeri bulun

truf mantari yetistiriciligi nasil yapilir en iyi uretim teknikleri 6252f90080933Yetiştiricilik hayata geçirmeye karar verdikten sonrasında bir yer tespit etmelisiniz.
Az üretim düşünüyosanız, 1 dönüm tespit etmeli; oldukça üretim düşünüyorsanız, minimum 20-30 dönüm alan tespit etmelisiniz.

Tespit Ettiğiniz alanın güvenliği de ehemmiyetli. Zira mahsüllerinizi gözetmeniz gerekecek. Gelen geçenler ya da kötü emelle gelip ürünlerinizi kurcalamak isteyenler olabilir. Köylüler içinde mantar avcılığı tanınmış olduğundan ekim alanınızın kurcalanması ihtimaller içindedir. Ayrıca domuzlar da bu mantarı hoşlanılmış olduğu için ürün alanınıza dadanabilirler.
Bunun için hangi ağaç cinsini seçeceğinize karar vermelisiniz. Yukarıyada da bahsettiğim benzer biçimde çam, meşe, kavak ve kayın ağaçları önerilmektedir. Tabi ki abuhava koşullarınızı da göz önüne alarak bu cinslerden birini tercih etmelisiniz.

Tercih Ettikten sonrasında dönüm başına 100 ortamı ağaç dikebilirsiniz. Bazı yetiştiriciler daha çok ağaç da ekebiliyor fakat tavsiye edilen 100 ağaçtır.

2. Toprağı hazırlayın

Toprağın trüf yetiştirilmesine uygun olması gerekiyor.
Burada en ehemmiyetli hazırlık, pH derecesinin ayarlanmasıdır. Bunun için ilk olarak toprağı denetmelisiniz. Toprak incelemeyi yaptırdıktan sonrasında eğer mecburi işlemleri yapmalısınız.

Eğer toprağın pH derecesi düşükse ve mecburi olan 7.5-8.5 pH derecelerini sağlamıyorsa, pH derecesini ayarlamak için kireç kullanmalısınız. En başta ekim için bu değerleri sağlamalısınız. Tabi ki bu süreçte ağaç dikimi yapılabilir.

Ardından her yıl pH derecesini dengelemek için kireç kullanımına devam etmelisiniz.

3.
Zira mantarlar oldukça suya lüzum dinler. Bu çehreden su gereksinimlerini kumpaslı olarak karşılamanız gerekir. Fakat her yerde su deposu kafi olmadığı için sulama sistemini oluşturmak güç ve giderli olabiliyor. Bu sebeple pek oldukça kişi bu işi yapmaktan vazgeçebiliyor.

Sulama sistemi oluşturmak için etrafınızdaki su kaynaklarından su sürükleyebilir ya da sondaj ile bir kuyu kazdırarak kendi suyunuzu çıkartabilirsiniz. Bu işlem azıcık giderli olabilir. Tabi ki bulunduğunuz bölgeye gore gider değişecektir.

Sulama işlemi, ürünlerin verimi açısından ehemmiyetlidir.
Aksi takdirde verim düşebilir.

4. Ağaç ve Mantar Bakımı

Sulama sistemini de ayarladıktan sonrasında ağaçları dikmemek için bir maniniz kalmadı. Ağaç dikimine geçebilirsiniz ve onları sulayabilirsiniz.

Ancak öğrenil ki burada güç bir süreç sizleri bekliyor. Düşünün 10 ağaç dahi dikmek ne kadar güç iken, 100 hatta kim bilir 1000 ağaç dikeceksiniz ve teker teker uğraşacaksınız. Buradaki güçlükleri göz önüne almanızı ve buna hazırlıklı olmanızı öneriyorum.
Ayrıca yabani otları da arınmanız gerekecek. Yabani otlar mantarların gelişimine negatif etki edeceği için onları kesinlikle arınmalısınız.

Ağaçları diktikten sonrasında fidanlar küçük olduğundan yabani otları paklerken dikkatli olmalısınız ve fidanlara hasar vermemelisiniz. En azca iki yıl süresince biçme işlemi yapmamanız önerilir. Fakat 3. Seneden sonrasında biçme işlemi de yapabilirsiniz.

5. Bir köpek eğitin

Ağaçlarınız yetiştikten sonrasında onlara aşıladığınız trüf mantarı tohumu ile beraber mantarlar yetişmeye başlayacaktır.
Bunun için bir köpek alıp, mantar kokusuna gore eğitebilirsiniz. Böylece mantarları basitçe tespit edebilirsiniz.

Mantarların yerlerini bulmak için kullanılan köpeklerin cinsleri çoğu zaman Çatal Burun Köpek’tir. Bu köpeklerin koku alma duyuları mükemmeldir. Eğitirken mantarı koklatın. Köpekler derhal aramaya başlarlar ve kokusunu alınca onlara yemeğini verin. Bu egzersizleri yaptıktan sonrasında, mantarı gizleyin ve tespit etmesini bekleyin eğer süratlice tespit edebilir hale kazançsa, artık işinize yarayacaktır.

Tabi ki eğitilmiş köpekler de satılmaktadır.
Mantarın yetiştiğini işaretlere bakarak kavrayın

Ağaçlarınız yetişmeye başladıktan sonrasında takribî 4-5 yıl mantar üretimi olmayabilir. Fakat mantarlar yetişmeye başladığında bazı işaretlerden bunu kavrayabileceksiniz.

Ağaçların diplerinde yanmış alanlar bakabileceksiniz. Bu alanlarda yabani otlar ve diğeri otlar genel anlamda olmamaktadır. Bunun sebebi, mantarların yabani otları öldürücü madde salgılamalarıdır.

Ayrıca ağaçta yosunlar ve kurt mantarları bakarsanız, mantarların ağacın dibinde yetişmeye başladığını düşünebilirsiniz.

7.
Bu süreçte yanlış bir sonuc verip vermediğinizi denetlemek için bulunduğunuz bölgede 4 mevsimin başka bir deyişle bir nevi akdeniz abuhavasının yaşanıp yaşanmadığından güvenilir olmalısınız. Zira trüf mantarları, değişken hava sıcaklıklarına lüzum dinlerler.

Havanın oldukça soğuk olmaması gerekiyor. Eğer kış mevsimlerinde taban donmuş halde kalıyorsa, mantarlar için negatif bir vaziyetin oluşacağını ihmal etmeyin. Bu şekilde gidişatlarda mantarların niteliği düşer.

Ayrıca mantarları kış ayında hasat edeceğiniz için karla kaplı yerlerde büyük buz kütleleri oluşabileceğinden hasatınız negatif etkilenecektir.
Tabi ki kar olmayan bölgelerde yetiştiricilik yapmanız önerilmektedir.

Ekimin üstünden 5-8 yıl geçtikten sonrasında mantarları hasat etmek için ağaçların diplerini kazmaya başlayabilirsiniz ve buradaki mantarları çıkarabilirsiniz.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliğinin Avantajları Neler?

  • Trüf mantarı yetiştiriciliği, oldukça kar bırakmaktadır. Zira oldukça nadir bulunmakta ve lezzetlidir. Bu sebeple yatırımcılar iyi kar elde ederler.
  • İlk ekimden itibaren oldukça uğraş gerektirmez.
    Köpek desteğiyle bölgeleri bulunabilir.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliğinin Dezavantajları Neler?

  • Ekimden hasata kadar uzun bir süre beklenmesi gerekir. Bu çehreden sabırlı olmak lüzumlu. Pek Oldukça kişi bu sebeple bu işi bırakabilmektedir. Pek Oldukça kişi da daha işe başlamadan vazgeçiyor.
  • Yetiştirilik oldukça giderlidir. Dönüm başına 50-60 bin TL benzer biçimde giderler gitmektedir. Aşılı ağaç fidesi alımı, sulama sistemi, kireçleme işlemleri benzer biçimde giderler azca değildir.
  • 5-6 yıl benzer biçimde bir süre gözledikten sonrasında tüm verim alınamayabilir.
    Fakat burda tohumdan maksat spor ya da misellerdir.

    Trüf mantarı yetiştiriciliği için tohum ekemezsiniz. Bunun yerine bir alana dikeceğiniz fidelere mantar sporu aşılarsınız. Aksi halde natürel olarak trüf mantarları yetişmez.

    Trüf Mantarı Üretimi Kolay Mı?

    Trüf üretimi hakikatinde güç değildir. Yalnızca yüksek maliyet ve süre gerektirir. Bu mantar cinsin yetiştirmek istediğinizde dönüm başına takribî 50-70 bin benzer biçimde bir yatırım yapmanız gerekecek.
    Dönüm başına 100 ağaç diktiğinizi düşünürseniz, bunun azıcık yorucu bulunduğunu hipotez edebileceksiniz.

    Trüf Nerelerde Yetişir?

    En baştan beri bahsettiğim suretiyle Akdeniz abuhavasının olduğu bölgelerde yetişmektedir. Eğer siz yetiştiricilik değil de toplayıcılık yapmak istiyorsanız tekrardan akdeniz ikliminin dominant olduğu bölgelere bakmalısınız.

    Trüf mantarı iyi mi yetiştirilir sualini soranlar için Türkiye’de Marmara, Ege, Batı Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştiricilik yapılabileceği yanıtını verebilirim.

    Trüf Mantarı Yetişticiliği Kursu Var Mı?

    Vatanımızda belli dönemlerde oluşturulan yetiştirme kursları bu mantar eşeysel için bulunmamaktadır.
    Kursların galibiyeti azca olduğu düşünüldüğü için olsa gerek uzun süredir bu mevzuda bir kurs bakamıyoruz.

    Eğer siz de yetiştiricilik yapmak isterseniz, araştırma ve emek harcamalar meydana getiren üniversitelere müracaat etebilirsiniz. Ayrıca trüf yetiştiriciliğinin yoğun olduğu İtalya ve Fransa benzer biçimde ülkelerdeki danışman işletmelerden bilgilenebilirsiniz.

    Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir?

    Trüf mantarı ne yarar sağlar sualine cevaben aşağıdaki maddeleri okuyabilirsiniz.

    • Oldukça tesadüfülen akciğer, meme ve sütun kanserlerindeki hasarlı hücreleri öldürücü bir tesiri vardır.
    • İçerisinde sodyum, C vitamini, fosfor, magnezyum, demir ve manganez bulunur.
      Az bulunmasının ve oldukça leziz olmasının maliyetler üstündeki tesirini açık halde bakabiliyoruz. Trüf mantarı kilo olarak satılabildiği benzer biçimde pahalı olduğundan gram olarak da satılmaktadır.

      Siyah ve beyaz trüf mantarı maliyetleri değişim göstermektedir. Beyaz olanlar daha değerlidir. Yapılan son müzayedelerde beyaz mantarların kilo maliyetleri 3500-4000 doları tespit etmiştir. Siyah mantarlar ise 800-1600 dolar içinde akdikeni tespit edebilmektedir.

      Bilhassa Avrupa vatanlarında bu mantar türüne ilgi oldukça fazladır.Bu açık artırmalarda mantarlar kalitelerine gore fiyatlanırlar.

      Trüf mantarı çeşitleri içinde yer edinen bordo trüf mantarı da soğuk mevsimler de yetişmektedir. Fakat yukarıdaki mantar çeşitlerine gore daha ucuza satılmaktadır. 300-800 dolar içinde tutarları bulunmaktadır.

      Yazımda trüf mantarı yetiştiriciliği iyi mi yapılır ve nelere dikkat edilmelidir detaylı şekilde anlattım. Eğer mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, istiridye mantarı yetiştiriciliği ve kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği adlı yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ediyorum.[/vc_column_text]

/* custom css */ .tdi_258, .tdi_258 .tdc-columns{ min-height: 0; }.tdi_258, .tdi_258 .tdc-columns{ display: block; }.tdi_258 .tdc-columns{ width: 100%; }

/* custom css */ .tdi_260{ vertical-align: baseline; }.tdi_260 > .wpb_wrapper, .tdi_260 > .wpb_wrapper > .tdc-elements{ display: block; }.tdi_260 > .wpb_wrapper > .tdc-elements{ width: 100%; }.tdi_260 > .wpb_wrapper{ width: auto; height: auto; }

[vc_raw_js]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[/vc_raw_js]

.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler