Kripto Para

Stablecoin nedir?

Stablecoin nedir? Size değişik pazar segmentlerinde derinlemesine araştırma ve araştırma elde eden bir takım kavrayışlı yazı. Bugünkü mevzu Stablecoin. Şu anda USDT, USDC, DAI, ESD şeklinde çeşitli Stabilcoin’ler var fakat bunların mekanizmaları tamamen değişik. Bu çehreden bu yazımda Stablecoin sektörünü detaylı bir halde çözümleme edip size şu mevzularda detaylı bilgiler vereceğiz. Bilhassa Stablecoin ne demek, stablecoin hangileri şeklinde mevzuların üstünde duracağız. Oldukça uzatmadan analize başlamış olalım.
USD, EUR, JPY şeklinde Fiat para üniteleri yada Altın, Gümüş, Petrol şeklinde emtialar olabilir…

“Coin” kripto para piyasasını temsil eder: Varlıklar dijitalleştirilecek ve madeni para olarak belirtilecektir.

bir çok vakit konuşursak, bir kripto para ünitesine tokenize edilen Altın yada gümüş bir Stabilcoin olarak kabul edilebilir; Fiat para üniteleri de aynı halde Stabilcoin olarak kabul edilebilir.

Stablecoin nedir? Bununla beraber, bu yazı yalnız kriptoda en sık kullanılan Stablecoin’lere, başka bir deyişle değerleri 1 $’a değişmezlenmiş Stablecoin’lere odaklanacaktır.

  • Vakıfbank Vinov nedir? Nasıl kullanılır? Vinov işlemleri örnekleri!

Stablecoin’in DeFi’deki görevi 

Şu anda, kripto para piyasası 2.200 milyar dolardan fazla değere haiz, bu da piyasadaki dolaşımdaki nakit akışının son aşama büyük bulunduğunu ve kripto varlıkların alım satımı, depolanması yada yatırımı için yüksek bir arz bulunduğunu gösteriyor.

Stablecoin ne demek

Bununla beraber, her Fiat para üniteyi kripto borsaları tarafınca desteklenmez.
, karışık prosedürler,… rastgele bir kripto para üniteyi jetonunu almadan evvel.

Stablecoin bu problemi çözmek için buluş edildi. Stablecoin’in eforlu istikametleri 2 faktörün sentezi olarak bakılabilir:

Fiat-para üniteyi: Başta USD olmak suretiyle tüm bir ülkenin ekonomisi tarafınca desteklenen hakikaten tutarlı bir varlık cinsel.

  • Cryptocurrency: Blockchain teknolojisine dayalı, saydam, dünya genelinde basitçe saklanabilir ve aktarılabilir.
  • Kripto pazarında, Stablecoin’in görevi:
  • Piyasa düzenlemeleri esnasında depolanan bir varlık.
  • Yatırımcıları diğer kripto para ünitelerine bağlayan yaygın olarak kullanılan bir varlık.
  • Kripto piyasası ile geleneksel piyasa içinde bir köprü (Fiat Para Ünitelerini kullanarak).

Stablecoin’in, Fiat-para ünitesinin kıymeti ile kripto para ünitesinin blok zinciri ağındaki rahatlığının müthiş sentezi olduğuna inanılıyor.
Bununla beraber, Stablecoin dünyası, anaparaları optimize etmek için değişik maharetlere haiz 4 ana cinse ayrılabilecek olandan oldukca daha büyüktür.

  • Tüm biriki Stablecoin’ler (Merkezi Stablecoinler).
  • Fazla güvenceli Stabilcoinler (Merkezi Olmayan Stablecoinler).
  • Rezervsiz Istikrarlı Paralar (Algoritmik Stablecoinler).
  • Kısmi biriki Stablecoin’ler (Kısmi biriki Stablecoinler).

Merkezi Stablecoin

Tüm biriki Stablecoin’ler, gerçek yaşamda bir Fiat para üniteyi tarafınca desteklenen Stablecoin’lerdir.
Daha spesifik olarak, USDT Tether tarafınca egemenlik edilir, USDC Circle tarafınca egemenlik edilir ve BUSD Binance ve Paxos tarafınca egemenlik edilir.

  • Efor: Yüksek kararlılık (1$’a statiklendi), düşük oynaklık ve yaygın olarak kullanılıyor.
  • Sıska güzergahlar: Legal mevzular ve saydamlık.

Haberleri kumpaslı olarak takip ederseniz, Centralized Stablecoin’lerin Tether USDT başta olmak suretiyle legal mevzularda kumpaslı olarak FUD’larla yüze yüze kaldığını farkına varacaksınız.
Bu vaziyette, Tether’in piyasayı manipüle etme bahtı tamamen muhtemeldir. Bununla beraber, USDT 2016’dan bugüne yaşamda kaldı ve etkin üretkenliği sürdürdü.

Fazla Güvenceli Stabilcoinler 

Fazla güvenceli Stablecoin, güvencenin kıymeti basılan Stablecoin’lerin değerinden yüksek olduğunda oluşturulan en popüler ikinci Stablecoin cinsidir. En apaçık Over-collateral Stablecoin, bir borç verme protokolü olan MakerDAO tarafınca üretilen bir stablecoin olan DAI’dir.

Stablecoin binance

Fazla Güvenceli Stabilcoin’in özellikleri:

  • Borç verme protokolleri vesilesiyle basılmıştır.
  • Darphane 1 DAI, daha büyük seviyede güvence gerektirir (düşük maliyet verimliliği).
  • Piyasa çökmezse oldukça tutarlı.

DAI’yi piyasaya sürmek için, kullanmakta olanların diğer kripto para ünitelerini, toplam değerlerinin basılan DAI rakamının minimum %150’si kadar olacak halde güvencelendirmesi gerekir.
Bununla beraber, bu yaklaşım, mekanizması anapara açısından verimli olmadığı için DAI jetonlarının ölçeklenebilirliğini sınırlar (DAI’nin basılması daima daha büyük seviyede güvence kıymeti gerektirir).

  • Efor: Fazla güvence mekanizmasını kullanarak, maliyetleri 1 $ çevresinde değişmez kalır.
  • Sıska Istikamet: Bununla beraber, kripto piyasası fantastik derecede değişkendir; Bir Flash Dump olması gidişatında, büyük seviyede varlık şipşak tasfiye edilecektir.

Ve 12 Mart 2020’de olan da tüm olarak buydu.
Ne yazık ki, bu çok büyük varlık tasfiyeleriyle sonuçlandı.

Anapara verimliliği açısından, Basılmasına müsaade edilen Stablecoin’lerin rakamı güvence değerinin yalnız %75’ini ve hatta kullanmakta olanlar belirtildiği şeklinde Flash Dump’tan sakınmak istiyorsa %50’sini oluşturduğundan, Aşırı Güvenceli Stabilcoin’ler fonları kullanamaz.

Hakikatinde, bir çok borç verme protokolü, DAI şeklinde Aşırı Güvence mekanizması yerine USDT yada USDC şeklinde değişik Durağan Paraları ödünç almak için güvence yatırmaya müsaade eder.
Protokoller, maliyetini 1 dolarda yakalamak için Stablecoin’in Dolaşımdaki Arzını sürekli olarak ayarlamak için algoritmalar kullanır.

Algoritmik bir Stabilcoin’in özellikleri:

  • Güvence varlığı mecburi değildir (Yüksek anapara verimliliği).
  • Maliyeti ayarlamak için çoğu zaman 2-3 yan jetona gereksinim dinler.
  • Tesirsiz (Maliyet 1$’a statiklenemiyor).

Stablecoin nedir? Algoritmik Stabilcoinler 2 ana tip kapsar: Rebase Model ve Seigniorage Model.

1.
Bu modeli kullanan en apaçık proje AmpleForth’tur (AMPL).

Her 24 saatte bir AMPL talebi, AMPL maliyetine bağlı olarak değişecektir:

  • AMPL > $1 ise, AMPL talebini artırın.
  • AMPL < $1 ise, AMPL talebini eksiltin.
  • AMPL = $1 ise, AMPL talebi olarak kalır.
  • Rebase işlemi, bir kullanmakta olanın haiz olduğu jeton rakamını direkt tesirler. Netice olarak, AMPL maliyetini yine statiklenmesi için talep-arz dengesi korunur.

    Rebase Modelini takip eden bazı önde gelen Algoritmik Istikrarlı paralar: AmpleForth (AMPL), BASE Protokolü (BASE), Yam Finance (YAM)

    2.
    bir çok vakit, bir token bir Stablecoin’dir ve değişiği ise Stablecoin’in talebini/talebini çoğaltmak/eksiltmek ve onu statiklenmiş değerde yakalamak için Burn-Mint, Stake-Earn şeklinde bazı mekanizmaları tatbik eden bir token’dır.

    Senyoraj Modelini takip eden bazı önde gelen Algoritmik Istikrarlı paralar:

    2 jetonlu model: Fei Protokolü (FEI & TRIBE), Boş Set Doları (ESD & DSU), Terra UST (LUNA & UST),…

    3 jetonlu model: Temel Nakit (BAS, BAC & BAB), Mithril Nakit (MIS, MIC & MIB), Baz Dolar, UCASH, Zinde Tedarik, BCash.fi,…

    • Efor: Anapara yada güvence gerekmez.
    • Cılızlık: Teorik olarak, Algoritmik Stabilcoin, Tüm biriki Stablecoin ve Fazla Güvence Stablecoin’in engellemelerini çözebilir.
      Teşvik Programının proje için oldukca rakamda sponsor sürükleyebileceği inancına güveniyorlar.

      Hakikatinde Teşvik Programı (Tarım), kullanmakta olanları projeyi uzun solukta takip etmeye teşvik edecek kadar ikna edici değil. Kullanmakta Olanlar yalnız yüksek APR ile çiftçiliğe odaklanır ve arkasından kazanılan mükâfatları satar ⇒ satış baskısı yaratır > arz satın alır ⇒ maliyeti statikleyemez.

      Ayrıca Algoritmik Stabilcoinler piyasada yaygın olarak uygulanmamaktadır.
      İlk ve en istisnai örnek Frax Finance’tir.

      Kısmi biriki Stablecoin’in özellikleri:

      • Sadece küçük bir güvence ölçüyü lüzumludur (averaj anapara verimliliği).
      • Algoritmik Istikrarlı Coinden daha iyi maliyet hakimiyeti, sadece Tüm Yardımlı Stablecoin’den daha değişken.
      • Uygulama olmadığı için verimsiz.

      1 FRAX (kısmi biriki Stablecoin) basmak için, kullanmakta olanların 1 FRAX maliyetini sübvanse etmek için bazı Stablecoin’lere (şu anda USDT ve USDC) haiz olmaları gerekir.
      Anlık bilgiler ek olarak FRAX’ın Piyasa Değerinin hakikaten küçük bulunduğunu ve FXS’nin DeFi yada CeFi’de oldukca fazla uygulaması olmadığını gösteriyor.

    Galibiyetli bir Stablecoin’in özellikleri

    Her Stablecoin cinsinin eforlu ve zayıf istikametlerini araştırdıktan sonrasında, şimdi galibiyetli ve tesirli bir Stablecoin oluşturan faktörleri araştıracağız. Sonrasında kripto piyasasındaki emek harcama ve genişleme sürecini görselleştirebileceksiniz.

    • PERP coin yorum 2022 – PERP coin geleceği 2022

    Anekdot: Bu kısımdaki bilgiler, ikinci kısımdaki potansiyel Stabilcoin’leri bulmaya destekçi olmak için kullanılacaktır.
    Bu Stablecoin’in sponsorları kimler? Bir Stablecoin, çok büyük ve saygıdeğer sponsorlar tarafınca destekleniyorsa, hem perakende kullanmakta olanlar hem de balinalar için tecim ve depolama için güvenilir bir para olacaktır.

    Mesela:

    • USDT, Tether ve Bitfinex tarafınca desteklenmektedir.
    • USDC, Circle ve Coinbase tarafınca desteklenmektedir.
    • BUSD, Binance tarafınca desteklenmektedir.
    • DAI, en iyi 2 kredi protokolü olan MakerDAO tarafınca desteklenmektedir.
    • UST, Terra Foundation ve LUNA tarafınca desteklenmektedir.

    Bir Stabilcoin’in saydamlığı, kullanmakta olanların seyretme vasıtalarına ulaşımı yada başka bir deyişle, kullanmakta olanların tokenin Toplam Talebini ve blok zincirindeki işlemlerini takip edip edemedikleri vesilesiyle ele alındığabilir.
    Orijinal emele geri dönecek olursak, Stablecoin, kripto pazarındaki tüm oynaklığı önlemek için bir taşıt olarak oluşturuldu.

    Bu sebeple, eğer bir Stabilcoin değişmez kıymetini değişmez bir halde sürdüremezse, o Stablecoin bir depolama varlığı olarak kullanılamaz. Aşağıdaki çizimde, iki Stabilcoin DAI (MakerDAO) ve USDP (Birim Protokolü) karşılaştırılacaktır.

    DAI maliyeti 1 dolar ortamında değişmez kalabilse de USDP’nin kıymeti çoğu zaman 0,95 dolara düşerek 1 DAI’ye mukayeseyle %5 yitirdi.

    Bir Stablecoin’in verimli bir halde emek harcaması için Saydamlık ve Stabilizasyon zorunluysa, o vakit Uygulanabilirlik ve Ölçeklenebilirlik bir Stablecoin’in piyasada kapsamlı bir halde genişlemesine destekçi olan iki faktördür.

    Ekstra araştırma: Karar paradoksu 

    Bir çok Stabilcoin, maliyetlerini AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI ekonomisinin tamamı tarafınca desteklenen bir Fiat para üniteyi olan USD’ye statikler.
    Bu, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI’nin Altın ve Petrol standartlarını terk etmesi ve FED’in kıymetini destekleyen rastgele bir fizyolojik varlık olmadan serbestçe para basmasına müsaade etmesi sebebiyle oldu. Bu olay USD’de büyük bir enflasyon yarattı.

    Ölçeklenebilirlik 

    Ölçeklenebilirlik, bir Stabilcoin’in Ağ Tesiri olarak düşünülebilir. Bir Stabilcoin emek harcama aralığını genişlettiğinde, buna karşılık gelen etki ölçüyü de çoğalır.

    CeFi platformlarında, bilhassa Merkezi Borsalarda USDT, şu anda Binance, Huobi, FTX, OKEx, KuCoin,…

    Stablecoin nedir? DeFi platformlarında USDC, Likidite Havuzları oluşturma mevzubahisi olduğunda en yaygın varlık olduğundan en büyük tesire haizdir.
    Stablecoin nedir? Bunun için bir sonraki adım, Uygulanabilirliği iyileştirmektir.

    Mesela:

    USDT, düşük kayma ile yüksek likiditeye haiz olduğundan, ağırlıklı olarak OTC (Over The Counter) piyasalarına uygulanır.

    USDT yada USDC şeklinde değişmez paralar, DeFi Protokolleri tarafınca geniş çapta kabul edilir ve bunun içinde Değiş Tokuş, Ödünç Verme ve Çiftçilik için basitçe kullanılabilir.

    Transparanlık ve Stabilizasyon sağlam bir halde oluşturulduktan sonrasında, Uygulanabilirliğin Ölçeklenebilirlikle beraber geliştirilmesi gerekir.

    Tether – USDT 

    Tether (USDT), kripto pazarındaki en daha önceki Stablecoin olarak kabul edilmektedir.
    Bilhassa Binance, FTX, Huobi şeklinde en büyük borsaların tümü, değişik Altcoinler için ana tecim çifti olarak USDT kullanıyor.

    Bazı borsalar kendi Stablecoin’lerini yayınlayarak USDT’den bağımsız olmaya çalıştılar: Binance’den BUSD, Huobi’den HUSD. Yeniden de USDT, her CeFi borsası içinde en yaygın olanı olmaya devam ediyor.

    OTC piyasalarından bahsetmiyorum dahi, USDT şu anda dünya çapındaki kullanmakta olanların Fiat para ünitelerinden kripto para ünitelerine geçiş yapması için ana kapıdır.
    Ayrıca Binance, KuCoin ve Huobi şeklinde büyük borsalar da USDC kullanıyor.

    Yeniden de USDC’nin başarısının arkasıki sebep DeFi Market’e olan yaklaşımı. USDT şeklinde Tron ağında oldukca rakamda Stablecoin yayınlamak yerine USDC, Stablecoin’lerini Ethereum, BSC, Polygon, Solana ve Fantom şeklinde gelişmekte olan diğer DeFi ekosistemlerinde hızlıca yayınladı.

    Stablecoin nedir? Talihi daha süratli yakalayan Circle, DeFi pazarını ele geçirmek ve DeFi alanında USDC kullanmak için daha çok kullanmakta olan sürüklemek için uzun zaman beklemek zorunda kalmadı.

    BUSD 

    Binance USD, Binance ve Paxos (PAX Stablecoin’in idareyici şirketi, kısa zaman evvel kodunu USDP olarak değiştirdi) arasındaki işbirliğinin ürettiği üründür.
    Bu durum oldukça anlaşılabilir zira hiçbir rakip Binance’in piyasaya dominant olmasını istemiyor.

    DAI coin

    DAI, ödünç verme protokolü MakerDAO tarafınca oluşturulan bir Fazla Güvenceli Stabilcoin’dir. Şu anda MakerDAO, 12.7 milyar doların üstünde TVL (Toplam Değer Kilitli) ile kriptoda ilk 4 kredi projesidir.
    Değişik DeFi ekosistemlerindeki kapsama alanı açısından DAI, BUSD’den dahi daha popülerdir ve yalnız USDT ve USDC’nin gerisindedir.

    Kripto Para Piyasa Değeri, Stablecoin ve DeFi arasındaki korelasyon 

    Stablecoin nedir? İkinci dönemde, Bitcoin’in kısa vadeli maliyet pompaları, Tether’in Stablecoin ihracına ilişik bültenlerinden ayrıldı. Bununla beraber, Stablecoin’ler, kullanmakta olanların piyasaya ve iç varlıklara ulaşmaları için bir geçit olduğundan, Stablecoin’ler uzun solukta piyasa üstünde çok büyük bir etki yaratmaya devam edecek.

    Daha spesifik ayrıntılar aşağıdaki fotoğraflarda gösterilebilir.
    Bu, piyasaya giren yatırımcı rakamının, çıkan yatırımcı rakamından daha çok bulunduğunu gösteriyor.

    Stablecoin nedir? Netice olarak, Temmuz 2021’in sonlarında, piyasada daha evvel basılan Stablecoin’ler yardımıyla kripto piyasası eforlu bir derlenmeye tanık oldu.

    Uzun vadede, Stablecoin’lerin gelişmesi, tüm kripto pazarının gelişmesini hipotez etmenin anahtarıdır. DeFi pazarını takip ediyorsanız, şu anda DeFi’de en süratli gelişen Stablecoin olduğundan USDC’den gelen hiçbir hücumu kaçırmayın.

    Stabilcoin Kontrolü 

    Stablecoin Kontrolü, diğeri coinlerin Market Cap’ine gore Stablecoin’in Piyasa Değerinin miktarıdır.
    Başka Bir Deyişle Terra, Solana ve Avalanche, böylece DeFi ekosistemlerinin gelişmesinde Stablecoin’lerin rolünü kavrayabilirsiniz.

    Stablecoin’ler iyi mi gelişti? 

    Önde gelen bazı Stablecoin’leri, iyi mi çalıştıklarını ve kripto pazarını iyi mi etkilediklerini araştırdıktan sonrasında, şimdi Stablecoin’lerin gelişimine bakacağız, dolayısıyla içinde bulunduğumuz süreci belirleyeceğiz ve gelecekteki Stablecoin hareketlerini hipotez edeceğiz.

    İlk devrin erken bir düzeyinde, Stablecoin’lerin tek emeli dünya çapındaki tüm popüler Fiat Para Ünitelerini tokenleştirmekti.
    Bitshares, CNY (BitCNY), Euro (BitEUR), USD (BitUSD), Altın (BitGOLD),…

    Bununla beraber, Fiat yardımlı kripto para üniteleri oluşturmak için kullanmakta olanların BitShares’i daha büyük seviyede güvencelendirmesi gerekiyordu. BitShares oldukça değişken olduğundan, BitUSD, BitEUR,… şeklinde Stablecoin’lerin kıymeti statik değildi. Düşük likidite ile BitShares’in spekülatörler tarafınca basitçe manipüle edilebileceğinden bahsetmiyorum dahi.

    2017 senesine denk gelen ilk devrin sonuna doğru hızlıca ilerliyoruz.
    DAI, piyasadaki fantastik derecede yüksek borç verme ve borçlanma arzı sebebiyle bu ana kadar oluşturuldu ve sürdürüldü. Stablecoin nedir? DAI’nin kararlılığı da daha iyiydi.

    Bu arada, USDT devasa bir efor olan Bitfinex tarafınca desteklendi. Bir çok balina hala Bitfinex’te kalsa da Binance platformuna daha çok perakende yatırımcı sürükleyene kadar Bitfinex 2017’de en büyük borsaydı. Bitfinex’in o zamanki ehemmiyetli tesiri, USDT’yi statik yakalayan ve şimdiye kadar statik yakalayan ana katalizördü.

    Stabilcoin patlaması 

    İlk dönem, Stablecoin’lerin en fazla patlayan süreci olan ikinci dönem için ön şarttı.
    Bitfinex tarafınca desteklenen USDT ile rekabet etmek için, çeşitli borsalar kendi Stablecoin’lerini (Gemini, GUSD’yi yayınladı) çıkarırken, ödeme platformları da aynı şeyi yapmış oldu (Paysend).

    Stabilcoin’ler, balinaların zati küçük olan kripto pazarındaki tesirlerini artırmaları için bir “trend” haline geldi. Yukarıyadaki fotoğrafa daha yakından bakarsanız, 2018’de Tüm biriki Stabilcoin’lerden Fazla Güvence Stabilcoin’lere ve Algoritmik Stabilcoin’lere kadar 57’den fazla Stablecoin platformunun ortaya çıktığını bakabilirsiniz.

    Bu bununla birlikte ondan sonra baskın hale gelen Stablecoin’lerin, başka bir deyişle Circle (USDC), Paxos (PAX), TrueUSD (TUSD) çıkışlarını yapmış olduğu zamandı… onlar Tether’in (USDT) üç büyük rakibidir.

    Tercih ve üzüntüye 

    Benim açımdan, Stablecoin sektörü şu anda bu zamanda.
    200’den fazla Stablecoin projesi geliştirildi, sadece etkin ve üretken proje rakamı yalnızca 10 ortamında (USDT, USDC, BUSD,…). Giderek daha çok Stablecoin projesi yavaş yavaş unutulmaya çehre yakalıyor.

    Genişletmek 

    Üçüncü ve dördüncü periyodu belirleyen en ehemmiyetli anahtar kelime Ağ Tesiridir.
    Bu, Stablecoin platformlarını, hem DeFi hem de CeFi dahil olmak suretiyle ihtimaller içinde olmasıyla birlikte pazarın hesabını verecek halde sürekli geliştirmeye ve genişletmeye güçler.

    USDT’nin piyasaya bu kadar uzun vakit dominant olması haricinde, USDC dördüncü dönemde kayda kıymet bir Stabilcoin. Resmi olarak 2018’de (Tether’den 3 yıl sonrasında) piyasaya sürülen USDC, Stablecoin’i 10’dan fazla blok zincirine hızlıca yerleştirdi ve temel olarak o sırada çok büyük bir halde gelişen DeFi pazarına odaklandı.
    Stablecoin nedir? Binance, USDT ve USDC’yi değişiklik yapma vizyonuyla Binance Uslu Zincir ekosisteminde kullanılmak suretiyle daha çok BUSD ihraç ederek daha çok BUSD işlem çifti listeliyor.

    Gelecekte UST, Ethereum’un ardındaki en büyük nakit akışına haiz iki ekosistem olan Binance Uslu Zincir ekosistemine ve Solana ekosistemine ulaşarak Ağ Tesirini netlikle artıracaktır.

    Stabilcoin cılızlıkları 

    Stablecoin’lerin yaklaşımını ve evrimini inceledik.
    2016’dan bu yana, Tether Stabilcoin’lerini çıkardığında piyasa yükselme meylinde olduğundan ve Tether durduğunda piyasa bir düzenleme başlatacağından, Tether’in Bitfinex ile beraber piyasayı manipüle ettiğinden sık sık şüpheleniliyor.

    Uygulanabilirlik: USDT ve USDC şeklinde stablecoin’ler kripto piyasasında yaygın olarak kullanılırken, ödeme usulü olarak yaygın olarak kullanılmadıkları için geleneksel piyasada durum bu şekilde değil.

    .

    İlgili Makaleler

    Başa dön tuşu
    Oto Aksesuar toptan çakmak
    Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş