Eğitim

Yaşamlar XXI – Plutarkhos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaşamlar XXI – Plutarkhos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaşamlar XXI kimin eseri? Yaşamlar XXI kitabının yazarı kimdir? Yaşamlar XXI konusu ve anafikri nedir? Yaşamlar XXI kitabı ne konu alıyor? Yaşamlar XXI PDF indirme linki var mı? Yaşamlar XXI kitabının yazarı Plutarkhos kimdir? İşte Yaşamlar XXI kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Plutarkhos

Çevirmen: Nilüfer Bayar Gürsoy

Çevirmen: Ayşe Önsay Sarıgöllü

Yayın Evi: Cumhuriyet Gazetesi Yayınları

İSBN:

Sayfa Sayısı: 159


Yaşamlar XXI Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti


Yaşamlar XXI Alıntıları – Sözleri

  • “Çocuğum, ben Themistokles’e aykırı davranmıyorum. Bundan dolayı o bu duvarları yurttaşların esenliği için yaptırdı; ikimiz de esenlikleri uğruna yıkıyoruz. Eğer kentleri mutlu eden surlar olsaydı, surlar olmayan Sparta kentlerin en mutsuzu olmalıydı” – Themistokles
  • Sözün aslı: “Sulla’nın başarıları daha çoktu, fakat Lysandros’un yanlışları daha azdı; biri isteklerine egemen olabilen, soğukkanlı, ölçülü bir kişiydi; diğeri askerdi, kahramandı” demekle hakikaten pek de ayrılmış olmayız.
  • … Her birine de güvence veriyor, dostları ve konuklarından olanları yüksek ve elit görevlere getiriyor, çıkarlarını korumak için kendi de onların haksız ve yanlış davranışlarına katılıyordu. O şekilde ki o yönetimin başlangıcında olduğu sürece elde edemeyecekleri hiçbir şeyin olamayacağını umarak hepimiz ona bağlanıp yaranmaya çalışıyor ve onu delice seviyordu.
  • “Yunanlılara ilkin özgürlüğün tatlı içkisini tattırdı, sonrasında da içkilerine sirke kattı” – Theopompos
  • Baban bir şey bırakmadığı halde bu kadar servete haiz olan sen, iyi mi olur da dürüst bir insan sayılabilirsin.
  • Görmeyenler için körlük iyi mi fena bir şeyse, eğitimsizler için de bilgisizlik o denli kötüdür…
  • Yüksek konumlar insanoğlunun davranışlarını değiştirir, bunlara erişen kimse ölçüsüz ve kendini beğenmiş olur, insanlığını unutur.
  • “Sulla: ‘İlk sözleri söylemek bir şey dileyenlere düşer, kazananlara susmak yeter’ dedi.”
  • İnsan alın yazısından kaçamaz…
  • Devleti yönetecek insanın kim olduğuna bakmayıp kimin oğlu olduğuna bakan devlet adamı hiçbir başarı elde edemez.
  • “Aslan derisinin erişemediği yere tilkininkini eklemeli”
  • Kaç Tane Yüzünüzün Olduğu Umrumda Değil Ama Keşke Bir Tane Kalbiniz Olsaydı.
  • Ne Olursanız Olun Ama Size Gösterilen
    İyi Niyetin Nankörü Olmayın.
  • Unutmayın Bu dünyada yaşamıyoruz, bu dünyadan geçiyoruz.


Yaşamlar XXI İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İki Yüzlü Hayatlar ve Hileler bir karşılaştırmalar kitabı ve kitabın girişindeki bilgilere nazaran, bu kitap bu karşılaştırmalardan yalnızca birini ele alıyor. Kahramanlar: Yunan asker ve siyasal önder Lysandros ile Roma diktatörü asker siyasetçi Lucius Cornelius Sulla. Ilkin Lysandros, sonrasında da Sulla’nın hayatındaki mühim vakalara yer verilmiş arkasından da kısa bir karşılaştırma yapılmış. Eski Yunan ve Roma kültürleri epey hareketliymiş. Kitabın adına yakışır vakalar var. Kitapta neredeyse her sayfaya düşen bir çizim ya da fotoğraf var fakat bunlar mevzuyla ilgili çizimler değil. Minik bir kitabı ele gelecek hale getirme çabası olmuş. Bu kitap, Plutarkhos’un Gevezeler ve Meraklılar adlı kitabı dolayısıyla ilgimi çekmişti. Gerçi, Montaigne de Plutarkhos’tan övgüyle bahseder. Gevezeler ve Meraklılar kadar iyi olmasa da göz atmaya kıymet. (Ferdi Bişkin)

İnsan alın yazısından kaçamaz…: “Benim ben değiştiğimde değişen ve ben başımı salladığımda başını sallayan bir arkadaşa ihtiyacım yok; gölgem bu konuda çok daha iyi.” Plutarkhos
Yazarımız Plutarkhos MS I yüzyılda yaşamış Yunan tarihçi, yaşam öyküsü ve tecrübe etme yazarıdır. Kendisini günümüze devreden “Paralel Hayatlar” yazı serisiyle tanırız. Asıl olanı ise kendisinin ciltler dolusu bir yazım yaşamı olduğudur. Kaynağın ilk elden sahibidir.
Plutark’ın tarihte mühim olması sayısız eserler vermesinden ziyade kitaplarında 151 tane yazarın ve Aristoteles’in günümüze ulaşamayan 70, Theophrastos’tan ise 50 alıntısı bulunmaktadır. Bunlar bile yazarın ne kadar kıymetli bulunduğunun birer kanıtı olmaktadır.
“Yüksek konumlar insanın davranışlarını değiştirir, bunlara erişen kimse ölçüsüz ve kendini beğenmiş olur, insanlığını unutur.” (Alıntı gonderi/51859488 )
Plutarkhos okumanın başka bir durumu ise Montaigne ile Shakespeare’den Schiller ile Gothe’ye kadar her insana kaynak kitap olmasından ileri gelmektedir. Cicero benzer biçimde o da bir Platon hayranı ve ardılıdır. Her ne kadar yaşamı kynik öğretilerine yakın olsa da fikir yapısı birebir Platon öğretileriyle uyuşmaktadır ve Yeni Platoncu’dur. Bir kaynağa nazaran 227 yapıt yazdığı söylenmektedir. Ancak günümüze erişen fazlaca azı biz okurlara sunulmuştur.
Paralel hayatların en mühim kısmı ise birer tarih yazımları olmasından ziyade mevzu edilen kişiliklerin ruhsal ve sosyolojik tutumlarını hem felsefi hem de vakalara verdikleri tepkilerle okurlarına sunması kişilerin daha iyi çözümleme edilmesine olanak sunmaktadır. Bu söylediklerimizden şunu çıkarmamız fazlaca muhtemeldir. Shakespeare Coriolanus’un Tragedyası, Antonius ve Kleopatra, Julius Caesar benzer biçimde büyük trajedilerini uyarlarken deposu Plutarkhos eserlerinden almış olduğu bilinmektedir.
“Görmeyenler için körlük nasıl kötü bir şeyse, eğitimsizler için de bilgisizlik o kadar kötüdür…” (Alıntı gonderi/51529572 )
Eserimizde iki kişilikten bahsedilmektedir; bunlardan ilki aslen Spartalı olan Yunan asker ve siyasal önderi Lysandros, diğeri ise Roma diktatörü asker siyasetçi Lucius Cornelius Sulla’dır. Her iki karakterde kendi güçleri ve akıllarıyla bu bölgelere gelmişlerdir. Tiran Lysandros zor kullanmadan Atina yöneticilerinin önerileri ve destekleriyle tırmanmıştır. Diktatör Sulla ise bu yükselişte zor kullanmış, hilelere başvurmuş ve kendini en tepelere kadar çıkarmıştır.
Devlet düzenlerini değiştirirken birisi asla tatlı dilinden vazgeçmemiş ve tatlılıkla bu reformları gerçekleştirirken öteki zulme, zorlamalara ve tehditlerle bu tarz şeyleri yoluna koymuştur. Lysandros azla yetinmesini bilen, devleti için gözünü budaktan sakınmayacak bir kişilik sahibiyken, Sulla onun tam tersi varlıklı olma hırsı, azla asla yetinemeyen, aşırı derecede içki sofralarında kalan, komedya ve ozanlarla düşüp kalkan bir kişiliğe sahipti.
“Devleti yönetecek adamın kim olduğuna bakmayıp kimin oğlu olduğuna bakan devlet adamı hiçbir başarı elde edemez.” (Alıntı gonderi/51861226 )
Dahasını merak ederse okurlar esere bakıp, daha derinlemesine informasyon sahibi olabilirler.
Kitabım Arya Yayıncılık’tan, düzgüsel kitap ebadı olmaması fena bir durum. Buna karşılık çevirisi yerinde ve okurun anlayamayacağı türde değildir. Lakin fazlaca daha iyi bir çevirmen elini hak ettiğine inanıyorum. Kitap kısa bir yazar yaşamı, eserleri ve önemi hakkında kısa bir bilgilendirmeyle başlıyor. Hemen akabinde Lysandros’un yaşamını mevzu edip, Sulla’nın öz yaşam öyküsünü de kaleme aldıktan sonrasında her iki kişiliği de karşılaştırıp kitabı sonlandırıyor.
Sözün aslı; kitap meraklısına dönem hakkında fazlaca informasyon sunabilecek bilimsel nitelikli bir emek verme ürünü gibidir. Kesinlikle okunulası ve tavsiye edilesidir. Sparta, Yunan ve Roma hakkında dönemsel bilgiler ve kişiliklerin yaşam şekilleriyle ilgiliyseniz bu kitap tam size göredir. Aksi halde bir kurgu beklentisi içerisindeyseniz bu kitap sizin istediğinizi size veremez. Başkaca Plutarkhos kitaplarına yönelmenizi tavsiye ederim.
Keyifli okumalar. (Tayfun)


Yaşamlar XXI PDF indirme linki var mı?


Plutarkhos – Yaşamlar XXI kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Yaşamlar XXI PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Plutarkhos Kimdir?

Mestrius Plutarchus (MS. 46 – 120?) Yunan tarihçi, yaşam öyküsü ve tecrübe etme yazarı. Ayrıca orta dönem Platonculardandır. Plutarkhos Delfi’nin ortalama 35 km doğusunda bulunan Chaeronea, Boeotia Yunanistan’da iyi bir ailede dünyaya gelmiştir. Plutarkhos ciltlerce yapıt yazmış olduğu belirtilmektedir. Lampria Katalogu adlı bir antik katalog sıralamasında 227 eseri olduğu bildirilmiştir. Elimize geçen eserleri Paralel Yaşamlar ve Moralia adlı iki toplanmış eserdir.

Plutarkhos MS46 senesinde Delfi’nin ortalama 35 km doğusundan bulunan Chaeronea şehrinde dünyaya gelmiştir. Bu kent Yunanistan’ın Beotia bölgesindedir; Hesiodos ve Pindaros’un doğum bölgesi ve bu kent Makadonyalı II. Filip’in Yunanlıları yenmiş olduğu mevkii olarak ün yapmıştır. Ailesi bu şehrin ileri gelen yerli zenginlerinden biri idi. 

Plutarkhos’un yaşamı hakkında bilgiler yazmış olduğu denemelerden direkt doğruya yada onları yorumlamayla çıkartılmıştır. Mesela Plutarkhos’un yazmış olduğu otobiyografik bir tecrübe etme (De sollertia animalium) yorumlanarak babasıyla pek arasının iyi olmadığı fakat bu denemede adları anılan kardeşi (Lampria) ve büyükbabası (Nikardo) iyi geçindiğini sonucuna varılmıştır.

MS 60 yıllarında Atina’ya gidip oradaki Akademia’da “Ammonio”‘nun derslerine devam etmiş olduğu ve onun fazlaca iyi bir talebesi ve müridi olduğu ve retorik, matematik ve Platoncu felsefe derslerinde başarı kazanılmış olduğu bildirilir.


Plutarkhos Kitapları – Eserleri

  • İskender – Sezar
  • Lykurgos’un Hayatı
  • Gevezeler ve Meraklılar
  • Theseus – Romulus
  • Demosthenes – Cicero
  • Marcus Antonius
  • Yaşamlar XXI
  • Marcus Antonius
  • Gracchus Kardeşler
  • İki Yüzlü Hayatlar ve Hileler
  • İsis ve Osiris
  • Likurgus – Numa
  • Solon – Poplicola
  • Aristides – Cato Maior
  • Themistokles – Camillus
  • Antonius ve Kleopatra
  • Kimon – Lucullus
  • Alkibiades – Coriolanus
  • Paralel Yaşamlar
  • Yaşamlar 1
  • Müzik Üstüne
  • Perikles – Fabius
  • The Fall of the Roman Republic
  • The Rise of Rome
  • On Sparta
  • Thesus, Romulus, Lykurgus ve Numa’nın Hayatları


Plutarkhos Alıntıları – Sözleri

  • Kader kaçınılmaz olmaktan ziyade beklenmediktir… (İskender – Sezar)
  • Tanrı Hermes’in sulh simgesi olan asasıdır.
    Latince “Caduceus” olarak anılır.
    Zeytin ya da defne ağacından yapılmış bir sopa üstüne sarılmış iki yılan figüründen oluşur.
    Apollon‘un pan kavalı karşılığında Hermes‘e verdiği efsanevi değnektir. (Theseus – Romulus)
  • “Theseus Girit’e ulaşınca, Ariadne’den ünlü keten yumağını aldı. Ona aşık olan kız, Labirent’in karmaşık dehlizlerinde kaybolmamasının sırlarını öğretti.” (Theseus – Romulus)
  • There is no difference between a friend and a mercenary except that the former is kept by the way he is treated and addressed, and the latter by money. (On Sparta)
  • şehirlerin azabı büyük gücün erdem ve adaletle talih eseri bir araya gelmesiyle sona erecektir. (Paralel Yaşamlar)
  • “Onu ne Boiler ne de Keltlerin sayısız kabileleri yok etti
    Kimse onu Po Nehri’nin kudurmuş sularına atmadı.
    Yiğit erler kollarından çıkarıp üzerine fırlattı silahlarını
    Bunlar oldu sefil kız için ölüm yorganı.” (Theseus – Romulus)
  • Âşığın ruhu bir başka birinin bedenindedir. (Marcus Antonius)
  • Tüm bu zafer kutlamaları ve şenliklerden sonrasında bir nüfus sayımı yapılmış oldu, netice da her insanın nefesini kesti. Üç yüz yirmi bin kişinin yaşamış olduğu şehirde artık yüz elli bin şahıs yaşamaktaydı. Bu acımasız iç harpte o denli insan yaşamını kaybetmişti. Ayrıca İtalya’nın öteki bölgelerindeki kayıplar bu hesaba dahil edilmemişti. (İskender – Sezar)
  • Görmeyenler için körlük iyi mi fena bir şeyse, eğitimsizler için de bilgisizlik o denli kötüdür… (Yaşamlar XXI)
  • Unutmayın Bu dünyada yaşamıyoruz, bu dünyadan geçiyoruz. (İki Yüzlü Hayatlar ve Hileler)
  • Az konuşanların fazlaca yasaya ihtiyacı olmaz. (Lykurgos’un Hayatı)
  • “Eğer hakikaten haiz olduğumuz biricik şey içinde bulunduğumuz an ise ve haiz olmadığımız bir şeyi yitirmemiz de mümkün olmadığına nazaran, birinin elimizden alabileceği tek şey yaşadığımız andır. ” (Marcus Antonius)
  • The ordinary mind will see in his plight an example of the fickleness of fortune, but to the wise it will seem rather an example of reckless ambition. (The Fall of the Roman Republic)
  • The tribune Sulpicius, a man so thoroughly bad as to be quite exceptional; one tended to inquire not what others he surpassed, but on what occasions he surpassed himself in wickedness. (The Fall of the Roman Republic)
  • “Şurası bir gerçektir ki, kendi yaşamlarıyla yüzleşmeyi katlanılmaz gören insanoğlu vardır; Bu insanların akılları, bir fener benzer biçimde ışık tutamaz onlara, kusurlarla dolu ruhları, kendi içlerine bakmaktan korktuğundan, dışarıya yönelip başkalarının dertleri çevresinde tur atar, fena niyetlerini besleyerek şişmanlatırlar. Kümesinde yiyeceği emrine amade olan tavuğun, “gübrenin altında nerede bir arpa tanesi bulabilse” ona çöplenmesi benzer biçimde, meraklılar da, kimsenin onlara öğrenmelerini yasaklamadığı ortada duran mevzular yerine, her evde gizli saklı tutulan ve görünmeyen kusurları araştırırlar.” (Gevezeler ve Meraklılar)
  • Sözün aslı: “Sulla’nın başarıları daha çoktu, fakat Lysandros’un yanlışları daha azdı; biri isteklerine egemen olabilen, soğukkanlı, ölçülü bir kişiydi; diğeri askerdi, kahramandı” demekle hakikaten pek de ayrılmış olmayız. (Yaşamlar XXI)
  • It appears that there was an ancient oracle about Hannibal’s death: ‘Libyssan earth will hide the body of Hannibal.’ Hannibal himself took this as a reference to Libya and burial in Carthage, and inferred that he would end his days there. But there is in Bithynia a sandy place by the sea, and a small village nearby called Libyssa. (The Rise of Rome)
  • Nasıl iyi adam olabilir ki, kötüler bile korkuyor ondan (Lykurgos’un Hayatı)
  • There was another occasion when the enemy had given him an opportunity to attack but the Romans had shrunk from going into action and both sides had withdrawn. Marius then called an assembly of the soldiers and said: ‘I don’t know whom I should call the greater cowards, you or the enemy. You couldn’t stand up to the sight of their backs, and they were frightened by the napes of your necks.’ (The Fall of the Roman Republic)
  • He also ordered the night-watchmen to stand guard without spears, believing that his men would be more attentive and do a better job of staying awake if they were unable to defend themselves from an enemy attack. (The Rise of Rome)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş