Eğitim

Hitler’in Generalleri Konuşuyor – Basil Liddell Hart Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hitler’in Generalleri Konuşuyor – Basil Liddell Hart Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hitler’in Generalleri Konuşuyor kimin eseri? Hitler’in Generalleri Konuşuyor kitabının yazarı kimdir? Hitler’in Generalleri Konuşuyor konusu ve anafikri nedir? Hitler’in Generalleri Konuşuyor kitabı ne konu alıyor? Hitler’in Generalleri Konuşuyor PDF indirme linki var mı? Hitler’in Generalleri Konuşuyor kitabının yazarı Basil Liddell Hart kimdir? İşte Hitler’in Generalleri Konuşuyor kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Basil Liddell Hart

Orijinal Adı: The Other Side of the Hill

Yayın Evi: Kastaş Yayınları

İSBN: 975763967

Sayfa Sayısı: 655


Hitler’in Generalleri Konuşuyor Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Naziler iktidara gelirken askerler ne yaptılar… Onbaşı Hitler Wehrmacht’a iyi mi başkomutan oldu.. İkinci Dünya Savaşı’nın staratejik kararları iyi mi alındı…. Zaferler iyi mi kazanıldı ve iyi mi yitirildi… Hitler bir staratejist miydi… 20 Temmuz darbesinin başarı şansı var mıydı…. Almanya yenilgiye mahkum muydu…

20. yüzyılın en büyük strateji uzmanı olan Sir Basil Liddel Hart cenk süresince ve savaştan derhal sonrasında Guderian, Manstein, Rundstedt, Thoma, Bayerlein, Senger, Manteuffel, Heinrici, Kleist, Tippelkisch, Westphal ve Blumentritt benzer biçimde değişik nitelikleriyle öne çıkan mühim askerlerle görüşerek İkinci Dünya Savaşı’nın gerçek resmini ortaya çıkarmıştır. Bir bir çok tutsak kamplarında meydana getirilen bu görüşmelerde Alman generalleri Hitler’i ve savaşı, büyük takdir duydukları Liddel Hart’a en büyük bir içtenlikle anlattılar.


Hitler’in Generalleri Konuşuyor Alıntıları – Sözleri

  • Hakikat kimi zaman sonraları ortaya çıkar, kimi zaman de asla çıkmaz. Çıkmış olduğu zaman ise ekseriyetle, “hakikat kurgudan daha tuhaftır”
  • “Silahaltındaki vatandaşlardan oluşan, kısa ve yüzeysel bir eğitim görmüş bir yığın, deneyimli uzmanlardan oluşan küçük bir toplulukla karşı karşıya gelmesi durumunda, kelimenin en fena anlamıyla harcanacaktır.”
  • Savaş politikanın iflasıdır.
  • Her teşkilat fiziki olarak yok edilebilir fakat düşünen bir organ olarak varlığını sürdürür şundan dolayı fikir bastırılamaz.
  • Belgeler tarih adına güvenli bir rehber değildir- zira emirlerin altına imzasını koyan adamlar genel anlamda yazıya döktükleri şeylerden oldukça değişik düşünürler. Tarihçilerin arşivlerde buldukları belgeleri, bazı subayların hakikatte ne düşündüklerinin göstergesi olarak değerlendirmeleri aptalca olur.
  • “Iradesiz akıl değersizdir akılsız irade ise tehlikelidir.”
  • Dahası, sulh zamanında, “erkek iş gücünün silahaltına alımından doğan verim kaybının mümkün olduğunca önüne geçilmesinin” de önemine değindi.
  • Sedan’daki yarmayı icra eden ve buna müteakiben Manş Denizi ile İsviçre sınırlarına ulaşıp Fransa’yı çökerten tank taarruzlarına komuta eden şahıs Guderian’dı
  • Zira bazı generallerin, korkulu halde düşüncesizce buldukları emirleri, basbayağı Hitler’in tasarılarını sabote etmek ve savaşın bir an ilkin sona ermesini sağlamak adına ifa etmeye hazır bir hale geldiklerinden kuşku etmeyi gerektirecek sebepler mevcuttur.
  • … Hitler masayı yumruklayıp bunun imkânsız bulunduğunu söylemiş oldu. inanmak istemediği şeye inanmazdı.


Hitler’in Generalleri Konuşuyor İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Askeri Tarih: Görmüş olduğunuz bu kitap 2.Dünya Savaşı sırasındaki Alman generallerinin zafer ve yenilgilerini, kitabın yazarı İngiliz askeri tarihçisi ve hem de bir asker olan Liddel Hart’ın cenk sonrası Alman generallerinin cenk ile alakalı sözlerini,düşüncelerini olabilecek en objektif bir halde ele alıyor bu da kitabımızı 1.elden kaynak olarak gösterebilmemize olanak sağlıyor.
Genel olarak bu kitap ile alakalı düşüncelerim ise dili ve okunması oldukça ağır bir kitap olup bazen dili her insanın anlayabileceği kıvama nadiren geliyor bunun sebebi ise kitabın oldukça fazla askeri,coğrafi ve arapça-farsça kelimeler içermesi(buda kitabından edinebileceğin bilgiyi oldukça kısıtlıyor) dolayısıyla bu kitap Askeri Tarih statüsüne girmiş olduğu için bu alanda oldukça fazla data birikimine haiz olmanız gerekiyor.
(aksi halde kitabı benim benzer biçimde 3 ayda bitirirsiniz 🙂 ) (M.Yiğit Okuroğlu)

Gelişmemişlik Rusya’ya savaşı kazandırmıştı. Henüz otoban olmayan yollar tankların çamura batmasına, doğu cephesinin çökmesine, kaçınılmaz sonun başlangıcına niçin olmuştu. (Doğan yılmaz)

Hitler komutanlarını dinleseydi ve ordunun yeri geldiğin de korumak için çaba sarfetmek için geri çekilme istediğini kabul etseydi cenk sonucu oldukça değişik olabilirdi. Kitapta ordu komutanlarının anlatımı ile hitlerin karar verirken komutanlarının verdiği bir çok fikri dinlememiş daime kendi bildiğini okumuş. (Seçkin Öztürk)


Hitler’in Generalleri Konuşuyor PDF indirme linki var mı?


Basil Liddell Hart – Hitler’in Generalleri Konuşuyor kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Hitler’in Generalleri Konuşuyor PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Basil Liddell Hart Kimdir?

Cambridge Üniversitesi’nde okurken, öğrenimini yarıda bırakıp subay olarak I. Dünya Savaşı’na katıldı (1914). 1916’da yaralandıktan sonrasında, cenk üstüne çeşitli kitaplarla 1920’de ordunun resmi Infantry Training (Piyade Eğitimi) kılavuzunu yazdı. Bu kitapta 1917’de geliştirdiği “savaş talimi” sistemi ile 1917-18 yıllarında uygulanan sızma taktiklerinden esinlenerek ortaya attığı ve “genişleyen sel” adını verdiği saldırı yöntemlerini söyledi. Liddell Hart hava gücünün ve mekanize tank savaşının ilk savunucularından biri oldu. Stratejiyi, “politik amaçların gerçekleştirilmesi için askeri olanakların kullanımı sanatı” olarak tanımlayıp, düşmanı yerinden sökmeyi ve direnme araçlarını azaltmayı amaçlayan “dolaylı yaklaşım”ı savundu. Kendi cenk deneyimlerine dayanarak harekat ve şaşırtma öğelerini ön plana çıkardı.

1924’te sakatlanan Liddell Hart, 1927’de yüzbaşı rütbesiyle emekliye ayrıldı. Ordudan ayrılınca, kendini askeri tarihe ve askerlik bilimine verdi. 1925-35 içinde The Daily Telegraph’ta askeri muhabirlik, 1935-39 içinde The Times’da askeri danışmanlık yapmış oldu. General J.F.C. Fuller’in talebesi olan Liddell Hart daha 1926’da, zırhlı birliklerin yaygın olarak kullanıldığı mekanize orduyu savundu. 1937-38 yıllarında Savaş Bakanı Leslie Hore-Belisha’nın hususi danışmanlığını yapmış oldu ve savunduğu reformlardan birçoğunun uygulanmasını sağlamış oldu. Orduyu tank ve uçaksavarlarla donatma çabalarına komutanların birçoğu karşı çıktı.

Liddell Hart’ın yazıları, Birleşik Krallık ve Fransa’dan oldukça Almanya’da etkili oldu. Zırhlı savaşın Almanya’daki öncüleri, Fuller’in tankların kullanımı üstüne öğütlerinin yanı sıra onun “genişleyen sel” kuramını da benimsediler ve “yıldırım savaşı”nın (blitzkrieg) temel anlayışı olarak kabul ettiler. Bu cenk yöntemi 1939-41 içinde Avrupa’daki kara savaşlarında Alman orduları tarafınca ustalıkla uygulandı. Liddell Hart, cenk süresince Daily Mail’e yazdı. Nükleer caydırıcılığa güvenemediğinden , savaştan sonraki yıllarda konvansiyonel müdafa güçleri üstünde ısrarla durdu, topyekun cenk terimine da karşı çıktı. 1966’da sir unvanı aldı.

Liddell Hart, birçok askeri yaşam öyküsü ve askeri strateji yazısının yanı sıra, bir de II. Dünya Savaşı zamanı yazdı. 1966’dan sonrasında II. Dünya Savaşı’nı ele alan bir mecmua çıkarmaya başladı.


Basil Liddell Hart Kitapları – Eserleri

  • Hitler’in Generalleri Konuşuyor
  • İkinci Dünya Savaşı Tarihi
  • Birinci Dünya Savaşı Tarihi
  • Strateji Dolaylı Tutum


Basil Liddell Hart Alıntıları – Sözleri

  • “Iradesiz akıl değersizdir akılsız irade ise tehlikelidir.” (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • “İngilizler sadece bir muhabere kazanır, o da sonuncusu.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Zira bazı generallerin, korkulu halde düşüncesizce buldukları emirleri, basbayağı Hitler’in tasarılarını sabote etmek ve savaşın bir an ilkin sona ermesini sağlamak adına ifa etmeye hazır bir hale geldiklerinden kuşku etmeyi gerektirecek sebepler mevcuttur. (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • “Silahaltındaki vatandaşlardan oluşan, kısa ve yüzeysel bir eğitim görmüş bir yığın, deneyimli uzmanlardan oluşan küçük bir toplulukla karşı karşıya gelmesi durumunda, kelimenin en fena anlamıyla harcanacaktır.” (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • Tarihi gerçek şu ki atom bombasının, Japonları teslim almaya zorlamak için kullanılıp kullanılmaması sonucu asla bir münakaşa konusu olmadı ve bu kararın doğruluğu sadece tarih tarafınca gelecekte yargılanmalıdır. Masada, kendiliğinden ve emsalsiz bir mutabakat vardı; başka türlü davranmamıza ilişkin, en ufak bir tavsiye bile duymadım. (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Almanlar o denli süratli hareket ederek kendi süre çizelgelerinin önüne geçmişti ki ikmal maddelerinin hızı kendilerine ayak uyduramadı c meydana gelen açlık birlikleri daha acele yordu. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Askeri artam, sayıca üstün olmakta değil, özellikte saklıdır. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Tarih şahittir ki, savaşın kaderini atama eden şey can kaybı değil, ümidin yok oluşudur. (Strateji Dolaylı Tutum)
  • Atom bombalarının, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılmalarının hızlandırılmalarının sebebi Amiral Leahy tarafınca açıklandı:
    “Bilim insanları ve ötekiler, bu projeye harcanmış olan çok büyük yekun -iki milyar dolar (günümüzde ortalama yirmi dört milyar do­lar)- için bu denemenin yapılmasını istiyorlardı.”
    Atom bombası pro­jesinde yer edinen yüksek rütbeli subaylardan biri, kod adı “Manhat­tan District Projesi” olan mevzuyu daha açık bir halde anlatıyordu:
    “Bomba hakikaten başarı göstermiş olmak zorundaydı -çok harcama edilmişti. Başarısız olsaydı, bu kadar büyük bir harcamayı iyi mi izah edebilirdik? Kamuoyunun ihtimaller içinde protestosunu düşünün bir kez… Zaman azaldıkça, Washington’daki belirli kişiler Manhattan Projesi’nin direktörü General Groves’u iş işten geçmeden çekilme etmesi için ikna etmeye çaba gösteriyorlardı, şundan dolayı başarısız olur­sak Groves sorumluluğun üstüne kalacağını biliyordu. Bomba ta­mamlandığında ve atıldığında ilgili her insanın hissettiği rahatlama muazzamdı.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Dahası, sulh zamanında, “erkek iş gücünün silahaltına alımından doğan verim kaybının mümkün olduğunca önüne geçilmesinin” de önemine değindi. (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • “9 Mart’ta, her biri 6-8 ton yangın bombası demeti taşıyan 279 B29 Superkale ağır bombardıman uçağı Tokyo’yu yerle bir etti. Kentin ortalama dörtte kabul edilen, kırk bir bin metrekare alan tamamen yanmış, 267.000’den fazla bina tahrip olmuştu. Sivil zayiat ortalama 185.000’di – oysa mütecaviz Amerikalılar bir tek on dört tayyare kaybetmişlerdi. Müteakip dokuz günde Osaka, Kobe ve Nagoya benzer şekilde yakılıp yıkıldılar. 19 Mart’a gelindiğinde bu taarruzlar durdu, şundan dolayı, Amerikalıların yangın bombaları tükenmişti – o on gün zarfında ortalama 10.000 ton yangın bombası atmışlardı.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • 1914 yılına gelindiğinde Britanya’nın, Almanya’nın on sekiz ana muharebe gemisine karşılık, yirmidokuz ana muharebe gemisi vardı. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Savaş politikanın iflasıdır. (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)
  • Rusya’nın uçsuz bucaksız toprakları, Hitler’e ilk hayal kırıklığını, peşinden da ilk yenilgisini tattırıyordu. Tarih, acımasız bir diktatörün intiharında bir kez daha tekerrür ediyordu. (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • “Zafer daima sulh demek olmuyordu.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Alman halki sert disiplinine ragmen baska bir yerde gorulmedik bir bicimde ordusuna yakinlik besliyor ve onunla gurur duyuyordu. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Savaşın başlangıcında Fransız, Alman, Rus ve Avusturyalıların eşi görülmemiş sayıda hazır süvari birlikleri vardı. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Vicdan strateji için garip bir ilkedir. (Birinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • …Halder günlüğüne şu şekilde not düşmüştü: “Oldukça antipatik bigün. Hitler oldukça sinirli. Kendi başarısından epeyce korkmuş, hiçbir mesuliyet almak istemiyor, tüm sorumluluğu üzerimize yıkmaya çalışıyor.” (İkinci Dünya Savaşı Tarihi)
  • Belgeler tarih adına güvenli bir rehber değildir- zira emirlerin altına imzasını koyan adamlar genel anlamda yazıya döktükleri şeylerden oldukça değişik düşünürler. Tarihçilerin arşivlerde buldukları belgeleri, bazı subayların hakikatte ne düşündüklerinin göstergesi olarak değerlendirmeleri aptalca olur. (Hitler’in Generalleri Konuşuyor)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş