Eğitim

Zafer Vaat Etmeyen Topraklar – Namık Doymuş Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zafer Vaat Etmeyen Topraklar – Namık Doymuş Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zafer Vaat Etmeyen Topraklar kimin eseri? Zafer Vaat Etmeyen Topraklar kitabının yazarı kimdir? Zafer Vaat Etmeyen Topraklar konusu ve anafikri nedir? Zafer Vaat Etmeyen Topraklar kitabı ne konu alıyor? Zafer Vaat Etmeyen Topraklar PDF indirme linki var mı? Zafer Vaat Etmeyen Topraklar kitabının yazarı Namık Doymuş kimdir? İşte Zafer Vaat Etmeyen Topraklar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Namık Doymuş

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9789759915605

Sayfa Sayısı: 258


Zafer Vaat Etmeyen Topraklar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Bakışları önündeki kilimin renklerine takılı olan Yıldırım Bayezid, beklenmeyen sertlikte kaldırdı başını. ‘Ben ki, Osman Bey’in oğlu Orhan Bey’in torunu ve Murad Bey’in oğluyum. Hainlerin ihanetine uğradım ve kazanmak suretiyle olduğum bir savaşı kaybettim. Ben, topraklarıma zorla girip geçici bir zafer kazanmış olan eski koyun çobanının uşağı olmak için değil, devletimi yönetmek için yetiştirildim. Boynum kıldan incedir. Savaşı kazanmış olan sensin. Bizim için lüzumlu olan, onurlu bir ölümdür. Kılıçla ya da baltayla öldür beni. Senden, bundan başka kayra istemiyorum.’ Binlerce çadırın doldurmuş olduğu ovaya sessizlik inmiş, yaşamla ölüm Timur’un iki dudağı arasına sıkışıp kalmıştı! Hemen hepimiz dünyaya hükmeden imparatorun, yenik hükümdarı son sözlerinden dolayı cezalandırmasını beklemekteydi.”


Zafer Vaat Etmeyen Topraklar Alıntıları – Sözleri

  • Beklemeden yap dediklerini. Sonra oldukça utanç duyarsın” diye karşılık veren Yıldırım Bayezid, Mahmut Han’ın küfürlerini bastıran bir sesle haykırdı “Cengiz Han’ın soyuna yakışır ne yaptın ki övünüyorsun? Moskova’ya kadar gidip kentlerini yağmaladığınız Toktamış Han’ın topraklarında şimdi Rus Prensleri hükümdarlık ediyor.”
    -Not: Bu bir zamanı romandır. Gerçekle alakası tartışmalıdır.
  • “Yıldırım Beyazıt atının başını geri çekilen Germiyan askerlerine doğru çevirirken bağırtılı bir sesle mırıldandı: Ben öldürüleceğim bir ihtimal, fakat devletim yaşayacak, her şey harp alanında belirlenmelidir; ölümse ölüm,zaferse zafer ikisinin ortası yok. Büyük dedem Osman Beyden, Dedem Orhan Bey’den, babam Murat Bey’den bana kalan aklımın ve kılıcımın gücüyle topraklarıma yeni topraklar katarak yücelttiğim devletimi savunurken, kaçtığım değil savaşarak öldüğüm konuşulmalı.”
    Namık Doymuş (sayfa 19)
  • “Geç kalmış hakkaniyet, büyük yaralara sebep olur.”
  • Yıldırım Beyezid: “Halkının, hükümdarından korkarak yaşamış olduğu devlete, devlet denmez.”
  • Başarı için asansör kullanma merdivenlerden çık.
  • Yıldırım Bayezid: “…Geçmiş,olsaydılar ile değil, olanlarla irdelendiğinde doğru sonuçlara varılabilir…”
  • “Timur gitti.” Dedi Kudreddin. “ Büyük zafer kazanacağını söyleyerek geldi buralara. Şimdi ise, yas tutarak dönüyor geldiği yere. Hem de gözyaşlarını sel gibi akıtarak.”
  • Gece, bilinmezlerle dolu bir dünyanın anahtarıdır;sabahleyin güneşinin kimin üzerine doğacağını anahtarı eline geçirenler belirler.
  • Ne mutlu yaslı olanlara! Bu sebeple onlar için avunç bulacaklar.Ne mutlu başkasının acısını ortak olanlara! Bu sebeple onlar acılarında destek bulacaklar.
  • İtaatle,devletin yönetilmesi ayrı şeydir.Devleti yönetecek insanda itaatten oldukça dirayet ve akıl aranmalıdır.


Zafer Vaat Etmeyen Topraklar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Namık Doymuş’un “Zafer Vaat Etmeyen Topraklar” kitabı zamanı roman sevenler için okunabilecek düzeyde bir kitap. Seride 4 kitap var: İlk kitabı Zafer Vaat Etmeyen Topraklar, ikinci kitabı Cesaretin Ötesinde, bir diğeri İsyan İsyan, sonuncusu ise Devletin sahipleri. Bu dörtlü serinin ilk kitabını oldukça iyi buldum. Dediğim benzer biçimde zamanı roman sevenler için güzel bir kitap. Kitabın sonu güzel bitirilmiş. Aşırı diyalog romanda yok daha oldukça tasvirler ve mütevazı ifade üstünden gidiyor. O periyodu merak edenler için: Fetret sürecinin gizemli yapısının ilk bölümünü kurgusal olarak okumak isteyenler için güzel bir roman. Roman, Ankara Savaşı ile başlıyor ve sonunu söylemeyeyim fakat hüzünlü bir halde de bitiyor. Okumanızı ve bilhassa zamanı romanlardan hoşlananların okumasını tavsiye ederim. (Mavi Renk)

Namık Doymuş ile tanıştığım ilk eserini beğendiğimi söylemeliyim. Beni kulaktan dolma bir Beyazıt-Timur savaşını yeniden araştırıp doyurucu eserler okumama teşvik eden bir roman olması bile beğenmem için kafi bir sebep. Tarihsel romanlardaki en büyük sorun, sonucun ne işe yaradığını ve gelişimleri bildiğiniz sürece dair satırları okumanın, hevesinizi kırmasıdır. Bu noktada yazarın, anlatılan periyodu size aktarırken oldukça dikkatli ve titiz olması gerekir. Namık Doymuş bu titizliği ziyadesi ile eserinde göstermiş. Türk tarihinin iki büyük komutan ve hükümdarını, okuyucuya merakı öldürmeden, iki komutandan birini üstün gösterme gayretine girmeden aktarmış. Özetle okunası bir yapıt kaleme almış. (Gökhan Uzunoğlu)

Yıldırım Beyazıt ve Timur’un Anadolu topraklarındaki mücadelesi iki hükümdarın öyküsü ve Beyazıt’ın tutsaklık yaşamı üstünden o dönem ve insan yaşayışları romana mevzu oluyor. #KitapŞuuru (fatih oğhan #KitapŞuuru)


Zafer Vaat Etmeyen Topraklar PDF indirme linki var mı?


Namık Doymuş – Zafer Vaat Etmeyen Topraklar kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Zafer Vaat Etmeyen Topraklar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Namık Doymuş Kimdir?

Namık Doymuş 1948’de hayata merhaba dedi. Şiir ve hikâye yazarak edebiyat hayatına girdi. 1968-1970 yılları aralığında devrin popüler sanat topluluğu Devrim İçin Hareket Tiyatrosu’nda vazife aldı. Felsefe ve toplumsal psikoloji mevzularında eğitim görmüş oldu. 1994-1996 yılları aralığında Dönem adlı aylık bir gazete çıkardı. İlk romanı “Gelecek İçin” 1986’da yayımlandı; bu kitabı “Sevgiyi Yaşamak” (1989), “Eylem Günlerinde Aşklar ve Arkadaşlık” (1992) adlı romanlar izledi. “Tomustan Böceği” adlı bir de masal derlemesi olan Doymuş’un “Zafer Vaat Etmeyen Topraklar” (2003), “Cesaretin Ötesinde” (2004), “İsyan İsyan” (2007), “Devletin Sahipleri” (2008) adlı romanları ile “Fetret Devri” (2009) ve “130 Senelik Zorlu Yürüyüş” (2010) adlı tarih kitapları Doğan Kitap tarafınca yayımlandı.


Namık Doymuş Kitapları – Eserleri

  • Zafer Vaat Etmeyen Topraklar
  • İsyan İsyan
  • Cesaretin Ötesinde
  • 130 Senelik Zorlu Yürüyüş
  • Unutuluş
  • Fetret Devri
  • Tomustan Böceği
  • Fetret Savaşçıları
  • Aşklar ve Arkadaşlıklar


Namık Doymuş Alıntıları – Sözleri

  • Tarih,yanlışlıkla verdiklerini geri almakla ünlüdür… (İsyan İsyan)
  • “Ben,edebiyatta ve sanatta yasakların zararı olan olduğuna inanan insanlardanım. Edebiyatla ve sanatla ilgili yasaklar insana güvenmemenin en belirgin sonuçlarındandır; akla, daha o kadar da toplumun zararına uygulamalardır. Bitmeyen yol yasaklandı yapımcısı kahrından öldü; bana bakılırsa öldürüldü. Başka filmler sudan bahanelerle yasaklanmamalı ve yapımcıları ölüme gönderirmemelidir.”(sayfa: 233)
    Namık Doymuş (Unutuluş)
  • Yıldırım Beyezid: “Halkının, hükümdarından korkarak yaşamış olduğu devlete, devlet denmez.” (Zafer Vaat Etmeyen Topraklar)
  • Geleceği olmayan davranışlar sadece geleceği olmayan düşünceler üzerine oturabilir.
    Namık Doymuş (Aşklar ve Arkadaşlıklar)
  • “Aslında aşka sığınmak gönüllü tutsaklık gibidir, özgür bırakılsanız da geri döner tutsaklığınızı devam ettirirsiniz. Mesela ben öyleyim.Tıpkı Japonya’da kafeste tutulan kuşların özgür bırakıldıktan sonrasında kafeslerine geri dönmeleri benzer biçimde. ” (Unutuluş)
  • Cehennemden sadece bulunmuş olduğu yerin cehennem bulunduğunu inananlar çıkartılır (İsyan İsyan)
  • Ne mutlu yaslı olanlara! Bu sebeple onlar için avunç bulacaklar.Ne mutlu başkasının acısını ortak olanlara! Bu sebeple onlar acılarında destek bulacaklar. (Zafer Vaat Etmeyen Topraklar)
  • Tarih yanlışlıkla verdiklerini geri almakla ünlüdür. (İsyan İsyan)
  • Başarı için asansör kullanma merdivenlerden çık. (Zafer Vaat Etmeyen Topraklar)
  • “Sen bana akıl vermeye kalkıyorsun. Sözlerin de, bakışların da, akıl vermek istediğini açıkça belli ediyor. Yaşlısın, baba, ata yadigârısın diye ses çıkarmıyorsam, bunun da bir sınırı var, değil mi?” (Cesaretin Ötesinde)
  • “Aslında aşka sığınmak gönüllü tutsaklık gibidir, özgür bırakılsanız da geri döner tutsaklığınızı devam ettirirsiniz. Mesela ben öyleyim.Tıpkı Japonya’da kafeste tutulan kuşların özgür bırakıldıktan sonrasında kafeslerine geri dönmeleri benzer biçimde. ” (Unutuluş)
  • Beklemeden yap dediklerini. Sonra oldukça utanç duyarsın” diye karşılık veren Yıldırım Bayezid, Mahmut Han’ın küfürlerini bastıran bir sesle haykırdı “Cengiz Han’ın soyuna yakışır ne yaptın ki övünüyorsun? Moskova’ya kadar gidip kentlerini yağmaladığınız Toktamış Han’ın topraklarında şimdi Rus Prensleri hükümdarlık ediyor.”
    -Not: Bu bir zamanı romandır. Gerçekle alakası tartışmalıdır. (Zafer Vaat Etmeyen Topraklar)
  • Hint yoksulları zenginleri küçümsüyorlardı. Cünkü yoksullar dünyaya tekrardan geldiklerinde varlıklı birer Raca, şimdinin Racaları ise yoksul olacaktı.Aptal zenginlerin bundan haberi olmadığından gülüp eğleniyorlardı.Hintliler Serdar Mehmet Fındıklı’ nın varlığından haberdar olsalardı inançsız fakirlerine ,”Racalar bunun benzer biçimde olacaklar; önceleri varlıklıyken aniden yoksulluğa düşecekler”; diyerek yoksulların başkaldırısını önlemekle kalmaz,mutluluktan havaya uçuşlarını zevk içinde seyredebilirlerdi.Bu sebeple bu türden palavralara inanmayanlar da vardı ve böylesi inançsız fakirler,kurulu düzene başkaldırıyor, bu dünyanın zenginliklerinden paylarına düşeni almak için ayaklanıyorlardı. (Unutuluş)
  • Burada kendi kendilerini sürgüne gönderiyordu insanoğlu; yokluk içinde olanların değiştirmeyeceklerine inandıkları ve yazgı olarak değerlendirildikleri yoksulluk sürgünlüklerine;bolluk içinde olanların kendilerini kısa süre sonrasında değişeceğine kendilerini inandırdıkları yokluk sürgünlüklerine…İnsanlık ne güzel kılıflar bulmuştu yoksullar için (Unutuluş)
  • “Geriye dönüşü olmayan yollarda yürümeye niyetim yok benim.” (İsyan İsyan)
  • “Yıldırım Beyazıt atının başını geri çekilen Germiyan askerlerine doğru çevirirken bağırtılı bir sesle mırıldandı: Ben öldürüleceğim bir ihtimal, fakat devletim yaşayacak, her şey harp alanında belirlenmelidir; ölümse ölüm,zaferse zafer ikisinin ortası yok. Büyük dedem Osman Beyden, Dedem Orhan Bey’den, babam Murat Bey’den bana kalan aklımın ve kılıcımın gücüyle topraklarıma yeni topraklar katarak yücelttiğim devletimi savunurken, kaçtığım değil savaşarak öldüğüm konuşulmalı.”
    Namık Doymuş (sayfa 19) (Zafer Vaat Etmeyen Topraklar)
  • “Geç kalmış hakkaniyet, büyük yaralara sebep olur.” (Zafer Vaat Etmeyen Topraklar)
  • Gece, bilinmezlerle dolu bir dünyanın anahtarıdır;sabahleyin güneşinin kimin üzerine doğacağını anahtarı eline geçirenler belirler. (Zafer Vaat Etmeyen Topraklar)
  • Tarih, yanlışıkla verdiklerini geri almakla ünlüdür. (İsyan İsyan)
  • “Ben,edebiyatta ve sanatta yasakların zararı olan olduğuna inanan insanlardanım. Edebiyatla ve sanatla ilgili yasaklar insana güvenmemenin en belirgin sonuçlarındandır; akla, daha o kadar da toplumun zararına uygulamalardır. Bitmeyen yol yasaklandı yapımcısı kahrından öldü; bana bakılırsa öldürüldü. Başka filmler sudan bahanelerle yasaklanmamalı ve yapımcıları ölüme gönderirmemelidir.”(sayfa: 233)
    Namık Doymuş (Unutuluş)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş