Eğitim

Amerikan Hegemonyasının Sonu – Mehmet Ali Güller Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Amerikan Hegemonyasının Sonu – Mehmet Ali Güller Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Amerikan Hegemonyasının Sonu kimin eseri? Amerikan Hegemonyasının Sonu kitabının yazarı kimdir? Amerikan Hegemonyasının Sonu konusu ve anafikri nedir? Amerikan Hegemonyasının Sonu kitabı ne konu alıyor? Amerikan Hegemonyasının Sonu PDF indirme linki var mı? Amerikan Hegemonyasının Sonu kitabının yazarı Mehmet Ali Güller kimdir? İşte Amerikan Hegemonyasının Sonu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mehmet Ali Güller

Yayın Evi: Kırmızı Kedi Yayınevi

İSBN: 9786052984680

Sayfa Sayısı: 224


Amerikan Hegemonyasının Sonu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Amerikan hegemonyası inişte…

ABD emperyalizmi bir süredir üretmiyor, fazlasıyla tüketiyor.

Üretimi azalan her imparatorluk benzer biçimde ABD de tarihsel gerileme içinde.

Üretemeyen ABD, dünya genelinde harp ve operasyonları da yürütemiyor. Bu ABD’yi geri çekilmeye zorluyor. ABD egemenleri için artık sorun şu: Nasıl bir geri çekilme? Tekrar ileri atılmak için taktik bir geri çekilme mi, savaşarak geri çekilme mi, vekâlet bırakarak geri çekilme mi? ABD bu soruya iyi mi bir cevap bulursa bulsun, ABD hegemonyasının sonu geliyor ve yeni bir dünya kuruluyor.

ABD, AB, Çin, Rusya ve Hindistan’ın büyük güç mücadelesi yeni bir siyasal düzeni şekillendiriyor. Ekonomi benzer biçimde siyasetin merkezi de Atlantik’ten Pasifik’e, Amerika ve Avrupa’dan Asya’ya kayıyor.

“Serbest piyasa sosyalizmi”nin “serbest piyasa kapitalizmi”ne üstün geldiği yeni dünyada yeni dengeler kuruluyor…


Amerikan Hegemonyasının Sonu Alıntıları – Sözleri

  • ABD 1867 senesinde Rus Çarlığı’na 7,2 milyon dolar ödeyerek Alaska’yı aldı.
  • ABD’nin şu anda esas hedefi, Çin’in beş yıl ilkin duyuru etmiş olduğu “Tek Kuşak Tek Yol” projesi ya da öteki ismiyle “Kuşak ve Yol İnisiyatifi”dir.
  • ABD’nin Suriye’deki hedefi, Ortadoğu’daki temel hedefinin bir parçasıdır. O temel hedef, Basra’dan Doğu Akdeniz’e bir enerji koridoru kurmaktır. Bir Amerikan Koridoru enerji koridoru olan bu enerji koridoru, üstünde yaşayan halkın Kürtler olması sebebiyle bununla birlikte bir Kürt koridorudur.
  • Yani Rutin’e gore hegemon devlet öteki devletlere efendilik icra eden, onlar üstünde tahakküm kuran devlettir.
  • Türkiye acilen KKTC’de deniz ve havaüsleri kurmalı.
  • ABD Amerikan Koridoru ile şu amaçları gerçekleştirmek istemektedir:
    1. Türkiye ve İran’ı zayıflatmak, Kürt Koridoru üstünden
    bu iki ülkeyi baskılamak, devamlı bölme tehdidiyle boğuşmalarını sağlamak.
    2. İsrail’in güvenliğini sağlamak: Arap kuşatması ve Fars tehdidi altındaki İsrail’e Kürt bağlaşık bulmak; Türk, Arap ve Fars tepkilerini Kürtler üstünde biriktirerek İsrail’i rahatlatmak; İran’ı Kürt koridoruyla baskılayarak Tahran’ın İsrail’e basıncını azaltmak.
    3. Kendisi artık Ortadoğu enerjisine bağımlı olmayan ABD, enerji koridoruyla bölgenin enerjisine bağımlı olan Çin’in alışverişini denetimi altında tutmak ve gerektiğinde nakil yollarını kesmek istemektedir.
  • … devrin İsrail Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Moşe Yalon Suriye’nin tekrardan birleşik bir devlet haline gelmesinin imkânsız bulunduğunu iddia ederek şöyleki demişti.
    Suriye, omlet olmuş bir yumurta benzer biçimde. Omletten yine yumurta yapamazsınız.
  • Doğu Akdeniz, birincisi Amerikan Koridoru’nun ağzı olması bakımından, İkincisi Kıbrıs problemi sebebiyle, üçüncüsü Süveyş Kanalı ve dördüncüsü de bölgede bulunan doğalgaz yatakları sebebiyle stratejik önemdedir.
  • Ancak Çin, ABD’nin elinde bulunan son olarak model F-22 ve F-35 harp uçaklarına rakip olacak, hatta bazı özellikleriyle onu aşacak beşinci nesil harp uçağı olan J-20’leri geliştirmektedir. J-20, görünmezlik teknolojisine haiz, tayyare gemisine kolayca inebilen, dikey iniş ve kalkış yapabilen son aşama hususi bir uçaktır.


Amerikan Hegemonyasının Sonu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Amerikan Hegemonyasının Sonu: Geçmişten geleceğe yol alırken, geleceğin karanlık yüzüne fener tutulmuş. Bu fenerin tesir alanı, bizlerin görmüş olduğu ile sınırı olan. Bugünden yarına bazı şeylerin derhal değişeceğini beklemek de kolaya kaçmaktır. Yılların, hatta yüzyılların birikimini kimse bir an da kesip atamaz. Ama ‘Güller’, ‘Kara göründü’ diyor. Bu görülen kara, yakın mı, uzak mı, onu da geleceğin içindeki vakit dizilimi gösterecek. Belki ben görmeyebilirim. Bundan ilkin ne medeniyetler, ne imparatorluklar ne debdebeli yaşamlar; şu an nerede ? Olması ihtiyaç duyulan yer kısaca, tarihin mezarlığında yan yana yatıyor.
‘Amerikan Hegemonyasının Sonu’ yakın mı? ‘Kim bilir bir ihtimal yarın, bir ihtimal yarın da yakındır’.
Mehmet Ali Güller’in son olarak çıkardığı bu kitabı, öteki kitaplarının yanına koydum. Daha ilkin Tüyap Kitap Fuar’ında bir kitabını da imzalı olarak almıştım. Mehmet Ali Güller ile aynı jenerasyondan geliyoruz. Siyasi, ekonomik ya da genel olarak değişik düşündüğümüz bölgeler olsa da hem düşünce olduğumuz bölgeler de mevcut. Güller’i 2000’li yılların başlangıcında ‘Ulusal Kanal’ da program yaparken tanımıştım. O şartlar altında televizyonda gündeme dair program yaparak genel değerlendirmeler yapıyordu. Kişisel tanışıklığım yok (Fuar da kitap imzalatmak sayılmaz.) Hem Üniversite de okuyup hem de TV’de gündeme dair program yapıyordu. Sonra kitaplar çıkarmaya başladı.
Peki, Güller’in bu kitabı neyi konu alıyor? Tek kutuplu dünyadan yine fazlaca kutuplu bir yapıya dönüşüm olacak mı? Olacaksa bu iyi mi gerçekleşecek? ABD, 20. yüzyılın, bilhassa İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşturduğu dünya egemenliğini 21. yüzyılın bu zamanına kadar sürdürürken, bundan sonrası için de bunu devam ettirebilecek mi? Rusya, Çin ya da Almanya, ABD’nin bu egemen yapısını değiştirebilir mi? Tekrar birden fazla bloklar vasıtasıyla dünya daha iyi mi olur yoksa daha da fena mü olur, bunun cevabı da değişkendir. Gelmeyen ya da görünmeyen bir vakit dilimi için sadece bir öngörü de bulunabilir ve bu öngörü de bakış açısına gore değişim izah edebilir.
Mehmet Ali Güller de elindeki veriler doğrultusunda 21. yüzyılın ABD için zor geçeceğini, şu sebeple artık yükselen Çin ve Rusya’nın ABD’nin yerini sarsabileceğini ifade ediyor.
Amerikan hegemonyasına karşı Çin’in şaha kalkıp dört nala geldiğini belirten yazar, Çin’in bu yükselişini engellemek için Amerika’nın almış olduğu tedbirlerden de bahsediyor.
ABD’nin, denetimi altında bulunan ülkelerin elinden çıkmaması için ve bunun neticesinde dünya hakimiyetini sürdürmesi için başkanların adlarıyla anılan çeşitli doktrinler de mevcuttur. Bu doktrinlerdeki aslolan amaç, ABD’nin dünya hakimiyetinde yara almadan egemenliğini devam ettirmesidir.
Siyasi tarih, güncel, gündem içinde okunacak bir kitap. Dünden bugüne ana başlıklar halinde ABD’nin dünya egemeni olma fikriyatının serüveni hakkında data verilmesi haricinde Rusya ve Çin’in de ABD’ye karşı geliştirdikleri kendi doktrinlerini de konu alıyor. Tek kutuplu dünyadan fazlaca kutuplu yapıya girmek için öne sürülen düşünceleri okuyoruz.
Bu kitabı 3 – 5 Ağustos 2019 tarihleri arası okuyup, araştırma yazısı ise 8 Ekim 2019 tarihinde 1000Kitap sitesine eklenmiştir. Tavsiye ederim. (S. Ali)


Amerikan Hegemonyasının Sonu PDF indirme linki var mı?


Mehmet Ali Güller – Amerikan Hegemonyasının Sonu kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Amerikan Hegemonyasının Sonu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mehmet Ali Güller Kimdir?

1974 senesinde Malatya-Arguvan’da hayata merhaba dedi. İlk ve orta öğretimini Adana’da, yüksek öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde tamamladı.

2001 – 2006 yılları aralığında Aydınlık Dergisi ve Ulusal Kanal’da çalıştı. Aydınlık Dergisi’nde Genel Yayın Yönetmenliği ve Yazı İşleri Müdürlüğü, Ulusal Kanal’da da Haber Müdürlüğü yapmış oldu.

Daha sonrasında Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi olarak çalışan Güller, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nda da 41. Dönem (2008-2010) Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış oldu.

Güller, mühendislik yaparken bununla birlikte Ulusal Kanal’da, kendisinin hazırlayıp sunmuş olduğu Ufuk Ötesi programını sürdürdü ve Odatv adlı web sitesinde makaleler yazdı. Güller ek olarak yazı kurulu üyesi olduğu Teori Dergisi için de dosyalar hazırladı.

Mehmet Ali Güller, Aydınlık Dergisi‘nin günlük gazete olarak çıkmasından bir sonrasında ise Ufuk Ötesi adlı köşesiyle Aydınlık‘ta yazmaya başladı.


Mehmet Ali Güller Kitapları – Eserleri

  • Amerikan Hegemonyasının Sonu
  • Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru
  • IŞİD Kara Terör
  • Tampon Ülke
  • ABD’nin Neo-Osmanlı Projesi Büyük Kürdistan
  • Hükümet PKK Görüşmeleri
  • Perdesiz Hayatlar


Mehmet Ali Güller Alıntıları – Sözleri

  • ABD 1867 senesinde Rus Çarlığı’na 7,2 milyon dolar ödeyerek Alaska’yı aldı. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • … devrin İsrail Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Moşe Yalon Suriye’nin tekrardan birleşik bir devlet haline gelmesinin imkânsız bulunduğunu iddia ederek şöyleki demişti.
    Suriye, omlet olmuş bir yumurta benzer biçimde. Omletten yine yumurta yapamazsınız. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Amerikan koridorunun geçmişi 100 yıl önceye gidiyor. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • ABD’nin Suriye’deki hedefi, Ortadoğu’daki temel hedefinin bir parçasıdır. O temel hedef, Basra’dan Doğu Akdeniz’e bir enerji koridoru kurmaktır. Bir Amerikan Koridoru enerji koridoru olan bu enerji koridoru, üstünde yaşayan halkın Kürtler olması sebebiyle bununla birlikte bir Kürt koridorudur. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • ABD’nin şu anda esas hedefi, Çin’in beş yıl ilkin duyuru etmiş olduğu “Tek Kuşak Tek Yol” projesi ya da öteki ismiyle “Kuşak ve Yol İnisiyatifi”dir. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Ecevit hükümeti, ABD’nin Irak baskısını hafifletmek için Afganistan’a asker göndermeyi kabul etti. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • ABD, eğittiği 5000 kişilik CIA peşmergesini Guam’a taşımak mecburiyetinde bırakılmıştı.
    (Guam’ın yerine haritadan bakın lütfen). (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Önceleri 1 milyon kişiyi denetlemek, 1 milyon kişiyi öldürmekten daha kolaydı. Bugün 1 milyon kişiyi öldürmek, 1 milyon kişiyi denetim etmekten son aşama kolaydır. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • 11 Eylül 2001 günü İkiz Kuleler ve Pentagon’a büyük bir hücum oldu. ABD bu saldırıyı siyasetine kaldıraç olarak değerlendirdi ve Büyük Ortadoğu Projesi’ni (BOP) duyuru etti: Washington, Fas’tan Orta Asya’ya kadar 24 ülkenin sınırlarında ve rejimlerinde değişim yapacaktı. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Türkiye’nin İncirlik’te Çekiç Güç’e seneler ilkin olur vermesi, Irak’ın kuzeyinde bir Amerikan koridoruyla sonuçlanmıştı. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • ‘Önceleri 1 milyon kişiyi denetlemek, 1 milyon kişiyi öldürmekten daha kolaydı. Bugün 1 milyon kişiyi öldürmek, 1 milyon kişiyi denetim etmekten son aşama kolaydır.’
    ‘It’s easier to kill a million people…than it is to control them.’
    Zbigniew Brezezinski 21 Kasım 2018 (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Yani Rutin’e gore hegemon devlet öteki devletlere efendilik icra eden, onlar üstünde tahakküm kuran devlettir. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • ABD Amerikan Koridoru ile şu amaçları gerçekleştirmek istemektedir:
    1. Türkiye ve İran’ı zayıflatmak, Kürt Koridoru üstünden
    bu iki ülkeyi baskılamak, devamlı bölme tehdidiyle boğuşmalarını sağlamak.
    2. İsrail’in güvenliğini sağlamak: Arap kuşatması ve Fars tehdidi altındaki İsrail’e Kürt bağlaşık bulmak; Türk, Arap ve Fars tepkilerini Kürtler üstünde biriktirerek İsrail’i rahatlatmak; İran’ı Kürt koridoruyla baskılayarak Tahran’ın İsrail’e basıncını azaltmak.
    3. Kendisi artık Ortadoğu enerjisine bağımlı olmayan ABD, enerji koridoruyla bölgenin enerjisine bağımlı olan Çin’in alışverişini denetimi altında tutmak ve gerektiğinde nakil yollarını kesmek istemektedir. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Ancak Çin, ABD’nin elinde bulunan son olarak model F-22 ve F-35 harp uçaklarına rakip olacak, hatta bazı özellikleriyle onu aşacak beşinci nesil harp uçağı olan J-20’leri geliştirmektedir. J-20, görünmezlik teknolojisine haiz, tayyare gemisine kolayca inebilen, dikey iniş ve kalkış yapabilen son aşama hususi bir uçaktır. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Türkiye acilen KKTC’de deniz ve havaüsleri kurmalı. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Bölge barışı için Türkiye’de İşçi Partisi, Suriye’de de Beşar Esad birbirine fazlaca benzeyen iki proje önerdi:
    İşçi Partisi, egemenlik ve bağımsızlıkları korunmak suretiyle Batı Asya ülkeleri olan Türkiye, Azerbaycan, İran, Irak ve Suriye’nin ekonomik ve kısmen siyasal bir birlik içinde birleşmesini öneriyor.
    Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da ‘Beş Ülke Beş Deniz’ projesiyle aşağı yukarı aynı şeyi korumak için çaba sarfediyor. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Zira her Sevr”in bir Lozan”ı vardır! (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)
  • Doğu Akdeniz, birincisi Amerikan Koridoru’nun ağzı olması bakımından, İkincisi Kıbrıs problemi sebebiyle, üçüncüsü Süveyş Kanalı ve dördüncüsü de bölgede bulunan doğalgaz yatakları sebebiyle stratejik önemdedir. (Amerikan Hegemonyasının Sonu)
  • Bağdat Demiryolu’nu icra eden firmanın bulunmuş olduğu merkez ve etrafındaki 170 köy Osmanlı döneminde ‘Ayn el-Arap’ (Arap Pınarı) diye isimlendirilir.
    Yerel halk ise ‘şirket’in (company) telaffuzunu zaman içinde yerin adı haline getirir. Kobani. (Suriye’nin Sevr’i Amerikan Koridoru)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş