Eğitim

Ateizm – Julian Baggini Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ateizm – Julian Baggini Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ateizm kimin eseri? Ateizm kitabının yazarı kimdir? Ateizm konusu ve anafikri nedir? Ateizm kitabı ne konu alıyor? Ateizm PDF indirme linki var mı? Ateizm kitabının yazarı Julian Baggini kimdir? İşte Ateizm kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Julian Baggini

Çevirmen: M. Barış Gümüşbaş

Yayın Evi: Dost Kitabevi Yayınları

İSBN: 9789752986152

Sayfa Sayısı: 159


Ateizm Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir taraftan ateizmin tüm değerlerin reddi olduğu yönündeki temel yanılgı, bir taraftan da onu bile bir tür inanç rejimi saymak türünden derin kafa karışıklıkları mevzuyu fazlaca bulandırır. Buna bir de ateizm taraftarlarıyla ona ayak direyenler arasındaki ihtilafın bazen derin bir partizanlığa varabildiğini eklerseniz, sorun iyice içinde çıkılmaz bir hal alır. Oysa, elinizdeki bu araştırma her iki vargı arasındaki yolun zannedildiği kadar düşmanca bir yadsımaya varması için hiçbir sebep olmadığını tutarlı, açık sözlü ve serinkanlı bir tutumla korumak için çaba sarfediyor. Bunu yaparken tarafların birbiri ile alakalı kökleşmiş yargılarından ve demagojik tuzaklardan dikkatle sakınıyor kendini. Ateizme dair gerçekçi, uzdilli bir perspektif.


Ateizm Alıntıları – Sözleri

  • Carpe Diem.. “Günü Yakala”
  • Ben ilkokuldayken “ateist” sözcüğünün kendisi uğursuz, fena ve ürkütücü bir şeye ilişkin karanlık imgeleri çağrıştırırdı. İyilik anlayışımızın temeli Tanrı’ya inanç ve onun iradesine itaatti; bu yüzden de Tanrı’yı reddeden her inanç doğası gereği iyinin karşısındaydı. Ateistler yalnızca karanlık tarafa ilişkin olabilirlerdi.
  • Evrenin ölçülerine gore, insan yaşamı “bir göz kırpma” süresi kadardır.
  • …söylediğimiz şeyden şüphe duyulamaz derken fazlaca dikkatli olmalıyız. “Kuşku duyulamaz” demek, aslına bakarsak şüphe duymayı istememek ya da kuşkulanılan şeyin doğru olmadığını hayal edememek anlamına gelebilir.
  • Eleyici maddeciliği itirazsız kabul etmek zor olsa gerek; zira, görünüşe gore inanmamız ihtiyaç duyulan bir sürü şeyin varlığını inkar etmemizi ister. Mesela; bizzat bizim zihnimiz olduğu gerçeği varoluşumuzun o denli önde gelen bir özelliğiyken, zihnin var bulunduğunu iyi mi inkar edebiliriz?
  • “Bilinemezciler Tanrı’nın var olup olmadığını bilemeyeceğimizi, bu yüzden de akılcı tek seçene­ğin yargıda bulunmayı ertelemek olduğunu öne sürerler. Bilinemezcilere göre, hem tanrıcı hem de ateist, sırasıyla, Tanrı’nın varlığını olumlayarak ya da inkar ederek aşırı­ya kaçarlar – her iki tutumu da gerekçelendirecek kafi kanıtımız yoktur yalnız.”
  • Eğer herhangi bir görüş için bir müdafa yapacaksak, bunu yapmanın en iyi yolu daima mümkün olan en geniş desteği alabilecek gerekçelere ve argümanlara başvurmaktır.
  • ben ilkokuldayken “ateist” sözcüğünün kendisi uğursuz, fena ve ürkütücü bir şeye ilişkin karanlık imgeleri çağrıştırırdı. iyilik anlayışımızın temeli tanrı’ya inanç ve onun iradesine itaatti; bu yüzden de tanrı’yı reddeden her inanç doğası gereği iyinin karşısındaydı. ateistler yalnızca karanlık tarafa ilişkin olabilirlerdi
  • Ahlaki kararların Tanrı katında konmuş yasalarca bizlere dayatılmasından ziyade hepimiz tarafınca özgürce seçilmesi ahlakın önemini azaltmaz.
  • Yaşamımız sonsuz olsaydı, herhangi bir şey yapmanın anlamı kalır mıydı?


Ateizm İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Dost Kitabevi’nden çıkan ve kültür kitaplığı serisinde bulunan, oldukça etkisinde bırakan bir kitap oldu benim için. Bu seride fazlaca fazla alan hakkında informasyon sahibi olabileceğimiz eserler, Oxford üniversitesi öncülüğünde yazılmış ve Dost Kitabevi de bu tarz şeyleri çevirmekle büyük iş başarmış. Şimdiden 9-10 tane edindim. Kitaba gelecek olursak, dilini fazlaca sevdim. Bir günde okuyup bitirecek kadar tesirinde kaldım. Yazar öteki ateist kitaplarının aksine dini eleştirmek değil de, daha fazlaca pozitif ateizmi savunmuş ve ateizmin hepimiz tarafınca zannedildiği kadar karanlık olmadığını fazlaca güzel ispatlamış. Biraz hümanizm şeklinde de geldi bu kitap fakat yazar eserin sonunda arasındaki farka da açıklık getiriyor. Her yönüyle çok önemli bir kitap, felsefi altyapısı da oldukça güçlü. Pelin Dilara Çolak ile bu seriden haberdar olmuştum ve okumaların devamı da gelecek. Şunu eklemeden de edemeyeceğim, kitabın sonundaki kaynakça ve okuma önerileri fazlaca iyi. (Furkan.)

Bilim Tek Yol: Dinin akılla alakası yoktur. Akıldan uzak olduğundan inanılır. Din akla düşmandır. Akıl dine gore imandır. Bildiğimiz akıl ile alakası yoktur.
Bilmek için akıl gerekir. İnanmak için ise akla gerek kalmamıştır. Bu kitapta bilhassa üstünde durulan mevzular bilim-din-terbiye üçlüsü üstünde uyumsuzluğu göstermek ve kozmolojik,teolojik ve ontolojik argümanlar üstünde kabataslak bir açıklamaya gitmek olmuştur. Kapsamlı olarak din eleştirisine girilmemesi eksikliği olabilir. Ateizmi bu kitabından öğrenmeye çabalamayın. Önceliğiniz mukaddes sayılan kitapların bizzat kendi eleştirileri olsun. (Umut Ök)

Kitap, Ateist bir düşünürün yazdığı, Dost Kitabevinin “Kültür Kitaplığı” serisinin genel teması çerçevesinde Ateizme giriş niteliğini taşıyan, minik fakat etkili bir kitap olmuş. Ateizme dair merakı olanlara önerilebilecek, amatör başlangıç kitaplarından biri olarak örnek verilebilir. Kitabı okuduğumdaysa, Ateizmin ne olduğu, ne olmadığı, dine ve Tanrı’ya karşı tutumu ve içinde ne olduğunun belirli bazı temel ilkelerini kendimce pekiştirdim. Fakat, Teizme karşı olan bazı eleştirileri, hümanizmin insancıllığından kopamadığı için, mantıksal olarak sıska kalıyor. Ciddi anlamda Teizme rakip bir kitap olarak değil de, söylediğim şeklinde, giriş kitabı olarak önerilebilir. Baskısı da kötü değildi, katkı için okunmalı! (Gökaçınlar)


Ateizm PDF indirme linki var mı?


Julian Baggini – Ateizm kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ateizm PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Julian Baggini Kimdir?


Julian Baggini Kitapları – Eserleri

  • Psikolog ve Filozof
  • Ateizm
  • Salam Olmak İsteyen Domuz
  • Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir
  • Ego Aldatmacası
  • Tüm Bunlar Ne Anlama Geliyor?
  • Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?
  • A Short History of Truth


Julian Baggini Alıntıları – Sözleri

  • Eger dunyayi daha iyiye giden yolda degistirmek istiyorsak yapabilecegimiz en iyi sey cahilligin degil hakikatin bizlere rehberlik etmesine izin vermektir. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
  • Yaşamımız sonsuz olsaydı, herhangi bir şey yapmanın anlamı kalır mıydı? (Ateizm)
  • ben ilkokuldayken “ateist” sözcüğünün kendisi uğursuz, fena ve ürkütücü bir şeye ilişkin karanlık imgeleri çağrıştırırdı. iyilik anlayışımızın temeli tanrı’ya inanç ve onun iradesine itaatti; bu yüzden de tanrı’yı reddeden her inanç doğası gereği iyinin karşısındaydı. ateistler yalnızca karanlık tarafa ilişkin olabilirlerdi (Ateizm)
  • Güzel,tatminkâr bir yaşam yaşamı sürdürmenin bir sırrı, büyülü bir formülü, sistemi yok. (Psikolog ve Filozof)
  • Düşündüğümüz şeklinde düşünmeseydik hissettiğimiz şeklinde hissetmezdik de. Keza hiddet de bizlere haksızlık edilmediğine inanırsak diner. (Psikolog ve Filozof)
  • ”Tüm bunlar ne anlama geliyor?” sorusu, ”Niçin buradayız?” şeklinde anlaşılabilirdi. Ancak bu, muğlak bir sorudur ve fazlaca değişik türden iki yanıta davetiye çıkarır. Bunlardan biri, burada oluşumuzun nedenlerini açıklar; bu geçmişe yönelik ve kökenlere ilişkindir. Diğeri, varoluşumuzun ereğini açıklar; bu ise, geleceğe yönelik ve erimlere ilişkindir. (Tüm Bunlar Ne Anlama Geliyor?)
  • “Ölmeden ilkin ne yapacağınızı düşünürken yalnız pozitif tecrübeler biriktirmeyi değil, daha tatminkar bir yaşam hikâyesine katkıda bulunacak şeyler yapmayı düşünün.” (Psikolog ve Filozof)
  • “İnsan, sistemleri ve soyut türetmeleri tercih etmeye o denli meyillidir ki , kasıtlı olarak gerçeği çarpıtmaya ve yalnızca mantığını haklı çıkarmak için duyularının kanıtını inkar etmeye hazırdır.” (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
  • Eğer herhangi bir görüş için bir müdafa yapacaksak, bunu yapmanın en iyi yolu daima mümkün olan en geniş desteği alabilecek gerekçelere ve argümanlara başvurmaktır. (Ateizm)
  • Carpe Diem.. “Günü Yakala” (Ateizm)
  • Tanrı’nın iyiliği ile dünyanın zalimliği arasındaki bu aşikar çelişkiye çoğu zaman fenalık problemi adı veriliyor. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
  • Eğitimsizleri, halka, kitlelere hitap ederken eğitimlilerden daha et­kili kılan, basitliktir.
    Aristoteles (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
  • Benlik, yanilsamadan ibarettir, gercekte yalnız beyin ve kimyasallar vardir. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
  • Tüm erkekler alçaktır.
    Bazı alçaklar çekicidir.
    O halde, bazı erkekler çekicidir.
    Artık yeniden yeniden söylemek gerekmiyordur doğal fakat aşağıdaki de aynı formdadır:
    Tüm inekler dört bacaklı hayvanlardır. Bazı dört bacaklı hayvanlar fildir.
    O halde, bazı inekler fildir.
    Anlamlı olmuyor, değil mi? (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
  • “Bilinemezciler Tanrı’nın var olup olmadığını bilemeyeceğimizi, bu yüzden de akılcı tek seçene­ğin yargıda bulunmayı ertelemek olduğunu öne sürerler. Bilinemezcilere göre, hem tanrıcı hem de ateist, sırasıyla, Tanrı’nın varlığını olumlayarak ya da inkar ederek aşırı­ya kaçarlar – her iki tutumu da gerekçelendirecek kafi kanıtımız yoktur yalnız.” (Ateizm)
  • …söylediğimiz şeyden şüphe duyulamaz derken fazlaca dikkatli olmalıyız. “Kuşku duyulamaz” demek, aslına bakarsak şüphe duymayı istememek ya da kuşkulanılan şeyin doğru olmadığını hayal edememek anlamına gelebilir. (Ateizm)
  • Toplumun nasil sekillenmesi gerektigine dair fikirleri olan herhangi biri eger insan dogasinin Darwinci cercevesini anlarsa, toplumu sekillendirmek icin daha iyi bir sansa haiz olacaktir. (Biraz Felsefe Herkese İyi Gelir)
  • Mantığı doğru te­mellendirilen argümanların anlaşılması genel anlamda zorken, fena temellendirilen argümanlar, duygusal olup insanla­rın önyargılarına hitap etmiş olduğu için genel anlamda etkili olur. (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)
  • Filozof:
    – Ölümden daha fazlaca korkulması ihtiyaç duyulan bir şeydir hakkaten yaşamamak!
    Psikolog:
    – Bazen yapmak düşünmekten daha kolaydır. (Psikolog ve Filozof)
  • “Mantık, düşüncenin anatomisidir.” (Düşündüğünü Sandığın Şeyi Gerçekten Düşünüyor musun?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş