Eğitim

Billur Köşk Masalları – Tahir Alangu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Billur Köşk Masalları – Tahir Alangu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Billur Köşk Masalları kimin eseri? Billur Köşk Masalları kitabının yazarı kimdir? Billur Köşk Masalları konusu ve anafikri nedir? Billur Köşk Masalları kitabı ne konu alıyor? Billur Köşk Masalları PDF indirme linki var mı? Billur Köşk Masalları kitabının yazarı Tahir Alangu kimdir? İşte Billur Köşk Masalları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Tahir Alangu

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9750817564

Sayfa Sayısı: 352


Billur Köşk Masalları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Masal budur işte!” dedirten bir kitap…

M.E.B. 100 Temel Eser Listesinde yer edinen, Tahir Alangu’nun Anadolu masallarından derlediği Billur Köşk’teki masalların hepsini okumadıysak da, birini, üçünü, beşini ne olursa olsun dinlemişizdir büyüklerimizden. Bir sultan, bir şehzade, neci olursa olsun bir genç vardır o masallarda. Büyük sorunlarla uğraşır, devlerle, perilerle boğuşur, sonunda ulaşır muradına. İstanbul Padişahının kızı, Yemen Padişahının oğluyla didişir, adam şeklinde yetiştirilen sultan sonunda devlerin ilenciyle şehzade olur, Alicengiz oyununu öğrenen genç darı olur, kendisini yiyecek isteyen ustası tavuk olunca da bir sansara dönüşür alt eder onu, o şekilde sabırlıdır ki bir genç kız, sabır taşını bile çatlatır…

Birbirinden güzel on dört masalın yer almış olduğu kitabın sonunda, Alangu’nun bir izahat yazısı ve masalda geçen kimi sözcüklerin açıklanmış olduğu Minik Lügat de içeriyor.


Billur Köşk Masalları Alıntıları – Sözleri

  • İnsanoğlunun dışından içi belli olmaz. Cellat dersin, fakat bakarsın yüreği yufkadır; bakarsın bir insana melek kılıklı biridir, fakat yüreği cellat yüreği şeklinde taştan olur.
  • “Huu, huu, nigârım,
    Ne yapar hubiyâr’ım?”
  • Hu, huu, Hubiyâr’ım
    Nereye gitti sultanım?
    Sabretsin Bahriyar’ım.
  • Onlar ermiş muratlarına diyelim; fakat, kimisi murada, kimisi de içler ezen derde erdi. Kimileri güldü. Ama kimini bahtı güldürmedi, masalda bile. Masal dedikleri bir bahane, hayattır dökülüp saçılan orta yere
  • Onlar ermiş muratlarına diyelim; fakat kimisi murada, kimisi de içler ezen derde erdi. Kimileri güldü. Ama kimini bahtı güldürmedi, masalda bile. Masal dedikleri bir bahane, hayattır dökülüp saçılan orta yere.
  • “Dert inletir, aşk da söyletirmiş.”
  • “Talihsiz baş, seyyah olur, bahtı gülünceye dek…”


Billur Köşk Masalları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Masal: Akıcı bir üslupla yazılmış, derlenmiş halk bilmi açısından mühim bir kitap. Edebiyat severlerin okumasını tavsiye ederim. Kullanım dışı kalan sözcükler içinde kitn sonuna minik bir lügat eklenmesi zekice olmuş. (Doğan Hayat)

ÇOCUK KİTABI DEĞİL: Yetişkin nezarete olmadan ilköğretim ve ortaokul (8. derslik hariç) öğrencilerinin okumasını sakıncalı buluyorum. Masalların çoğunda geçen vahşice cezalandırmalar bunun en büyük sebebi. Ebeveyn yada öğretmenlerin bu bölümlere dikkat etmesi lazım. “Al, oku” diyerek evlatların eline verilecek bir kitap değil bence. Evlatların bilemeyeceği sözcük sayısının fazlalığı, cümlelerin uzunluğu, dil ve ifade, kelime yazımı ve noktalama işaretlerindeki yanlışlık da kitabı çocuklar için uygun kılmayan öteki detaylar. Masallar, çocuklar değil büyükler hedef alınarak oluşturulmuş olduğundan masal kitabı mevzusunda ilk tercihimiz bu kitap olmamalı.
Onun haricinde Türk masal geleneğini iyi örneklendiren bir kitap 🙂 (Çağatay Taşel)

Billur Köşk Masalları’nın garip serüvenine tanıklık ediyor Tahir alangu’ nun bu kitabı. İlginçlik, bu kitaptaki masalların sözlü gelenekten yazılı ortama geçmemiş, yazılı ortamdan da sözlü geleneğe yansımış olmasın da. Tanıklık ise kitaplaşmanın onca yıl sonrasında bu derleme ile yeni bir halka daha kazanarak devam etmesi ile vücut buluyor.
Kitapta yer edinen bu arka yazıdan sonrasında şunu belirtmek isterim ki hakkaten hikayeler masal ve halk hikayesi tadında anlatılmış. Nazım – düzyazı karışık yazılmış ve doğal olarak masalların başlangıcında, ortasında, sonunda abartılı tekerlemeler içeriyor. Aşk ve sevgi temalı masallar halk konusunda yaşanılanlar şeklinde anlatılmış ve durumlar şiirlerle, manilerle yansıtılmış. Kitapta yer edinen canlı ve cansız destek kahramanlar hep iyi karakterler olduğundan; muhteşem özellikleriyle aslolan kahramanlara yardım edip, onları zor durumda bırakmıyor, konuşmalarıyla da alınması ihtiyaç duyulan öğütleri veriyor.
Masalları okumaktan, halk edebiyatıyla iç içe olmaktan daima keyif alırım. Bu yüzden masalların da daima her yaşta bizleri eğlendirdiğini, düşündürdüğünü, eğittiğini ve öğrettiğini düşünüyorum. Elimizde kalan yalnızca masallar ve masal kahramanları… olsa daa masallar okunmaya fazlasıyla kıymet 😉 Bir masal tekerlemesiyle son vereyim yazıma:
Masaldakiler ermiş muradına, darısı bizlerin başına 🙂 (Kitap incisi)


Billur Köşk Masalları PDF indirme linki var mı?


Tahir Alangu – Billur Köşk Masalları kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Billur Köşk Masalları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Tahir Alangu Kimdir?

Eğitimci, edebiyat tarihçisi ve halkbilimi araştırmacısı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Kısmı ’nü tamamlamış oldu (1943). Köy enstitülerinde, liselerde edebiyat öğretmenliği yapmış oldu, bazı yüksek okullarda ders verdi. Üniversite öğrenciliğinden itibaren halkbilimiyle ilgilendi, hususi olarak masallar üstünde çalıştı. Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nde verdiği seminerler 1970 sonrasında yetişen halkbilimciler üstünde etkili oldu. Türkiye Folklor Elkitabı (1983), Alangu’nun halkbilimi ders notlarının ve yazılarının derlenmesiyle oluşturulmuş dikkate kıymet bir çalışmadır. Billur Köşk Masalları (1961), Keloğlan Masalları (1967) ve Kediler Padişahı (2009) onun tekrardan kaleme alınmış, bilgilendirici yazılarla sunulmuş masal kitaplarıdır. Alangu’nun Türk edebiyatıyla ilgili emek harcamaları da var: Cumhuriyetten Sonra Hikâye ve Roman (I-III, 1959-1965), Ömer Seyfettin. Bir Ülkücü Yazarın Romanı (1968) ve VIII. Yüzyıldan Günümüze 100 Meşhur Türk Eseri (I-II, 1974).


Tahir Alangu Kitapları – Eserleri

  • Keloğlan Masalları
  • Billur Köşk Masalları
  • Kediler Padişahı
  • Ömer Seyfettin
  • Türkiye Folkloru Elkitabı
  • Sait Faik İçin
  • Dünyadan ve Bizden Çingene Hikayeleri
  • Serveti Fünun Edebiyatı Antolojisi
  • Cumhuriyetten Sonra Hikaye ve Roman Cilt 3
  • Cumhuriyetten Sonra Hikaye ve Roman Cilt 2
  • Cumhuriyetten Sonra Hikaye ve Roman Cilt 1


Tahir Alangu Alıntıları – Sözleri

  • Onlar ermiş muratlarına diyelim; fakat kimisi murada, kimisi de içler ezen derde erdi. Kimileri güldü. Ama kimini bahtı güldürmedi, masalda bile. Masal dedikleri bir bahane, hayattır dökülüp saçılan orta yere. (Billur Köşk Masalları)
  • “En büyük hikâyecimiz Sait Faik Abasıyanık ölmedi ki ! Ölmez de. Bir de yaşamın içinde sokaklardaki adımlarıyla, sessiz kelimeleriyle, boyuna tekrardan ateşlenmesini bilmiş olduğu yaşam heyecanı ile derinlemesine bir kişilik taşıyan bir adam vardı : Adı Sait Faik idi. O da yaşamayı bıraktı.” (Sait Faik İçin)
  • Yazılarında, dünyayı eski ve leziz bir şaraba benzeten Sait, bir yığın edebiyat oyunları, daha doğrusu ukalâlıklariyle onu sulandırmaktan çekinmiştir.
    Biroldukca hikayeleri, musikideki sözsüz bestelere benzer. Mevzu, düğüm, âkıbet şeklinde kolay teknik oyunlara tenezzül etmeden sizi unutamıyacağınız bir armoniye götürür. (Sait Faik İçin)
  • “Dert inletir, aşk da söyletirmiş.” (Billur Köşk Masalları)
  • Kim uyur, kim uyanık?
    Herkes uyur, Keloğlan uyanık. (Keloğlan Masalları)
  • Bu dünyanın töresi düzeni o şekilde kurulmuş ki, suyun akıntısına gidince safaya, dikine dikine gidince de cefaya düşersin. (Kediler Padişahı)
  • Kuşku, merak içe düşmüş kurt gibidir. İnsanın içine düşmeyegörsün. (Kediler Padişahı)
  • Ben bir acayip keloğlanım
    eşeğimin yok palanı
    varım yoğum doğruluktur
    oysa asla sevmem ben yalanı
    evde kocakarı anam,
    birkaç tavuk bir de inek
    hergün şu başıma konar
    evsiz kalmış birkaç sinek (Keloğlan Masalları)
  • Sait Faik hayata dört elle sarılmış bir insan değildi. Onun her şeye karşı tembel bir kayıtsızlığı vardı. Avareliği de öyleydi, pazarlığı da… Hayatla dolu olan kimse onu iştiha ile yaşamak ister, oysa Sait Faik’te her şeyi oluruna bırakmak huyu vardı. Kendisini zorlamıya değmezdi bu dünya.
    Sait dramı sevmezdi. Muhayyilenin yaşamı bozmasını istemediği şeklinde, düşünülmüş bir realizmden de hoşlanmazdı. (Sait Faik İçin)
  • Buna karşılık diğeri halk masallarında, padişahın minik oğlunun morali, duygulu dalgalanmalar içinde pek bulanık ve kişiliği de belirli seviyede dengesizdir. Felaketler, ayrılıklar, zorluklar karşısında karamsar, mutsuz ve sık sık mahzundur. arada sırada korkar, acı gözyaşları döker, başına gelen vakalar karşısında desteğe muhtaç bir kişinin tüm özelliklerini gösterir. Buna karşılık Keloğlan’ın kişiliğinde, korku nedir bilmez, gözyaşı tanımaz, yaşamın cilveleri altında ezile ezile iyice yetişmiş nitelikler, çevrelerini genişletmiş, şehirlileşmiş köylülerimizin pişkinliği açıkça görülür. (Keloğlan Masalları)
  • 988 senesinde yazılmış Fihrist’e bakılırsa “Akşamları kendisine masal anlattıranların ilki İskender’di. Bununla alay edenler vardı. Ama o buhu, bu masalları dinlerken elde etmiş olduğu zevk için değil uyanık ve dikkatli kalmak için yaptığını söylerdi. (Kediler Padişahı)
  • Sait Faik, evet, o da gitti aramızdan. Eserleri duruyor, duracak. Hem de dipdiri duracak seneler, yüzyıllar sonrasına. Ama kendi niçin gitsin? O derbeder, o kalender, o insancıllığıyle aramızda dolaşsa ne olurdu sanki? Bilmem ki, yaşamak için şahıs oğlunun dünyayı sevmemesi mi gerekiyor? Sait Faik de Orhan Veli şeklinde ölesiye seviyordu dünyayı. Gitti. (Sait Faik İçin)
  • İnsanoğlunun dışından içi belli olmaz. Cellat dersin, fakat bakarsın yüreği yufkadır; bakarsın bir insana melek kılıklı biridir, fakat yüreği cellat yüreği şeklinde taştan olur. (Billur Köşk Masalları)
  • Bir de ne görsün ! Ayın ondördü misali, dünya güzeli bir kız . (Kediler Padişahı)
  • Bugün toplu eserlerinin son basımına giren 135 hikâyenin 96 tanesini, ki tüm hikâyelerinin beşte dördüdür, derhal hepsi üzücü vakalar, maddî sıkıntılar ve hastalıklarla dolu olan, yaşamının bu en karışık devresinde yazmış oluyordu. (Ömer Seyfettin)
  • “Sait Faik’ten yarına epeyce hikâye kalacağını umuyorum. O, sevgili Orhan Veli’nin söylediği şeklinde, edebiyatımızın 《ölü doğan çocuklar》ından değildi.” (Sait Faik İçin)
  • Onun derbederliğine, dağınıklığına içerliyenler bulunabilir. Fakat, bu, gidildikten sonrasında tekrar dönülmiyecek dünyada üç buçuk gün yaşamak için o şekilde hesaplı, o şekilde kurallı olmıya mecburi ciddiliğe pek mi lüzum var doğrusu? İnsanın iç güdüsü yok mu? (Sait Faik İçin)
  • Bu dünyanın töresi düzeni o şekilde kurulmuş ki, suyun akıntısına gidince safaya, dikine dikine gidince de cefaya düşersin. (Kediler Padişahı)
  • “Talihsiz baş, seyyah olur, bahtı gülünceye dek…” (Billur Köşk Masalları)
  • Bizde büyük adamları, sevilen sanatçıları, yaşam ve eserlerini değerlendirerek yaşatmak yerine, menkıbelerle donatarak “yüceltmek”, “ulvileştirmek” şeklindeki yaygın alışkanlık, aslına bakarsak insanı yaşama şartlarından kopararak yok etmenin, hayata bağlı sanat ilintilerini keserek tahrip etmenin maskelenmiş bir yolundan başka bir şey değildir. (Ömer Seyfettin)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş