Eğitim

Charles Darwin – Adrian Desmond Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Charles Darwin – Adrian Desmond Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Charles Darwin kimin eseri? Charles Darwin kitabının yazarı kimdir? Charles Darwin konusu ve anafikri nedir? Charles Darwin kitabı ne konu alıyor? Charles Darwin PDF indirme linki var mı? Charles Darwin kitabının yazarı Adrian Desmond kimdir? İşte Charles Darwin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: James Moore

Yazar: Adrian Desmond

Çevirmen: Ebru Kılıç

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053603658

Sayfa Sayısı: 924


Charles Darwin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Charles Robert Darwin (1809 – 1882), Cambridge’deki tanrı bilim eğitimini başarıyla tamamladıktan sonrasında “ıssızlığın ortasında bir taşra papazı” olarak ömrünü sükûnet içinde geçirme hayalleri kurarken, küçüklüğünden beri tabiat bilimlerine olan merakının da etkisiyle, dünyayı dolaşarak ölçümler yapmak, haritalar çıkarmak, bilimsel bulgu ve araştırmalarda bulunmak amacıyla Beagle gemisiyle düzenlenen bulgu seferine katıldı. Avrupalıların fazla aşina olmadığı coğrafyalarda rastlamış olduğu bitkiler, hayvanlar, insanoğlu ve yer şekilleriyle ilgilenip örnekler toplamak ve gözlemler yapmak la geçirdiği bu seneler, bir tek onun kaderini değiştirmekle kalmayacak, dünyayı dönüştürecek bilimsel bir yaklaşımın da temellerini atacaktı. 

Ancak Victoria periyodu İngilteresi aykırı fikirlere izin verecek esnekliğe haiz değildi. Darwin, Kilise ve aristokrasinin başını çekmiş olduğu müesses düzen tarafınca kâfir olarak nitelenmemek için fikirlerini ve bu tarz şeyleri şifreyle yazdığı defterleri tam yirmi yıl süresince sır benzer biçimde gizleyerek çalışmalarını sürdürecekti. Hatta erdem güdüsü kadar kuvvetli bir hakikat duygusuna haiz olmasaydı, “bir cinayeti itiraf etmeye” benzetecek kadar huzursuzlandığı teorisini açıklamayacak, Türlerin Kökeni’ni yayımlamayacaktı, kim bilir… Evrim teorisinin, yaşamın çeşitlilik ve karmaşasını açıklayabilen bir kuram olduğu ve Darwin’in dile getirmiş olduğu benzer biçimde tabiatın kendi işini kendi usulünce yapmış olduğu, seneler devam eden tartışmaların peşinden ilkin bilim çevreleri, sonrasında tüm dünya tarafınca kabul görmüş oldu.,

Doğa tarihinin bu kaba beyaz sakallı bilge devrimcisi ilk ve en büyük tepkiyi Kiliseden görmesine karşın, sonsuz uykusuna, kendi alanlarının kahramanlarıyla beraber yatmak suretiyle İngiltere’nin en itibarlı kilisesi Westminister Abbey’e devlet töreniyle gömülerek onurlandırıldı. İnsanoğlunun hayvanlarla aynı süreçler içinde evrildiği düşünülemeyecek kadar yüce bir varlık olduğuna inananlarsa insanı tanrısallığından arındıran evrim teorisine, günümüzde de minimum Victoria dönemindeki güçle karşı çıkmaya devam ediyor. 


Charles Darwin Alıntıları – Sözleri

  • darwin ürkütücü bir materyalizme sarılmıştı. daha aylar ilkin, gizli saklı defterlerinden birinde insan zihninin, ahlakının, hatta tanrı inancının beynin yaratıları olduğu sonucuna varmıştı: “ilahi varlık sevgisi, örgütlenmenin bir etkisidir; seni gidi materyalist seni!” diye de paylamıştı kendini.
  • tehlikeli bir bilgiydi, baştan çıkarıcıydı.
  • Darwin, “Dünyamızın yapısı hakkında bildiklerimizin, yaşlanmış bir horozun köşesini tırtıkladığı yüz dönümlük bir tarla hakkında bildiklerinden pek değişik olmaması beni çarpıyor,” diye düşünüyordu.
  • Kitap okumuyorsa evlenme!
  • Kitap okumuyorsa evlenme.!
  • fakat gene de üniversite hocalarının “oldukça çeşitli ve parlak güçlerle her tür mevzuda karşıt fikirler ürettiğini” işitmek insana bir ürperti veriyordu.
  • “Şu para ne kadar da korkulu, iğrenç bir şey, adından nefret ediyorum, sen de etmiyor musun?” diye samimiyetsiz bir üslupla bitiriyordu; “kaba ruhlara uygun,
  • Darwin biriktirmeye meraklıydı, istifçiydi; deniz kabukları, mektup imzaları, kuş yumurtaları, mineraller… Bunlar onun takdir kazanmak için toplamış olduğu hazineleriydi. Takdir edilmeye oldukça açtı; hatta insanların onu övdüğünü hayal etmeye başlamıştı, sonrasında da bundan büyük bir suçluluk duyuyordu. Ama aslına bakarsan suçluydu. Dikkat çekmek için hırsızlık yapıoyrdu: Geceleri Doktor’un şeftalilerini ve eriklerini çalıyor, sonrasında meyveleri saklıyor, böylece ertesi gün hazineyi ”bulup” yerini haber veriyordu. Ya da yağmaladıklarını kimi zaman rüşvet olarak dağıtıyordu.
  • En azından tabiat zamanı devamlı onunla olacaktı. “Hayatının geri
    kalanı süresince ona iş ve eğlence” çıkaracaktı, ” başka bir amaç edinemesem bile,” diyordu.
  • Yeni yıl kararlardan oldukça şikayetler yılı olmuştu.


Charles Darwin İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bilime Adanmış Bir Hayat: Charles Darwin, dünya tarihinin en etkili bilim adamlarının başlangıcında gelen adlardan birisidir. Bu kitapta Darwin’in yaşamını detaylı bir halde okuma fırsatı buluyoruz: İlgi alanları, eğitim süreci, Beagle Serüveni, Evrim Kuramınına giden süreç ve hususi yaşamı… Biyografi bulunduğunu göz önünde bulundurarak evrim kuramını öğrenmek için okunulmayacağı açıktır. Ancak gerek Darwin’in bu kuramı ortaya koyma süreci ve bu esnadaki tarihsel arka planı anlayabilmek adına oldukça başarı göstermiş bir yaratı bulunduğunu düşünüyorum.
Darwin’in hayatıyla ilgili birkaç hususa değinecek olursak, ilk olarak çocukluğunda da oldukça araştırmacı ve bilhassa böceklere ilgi duyduğunu görüyoruz. Biraz büyüdüğünde hobileri arasına buna ek olarak avlanma da eklenecektir. Darwin’in ailesi, İngiltere’de liberal ve değişiklik yanlısı Whig’lerdendir ve (Whigler ileride liberal parti olacaktır) hali vakti yerinde bir ailedir. Dede Erasmus Darwin, evrim yanlısı fikirleri ve dine karşı soğuk duruşu sebebiyle ailede adı anilinca soğuk rüzgarlar estiren bir isimdir. Baba Darwin bir doktordur ve Charles Darwin’i de ilk olarak kendi yolundan gitmesi için tıp öğrenimine yollar. Ancak kan görmekten hazzetmeyen ve genel olarak duyarlı bir bünyeye haiz olan Darwin’in bu öğrenimi doktorluk olarak sonuçlanmaz. Bundan sonraki adres ise o zamanlar güvence, rahat ve elit bir iş kapısı olan teoloji doğrusu papazliktir. Ayrıca bu meslek esnasında tabiat ile ilgili de hobilerine devam edebilecektir. Lakin Darwin’in yaşamının dönüm noktası olan Beagle Seyahati ufuktadir. Baba Darwin araya elit adlar sokularak ikna edilir ve Charles Darwin bu mühim seyahata çıkar.
Beagle, Cenup Amerika kıyılarıni dolaşır. Darwin denizde bazen zor anlamış olur yaşasa da bilhassa karada çıkmış olduğu bulgu gezileri, bu esnada yeri, hayvanları incelemeleri ile büyülenir. Çokça materyal toplar ve bu tarz şeyleri İngiltere’ye yollar. İngiliz sömürgelerinde rastladıği ve oldukça ilkel yerli kabileler ile kıta Avrupasindaki insanları kiyaslar. Aynı Tanrı bu iki değişik seviyede insanları mi yaratmışti, sanki iki değişik Tanrı elinden çıkmış gibiler benzer biçimde düşünceler aklından geçmeye adım atar. Bu esnada köleliğe karşı olan Darwin, onlara meydana getirilen fena muameleleri de hoş karşılamaz. Galapagos adalarinda ispinoz ve alaycı kuşların kısa mesafedeki farklılıkları sonradan mühim bir dönüm noktası olacaktır. Aslında bu adalardaki ve yerlilerden de informasyon aldıkları kaplumbağalar da bu etkide bulunabilirdi lakin o esnada bunun yeterince bilincinde olmadan Darwin, gemidekilerle beraber bu kaplumbagalari mideye indirmede ve ileride aslen oldukça kıymetli bir araştırma materyali olabilecek kabukları da denize atmaktaydilar. Ayrıca bu bulgu esnasında şiddetli bir depreme de tanıklık edilir ve bundan da oldukça etkilenen Darwin, Lyel’in yerbilim mevzusundaki bazı fikirlerinde haklı bulunduğunu anlamış olur. Sonuç olarak beş senelik bu mühim gezi noktalanir ve papaz talibi Darwin değişmiş şekilde ve dünyayı da değiştirecek fikirlerle İngiltere’ye döner.
Evrim fikri aslen yeni bir olgu değildi. Uzak geçmişten beri aslen yer yer söz edilen yada fark edilen sadece temellendirilip insanları ikna edecek bir kurama haiz olmayan bir söyleşi konusu şeklindeydi diyebiliriz. Darwin seyahate cikmadan evvel de ve döndüğünde de taraftarları olan bir olguydu. Darwin, toplamış olduğu oldukça sayıda materyal üstünde derhal calismaya girismis ve başka kişilerden de faydalanarak neticede bir sonuca varmisti: Türler birbirinden ayrı ayrı yaratılmış şekilde değildi. Türler tek bir ortak atadan gelmekteler, uzun vakit içinde çevre benzer biçimde çeşitli etmenler neticesinde varyasyonlar meydana gelmekte ve ortaya çıkan oldukça sayıda türden/bireyden de en uygunu hayatta kalıp yaşama devam etmekteydi. Bunda kimin hayatta kalacağı doğrusu hangi özelliklerin yoluna devam edeceğini ise organik seçilim belirliyordu. Bunu da insanların köpek, güvercin yada inek benzer biçimde faydalandigi hayvanlar üstünde işine en uygun özellikte olanları ciftlestirip seçme işlemi ile kiyaslayarak anlatıyordu. Nasıl insanoğlu hayvanları kendileri için en uygun özelliklerine bakılırsa seçiyorsa tabiat da aynısını tüm türler/canlılar için yapıyordu.
Darwin uzun seyahati ve ondan sonraki uzun ve yorucu emekleri neticesinde bir sonuca varmışti lakin uzun bir vakit vardığı sonucu açıklamaktan çekindi. Zira vardığı bu netice, bu zamana kadar canlılar hiyerarsisinde en üst ve en ‘asil’ makama kurulan insanı ve aslen bu hiyerarşik düzeni yerle bir ediyordu, insanı da öteki canlılarla aynı düzlemde konumlandirmis oluyordu. Zekasiyla, ortaya koyduğu medeniyetler ve benzeri etmenlerle oldukça ovunen insanlara ve bilhassa de devrin süper gücü İngiltere’sinde yaşayan insanlara iyi mi olacak da ‘maymun’larla akrabasıniz diyecekti? Kendi ve ailesinin saygınlığı, evlatlarının geleceği benzer biçimde etmenler onun bu kuramını açıklamasını hep ertelemesine ve uygun bir zamanı beklemesine niçin oldu.
● “İşte Darwin’in mükemmellestirdigi buydu. Toplamak ve bir araya getirmek; olguların izini sürmek; eski defterlerindeki spekülasyonları tüm küreyi kapsayacak şekilde doğrulayıp genişletmek.”(S-685)
Ailesi demişken, Darwin birinci aşama kuzeni Emma ile evliydi ve çokça evladı olacaktı (sanırım 9 yada 10’du). Kızı Annie dokuz yaşlarında yaşamını yitirmiş ve bu Darwin’i oldukça sarsmıştı. Diğer birçok çocuğunda çeşitli rahatsızlıklar kendini devamlı gösterecekti. Darwin, bu durumun nedenini yakın aşama akraba evliliginde bulunduğunu sezmisti lakin bunu kati bir halde kanıtlayacak veri elinde yoktu. Velhasıl yaşamı süresince evlatlarının bu durumundan dolayi hep kaygı duyacakti. Bir öteki endişesi de dindar eşi Emma’yi kırma ihtimali olacaktı. Eşine oldukça bağlı olan Darwin, emekleri esnasında Kitabı Mukaddes’e ve haliyle Hristiyanliga duyduğu inancını kaybetmişti. Bunu babasının ikazina rağmen evlenmeden evvel Emma’ya da açmıştı. Bu durum evlenmelerine engel olmamıştı lakin Darwin hep bu durumun eşini uzeceginden kaygı duymuştu. Bununla beraber Darwin bir ateist de değildi. ‘Buldog’u Huxley benzer biçimde bir agnostik bulunduğunu beyan etmiştir. Bunu da yaşamının son dönemlerinde yoğun ısrarlar sebebiyle açıklamıştır.
● “Kişisel bir tanrının varlığına ya da gelecekte bir ceza ve ödülün varlığından asla güvenilir olmayan ve bunlara asla inanmayan biri olarak” tanrısal gazaba uğrama korkusu içinde yasamamisti. (S-772)
● “bir Tanrı’nın varlığını reddetmek anlamında bir ateist olmamıştı asla; fakat hala asla güvenilir değildi. İlle de bir etiket taşıması gerekiyorsa Huxley’inki daha oldukça yakışıyordu: “Genel olarak (yaşlandıkça daha çok), fakat devamlı değil, agnostik, düşünme biçimimle ilgili en doğru tarif olurdu diye düşünüyorum.” (S-773)
Darwin vakit içinde yakın olduğu bilim adamlarına kuramını açıklamıştır sadece Wallace da kendisiyle aynı sonuca varana kadar gene çalışmalarını yayinlamamistir. Sonuç olarak çalışmalarını Türlerin Kökeni adı altında yayınlamış ve yoğun ilgiyle karşılanmistir, hem de tepkiyle. Bilhassa o vakit İngiltere’de bilim dünyasında elit bir isim olan Owen tarafınca. Onun tepkileri Huxley’in mücadeleleri ile püskürtülecektir. Zaman içinde Hooker, Huxley benzer biçimde Darwin’in yakını olan ve evrimci çizgiden adlar (birçoğu aslen Evrime mesafeliydiler, zaman içinde ikna olmuşlardı büyük seviyede sadece sözgelişi Lyel benzer biçimde adlar alcak bir sesle kurama yada kuramla ilgili bazı noktalara geleneksel endişeleri sebebiyle karşı çıkacaklardi) bilim hayatına mühim mevkilere gelecekler ve İngiltere’de dine endeksli bilimi dinden kurtaracaklar ve seküler, özgür bir düzleme taşıyacaklardi.
Dünya tarihinde büyük bir dönüşümü elde eden bu büyük bilim insanı Charles Darwin, 19 Nisan 1882’de yaşamını noktalayacaktı.
“Durmak bilmeksizin bilimin yolundan gitmekle ve hayatımı bilime adamakla doğrusunu yaptığıma inanıyorum.”
Charles Darwin
İyi okumalar… (Kaan)

Kalınlığı sebebiyle elde taşıması zorluk derecesi yüksek fakat fazlasıyla sizi memnun edecek bir yaşam öyküsü. Ben zamana yayarak okudum. Darwin’in dedesinden başlayıp ölümüne kadar tüm detaylar kitabın içinde mevcut. En oldukça ilgime çeken kısımsa Beagle gemisiyle denizde geçirdiği 5 senelik süreçti. (Beril DOĞAN)

Şeytanın Papazı :): Merhaba;
Bir kitabın sonuna gelmek beni asla bu kadar heyecanlandırmamıştı. Darwin’in biyografisine Ocak ayında başlayıp her ay iki bölüm okuyarak devam ettik ve bence büyük bir tesadüf yardımıyla tam de vefat etmiş olduğu gün kitabı bitirmiş oldum.
Bugüne kadar okuduğum en akıcı ve aynı oranda da bilgilendirici biyografilerden biri bulunduğunu söyleyebilirim. Zira okumaya başladığınızda hem oldukça kıymetli bir bilim insanının yaşamına tanıklık ediyorsunuz; onun çocukluğunu, onu etkileyen, hayatında iz bırakan dönüm noktalarını, yaşamış olduğu zorlukları, hayatındaki değişimleri okuyorsunuz..
Hem yaşamış olduğu devrin toplumsal yapısını, ekonomik ve siyasal yapısını okuyorsunuz.
Dolayısı ile biz hem neredeyse evrimin ilk adımlarını ve bu adımların insanoğlu üstündeki etkilerini okuduk hem de döneme dair zamanı bilgiler edindik.
Kitabı çevirisi ve anlatımı hakikaten oldukça akıcıydı, okumak isteyip de çekinenler var ise bence tereddüt etmesinler.
En azından benim benzer biçimde zamana yayarak okuyabilirsiniz, kesinlikle bir kopukluk olmuyor.
Darwin’i ve Evrim Teorisini merak eden her insana tavsiye ederim.
Keyifli okumalar temenni ediyorum.
Youtube kanalım için;
https://www.youtube.com/channel/UCfOYAdpca9gSpXaa33F04Cw (Elif Beğenmiş)


Charles Darwin PDF indirme linki var mı?


Adrian Desmond – Charles Darwin kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Charles Darwin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Adrian Desmond Kimdir?

Adrian John Desmond bilim zamanı üstüne bir İngiliz yazardır ve Charles Darwin hakkında kitap yazarıdır.


Adrian Desmond Kitapları – Eserleri

  • Charles Darwin


Adrian Desmond Alıntıları – Sözleri

  • Kitap okumuyorsa evlenme! (Charles Darwin)
  • Yeni yıl kararlardan oldukça şikayetler yılı olmuştu. (Charles Darwin)
  • fakat gene de üniversite hocalarının “oldukça çeşitli ve parlak güçlerle her tür mevzuda karşıt fikirler ürettiğini” işitmek insana bir ürperti veriyordu. (Charles Darwin)
  • Kitap okumuyorsa evlenme.! (Charles Darwin)
  • Darwin, “Dünyamızın yapısı hakkında bildiklerimizin, yaşlanmış bir horozun köşesini tırtıkladığı yüz dönümlük bir tarla hakkında bildiklerinden pek değişik olmaması beni çarpıyor,” diye düşünüyordu. (Charles Darwin)
  • Darwin biriktirmeye meraklıydı, istifçiydi; deniz kabukları, mektup imzaları, kuş yumurtaları, mineraller… Bunlar onun takdir kazanmak için toplamış olduğu hazineleriydi. Takdir edilmeye oldukça açtı; hatta insanların onu övdüğünü hayal etmeye başlamıştı, sonrasında da bundan büyük bir suçluluk duyuyordu. Ama aslına bakarsan suçluydu. Dikkat çekmek için hırsızlık yapıoyrdu: Geceleri Doktor’un şeftalilerini ve eriklerini çalıyor, sonrasında meyveleri saklıyor, böylece ertesi gün hazineyi ”bulup” yerini haber veriyordu. Ya da yağmaladıklarını kimi zaman rüşvet olarak dağıtıyordu. (Charles Darwin)
  • En azından tabiat zamanı devamlı onunla olacaktı. “Hayatının geri
    kalanı süresince ona iş ve eğlence” çıkaracaktı, ” başka bir amaç edinemesem bile,” diyordu. (Charles Darwin)
  • “Şu para ne kadar da korkulu, iğrenç bir şey, adından nefret ediyorum, sen de etmiyor musun?” diye samimiyetsiz bir üslupla bitiriyordu; “kaba ruhlara uygun, (Charles Darwin)
  • tehlikeli bir bilgiydi, baştan çıkarıcıydı. (Charles Darwin)
  • darwin ürkütücü bir materyalizme sarılmıştı. daha aylar ilkin, gizli saklı defterlerinden birinde insan zihninin, ahlakının, hatta tanrı inancının beynin yaratıları olduğu sonucuna varmıştı: “ilahi varlık sevgisi, örgütlenmenin bir etkisidir; seni gidi materyalist seni!” diye de paylamıştı kendini. (Charles Darwin)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş