Eğitim

Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım kimin eseri? Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım kitabının yazarı kimdir? Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım konusu ve anafikri nedir? Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım kitabı ne konu alıyor? Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım PDF indirme linki var mı? Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Caner Taslaman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786050616446

Sayfa Sayısı: 118


Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

* Kuran, yaratılmışlara hayretten Yaratıcıya hayranlığa uzanan bir köprü kurmaktadır.

* Son can teslim alındığı ve son yıldızın ışığı söndürüldüğünde mühim olacak her neyse şimdi de mühim olan O’dur.

* Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz.


Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım Alıntıları – Sözleri

  • Din-bilim ilişkisi hakkında ilk olarak “Hangi bilim ve hangi din anlayışından bahsediyorsunuz?” diye mesele.
  • İnsanın gönlünden kopan feryatlarının ve dualarının bilincinde olan bir Yaratıcısının var bulunduğunu algı etmesinden daha kıymetli ne olabilir?
  • Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz.
  • Tesadüfe dayalı perspektif, insanoğlunun başına geçirilmiş kalınca ve kara bir çuval benzer biçimde, evrenin ihtişamını görmeyi engellemektedir.
  • Evrenin sonlu olması bazı insanoğlu için varoluşsal bir krizin deposu olmuştur. Biroldukca insan kendi ölümünün tesellisini evrende bıraktığı eserlerin, namın ve neslin devam etmesinde bulmuştur. Dünyada dev eserler bırakma isteği ölümsüzleşme arzusunun bir tezahürü değil midir?
  • Bilimin ayrı, felsefenin ayrı, dinin ayrı hakikatleri olması imkansız fakat yanlış bilim, yanlış felsefe ve yanlış din anlayışları olabilir.
  • Her şey mekanik parçacıklardan oluşuyorsa gayesel insan bilinci iyi mi ortaya çıkmıştır?
  • Başlık kısmı güzel
    # Doğduğumda baş aşağı,edildi kum saatim; kavuşmaya kaç kum tanesi kaldı Rabb’im?
  • İnsan aklını devamlı anlamaya çağrı eden Kuran, aklı kullanmayı yakarma seviyesine yerleştirir.
  • En mühim sorunlarımızdan birisi paket programcılık: Bir kişiyi yüceltiyorsunuz, sonrasında her mevzuda bu şahsa körü körüne doğal olarak oluyorsunuz. Bunun yerine, mevzuları Kuran’ın ve aklın ışığında teker teker masaya yatırma metodunu yaygınlaştırmak zorundayız.


Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ilk olarak kendisine, kitaplarını Pdf olarak da okumak için bağlantılar hazırladıkları için teşekkür ederim.
TV’de bir ara oldukca görüyor ve ilgiyle takip ediyordum. Lakin verdiği örnekler ve anlatımları hep aynı olunca bıraktım 🙁
Bu kitabında da isminden de anlaşılacağı suretiyle, sözlerini, cümlelerini kısa kısa paylaşmışlar.
Aslında iyi de olmuş. (Gülşah)

İnceleme kitabın ön sözünde mevcut.
Akademik hayatım süresince, gerek yazdığım kitaplarla gerek bilimsel toplantılardaki sunumlarımla gerek çıktığım tv ve radyo programlarıyla görüşlerimi ifade etmeye ve paylaşmaya çalıştım. Bu süreçte ortaya çıkan yazı ve konuşmalarımın içinden birçok sözü (aforizmayı) toplumsal medyada yada başka ortamlarda ya ben ya da başkaları paylaştı. Bu paylaşım sürecinde, aforizmalarıma ilgi duyan ve onlar üstüne tartışan bir kitlenin oluştuğunu fark ettim. Karşılaştığım birçok şahıs, ya ifade ettiğim bir cümleyi gündeme getirerek ne demek istediğimi sorguluyordu yada o cümle üstünden yorumlara girişiyordu ya da o cümlenin kendisini etkilediğini söylüyordu. Bu konudaki gözlemlerim sonucunda aforizmalarımı bir kitapta biriktirerek okuyucularıma sunmaya karar verdim. Hesabı verilemeyen süslü söz boş bir retoriktir. Fikirlerini temellendirmeye çalışan, iddialarının hesabını veren bir felsefeci olmaya çalıştım. Kanaatime nazaran, bir kişinin içini dolduramayacağı özlü sözler (aforizmalar) ifade etmesi, bu şahıs açısından ciddi bir eksikliktir. Bu kitapta aktardığım aforizmalarımla ortaya attığım görüşlerimi kitaplarımda, konferanslarımda, tv ve radyo programlarımda temellendirmeye çalıştım ve savundum. Bir aforizmayı söyleyen şahıs, sadece o sözün altını doldurabilecekse, onu söylemesi yerinde olacaktır. Tabiatı gereği kısa özlü söz olan aforizmalar, ifade ettikleri fikirle ilgili sorgulamalara yanıt verecek uzunlukta değillerdir. Böylesi bir sorgulamayı arzu edenlerin ve aforizmalarımla ne demek istediğimi detaylıca idrak etmek isteyenlerin, ilk olarak bu aforizmalarımla ilgili kitaplarımı okumalarını sonrasında bu aforizmaların mevzularıyla ilgili açıklamalarımın yer almış olduğu konuşmalarımı dinlemelerini tavsiye ederim. Önerileriyle ve eleştirileriyle bu kitabın ortaya çıkmasına katkıda bulunan birçok dostum oldu. Bunların içinde (alfabetik sırayla) Emre Dorman, Enis Tokgöz, Furkan Özçelik, Merve Balbay, Taha Ayfer, Yiğit Yavuz Aydoğan ve bilhassa her aşamasındaki katkısıyla İsmail Özcan var; hepsine minnettarım. Siz kıymetli okurlarıma da ilginizden dolayı şükran duyuyorum ve yorum, eleştiri ve tavsiyelerinizi canertaslaman adresi üstünden iletmenizi rica ediyorum. (Orhan Nadir Yamuk)

Sorgulamak; talep ister, düşünme ister, emek ister, yorucu saatler ister. Sancılıdır, derindir, yıpratıcıdır fakat sonunda bireyi aydınlatır, dikleştirir, anlamlandırır; silkeler, parlatır, ışıldatır. Bilhassa de “Neden hiçbir şey yerine bir şeyler var?” sorusu, evrendeki en yerinde sorulardan biridir. Yanıtına giden yolda karşılaşılan öteki sorular-yanıtlar; problemler-engeller; kişiler-durumlar ile dahası, sizi başladığınız noktadan oldukca ileri de götürebilir, yoldan da çıkarabilir, yerinizde de saydırabilir, boşlukta da bırakabilir, yere sağlam da bastırabilir.
.
Değerli Caner Taslaman’ın din-bilim-felsefe alanındaki konuşmalarından ortaya çıkan kendine özgü deyişlerinin derlendiği bu betikte;
-YARATILIŞ
-ALLAH-İNSAN İLİŞKİSİ
-İSLAM-KUR’AN
-VAROLUŞ
-BİLİM-FELSEFE-DİN
-DİĞER
başlıkları altında okuyucuyu düşünmeye, sorgulamaya, içten dışa ya da dıştan içe doğru bir seyahat hayata geçirmeye yönlendiriyor. Benim sevdiğim, ilgilendiğim bir alan olması sebebiyle kıvanarak okudum. İnançlı-inançsız olmanız mühim olmadan her insanın okumasını isterim. Sevdiklerimden bazılarını sunuyorum size. İster satın alın ister PDF olarak karşılıksız indirip okuyabilirsiniz.
.
-Neden tabiat, sadece Allah var ise “rasyonel temeli” olacak doğuştan etik özellikler oluşturmuştur?
-Madde yaratılmış bir unsur olmasaydı, Allah’ın amaçları için istenildiği benzer biçimde kullanılan, bu kadar maharetli bir hizmetçi olamazdı.
-Neden tabiat yasaları, evrende gözlenen tasarımları ve tüm çeşitliliği ile canlıların oluşumunu olanaklı kılacak şekildedir?
-Evrenin tümü tabiat yasalarına nazaran işler fakat evrenin bütününün açıklaması tabiat yasalarını aşkındır.
-Doğduğumda baş aşağı edildi kum saatim; kavuşmaya kaç kum tanesi kaldı Rabb’im?
-İslam, dünyevi çıkarlar üstüne kurulmuş hedeflerin üstesinden gelebileceğimiz bir varlık ve ahiret anlayışı sunar.
-Dindar, dünya ile ahireti; din tüccarı, ahiret ile dünyayı kazanmaya çalışır.
-Sonsuza kondurulmuş nokta kadar aciz; noktalığımızda Sonsuz’u bulacak kadar donanımlıyız.
-Anlam da, iyi de, doğru da, güzel de bizi çeker: Neden? Nereye?
-Ölümü öldürüp ölümsüzleşemezsin Ölümün Sahibi’ne yönelmeden.
-Artan bilgimiz gücümüzü gösterir fakat bununla birlikte acizliğimizi haykırır
-Bilgimizdeki eksikliklerle değil, artan bilgimizle Allah’ın sanatına tanıklık ederiz.
-Temel sual atomu iyi mi gördüğümüz değil, görmenin iyi mi var olduğudur.
-Allah’a atıf yapmayan biri de ahlaklı olabilir fakat rasyonel bir etik yapıyı temellendiremez.
-Kur’an, bilimsel faaliyetler için lüzumlu ön kabulleri inşa eder ve verdiği motivasyonla bilimsel uğraşa teşvik eder.
-Zayıf aklın daha oldukca inanç edeceğini sanmak bir kuruntudur; böylesi bir aklın yalnız hurafelere düşme ihtimali artar.
-Şeytanın en kıymetli askeri değerlere haiz olmayan alimdir.
Betikle esen kalınca. (Betikevi)


Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım PDF indirme linki var mı?


Caner Taslaman – Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?

Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu kent olan İstanbul’da tamamlamış oldu. Kimya mühendisi bir annenin ve hekim bir babanın oğlu olarak ufak yaşlardan itibaren tabiat bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi esnasında insanbilim, din sosyolojisi, informasyon sosyolojisi benzer biçimde alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle doktora derecesini kazanmıştır. Daha sonrasında ise Kuantum Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yazdığı kitapla doçent oldu, gene bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki İslam” çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi’nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi’nde hemen sonra Oxford Üniversitesi’nde post doktora emek harcamaları yapmış oldu. Harvard Üniversitesi’nde ve Cambridge Üniversitesi’nde konuk akademisyen olarak bulunmuş oldu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunmuş olduğu üniversitelerde en oldukca odaklandığı mevzu çağıl bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Kısmı’nde profesör öğretim üyesidir.


Caner Taslaman Kitapları – Eserleri

  • Allah’ın Varlığının 12 Delili
  • Big Bang ve Tanrı
  • Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
  • Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
  • Allah Felsefe ve Bilim
  • Ahlak Felsefe ve Allah
  • Tanrı Parçacığı
  • Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
  • Terör’ün ve Cihad’ın Retoriği
  • Neden Müslümanım?
  • Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
  • Arzulardan Allaha Ulaşmak
  • Fıtrat Delilleri
  • Evren’den Allah’a
  • Arzulardan Allah’a
  • Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de İslam
  • Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
  • Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
  • Big Bang ve Tanrı


Caner Taslaman Alıntıları – Sözleri

  • “Yokluğu psikopatiye neden olan empati, karmaşa ve oldukca katmanlı bir özelliktir. Bu kadar mühim ve karmaşa bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır.” (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur’an, bununla birlikte gözlerin hep üstünde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı
    öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır…Öyleki bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir gezi, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu doygunluk edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin doygunluk edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en olası açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu doygunluk edemezse bu, dünyanın bir hile bulunduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu doygunluk için değil, tersine onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek yaşamın farkına varalım. Eğer bundan ibaretse, bir taraftan bu dünyevi nimetleri hiçbir süre ufak görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, öteki taraftan bu tarz şeyleri bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam… (Fıtrat Delilleri)
  • Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin vefat etmesiyle yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
  • Allah’ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz fakat yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize karşın evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
  • Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
  • Tüm insanoğlu mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Tüm insanoğlu yakınma etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , kuvvetli, zayıf, eğitimli, bilgisiz, sıhhatli, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta… Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona destek olması imkansız, zira bu sonsuz boşluk sadece sonsuz ve değişmez bir objeyle şu demek oluyor ki Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Materyalistlerin de kabul etmiş olduğu benzer biçimde sadece iki şık savunulabilir. Ya madde öncesiz ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır.
    Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve terbiye ile yaşam alanını, Tanrı’nın varlığını göz önüne alarak, tekrardan biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Eugene Wigner’in söylediği benzer biçimde “olağanüstü bir halde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir”. (Tanrı Parçacığı)
  • “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” yada “Güzel kavramı izafi midir” benzer biçimde soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fizyolojik bir başarı, bu sorulara ne yanıt sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu problemler bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
  • Tek bir kişinin, birkaç kişinin yada oldukca azca kişinin yargı olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran’da olması, eğer Kuran haricinde bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
  • İslam’ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi benzer biçimde alanlar açısından mühim bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
  • Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte normal olarak mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya değişik bir şekle bürünürse o isimlendirmenin,
    yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o
    fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim benzer biçimde mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin
    imkânı olmaz. (Allah’ın Varlığının 12 Delili)
  • Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna nazaran Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını tüm ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanoğlunun bilincinden tüm naturel arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
  • Felsefe, bilimdeki bilhassa fizikteki modern gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim adamlarının elindedir.
    Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
  • ”Erasmus, canlıların daha karmaşa bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafınca canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün bulunduğunu beyan etti. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu bulunduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes’ten alıntılar yapıyordu.” (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
  • Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten asla kaçınmadığını görürüz.
    Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir:
    30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde çöküş çıktı… (Neden Müslümanım?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş