Eğitim

Çocuklukta Normallik ve Patoloji – Anna Freud Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çocuklukta Normallik ve Patoloji – Anna Freud Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çocuklukta Normallik ve Patoloji kimin eseri? Çocuklukta Normallik ve Patoloji kitabının yazarı kimdir? Çocuklukta Normallik ve Patoloji konusu ve anafikri nedir? Çocuklukta Normallik ve Patoloji kitabı ne konu alıyor? Çocuklukta Normallik ve Patoloji PDF indirme linki var mı? Çocuklukta Normallik ve Patoloji kitabının yazarı Anna Freud kimdir? İşte Çocuklukta Normallik ve Patoloji kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anna Freud

Çevirmen: Ali Nahit Babaoğlu

Tasarımcı: Yetkin Başarır

Orijinal Adı: Normality and Pathology in Childhood Assessments of Development

Yayın Evi: Metis Yayınları

İSBN: 9789753422543

Sayfa Sayısı: 182


Çocuklukta Normallik ve Patoloji Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ben Psikolojisi’nin önde gelen isimlerinden Anna Freud psikanalitik ilkelerin çocuk terapisine uygulanmasına öncülük etmiştir. Kendisi benzer biçimde Çocuk Psikanalizini temel alan, sadece nesne ilişkileri kuramını yerleştirmeye çalışan Melanie Klein ile giriştiği kuramsal münakaşa İngiliz ruh çözümü çevrelerinde ciddi bölünmelere sebep olmuştur. Yazarın son kitabı olan ve görüşlerini özetler nitelikteki Çocuklukta Normallik ve Patoloji, çocukluk ve gençlikle ilgili pek fazlaca gündelik soruna eğilişiyle uzmanların yanı sıra çocuk yetiştiren her insanın de ilgisini çekecek temel bir kitaptır.


Çocuklukta Normallik ve Patoloji Alıntıları – Sözleri

  • İleriye yönelik çabaların geriye yönelik olanlardan daha kuvvetli olduğu durumda sağlığın korunması ya da kendiliğinden iyileşme olasılığı daha yüksektir.
  • Her yeniliği zevkle karşılayan çocuklar biliriz. Yeni bir yiyeceğe, hareketlilikte ilerlemeye ve bağımsızlığa, maceraya, kendisini annesinden uzaklaştırıp yeni yüzlere ve oyun arkadaşlarına götürmüş olan her şeye sevinir. Bunlar için ”büyümek”, yetişkinlere eşit olabilmek her şeyden önemlidir. Bu arzularını bir parça olsun gerçekleştirmek bile, onlar için, bu süreçte naturel olarak rastlanan zorlukları, engellemeleri ve hayal kırıklıklarını telafi eder.
  • ”Güvenme gereksiniminden meydana gelen sevgi” ya da ”kısmi nesneler” (Melanie Klein) periyodu, nesne seçiminin ben tarafınca değil, gereksinimler ve dürtülerle düzenlenmiş olduğu bir erken nesne ilişkileri zamanıdır. Burada gördüğümüz, nesnenin sağlamış olduğu doyum ve pozitif yönde bir libido uğraşısıdır. Bu tür uğraşılar devamlı değildir. Dileğin doyuma ulaşmasıyla sonlanmış olur. Dinginlik durumunda kişi libidonun narsisistik dağılımına geri döner.
  • Tüm kabahat işleyen gençlerin ilk olarak annelerinden para çalmaları, tüm hırsızlıkların, ”benim” ve ”senin” kavramlarının, kendi ve nesnenin en baştaki birliğine dayalı bulunduğunun kanıtı olarak değerlendirilebilir.
  • Annenin en hoşuna giden ve onu en fazla sevindiren davranışlar en süratli gelişmekte, tepkisiz kalmış olduğu ya da onaylamadığı alanlarda ise gelişim süreci yavaşlamaktadır.
  • Anne onu sevdikçe çocuk da kendi vücudunu kıymetli bulmaya ve korumaya adım atar.
  • Bir çocuğun ne seviyede bağımsız ya da bağımlı bir varlık olduğu her olguda yaşa , gelişim durumuna ve patolojiye gore tekrardan saptanmalıdır .
  • Trenle oynamak, oyunun biçimine gore, bir dolu bilinçdışı düşlem ihtiva eder: Sonu gelmeyen çarpışmalar, oynayan çocuğun, bilinçdışında ebeveyninin cinsel ilişkileriyle uğ­raşmakta bulunduğunu ele vermektedir, tüneller ve yeraltı hatlarına yöne­lik hususi ilgi, vücudun içine duyulan merakı gösterir, fazlaca yüklü katar­lar gebelik düşüncelerini simgelemektedir, oyuncağın yerde pürüzsüz bir halde hareket etmesi ve hız üstüne yoğunlaşma, adam çocuk için penisin işlevinden duyulan luktan oluşur.
  • Çocukluğun psikopatolojisi tek yönlü değildir. Birbiriyle tutarsız birçok etkiye bağlıdır ve bir takım tutarsız hastalık tablosu ortaya çıkar. Bir yöntem ne kadar fazlaca terapi olanağı sunarsa çocuğun fazlaca yönlü terapi gereksinimlerinin karşılanması o denli doyum imkanı bulabilir.
  • Evladı uyurken şarkı söyleyen anneler onun gelecekte müziğe karşı takınacağı tutumu, hatta kim bilir müzik “yeteneğini” etkisinde bırakır.


Çocuklukta Normallik ve Patoloji İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Baba Freud’un en minik evladı ve en sadık talebesi Anna Freud, babasının psikanalizini çocuklar terapisine uygulama noktasında fazlaca mühim emek harcamalar yapmıştır. Kendisi benzer biçimde çocuk psikanalizini temel alan Melanie Klein ile giriştiği rekabette ciddi bölünmeler yaşayan Anna Freud, son kitabında oldukça başarı göstermiş yorumlar geliştiriyor.
Evlatların normallik ve patolojik durumlarını detaylıca irdeleyen ve aralarındaki sınırı çizmeye çaba eden Freud, bu aşamada hem erişkin psikanalizini hem de öteki kuramları da kullanarak, yelpazesini en geniş sınırlara eriştiriyor.
Çocukluğun Psikanalitik Psikoloji ve Kaynakları mevzusuyla kitaba giriş yapmakta, çocuk analiziyle erişkin analizi arasındaki farkları ilişkilendirerek devam eden ve düzgüsel çocuk gelişimi ile patolojik çocuk gelişimi arasındaki farkları ölçütleri ve değerlendirmelerini de paylaşarak son verdiği kitabı, çocuklar üstünde emek harcamalar meydana getiren ek olarak çocuk yetiştirme mevzusunda dayanak arayan her insana tavsiye edebilirim. (yy)


Çocuklukta Normallik ve Patoloji PDF indirme linki var mı?


Anna Freud – Çocuklukta Normallik ve Patoloji kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Çocuklukta Normallik ve Patoloji PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Anna Freud Kimdir?

3 Aralık 1895 tarihinde meşhur psikolog Sigmund Freud ve Martha Freud çiftinin altıncı ve son evladı olarak Viyana’da hayata merhaba dedi. Babası Freud’ün yolunu izleyen Anna Freud, ruh çözümü alanında babasına destek olarak psikalanaliz’in ehemmiyet kazanmasında rol oynayan kişilerden biri oldu. Viyana Psikanaliz Derneği’nin sürekli üyelerinden olan Anna Freud, bilhassa çocuk psikolojisi üstünde durdu. Bunun en büyük etkenlerinden biri anası Martha Bernays ile yaşamış olduğu problemler ve bunun yanı sıra ablası Sophie ile olan çekişmesiydi. Kendini bir ateist olarak tanımlayan Anna Freud yaşamı süresince asla evlenmemesine rağmen yakın arkadaşı ve uzun süreden beri Londra’da birlikte yaşamış olduğu Dorothy Burlingham ile sevgili olduğu dolayısıyla bir lezbiyen olduğu iddia edildi. Anna Freud, bu iddialara yanıt vermedi. 1982 senesinde Londra’da öldü.


Anna Freud Kitapları – Eserleri

  • Ben ve Savunma Mekanizmaları
  • Çocuklukta Normallik ve Patoloji
  • Ego ve Savunma Mekanizmaları
  • Anne Babalar ve Öğretmenler için Psikanaliz


Anna Freud Alıntıları – Sözleri

  • Üstben, yalnızca benin karşısına düşmanca ya da en azından eleştirici bir tavırla çıktığında, bende de bu şekilde bir eleştirinin sonucu olarak, mesela suçluluk duyguları ayrımsanır duruma vardığında karşımızda belirir. (Ben ve Savunma Mekanizmaları)
  • “Bir çocuğun eğitimi yaşamının ilk günüyle beraber adım atar.” (Anne Babalar ve Öğretmenler için Psikanaliz)
  • “Çocuğun anne – babasından bağımsızlaşması için ödemek zorunda olduğu karşılık onların çocuğun kendi kişiliğiyle bütünleşmesidir.” (Anne Babalar ve Öğretmenler için Psikanaliz)
  • Psikanaliz dedigimiz şeyi, hipnoz yönteminin tek yönlülüğünden değişik olarak , gözlemin id ve ben içinde gidip gelişi ilginin karşımızdaki insanoğlunun her iki yanına da yönelmesi oluşturur. (Ben ve Savunma Mekanizmaları)
  • Evladı uyurken şarkı söyleyen anneler onun gelecekte müziğe karşı takınacağı tutumu, hatta kim bilir müzik “yeteneğini” etkisinde bırakır. (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)
  • Bir çocuğun ne seviyede bağımsız ya da bağımlı bir varlık olduğu her olguda yaşa , gelişim durumuna ve patolojiye gore tekrardan saptanmalıdır . (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)
  • Her yeniliği zevkle karşılayan çocuklar biliriz. Yeni bir yiyeceğe, hareketlilikte ilerlemeye ve bağımsızlığa, maceraya, kendisini annesinden uzaklaştırıp yeni yüzlere ve oyun arkadaşlarına götürmüş olan her şeye sevinir. Bunlar için ”büyümek”, yetişkinlere eşit olabilmek her şeyden önemlidir. Bu arzularını bir parça olsun gerçekleştirmek bile, onlar için, bu süreçte naturel olarak rastlanan zorlukları, engellemeleri ve hayal kırıklıklarını telafi eder. (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)
  • Çocuğun oyun sırasındaki davranışları, yetişkinin özgür çağrışımdaki düşünceleriyle bir tutulur ve yorumlamada aynı halde değerlendirilir. (Ben ve Savunma Mekanizmaları)
  • İleriye yönelik çabaların geriye yönelik olanlardan daha kuvvetli olduğu durumda sağlığın korunması ya da kendiliğinden iyileşme olasılığı daha yüksektir. (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)
  • Ben, yalnızca, alanında şuur ve doyuma giden yolu arayan dürtü türevleri ile çatışma halinde değildir. Aynı derecede enerjik ve etkin halde, bu dürtü itkilerine bağlı duygulanımlara da karşı koyar. Dürtü istemlerini geri çevirirken ilk işi bu duygulanımlarla uzlaşmak olacaktır. Cinsel arzularla beraber sevgi, hasret, kıskançlık, minik düşme, acı ve yas, saldırgan arzuların yanındaysa nefret, kızgınlık ve hiddet, mensup oldukları dürtü istemi bastırıldıktan sonrasında benin çeşitli dizginleme çabalarıyla karşılaşır; şu demek oluyor ki dönüşüme zorlanır. Analiz çerçevesinde ya da dışmda, duygulanım dönüşümlerinin söz konusu olduğu her noktada, ben bir etkinlik göstermiş anlama gelir ve böylece ben eylemlerini araştırma olanağı ortaya çıkar. Dürtüsel bir istekle bağlantılı bir duygulanımın yazgısı, düşünsel temsilcisinin yazgısının tıpatıp eşi değildir. Diğer taraftan benin elindeki müdafa olanakları açık ki sınırlıdır. Bireyin beni, yaşamının belli dönemlerinde, kendi yapısına uygun olarak bastırma, yer değişiklik yapma, karşıtına çevirme benzer biçimde değişik müdafa mekanizmalarını tercih edebilir ve bu tarz şeyleri gerek dürtüye karşı olan savaşımda, gerekse duygulanımın ortaya çıkmasına karşı olan savunmasında kullanabilir. (Ben ve Savunma Mekanizmaları)
  • Melankolide bilhassa oral eğilimler reddedilir, fobik hastadaysa bastırma mekanizmasını en fazla kışkırtan hadım edilme kompleksiyle ilgili itkilerdir. Bu vakaların hiçbirinde dürtünün reddedilmesi gelişigüzel değildir, çözümleme esnasında bastırılan dürtünün niteliğiyle bilinçdışına atılmasının bireye gore sebepleri içinde daima bir ilişki bulunur. (Ben ve Savunma Mekanizmaları)
  • Donukluk, katılık benzer biçimde bedensel tutumlar ve durağan(durgun) bir gülümseme, alaycı, iğneleyici, kibirli davranış benzer biçimde özellikler, bir zamanlar fazlaca etkin olan müdafa olaylarının kalıntılarıdır ki, bu kalıntılar kaynaklandıkları durumdan uzaklaşarak kalıcı karakter özellikleri, Reich’ın deyimiyle “karakter zırhı” haline gelmişlerdir. (Ben ve Savunma Mekanizmaları)
  • Anne onu sevdikçe çocuk da kendi vücudunu kıymetli bulmaya ve korumaya adım atar. (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)
  • ”Güvenme gereksiniminden meydana gelen sevgi” ya da ”kısmi nesneler” (Melanie Klein) periyodu, nesne seçiminin ben tarafınca değil, gereksinimler ve dürtülerle düzenlenmiş olduğu bir erken nesne ilişkileri zamanıdır. Burada gördüğümüz, nesnenin sağlamış olduğu doyum ve pozitif yönde bir libido uğraşısıdır. Bu tür uğraşılar devamlı değildir. Dileğin doyuma ulaşmasıyla sonlanmış olur. Dinginlik durumunda kişi libidonun narsisistik dağılımına geri döner. (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)
  • Çocukluğun psikopatolojisi tek yönlü değildir. Birbiriyle tutarsız birçok etkiye bağlıdır ve bir takım tutarsız hastalık tablosu ortaya çıkar. Bir yöntem ne kadar fazlaca terapi olanağı sunarsa çocuğun fazlaca yönlü terapi gereksinimlerinin karşılanması o denli doyum imkanı bulabilir. (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)
  • Trenle oynamak, oyunun biçimine gore, bir dolu bilinçdışı düşlem ihtiva eder: Sonu gelmeyen çarpışmalar, oynayan çocuğun, bilinçdışında ebeveyninin cinsel ilişkileriyle uğ­raşmakta bulunduğunu ele vermektedir, tüneller ve yeraltı hatlarına yöne­lik hususi ilgi, vücudun içine duyulan merakı gösterir, fazlaca yüklü katar­lar gebelik düşüncelerini simgelemektedir, oyuncağın yerde pürüzsüz bir halde hareket etmesi ve hız üstüne yoğunlaşma, adam çocuk için penisin işlevinden duyulan luktan oluşur. (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)
  • Çocuk bir başkası tarafınca geri plana itiliyorsa, incinecek ve kıskançlık duyacaktır. Uzun süre devam eden bir dileği yerine getiriliyorsa bunun sevince yol açması gerekir. Çocuk cezalandırılmayı istiyorsa bu beklenti kaygıya yol açacaktır. Çocuğun beklediği, kendisine söz verilmiş bir haz unsuru ansızın ertelenir ya da yasaklanırsa çocuk hüsrana uğrayacaktır. (Ben ve Savunma Mekanizmaları)
  • Annenin en hoşuna giden ve onu en fazla sevindiren davranışlar en süratli gelişmekte, tepkisiz kalmış olduğu ya da onaylamadığı alanlarda ise gelişim süreci yavaşlamaktadır. (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)
  • Dürtüsel itkiler kendilerine özgü inatçılıkları ve enerjileriyle hedeflerine saldırır; gafil avlayıp yenmek amacıyla bene düşmanca baskılar düzenlemeye adım atar. İkirciklenen bende karşı eyleme geçer, idin alanına saldırılar düzenler. Amacı uygun müdafa önlemleriyle dürtüleri devamlı olarak felce uğratmaktır. (Ben ve Savunma Mekanizmaları)
  • Tüm kabahat işleyen gençlerin ilk olarak annelerinden para çalmaları, tüm hırsızlıkların, ”benim” ve ”senin” kavramlarının, kendi ve nesnenin en baştaki birliğine dayalı bulunduğunun kanıtı olarak değerlendirilebilir. (Çocuklukta Normallik ve Patoloji)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş