Eğitim

Danton’un Ölümü – Karl Georg Büchner Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Danton’un Ölümü – Karl Georg Büchner Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Danton’un Ölümü kimin eseri? Danton’un Ölümü kitabının yazarı kimdir? Danton’un Ölümü konusu ve anafikri nedir? Danton’un Ölümü kitabı ne konu alıyor? Danton’un Ölümü PDF indirme linki var mı? Danton’un Ölümü kitabının yazarı Karl Georg Büchner kimdir? İşte Danton’un Ölümü kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Karl Georg Büchner

Çevirmen: Mustafa Tüzel

Orijinal Adı: Dantons Tod

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786052957820

Sayfa Sayısı: 120


Danton’un Ölümü Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Georg Büchner (1813-1837): Dışavurumcu oyun okulu üstünde belirgin bir tesiri olan yazar uygar Alman tiyatrosunun kurucularından sayılır. Baba mesleğinin devamı düşüncesiyle Strasbourg ve Giessen üniversitelerinde tıp okudu. 1830’daki Paris ayaklanmasından esinlenen Büchner, gizli saklı bir grup kurarak devrim çağrısı meydana getiren bir broşür yayınlayınca köylüler tarafınca suç duyurusu edildi ve İsviçre’ye kaçmak mecburiyetinde bırakıldı, ardında beş yaratı bırakarak 1837’de sürgünde öldü. Danton’un Ölümü ve yarım kalmış Woyzeck adlı dramları Shakespeare’den ve Alman Romantik Sturm ve Drang hareketinden etkilenmekle beraber kalite olarak zamanının oldukça ötesindedir. Ayrıca Lenz adlı bir hikâyesi ile Leonce ve Lena adlı bir komedisi vardır, Pietro Aretino adlı oyunu ise kayıptır. Fransız Devrimi’ni mevzu alan Danton’un Ölümü büyük toplumsal değişimlerde rol alan kişilerin konum ve tavırlarının değişmiş olduğu süreçte kendilerini, çevrelerini ve gelişen vakaları insan olarak iyi mi sorguladığına dair etkisi altına alan bir dramdır.

Mustafa Tüzel (1959): Bir süre İsviçre’de yaşadı, fabrikalarda çalıştı ve çıraklık eğitimi görmüş oldu. İTÜ Elektrik Mühendisliği Kısmı’nde okudu. İÜ Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon Kısmı’nden mezun oldu. 1994 senesinde Avrupa Çevirmenler Kolokyumu’nun (Straelen – Almanya) konuğu oldu. 20 senedir sürdürdüğü tercüme uğraşında Thomas Bernhard, Friedrich Dürrenmatt, Martin Walser, Zafer Şenocak, Monika Maron şeklinde edebiyatçıların, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, Jürgen Habermas, Max Horkheimer, Peter Sloterdijk, Christoph Türcke, Friedrich Engels şeklinde düşünürlerin eserlerini Türkçeye kazandırdı.


Danton’un Ölümü Alıntıları – Sözleri

  • “Acının çok ince bir zaman ölçüsü var, anları bile böler.”
  • Aklınızı yitirdiğiniz gün öldürüyorlar bizi.aklınız tekrardan başımıza vardığında siz de onları öldüreceksiniz.
  • “Veda etmek oldukça güzel,bir tek arkamdaki kapıyı çekmek kaldı.”
  • ”…acının oldukça daha ince bir vakit ölçüsü vardır, o bir saliseyi bile ince ince böler.”
  • “Hayat benim için bir yük, beni ondan kurtarabilirsiniz, aslına bakarsan sırtımdan atmaya çalışıyorum.”
  • Biz devrimi yapmadık,devrim bizi yapmış oldu.
  • “Ekmek istiyorsunuz,kellenizi uçuruyorlar”
  • “Yalnızca ölüler gelmez geri”
  • Eşitlik tüm kellelerin üstünde kılıcını sallıyor, devrimin lavları akıyor.
  • Devletimiz temel ilkelerinde ödevin yerini hakkın,erdemin yerine refahın ve cezanın yerini meşru müdafaanın alması gerekiyor.Herkes kendini gerçekleştirebilmeli ve kendi doğasını yaşayabilmelidir.


Danton’un Ölümü İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tanıştırayım, en sevdiğim tiyatro eseri!: Ilk olarak bence bu kitabı daha iyi idrak etmek için birkaç ön şart var. Yunan ve Doğu mitolojisi, Platon, Sokrates, J. J. Rousseau’nun organik insan öğretisi, Spinoza’nın felsefesi, stoacılık, epikürcülük şeklinde. Aynı zamanda ateizm ve panteizm şeklinde dinlere azca da olsa hakim olmak gerekiyor. Din felsefesi, terbiye felsefesi, politika felsefesi ve hukuk felsefesi şeklinde alt dalların mitolojiyle ve tabiiki de edebiyatla çok önemli bir birleşmesi şeklinde bir yaratı, fakat belirtmeliyim ki Fransız Devrimi’ni de genel olarak bilmek gerekiyor. En başta bence halkın, cumhuriyetin ve hatta hukukun ikiyüzlülüğünün masaya yatırıldığını görüyoruz. Bu bahsettiğim alanlarla kısa okumalar yapmış olup bu kitaba öyleki başlarsanız daha verimli bir okuma olabilir.
Andrzej Wajda’nın Danton adlı filmini de izleyin derim.
Bu kitabın müziği: Hans Zimmer- Cornfield Chase (Sevde Aktaş)

Robespierre ve arkadaşlarının, ateşini tutuşturdukları davalarında, olayın akışı kendi inandıkları yol – yöntemin dışına çıkınca, kendi yol dostlarını bile iyi mi giyotine yolladıklarının acı hikayesi. Acı. Zira durağan(durgun) fikirli ve karşı tarafı anlamaya çalışmayan bir yapıda olduğunuz vakit zır bilgisiz ile eğitimli içinde zerre kadar fark olmadığının oldukça iyi bir örneği bu tarihsel vak’a. Allah’tan kendi yoldaşlarına çizdikleri kaderin kendilerini de bulduğunu biliyoruz da tanrısal hakkaniyet adına içimiz birazcık ferahlıyor.
Bunun yanında hikayeyi azca-oldukça biliyoruz fakat yazarı asla tanımazdım. Georg Büchner. Bu delikanlı meğer Alman tiyatrosunun kurucularından sayılırmış. Fransa’daki toplumsal patlamayı kendi ülkesine de getirmeyi hayal edip bu mevzuda da bir gizli saklı teşkilat kurmaya kalkışıp broşürler dağıtmaya başlayınca köylüler tarafınca suç duyurusu edilince tüm eserlerini Almanya’da bırakıp İsviçre’ye kaçmak zorunda kalmış. Orada da ölmüş. Tüm bu yaşam öyküsünü 26 yıla sığdırmış. Şimdiki 26 yaş gruplarını tanıyınca, ne aralık bu kalitede ürünler çıkaracak alt yapıyı hazırladıklarını merak edip, fanatik oluyorum.
İyi yazılmış, etkisi altına alan bir dram. Okumanızı tavsiye ediyorum. (FİLİZ ERDEM)

Danton’un Ölümü: Fransız ihtilalinden sonrasında Jakoben sınıfını delicesine eleştiren bir oyun. Leonard ile Lena oyunundan yazara sempatim vardi o gazla uzun vakit sonrasında tekrardan Buncher okuyayım dedim. İlk iki perde süratli akıyor ve çıkartıp tiyatro çalışmalarında kullanılabilecek bir oldukça tirad var.
Son perdeye sahur vaktinin ağırlığından mı yoksa oyunun akışında mi bilemem fakat birazcık ağar geçti.
Toparlayacak olursak halkla birlikte Fransız ihtilaline katılan Danton, sonrasında kraldan beter olan Jakobenlerin tarafınca giyotine gönderilmesi .. “Çingeneye yetki vermişler gitmiş babasını kesmiş ” atasözünü tıpkısının aynısı.. (Mehmet başkaya)


Danton’un Ölümü PDF indirme linki var mı?


Karl Georg Büchner – Danton’un Ölümü kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Danton’un Ölümü PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Karl Georg Büchner Kimdir?

Karl Georg Büchner, (kaʁl ˈɡeːɔʁk ˈbyːçɐ d. 17 Ekim 1813, Goddelau, Hessen Büyük Dükalığı – ö. 19 Şubat 1837,Zürih, İsviçre) Alman oyun yazarıdır. 20. yüzyıl Alman tiyatrosunun temellerini atmıştır. Alman romantizminin aksine yapıtlarında, insanları toplumsal, tarihsel ve ruhsal boyutları ile ele aldı. 1835’de yazdığı, ilk oyunu olan Danton’un Ölümü, Fransız Devrimi’ni mevzu alıyordu. 1836’da yazmaya başladığı fakat yarıda kalan oyunu Woyzeck sonradanAlban Berg tarafınca opera olarak bestelendi. Lenz isminde bir uzun öykü yazmıştır.

Darmstadt civarlarındaki Goddelau’da Dünya’ya geldi. 1831’de Strasbourg’da tıp okumaya başladı. 1833’de Giesen Üniversitesi’ne geçti; felsefe, tarih dersleri aldı. 1834’te “Hessenli Köy Habercisi” adlı bir bildiri dağıtarak, köylülere kendi haklarını elde etmeleri ile ilgili bir çağrıda bulunmuş oldu. Ancak bizzat köylüler tarafınca suç duyurusu edilip, kaçmak mecburiyetinde bırakıldı. 1835’te Zürich Üniversitesi’nde tabiat bilimleri doktorası yapmış oldu. Victor Hugo’dan oyunlar çevirdi. 1836 senesinde Zürich Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Anatomi Kürsüsü’nde hoca oldu.

Uygar tiyatronun gelişmesinde derin bir tesiri olan Büchner, bir oyun yazarının tarihle ilgilenmesi icap ettiğini savunmuş ve ferdin adaletsiz toplumsal yaşam düzeni içinde yalnızlığını ve iletişimsizliğini, toplumsal ve tarihsel koşulların elvermezliğini ortaya koymaya çalışmıştır. Fransız Devrimi ve Aydınlanma hareketinin etkilerini taşıyan yapıtlarında, tarihte halkın konumu, basit insanların yazgı sorunlarını (Danton’un Ölümü), monarşinin gülünçlüğü (Leonce ve Lena), insan kişiliğini ezen toplumsal baskıyı ve bu baskıya karşı bilincin uyanışını (Woyzeck) işleyen Büchner, son yıllarında içinde yaşamış olduğu Alman duygusal akımını aşmış, yeni bir gerçekçilik anlayışıyla kati kurallara bağlı trajik tiyatro anlayışının dışına çıkmıştır. Maddeci düşünür Ludwig Büchner onun kardeşidir.

23 yaşlarında tifo hastalığı yüzünden Woyzeck’i tamamlayamadan yaşamını yitirmiştir.


Karl Georg Büchner Kitapları – Eserleri

  • Woyzeck
  • Danton’un Ölümü
  • Leonce ile Lena
  • Lenz
  • Tüm Oyunları


Karl Georg Büchner Alıntıları – Sözleri

  • Avarelik tüm kötülüklerin başıdır… İnsanlar can sıkıntısından neler neler yapmıyorlar ki! Can sıkıntısından okula gidiyorlar, can sıkıntısından yakarış ediyorlar, can sıkıntısından aşık oluyorlar, evleniyorlar; ürüyorlar ve nihayet can sıkıntısından ölüyorlar… işin en komik tarafı… bunların hepsini yaparken en ciddi suratlarını takınıyorlar, fakat niçin, iyi mi, hiçbirinin bilmiş olduğu yok. Tüm bu kahramanlar, bu dahiler, bu aptallar, bu azizler, bu günahkarlar, bu aile babaları aslen süzme avarelerden başka bir şey değiller. (Leonce ile Lena)
  • Her insan bir uçurumdur; başın döner altına baktın mı! … (Woyzeck)
  • “Acının çok ince bir zaman ölçüsü var, anları bile böler.” (Danton’un Ölümü)
  • Ama kahramanlık köpek öldüren içiyor ve ateşler içinde kıvranıyor ve teğmenler ve çömez erler olmadan hiçbir şey beceremiyor. Seni İskender ve Napolyon romantizmi yaşarken yakalıyor! (Leonce ile Lena)
  • Acaba evet mi hayır’da, yoksa hayır mı evet’te suçlu? Düşüneceğim bunu. (Woyzeck)
  • “insan soğudu mu bir kez / asla üşümez artık.“ (Woyzeck)
  • Eşitlik tüm kellelerin üstünde kılıcını sallıyor, devrimin lavları akıyor. (Danton’un Ölümü)
  • “İnsan soğudu mu bir kez, asla üşümez artık.“ (Woyzeck)
  • “Veda etmek oldukça güzel,bir tek arkamdaki kapıyı çekmek kaldı.” (Danton’un Ölümü)
  • Aklınızı yitirdiğiniz gün öldürüyorlar bizi.aklınız tekrardan başımıza vardığında siz de onları öldüreceksiniz. (Danton’un Ölümü)
  • Ölmekte olan bir aşk, doğmakta olan bir aşktan daha güzel. (Leonce ile Lena)
  • İnsan soğudu mu bir kez asla üşümez artık. (Woyzeck)
  • Bakın ne güzel, kaskatı, külrengi bir sema; bir çengel çakıp kendini asacağı geliyor insanoğlunun. (Woyzeck)
  • her damla kan vakti ölçerek geçiyor, yaşamımız kurnaz bir hastalık şeklinde yayılıyor gövdemize.
    bitkin ayaklara tüm yollar uzundur… (Leonce ile Lena)
  • Devletimiz temel ilkelerinde ödevin yerini hakkın,erdemin yerine refahın ve cezanın yerini meşru müdafaanın alması gerekiyor.Herkes kendini gerçekleştirebilmeli ve kendi doğasını yaşayabilmelidir. (Danton’un Ölümü)
  • “Yorgun ayaklara bütün yollar uzundur.” (Leonce ile Lena)
  • “Hayat benim için bir yük, beni ondan kurtarabilirsiniz, aslına bakarsan sırtımdan atmaya çalışıyorum.” (Danton’un Ölümü)
  • Gerçi aklı başlangıcında görünüyor, insanlarla konuşuyordu; her şeyi ötekilerin yapmış olduğu şeklinde yapıyordu, fakat içinde iğrenç bir boşluk vardı, artık hiçbir kaygı duymuyordu, hiçbir arzu; varoluşusu mecburi bir yüktü ona. — öylesine yaşayıp gitti. (Lenz)
  • ”…acının oldukça daha ince bir vakit ölçüsü vardır, o bir saliseyi bile ince ince böler.” (Danton’un Ölümü)
  • “Yalnızca ölüler gelmez geri” (Danton’un Ölümü)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş