Eğitim

Dostlukla – Vincent Van Gogh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dostlukla – Vincent Van Gogh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dostlukla kimin eseri? Dostlukla kitabının yazarı kimdir? Dostlukla konusu ve anafikri nedir? Dostlukla kitabı ne konu alıyor? Dostlukla PDF indirme linki var mı? Dostlukla kitabının yazarı Vincent Van Gogh kimdir? İşte Dostlukla kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Vincent Van Gogh

Çevirmen: Pınar Kür

Çevirmen: Nurettin Elhüseyni

Editör: Derya Önder

Orijinal Adı: Vincent Van Gogh’s Letters

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750833847

Sayfa Sayısı: 900


Dostlukla Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Vincent van Gogh (1853-1890) geride dikkate kıymet birçok resmin ve çizimin yanı sıra, oldukça garip ve hacimli bir yazışma dizisi de bıraktı. Son aşama kolay izlenebilen bu kitap, elimizdeki toplam 820 mektubun 265’inden oluşan geniş bir seçmeyi içeriyor. Mektupların seçiminde Van Gogh’un yazgısını bulmak için giriştiği ve onu bir sanatçı olmaya yönelten sonu gelmez arayışa, kardeşi Theo’yla yakın bağına, babasıyla rahatsız edici ilişkisine, kabul görme yönündeki doğuştan arzusuna, müthiş sanat ve edebiyat tutkusuna ağırlık verilmiştir. Yazışmalar yalnız Van Gogh’un karmaşık iç dünyasını kavramayı sağlayacak detaylı ipuçları vermiyor; Paris’te kökleşmekte olan ve onun da içinde yaşamış olduğu avangard sanat akımını da gözler önüne seriyor.

Mektuplara bir genel giriş, geçmişe ilişkin aile fotoğrafları ve emsalsiz mektup sayfalarından seksen yedisinin röprodüksiyonları birlikte rol alıyor. Bu röprodüksiyonlarda Van Gogh Müzesi’nin 2009’da yayımladığı ve eleştirmenlerden övgü alan altı ciltlik mektuplardan seçilmiş eskizler içeriyor. Dostlukla Van Gogh’un mektuplarına ilgi duyan her sanat ve edebiyat tutkununun edinmesi ihtiyaç duyulan temel kitaptır.

Bu gösterim Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi’nin ve Lahey’deki Huygens ING’nin (Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi’nin bir kısmı) desteğiyle yürütülen Van Gogh Mektupları Projesi’nin bir parçasıdır. Editörlüğünü Leo Jansen, Hans Luijten ve Nienke Bakker’in yapmış olduğu Vincent van Gogh – The Letters: The Complete Illustrated and Annotated Edition (Brüksel: Mercatorfonds; Londra ve New York; Thames and Hudson) adlı altı ciltlik eksiksiz derlemeden seçilerek hazırlanmış bir baskısıdır. 

(Tanıtım Bülteninden)


Dostlukla Alıntıları – Sözleri

  • … çevresinde bulunan insanlarla arasındaki farklılıkların ne kadar derin ve bağdaşmaz bulunduğunu fark etti.
  • Içimde büyük bir ateş yanıyor,fakat kimse ateşin başlangıcında ısınmak icin gelmiyor,yanından geçenler yalnız dumanı görüyor.
  • “Harika bir şey dürtüyle ortaya çıkmaz; bir araya getirilen minik şeylerin bir dizisidir.”
  • “Sözcüklere gerek kal­madan beni anlayacaklarını sandım.”
  • “…benim hayatım ve bir ihtimal senin de yaşamın artık eskisi şeklinde neşeli değil, gene de geçmişe dönmek istemem; şu sebeple tam da bazı sıkıntılar yardımıyla iyi bir şeyin, şu demek oluyor ki o duyguların ifadesinin ortaya çıkmakta bulunduğunu görüyorum.”
  • İnsan yüreği denize oldukça benzer; fırtınalar barındırır, dalgalar barındırır ve diplerinde inciler de barındırır.
  • “Çoğunlukla kötü halde ve huysuzca melankolik, hırçın hale geliyorum, bir tür açlık ve susuzluk içindeymişçesine yakınlık özlemi duyuyorum, yakınlık görmeyince de kayıtsız, haşin biri kesiliyorum ve hatta kimi zaman yangına körükle gidiyorum. Muhabbetten hoşlanmıyorum; insanlarla ilişkiye girmek ve söyleşi etmek bir çok kez eziyetli ve zor geliyor bana.”
  • Van Gogh’un dünyayla kavgası o dünyadaki yerine ilişkin iç kavgasıyla bağlantılıydı.
  • “Ne kadar acı bir deneyim. Burada nispeten yalnız yaşıyor olmamıza seviniyoruz ve dışarıya kapanmayı hakkaten istiyoruz. Tarif edilemez bir üzüntü bu.”
  • “İnan ki insanoğlu benim uzağından tanıdığından geçmediğim her türlü kötülüğü ve saçmalığı yaptığımdan kuşkulandıklarında kimi kez kahkahalarla gülüyorum. (Ben ki tabiat ananın, incelemenin, çalışmanın ve bilhassa insanların dostuyum)”.
  • .
    Kendimi dikkatlice kapatarak kendime oldukça dikkat ediyorum.
  • Bir ressam ilk dönemlerinde, bilincine varmadan yaşamı kendi kendisi için zorlaştırıyor. İşin ustası olmadığı duygusundan kaynaklanıyor bu- günün birinde ustalaşıp ustalaşmayacağını kati olarak bilmemesinden- ilerleme kaydetme hırsından, kendisine güvenememesinden, karmakarışık bir çalkantı, coşku duygusundan kurtulamıyor ve aslen acil etmek istememesine rağmen, acayip bir aceleye kaptırıyor kendini. Buna engel olmak kimsenin elinde değil. Herkesin geçirmesi ihtiyaç duyulan bir dönem ; bana sorarsan başka türlü olmaz. Olmamalı.
    Çalışmalarda da belli bir sinirliliğin, kuruluğun bilincine varıyor insan. Bu da aslen varmak istediği sakin rahat vuruşların tam tersi. Ancak, o rahat vuruşa varabilmek için oldukça uğraşmak, oldukça üzerine düşmek iyi netice vermiyor.
    İnsanın başlangıçta çekmiş olduğu sıkıntılar kimi kez çalışmalarına da biçimsizlik, bir acemilik getiriyor.
  • .
    Değişim teriminin sizi mutsuz kalma olasılığı kadar korkutmasına izin vermeyin.
  • “Sevgi her şeye katlanır, her şeye inanır, her şeyi umut eder, her şeye dayanır, asla son bulmaz,”


Dostlukla İncelemesi – Kişisel Yorumlar


Dostlukla PDF indirme linki var mı?


Vincent Van Gogh – Dostlukla kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Dostlukla PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Vincent Van Gogh Kimdir?

Hollandalı ard izlenimci ressam. Bazı fotoğraf ve eskizleri, dünyanın en tanınmış ve en pahalı[2] eserleri içinde yer alır.

Van Gogh, gençliğini bir sanat simsarlığı firmasında emek harcayarak geçirmiş, kısa devam eden bir öğretmenlik deneyiminden sonrasında da Belçika’da yoksul bir madenci nahiyesinde misyoner olmuştur. Resim kariyerine 1880’den sonrasında adım atmıştır. Başlangıçta koyu ve kasvetli renklerle çalışan Van Gogh, Paris’te tanıştığı izlenimcilik ve yeni izlenimcilik akımlarının etkisiyle canlı renklere geçmiş; Cenup Fransa’da geçirdiği süre zarfında da bugün yaygın olarak tanınan kendine özgü fotoğraf tarzını geliştirmiştir.

Van Gogh, ömrünün son on yılı süresince ortalama 900 suluboya/yağlıboya resmi ve 1100 karakalem emek verme üretmiş, en ünlü eserlerini ise ömrünün son iki senesinde yapmıştır. 1888’de ressam Paul Gauguin ile arkadaşlığının bozulması üstüne sol kulağının bir kısmını kesmiş, giderek kötüleşen ruhsal hastalığı sonucunda kendini göğsünden vurarak intihar etmiştir. Kimi sanat tarihçileri Gauguin ile yaptıkları hararetli bir münakaşa sonucu Gauguin’in isteyerek ya da kendini gard amaçlı olarak Van Gogh’un kulağını kestiğini de iddia ederler.

Van Gogh, fotoğraf kariyeri süresince kardeşi Theo’dan almış olduğu maddi destek yardımıyla ayakta durabilmiştir. İki kardeşin arkadaşlığı, 1872’den itibaren birbirlerine yazdıkları mektuplarla belgelenmiştir. Van Gogh’un, Theo’ya yazdığı mektup sayısı 600’den fazla iken; Theo’nun, Van Gogh’a yazdığı yalnız 40 mektup bulunabilmiştir.

20. yüzyıl sanatını ciddi şekilde etkilemiş olan Van Gogh, fovistlerin esin kaynaklarından biridir ve Empresyonizmin öncülerinden kabul edilmektedir.


Vincent Van Gogh Kitapları – Eserleri

  • Dostlukla
  • Theo’ya Mektuplar


Vincent Van Gogh Alıntıları – Sözleri

  • Aynı anda hem kutuplarda hem ekvatorda bulunamazsın. (Theo’ya Mektuplar)
  • İnsan yaşlı da olsa genç de, her an aklını kaçırılmış olduğu anlamış olur olabilir. (Theo’ya Mektuplar)
  • Sıkıntılar iyi mi teker teker gelmiyorsa, sevinçler de o şekilde… (Theo’ya Mektuplar)
  • Içimde büyük bir ateş yanıyor,fakat kimse ateşin başlangıcında ısınmak icin gelmiyor,yanından geçenler yalnız dumanı görüyor. (Dostlukla)
  • … çevresinde bulunan insanlarla arasındaki farklılıkların ne kadar derin ve bağdaşmaz bulunduğunu fark etti. (Dostlukla)
  • “Harika bir şey dürtüyle ortaya çıkmaz; bir araya getirilen minik şeylerin bir dizisidir.” (Dostlukla)
  • .
    Kendimi dikkatlice kapatarak kendime oldukça dikkat ediyorum.
    … (Dostlukla)
  • İnsan yüreği denize oldukça benzer; fırtınalar barındırır, dalgalar barındırır ve diplerinde inciler de barındırır. (Dostlukla)
  • “İnan ki insanoğlu benim uzağından tanıdığından geçmediğim her türlü kötülüğü ve saçmalığı yaptığımdan kuşkulandıklarında kimi kez kahkahalarla gülüyorum. (Ben ki tabiat ananın, incelemenin, çalışmanın ve bilhassa insanların dostuyum)”. (Dostlukla)
  • Bir ressam ilk dönemlerinde, bilincine varmadan yaşamı kendi kendisi için zorlaştırıyor. İşin ustası olmadığı duygusundan kaynaklanıyor bu- günün birinde ustalaşıp ustalaşmayacağını kati olarak bilmemesinden- ilerleme kaydetme hırsından, kendisine güvenememesinden, karmakarışık bir çalkantı, coşku duygusundan kurtulamıyor ve aslen acil etmek istememesine rağmen, acayip bir aceleye kaptırıyor kendini. Buna engel olmak kimsenin elinde değil. Herkesin geçirmesi ihtiyaç duyulan bir dönem ; bana sorarsan başka türlü olmaz. Olmamalı.
    Çalışmalarda da belli bir sinirliliğin, kuruluğun bilincine varıyor insan. Bu da aslen varmak istediği sakin rahat vuruşların tam tersi. Ancak, o rahat vuruşa varabilmek için oldukça uğraşmak, oldukça üzerine düşmek iyi netice vermiyor.
    İnsanın başlangıçta çekmiş olduğu sıkıntılar kimi kez çalışmalarına da biçimsizlik, bir acemilik getiriyor. (Dostlukla)
  • “Ne kadar acı bir deneyim. Burada nispeten yalnız yaşıyor olmamıza seviniyoruz ve dışarıya kapanmayı hakkaten istiyoruz. Tarif edilemez bir üzüntü bu.” (Dostlukla)
  • Toplum bunlarla dolu: gerçek bir yaşam sürdürmektense gösteriş ardında koşanlar… (Theo’ya Mektuplar)
  • “Sözcüklere gerek kal­madan beni anlayacaklarını sandım.” (Dostlukla)
  • “Sevgi her şeye katlanır, her şeye inanır, her şeyi umut eder, her şeye dayanır, asla son bulmaz,” (Dostlukla)
  • Şu sıralar iyiyim yalnız tanımlanması olanaksız, belli-belirsiz bir üzüntü sürüp gidiyor içimde. (Theo’ya Mektuplar)
  • Van Gogh’un dünyayla kavgası o dünyadaki yerine ilişkin iç kavgasıyla bağlantılıydı. (Dostlukla)
  • Sözcüklerle cenk vermenin pek azca yararı var sanırım. Herkesin -bu mevzuya ehemmiyet veren, kıymet veren herkesin- yapması ihtiyaç duyulan şey, kendi dar çevresinde çaba göstermek, bir şeyler yaratmak için katkıda bulunmak… (Theo’ya Mektuplar)
  • “…benim hayatım ve bir ihtimal senin de yaşamın artık eskisi şeklinde neşeli değil, gene de geçmişe dönmek istemem; şu sebeple tam da bazı sıkıntılar yardımıyla iyi bir şeyin, şu demek oluyor ki o duyguların ifadesinin ortaya çıkmakta bulunduğunu görüyorum.” (Dostlukla)
  • “Dayanamıyorum artık Theo, yaşamın ağrılığına daha çok dayanamıyorum! Kulağımdaki çığlıklarla karşı koyamıyorum, kendime zarar vermekten oldukça korkuyorum.” (Theo’ya Mektuplar)
  • “Keşke herşeyden uzak olabilseydim” (Theo’ya Mektuplar)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler