Eğitim

Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi kimin eseri? Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi kitabının yazarı kimdir? Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi konusu ve anafikri nedir? Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi kitabı ne konu alıyor? Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi PDF indirme linki var mı? Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi kitabının yazarı Emre Dorman kimdir? İşte Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Emre Dorman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786058023222

Sayfa Sayısı: 143


Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Din ve Bilim ilişkisi üstüne düşünürken öncelikli olarak iyi mi bir din ve iyi mi bir bilim

anlayışına haiz haiz olunduğu sorusunun cevaplanması önemlidir. Şundan dolayı yanlış bir din ve yanlış bir bilim anlayışı ile sıhhatli bir münakaşa yürütmek olanaksız olacağı benzer biçimde makul gerekçelere dayalı bir sonuca ulaşmak da mümkün olmayacaktır. Bu çalışmada ilk olarak bu probleminin önemi üstünden din ve bilimin çalıştığını, ayrıştığını ya da uzlaştığını ileri devam eden görüşlerin temel iddiaları objektif bir şekilde değerlendirilmeye çalışılmaktadır.

Aynı zamanda dinin bilime karşı ve ilerlemesinin önündeki en büyük engel olduğu yönündeki yaygın kabul sorgulanmakta, bilimsel ateizm görüşünün temsilcilerinin bilimi kendi görüşlerine uygun bir kalkan edinme çabaları tartışılmakta ve bilim zamanı açısından kabul edilmesi mümkün olmayan temel iddiaları bu çalışmada değişik bakış açıları ile bir kez daha gündeme taşınmaktadır.

Bazı mevzu başlıkları: Allah’ın varlığı ve bilim – Din-Bilim çatışmaları iddiaları – Kuran ve bilim – Evren’in ve yaşamın kökenine dair sorgular – Allah inancı bilimsel gelişmeyi engeller mi? – Bilimle ilgilenmek inançsız olmayı gerektirir mi? – Geçerli tek data deposu bilim mi?

(Tanıtım Bülteninden)


Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi Alıntıları – Sözleri

  • Az felsefe, insan zihnini tanrıtanımazlığa götürür; fakat felsefede derinlik, insanların zihinlerini dine döndürür.
    /Bacon
  • Halife Memun rüyasında mavi gözlü ve bilge bir adam görür. Onunla söyleşi etmeye adım atar. Adamla felsefe ve politika tartışırlar. Adamı fazlaca sever. Sonra insanın Aristo bulunduğunu farklıdır. Muhtemelen günümüzde rüyasında Aristo ile felsefe tartışan bir devlet adamı yoktur.
  • Evreni Allah yarattıysa, izlerinin doğada görülebilmesi gerekir. Dolayısıyla inanan bir insan için evren, Allah’ın sanatını ortaya koyduğu ve araştırma yapılması ihtiyaç duyulan bir laboratuvar olarak görülmelidir. Evreni ve yaşamı incelemek kısaca bilim yapmak, Allah’ın sanatını daha iyi anlamanın mühim bir aracıdır. Bu durum da bilimin dinle apayrı mevzuları ele almış olduğu iddiasını hatalar.
  • Akıl ve duygu birbirinin alternatifi değil aksine birbirinin tamamlayıcısıdır.
  • Bilmek, bir nevi dini bir görevdir.
  • El Cahız (776-868): Sosyal psikoloji ve hayvan psikolojisinin öncüsü olarak gösterilir. Mutezile fikir ekolünün en mühim düşünürlerinden biri olarak gösterilen Cahiz, karıncaların toplumsal yaşamını ve örgütlenmesini incelemiş, çeşitli hayvanların iletişimleri ve psikolojileri mevzusunda yazmıştır. Besin zincirine dikkat çeken ve onun önemine ilk kere vurgu meydana getiren biyolog, Cahız’dır.” s. 96
  • Albert Einstein (Nobel Ödüllü Fizikçi): Dinsiz bilim topal, bilimsiz din kördür. Bilimle ciddi bir halde uğrasan hepimiz, tabiat ananın kanunlarının, insanoğlundan üstün ve saygı duyulması ihtiyaç duyulan bir ruhun varlığının delili olduğuna inanır..”
  • John Lennox’un da dikkat çekmiş olduğu benzer biçimde Galileo, Kopernik, Kepler, Pascal, Boyle, Newton, Faraday, Mendel, Pasteur, Kelvin, Maxwell benzer biçimde tarih süresince bilime en büyük katkıları meydana getiren bilim adamlarının tamamı Tanrı’ya inanmışlardır. Üstelik onların Tanrı’ya inanmaları bilim vapmalarına engel olmamış aksine bu inanç onların ana esin kaynağı olmuştur”s. 55
  • Allan Sandage (Astronom): Ben bu şekilde bir düzenin bir kaostan çıktığını son aşama olasılık dışı buluyorum. Düzenleyici bir ilke olmalı. Tanrı bana bakılırsa, esraren giz fakat varlık mucizesinin, niçin hiçbir şey yerine bir şeyler var bulunduğunun açıklamasıdır.s121
  • Newton (Astronom ve Fizikçi): Tanrı, eserleri vasıtasıyla bilinir. Bizim sistemimiz hakkında araştırma yazdığım süre, insanların Tanrı’ya inancı dikkate almalarını sağlayabilecek prensipleri seçmeye dikkat ettim ve hiçbir şey beni onların bu sebeple kullanılmalarından daha çok sevindiremez.
  • “Bu yükseliş yardımıyla Müslümanların tarihin tanıklık etmiş olduğu en büyük medeniyetlerden birini inşa ettiğini ve hem de Batı biļim ve düşüncesini ciddi anlamda etkilediğini görüyoruz. Bu mevzuda dikkat çekici birçok örnek verilebilir. 10 Ne yazık ki Müslümanların bilime ve Batı medeniyetine yaptıkları fazlaca boyutlu katkı hak etmiş olduğu kıymeti görmemektedir. Bu önyargının bir sonucu olarak bugün elinize alacağıniz bir bilim zamanı kitabında Yunanlılardan Rönesansa süratli bir geçişe şahitlik edeceksiniz.” s. 95
  • “Kopernik (Astronom ve Matematikçi): Bilgiyi cehaletten daha makbul gören Tanrı’nın yüce işlerini bilmek, O’nun bilgeliğini, ihtişamını ve enerjisini kavramak, O’nun yasalarının görkemli işleyişini takdir etmek muhakkak güzel ve kabul edilebilir bir yakarma biçimidir
  • Fred Hoyle: Yaşamın talih eseri ortaya çıktığına inanmakla, eski tayyare parçaları dolu bir depoda esen bir hortumun bir Boeing 747 uçağı meydana getirebileceğine inanmak içinde fark yoktur.
  • Din kısaca vahiy denilince pek fazlaca insanoğlunun aklına daha fazlaca ibadetlere ve etik görevlere yönelik şeyler gelmektedir. Din denildiğinde daha fazlaca namaz, oruç, hac ve zekât benzer biçimde ibadetlerin anlaşılması ve Evren ayetlerinin göz ardı edilmesinin en öncelikli sebebi, Kuran’ın hayatımızdaki yerinin vahyediliş amacına uygun olmaması ve çoğu zaman anlaşılmak suretiyle okunmadığı için de ayetleri üstüne gerektiği benzer biçimde düşünülmemesidir. Müslümanlar birçok ayette bahsedilmiş olduğu benzer biçimde yaratılış ve tabiat üstüne yeterince tefekkür etmemekte, çoğunlukla bu ayetleri dahi anlamadan okumaktadırlar. Bu durum İslam dininin bir tek bir ibadetler yada ritüeller dini olarak anlaşılmasına niçin olmaktadır. Ancak Kuran’a bakıldığında Allah’ın insanoğlu için fazlaca daha kapsamlı bir şuur tesis etmek istediğini görürüz. Hatta ritüellerin bile özünde bu amaca hizmet etmeyi hedeflediği söylenebilir.
  • Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden kabul edilen George Washington Üniversitesi’nde Profesör Hossein Askari’nin, Scheherazade S. Rehman ile beraber yapmış olduğu fazlaca dikkat çekici ve kapsamlı bir emek harcama var. Bu çalışmalardan biri internasyonal bilimsel niteliği olan bir dergide “İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?” adlı bir yazı olarak yayınlanmış. Bu makalede ‘İslamilik Endeksi’ diye bir başlık altında Müslüman ülkelerin ve Müslüman olmayan ülkelerin
    “İslamiliğini” gösteren bir endekse yer vermişler. Yine aynı dergide piyasaya sürülen öteki yazı ise “İslam Ülkeleri Ekonomik Endeks” başlığı ile yayımlanmış ve burada da ekonomik veriler üstünden bir değerlendirme yapılmış. Söz konusu çalışmalarda ortaya çıkan verilere bakılırsa Müslüman toplumlar hem dini ve insani değerler hem de İslam ekonomisine uygun modeller açısından oldukça fena bir karneye sahipler.


Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Eserde din bilim arasındaki ilişki, objektif bir halde sunulmuştur. Objektif kanısına iyi mi vardığımı da şöyleki açıklamak isterim. Eser incelendiğinde din ve bilimin çatıştığı, ayrıştığı yada uzlaştığını ileri devam eden görüşler bir arada yer verildiği anlaşılacaktır. Burada uygulanılan yöntem eserdeki düşüncelerin anlaşılması açısından fazlaca önemlidir. Bir düşüncenin doğruluğu yada yanlışlığının savunulması için düşüncenin her yönü ile irdelenmesi gerekir. Sadece savunulan düşüncenin paralelindeki düşüncelerin üstünde değerlendirme yapmak kesinlikle objektif olmayacaktır. (Veysel)


Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi PDF indirme linki var mı?


Emre Dorman – Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Emre Dorman Kimdir?

Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Kelâm bilim branşında hazırladığı Tanrı’nın Varlığının Kanıtlanmasında Kullanılan Modern Deliller: İnsancı İlke Örneği başlıklı tezi ile yüksek lisans (2004), Deizm ve Eleştirisi: Tarihsel ve Teolojik Bir Yaklaşım başlıklı tezi ile de doktora çalışmasını tamamladı (2009). Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Felsefe Tarihi ve Bilim Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslam Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte, teoloji, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.


Emre Dorman Kitapları – Eserleri

  • İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar
  • Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu
  • Allah’a Öğretilen Din
  • Kendini Kınayan Nefis
  • Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar
  • Din Neden Gereklidir?
  • Allah’ın Parmak İzi
  • İslam Ne Değildir
  • Modern Bilim:Tanrı Var
  • 101 Soruda Kur’an
  • Duanız Olmasa Ne Öneminiz Var?
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi
  • Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile


Emre Dorman Alıntıları – Sözleri

  • Fizikçi Paul Davies ise evrenin başlangıcını oluşturan Big Bang sürecinin patlama hızının eleştiri ayarı hakkında şu şekilde bir yaklaşımda bulunur:
    “Evren, birazcık bile yavaş genişleseydi çekim gücü sebebiyle içine çökecekti; birazcık daha süratli genişleseydi evrenin maddesi tamamen dağılıp gidecekti. Bu iki felakatin arasındaki dengenin ne kadar iyi hesaplanmış olduğu sorusunun cevabı fazlaca ilginçtir. Eğer patlama hızının meydana geldiği zamanda bu hız gerçek hızından bir tek 10 üstü 18’de 1 kadar bile farklılaşsaydı, bu, lüzumlu dengeyi yok etmeye yetecekti. Dolayısıyla evrenin patlama hızı inanılmayacak kadar kırılgan bir kesinlikle belirlenmiştir. Bu nedenle Big Bang, herhangi bir patlama değil, her yönüyle fazlaca iyi hesaplanmış ve düzenlenmiş bir oluşumdur. (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • John Lennox’un da dikkat çekmiş olduğu benzer biçimde Galileo, Kopernik, Kepler, Pascal, Boyle, Newton, Faraday, Mendel, Pasteur, Kelvin, Maxwell benzer biçimde tarih süresince bilime en büyük katkıları meydana getiren bilim adamlarının tamamı Tanrı’ya inanmışlardır. Üstelik onların Tanrı’ya inanmaları bilim vapmalarına engel olmamış aksine bu inanç onların ana esin kaynağı olmuştur”s. 55 (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi)
  • Altmış yaşına gelen biri günde sekiz saatten 20 yıl uyur. Kalan 40 yılda da ayakta uyur. Yaşam söylediğin işte budur… (Kendini Kınayan Nefis)
  • Adalet , hak ve hukuk bir tek kendinden olana değil kendinden olmayana da uyguladığın süre gerçek anlamda kıymetli ve geçerli olur . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmak, onu kimlik olarak taşımakla değil, gereklerini yerine getirmekle kazanılacak bir sıfattır. (Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu)
  • Eğer yaşam bundan ibaretse tüm yapılanlar bizimle birlikte yok olmaya mahkûmdur. En iyi ihtimalle uzayın ömrünü doldurması neticesinde her şey yokluğa mahkum olacaktır. Ahiret olmadan yaşam anlam ifade etmeyen ve trajikomik bir hikayeden ibaret kalır. (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi)
  • İslam inancı için ölçü Kur-an’dır , Müslümanlar ya da Kur’an dışı kayıtlar değildir. (İslam Ne Değildir)
  • İyi olanı da fena olanı da meydana getirecek olan insandır. (101 Soruda Kur’an)
  • “Bilim tarihinde, o meşhur Galileo davasından bu yana, bilimsel gerçeğin dünyanın dini yorumuyla bağdaştırılamayacağı iddiası onlarca kere tekrarlanmıştır. Her ne kadar şu anda bilimsel gerçeğe kendi alanı içinde dil uzatılamayacağına ikna olmuş olsam da, hiçbir süre dini düşüncenin özünü, insanoğlunun bilinçlilik sürecinde zamanı geçmiş, bizim şu andan itibaren bir kenara bırakmamız ihtiyaç duyulan bir safhanın bir parçası olarak görmedim. Bu yüzden, hayatım süresince bu iki değişik fikir alanı arasındaki ilişki üstüne düşünmek zorunda kaldım şu sebeple işaret ettikleri şeyin gerçekleştiğinden hiçbir süre kuşku etmedim.”
    Warner Heisenberg (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Bugün ahlaklı bir insana örnek olarak bir Müslüman değil de Japon gösteriliyorsa her insanın Müslümanlığını sorgulaması gerekir. (İslam Ne Değildir)
  • Din bizlerden , insan olmanın onuruna kısaca yaratılışımıza uygun davranmamızı , mesuliyet bilinci içinde duyarlı ve ilkeli bir insan olmamızı , inancımıza karşın Allah yokmuş benzer biçimde yaşamamamızı , insanlara itimat vermemizi , adaletli , merhametli , doğru ve örnek bir fert olmamızı ister . (İslam Ne Değildir)
  • “Bu Kur’an Allah’tandır, başkası tarafından uydurulmuş değildir; o, kendisinden önceki kitapları (asıllarını) doğrulamakta ve konulmuş olan hükümleri açıklamaktadır; bunda kuşku yoktur, O âlemlerin rabbindendir.”
    Yunus Suresi-37.ayet (101 Soruda Kur’an)
  • Ân oluyor bir acayip duyguya varıyorum;
    Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?…
    Necip Fazıl Kısakürek (İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar)
  • İnsani ve ahlâkî değerler noktasında kırıklarla dolu bir karnemiz var . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmaya , dini öğrenmeden ilkin insan olmayı öğrenmekle başlanabilir . (İslam Ne Değildir)
  • Dinin sahibi Allah’tır. Kimse din adına iyelik iddiasında bulunamaz. Allah adına konuşamaz. Allah’ın kitabı olan Kur’an’dan kanıt getiremediği bir görüşü din olarak insanlara sunamaz. (İslam Ne Değildir)
  • Tüm yaşam hatta alınan her bir nefes o yaşamı ve nefesi verene bakılırsa yaşanır. (Din Neden Gereklidir?)
  • Bakışımızı Evren ‘in neresine cevirsek büyük bir ihtişama, fazlaca ince hesaplara ve tanrısal bir sanata rastlarız. Yeter ki Allah ‘ın yaratma sanatı üstüne düşünerek aklımızı çalıştıralım. (Allah’ın Parmak İzi)
  • Yaşam tesadüflere başvurularak açıklanamaz.
    Üstelik yaşam, fizik ve kimyanın kanunlarını aştığı için yaşamın kökeni asla kendi kendini örgütlediği senaryo ile açıklanamaz.
    Bununla beraber yaşamın fizik ve kimyanın kanunlarını aşıyor olması yaşamin sebebinin fizyolojik bir şeyden fazlaca daha fazlası olması icap ettiğini anlarız.
    Bu benzer biçimde bir durumda mantıklı olan tek izahat şudur: Yaşamın sebebi olan ve olmaya devam eden şey ne şanş ne fizik ne de kimyadır; Tanrı’dır.
    Dean L. Overman, A Case Against Accident and Self-Organis (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Okuduğumuzu en güzel şekilde anlamamızı, anladığımızı en güzel şekilde yaşamamızı, yaşadığımızı da en güzel şekilde anlatmamızı söyleyensin. (Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş