Eğitim

Japon Yapmış – Onur Ataoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Japon Yapmış – Onur Ataoğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Japon Yapmış kimin eseri? Japon Yapmış kitabının yazarı kimdir? Japon Yapmış konusu ve anafikri nedir? Japon Yapmış kitabı ne konu alıyor? Japon Yapmış PDF indirme linki var mı? Japon Yapmış kitabının yazarı Onur Ataoğlu kimdir? İşte Japon Yapmış kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Onur Ataoğlu

Yayın Evi: Çınar Yayınları

İSBN: 9789753482363

Sayfa Sayısı: 216


Japon Yapmış Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dünya üstünde Türkçeden başka hiçbir dilde, hatta Japonca’da bile “Japon Yapmış” kadar Japonya’yı ve Japonları açıklayabilecek kısalıkta ve kudrette bir deyiş yoktur. Halkımız bilmeden yada bilerek, Japonlara özgü Zen Budizminin mütevazı ve derin felsefesi ile uyumlu bir özdeyiş üretmiştir. Bu özdeyiş, Japonya’ya ve Japon halkına bakışımızı özetler; fanatik olma, takdir etme, imrenme, taraf tutma, destekleme, hayıflanma, iç çekme, özeleştiri, kıskanma ve kimi zaman motive olma! Japon ne yapmıştır, iyi mi yapmıştır, niye yapmıştır, pek kim bilir; fakat yapmıştır işte!

Onur Ataoğlu, Japon yaratılış efsanelerinden Budizme, Japonya tarihinden çağıl günlük hayata, samuray ve geyşalardan manga ve haikulara uzanan geniş bir yelpazede Japonun neler yaptığını konu alıyor… Üstelik hem düşündüren hem de eğlendiren bir dilde…


Japon Yapmış Alıntıları – Sözleri

  • Japon milletinin trende, otobüste efsanevi derecede fazlaca okumasının bir sebebi de alfabeyi ve okumayı unutmamak çabası! Bir süre kitap-gazete okumayan bir Japon kısa süre içinde Japonca okuma yazmayı unutmaya başlayabiliyor.
  • Sakura ilk olarak yaşamın kısalığının ve geçiciliğinin simgesidir;
  • Ama Japonya şeklinde bir adada yaşıyorsan, mecbursun jeofizik ve zelzele araştırmalarında önder olmaya… Mecbursun fazlaca iyi klima sistemleri üretmeye… demiryolu taşımacılığı ve tren teknolojisinde çağ atlamaya… derin vadilerden viyadüklerle yol geçirmeye… 127 milyon insanı doyurabilmek için “ne bulursan” yemeye, ziraat teknolojileri geliştirmeye… ülkeyi sırılsıklam eden tayfunlara karşı fazlaca iyi bir kanalizasyon sistemi kurmaya… Ve o denli insanoğlunun daracık bir alanda hırgür çıkmadan yaşayabilmesi için, karşındakine saygı göstermeyi toplumsal ilke haline getirmeye mecbursun!
  • Japonya ile Türkiye içinde gördüğüm benzerliklerden biri de, iki ülkede de hiçbir süre ciddi bir tehdit teşkil etmemiş olan zavallı komünizmin her daim bir öcü olarak öne çıkarılması ve bu süreçte öteki “aşırı”ların parsayı toplaması idi.
  • Dünyada intihar oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri Japonya. Ayrıca, bu oranın yüksek olduğu öteki ülkelerde intiharın ana sebebi depresyon iken, Japonya’da utanç ve başarısızlık.
  • Ülke sevgileri slogancı değil, yapıcıdır; “Ya sev ya terk et” yerine, “Seviyorsan gereğini yerine getir” felsefesi hâkimdir.
  • gençlerin flörtü, arkadaşlığı düzgüsel karşılanıyor. cinsellik yaşamın naturel bir bileşeni; kesinlikle tabu değil, kimse gözünde büyütmüyor, olduğundan daha yüce ve çarpıtılmış bir anlam yüklemiyor. hal bu şekilde olunca japon gençleri bizim toplumumuzun erişkinlik döneminde yaşamış olduğu travmayı pas geçiyorlar.
    “evlenmeden olmaz” anlayışı yerine “olmadan evlenilmez” prensibini benimsiyorlar, böylece “eşlerin uyumu” ünitesine bir adım önde başlıyorlar.
  • Dürüstlük mevzusunda da bu dünyanın ötesinde standartlara sahiptirler. Japonlar dürüst davranırken bunun bir erdem bulunduğunu bile düşünmezler; dürüstlük esasen düzgüsel olan davranış biçimidir.
  • Sony’nin tanıtım mağazalarından birini gezip eşine benzerine rastlamadığım yüksek kaliteli ses ve görüntü sistemlerinin satıldığını görünce tezgâhtara yanaşıp informasyon istemiş, Avrupa’ya uygun voltaj ve standartlarda alıp alamayacağımı sormuştum. “Japan only” demişti; yeni bir ürün çıkardıklarında ilk olarak kendi halkına sunuyor, teknoloji eskiyip ayağa fikir de dünyanın geri kalanına lütfediyorlardı. Askerdeki Mersinli arkadaşımın bana, ürettikleri limonların en iyilerini iyi mi ihraç ettiklerini, Avrupalıların kabul etmeyeceği limonları da iç piyasaya
    kakaladıklarını anlattığını hatırlayınca daha da kahrolmuştum.


Japon Yapmış İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Günlük hayatta sıkça sözünü ettiğimiz bir söz ‘Japon yapmış’ Genelde akla gelmeyen, değişik nesneler için de ‘Japon icadı’ deriz. Peki kimdir Japonlar? Nasıl yaşarlar? İş disiplinleri nereden gelir? Kadının yeri Japonya’da var mıdır? Japonca öğrenmek kolay mıdır? Samuraylar, geyşalar, haikular, harakiri, sakura, ikebana, origami.. Pek fazlaca terim için kulak aşinalığımız olsa da kökenini, iyi mi ve niçin ortaya çıktıklarını bilmeyiz çoğumuz.
İşte bu kitap size tüm bu tarz şeyleri hatta daha fazlasını vaad ediyor üstelik fazlaca sıcak fazlaca akıcı bir üslupla.
Peki kim bu Onur Ataoğlu? Ankaralı bir mühendis. ODTÜ’yü bitirmiş. Sevimli, okunası bir dili var. Aselsan, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı,  Ekonomi Bakanlığında çalıştıktan sonrasında Japonya’ya atama edilmiş. Tokyo Büyükelçiliği  Ekonomi Müşavirliğine…
Günlerini dolu dolu yaşamış, Japon kültürüne kafa yormuş, okumuş da okumuş.
4 yıl Japonya’da kalıp Türkiye’ye döndükten sonrasında bu kitabı 2010 senesinde yayımlamış. Japonya TARİHinden ve COĞRAFYAsından başlayıp, DİNlere uzanıyor. Ordan sağ yapmış olup MİLLİYETÇİLİK olgusuna sapıyor. İlk kavşaktan u dönüşü yapmış olup SAMURAY ve NİNCA’ya şöyleki bir uğrayıp MEVSİMLERe göz atıyor sonunda SAKURAyı detaylıca izliyor iyi ki mevsimi. Yetti mi hayır heralde. Tekrar yola koyulup ALFABEnin haritasını çıkarıyor. Buraya kadar gelmişken bir KABUKİ görmeden olmaz deyip yol alırken HAİKUlar yazıyor. GEYŞA evinin önünden geçerken merakına yenilip kabukiyi erteliyor. Tam geyşa 3. tütsüyü yakacak bari ücret fazlaca olmasın diye yaktırmıyor ve çıkıyor fakat aklı MANGAda. Manga hevesi de kısa süreli çıkınca ‘ben SUMOcunun parlak zeka çevik ve şişmanını severim’ diyor ve bir sumocunun altında eziliyor.
Tamamı kitapta yazanlar dersem inanmayın bu şekilde bir vaka örgüsü barındırmıyor kitabımız. Ama tüm bu olguları , nesneleri ve kişileri barındırıyor. Eğer Japon kültürünü merak ediyorsanız gezip görmüş, bizzat deneyimlemiş birinden, bu kitabından kulak verin derim. Evet evet kulak verin. Birisi okusun bu kitabı size ve siz gözlerinizi kapatıp masal tadında kulak verin. (Dolunay Hamurcu)

Esprili dille günlük konuşma diliyle yazılmış japonları özetleyen kitap.
Kültürlerine birazcık daha yakından bakma olanağım oldu yardımıyla. Kitabın yarısı zamanı, şu ana iyi mi gelmişler onu özetleyen yarısı japonları ve kültürlerini özetleyen kitap. (Büşra)

Ilk olarak yazarımız 2002’de Tokyo Büyüelçiliği Ekonomi Müşavirliğine atama edilerek 3.5 yıl Japonya’da kalmış. Gezmiş, tatmış, okumuş, öğrenmiş ve bu tarz şeyleri bizlere bu kitapta anlatmış.
Benim şeklinde merakınız var ise fakat çokta bilginiz yoksa keyifli ve samimi anlatımıyla (kimi zaman bunu abarttığı bölgeler de olmadı değil) bu seyahat kitabında Japonya hakkında çokça şey öğrenebilirsiniz.
Aile hayatları, o denli kalabalık ülkedeki istihdamları, mevsime ve ana verdikleri kıymeti, ünlü sakuraları, inançları olan şintoizim ve buduzimi, tüm Dünyaya kapalı yaşadıkları tarihleri, edo süreci, fikir stilleri; milliyetçikleri, intiharlar, özür dilemeye verilen ehemmiyet, honne-tatemae, samuray, ninca, harakiri, geyşa, kimono ve tam bir sabet gerektiren sanatları; haiku, ikebana, bonsai, origami ve dahası hakkında bilmediklerinizi öğreneceğiniz, bu milleti aklımızın yettiğince anlamaya çalışacağımız bir kitap. Tabi siz ben daha kendimi anlayamıyorum Japonlar bir dursun da derseniz anlarım (Buse)


Japon Yapmış PDF indirme linki var mı?


Onur Ataoğlu – Japon Yapmış kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Japon Yapmış PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Onur Ataoğlu Kimdir?


Onur Ataoğlu Kitapları – Eserleri

  • Japon Yapmış
  • Japon Ne Yapmış
  • Japon Yapmış Türk Gezmiş


Onur Ataoğlu Alıntıları – Sözleri

  • Dünyada intihar oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri Japonya. Ayrıca, bu oranın yüksek olduğu öteki ülkelerde intiharın ana sebebi depresyon iken, Japonya’da utanç ve başarısızlık. (Japon Yapmış)
  • gençlerin flörtü, arkadaşlığı düzgüsel karşılanıyor. cinsellik yaşamın naturel bir bileşeni; kesinlikle tabu değil, kimse gözünde büyütmüyor, olduğundan daha yüce ve çarpıtılmış bir anlam yüklemiyor. hal bu şekilde olunca japon gençleri bizim toplumumuzun erişkinlik döneminde yaşamış olduğu travmayı pas geçiyorlar.
    “evlenmeden olmaz” anlayışı yerine “olmadan evlenilmez” prensibini benimsiyorlar, böylece “eşlerin uyumu” ünitesine bir adım önde başlıyorlar. (Japon Yapmış)
  • Japon milletinin trende, otobüste efsanevi derecede fazlaca okumasının bir sebebi de alfabeyi ve okumayı unutmamak çabası! Bir süre kitap-gazete okumayan bir Japon kısa süre içinde Japonca okuma yazmayı unutmaya başlayabiliyor. (Japon Yapmış)
  • En iyi tasarlanmış bahçe, asla tasarlanmamış şeklinde görünendir; bu düstur da çelişkiler diyarı Japonya’nın bir başka cilvesidir. (Japon Ne Yapmış)
  • Japonya ile Türkiye içinde gördüğüm benzerliklerden biri de, iki ülkede de hiçbir süre ciddi bir tehdit teşkil etmemiş olan zavallı komünizmin her daim bir öcü olarak öne çıkarılması ve bu süreçte öteki “aşırı”ların parsayı toplaması idi. (Japon Yapmış)
  • Bilgelik ve bilgililiğin fazlaca değişik kavramlar bulunduğunu düşünürüm. Bilgelik yalnız bilgiye dayanmıyor. Bilgililik de insanları bilge yapmıyor, hatta kimi zaman tam tersi sonuçlara yol açıyor. Fazla bilginin sebep olduğu aşırı öz itimat ve kibir insanoğlunu bilgelikten uzaklaştırıyor. Bilgi, sadece kendini ve çevreni iyi tanımanın, bilmenin ve bilincinde olmanın imbiğinden süzülürse bilgeliğe evriliyor. (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Sevgi hakkında hep söylenegelen duygusal bir saptama vardır; eğer sevginin bir “neden”i var ise o sevginin saflığı bozulmuş anlama gelir. (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Sushi özetlemek gerekirse, pişmeden balığın pirinç sirkesi ile pişirilmiş pirinç eşliğinde yenmesidir. (Japon Ne Yapmış)
  • Toplumsal sınıflar arasındaki fark yok
    denecek kadar azdı ve gelir dağılımında büyük bir adaletsizlik yoktu. Herkes insanca kazanıyordu, hepimiz birbirinin “müşteri”siydi. Kimsede bir ötekini hor görme, adam yerine koymama tavrına rastlanmıyordu. En pahalı restoranlardan en lüks mağazalara kadar hiçbir yerde tipinize, kılığınıza bakılırsa değişik işlem görmüyordunuz. Hafta içi size yiyecek servisi icra eden garsonla hafta sonu kayak hayata geçirmeye gidebiliyordunuz. (Japon Ne Yapmış)
  • Bir başka sıradışı Japon yemeği ise basashidir. Basashi, özetlemek gerekirse, pişmeden at eti olarak tanımlanabilir. Basashinin yabancılar içinde infial yaratmasının üç olası sebebi vardır: pişmeden olması, at olması ve hem pişmeden hem de at olması. (Japon Ne Yapmış)
  • Dürüstlük mevzusunda da bu dünyanın ötesinde standartlara sahiptirler. Japonlar dürüst davranırken bunun bir erdem bulunduğunu bile düşünmezler; dürüstlük esasen düzgüsel olan davranış biçimidir. (Japon Yapmış)
  • Japon mutfağında malzemelerin naturel tadının vurgulanması esastır. Japonlar yemeği olabildiğince mütevazı bir halde hazırlarlar, azca pişirirler yada pişirmezler, malzemenin özelliklerini kaybetmemesine itina gösterirler. Bunu da söz konusu yiyecek maddesinin ruhuna saygıdan yaparlar. (Japon Ne Yapmış)
  • Sakura ilk olarak yaşamın kısalığının ve geçiciliğinin simgesidir; (Japon Yapmış)
  • Sushicilerde hanım usta görmemenizin sebebini ise, hanımefendilerin ellerinin erkeklerden daha sıcak olması ve bu durumun sushiyi “bozması” olarak açıklayacaklardır. (Japon Ne Yapmış)
  • Japon bilim adamları Türkiye’deki İzmit depreminden sonrasında olduğu şeklinde televizyonda dalaşacağına yapı teknolojilerini, zelzele erken uyarı sistemlerini geliştirmek üstüne çalışıyorlar. Kamuoyu da onları “en seksi erkek” seçmek yerine saygı gösteriyor, dediklerini uyguluyorlar. (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Değişmeyen ayakta kalamaz, pedala basmayı bırakan düşer. (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Örtbas etmenin ulusal bir spor olduğu Japonya’da, hele ki yabancıysanız, hiçbir şeyiniz çalınmaz, yalnız kaybolurdu. (Japon Ne Yapmış)
  • Kucağında alev almış bebeğiyle dereye atlayan anneler, bir ihtimal bombalanmaz umuduyla okul ve hastanelere sığınıp kavrulan yaşlılar, günlerce Tokyo sokaklarından silinmeyen yanık et kokusu ve nehirlerden akıp giden yanmış cesetler… (Japon Yapmış Türk Gezmiş)
  • Ülke sevgileri slogancı değil, yapıcıdır; “Ya sev ya terk et” yerine, “Seviyorsan gereğini yerine getir” felsefesi hâkimdir. (Japon Yapmış)
  • İki tarafın da sunduklarıyla beklentileri uyuşmayınca, kıtalararası bir hayal kırıklığı kaçınılmaz oluyordu. (Japon Ne Yapmış)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş